Naar Londen! Trein, vliegtuig of boot?

Wie denkt dat Parijs de meest romantische stad van Europa is, kan dit stellig heroverwegen. Londen doet deze titel namelijk ook eer aan, en ademt net als Parijs een bijzonder romantische sfeer uit. De vriendelijkheid van het Londense volk, de gezellige cafeetjes en de soms adembenemende parken zorgen ervoor dat Londen een onvergetelijke impressie achterlaat bij haar bezoekers. Genietend van de Brits-Engelse communicatie en luisterend naar de klokslagen van de Big Ben, kan ook Londen vanuit haar hart bezoekers doen verlangen om nog een keer terug te komen. Maar dan wil je natuurlijk wel weten hoe je er moet komen!

Algemeen

Londen is de hoofdstad van Engeland, het meeste zuidelijke en oostelijke deel van Groot-Brittannië. Engeland is het land van tradities, natuurliefhebbers, het kerstfeest, schrijvers, kostuumdrama's, boy- en girlbands, mode en nog veel meer. Londen bruist van al deze factoren en laat je haar schoonheden stuk voor stuk zien. Het is daarom echt de moeite waard om Londen eens met een bezoekje te vereren. Gelukkig kunnen we tegenwoordig gemakkelijk in Londen komen, daarom is het handig om te weten wat de beste manieren zijn om te reizen, en hoe we deze opties af kunnen wegen.

Trein, vliegtuig of boot?

Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoe je precies vanuit Nederland in Londen kunt komen. Er zijn namelijk drie reismogelijkheden: met de trein, per vliegtuig of met de boot. Alle drie mogelijkheden hebben hun voordelen.
Met de trein kun je bijvoorbeeld je bagage bij je houden en heb je flexibelere reistijden om uit te kiezen. Bovendien gelden de treinkaartjes al vanaf het dichtstbijzijnde treinstation in jouw omgeving. Een ander groot voordeel is dat je met de trein op Paddingtonstation uitstapt, waardoor je meteen al in Londen bent. Nadelig is dat de reis vrij lang duurt, echter dat hangt natuurlijk ook af van de locatie van het station waar je zelf opstapt. Op het Paddingtonstation kun je meteen bij een loket een *oystercard aanvragen zodat je ook met de metro door Londen kan reizen.

Per vliegtuig naar Londen is ook een optie. Dan duurt de reis slechts 45 minuten. Echter, houd daarbij ook rekening met de tijd die je kwijt bent op het vliegveld aan inchecken, bagage afgeven en opwachten. En natuurlijk moet je ook rekening houden met de tijd tussen het inchecken en het instapmoment. Niet geheel onbelangrijk is dat je weet dat je vanaf het vliegveld (Heathrow) nog met de metro naar de binnenstad van Londen moet. Dit duurt ongeveer nog een uur. Ook voor Heathrow geldt dat je op het vliegveld bij een loket een oystercard aan kan vragen om verder te reizen met de metro. Handig is dat op de oystercard meteen genoeg crediet gezet wordt om van het vliegveld naar de binnenstad van Londen te komen.

Ook kun je met de veerboot naar Londen afreizen. Hier heb ik geen ervaring mee, aangezien ik op de boot zeeziek zou worden. Dat is niet alleen voor mij, maar voor iedereen een goede afweging om te beslissen of de boot een goede optie is. Alhoewel de 'white cliffs' die je bij aankomst per boot kunt bewonderen een geweldig aanschouw zouden moeten zijn, wil je natuurlijk dat de reis zelf plezierig verloopt. Bij zeeziekte is hier natuurlijk geen sprake van. Voor diegenen met zeebenen, schijnt de veerboot veel vermaak te kunnen bieden en ook een zekere luxe. Daarnaast heb je natuurlijk meer bewegingsruimte dan in een vliegtuig of trein, wat als ontzettend voordelig kan worden ervaren. De reistijd per boot duurt ongeveer 17 uren. Daarna zul je nog naar de Londen af moeten reizen, wat ook een aantal uurtjes vraagt.

Kosten

De kosten per vervoersmiddel kunnen nogal verschillen. Echter, voor alle drie opties geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. Maar wees er dan ook heel vroeg bij, de kosten kunnen namelijk per dag al oplopen. De treintickets spannen daarin de kroon. Als je van plan bent om met de trein naar Londen te gaan, kunnen de kosten van ongeveer 60 euro oplopen tot 190 euro. Deze prijsindicaties gelden slechts voor een enkele rit, tickets voor de terugreis liggen rond dezelfde prijsindicatie.
De kosten voor een retour per vliegtuig liggen vaak rond de 130 euro. Ook hierbij raad ik aan zo vroeg mogelijk te boeken.
De prijsklasse van de veerboot ligt vanaf 100 euro, afhankelijk van de luxe.

*Oystercard: dit is een soort OV-kaart om met de metro (tube) te reizen. Deze kun je op bepaalde stations kopen. Van te voren betaal je een bedrag voor de ostercard, afhankelijk van het aantal dagen waarop je de oystercard nodig hebt en door welke zones je wilt reizen. Wanneer de aankoop is afgerond kun je ongelimiteerd binnen de aangegeven zones reizen.
© 2014 - 2024 Jozephien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een stedentrip naar LondenLonden is de grootste stad van Europa, er is daarom genoeg te beleven en te zien voor een stedentrip.
Stedentrip LondenEen heerlijke stad om te shoppen, van mooie architectuur te genieten en lekker rondstruinen, allemaal kan het tijdens ee…
Het culturele LondenLonden, een wereldstad waar zoveel valt te beleven. Je kunt er shoppen, je kunt Buckingham Palace of The Big Ben bezoeke…

Stedentrip Albuquerque, AmerikaStedentrip Albuquerque, AmerikaAlbuquerque is een Amerikaanse stad in New Mexico. De stad is zeer interessant voor toeristen, omdat er veel bezienswaar…
Stedentrip IstanboelIstanboel is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een steeds populairdere bestemming voor stedentrips. De Turkse stad i…
Jozephien (3 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.