Wellington met Te Papa Tongarewa museum en Akaroa

Wellington met Te Papa Tongarewa museum en Akaroa Wellington is sedert 1865 de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Omdat het over het algemeen nogal winderig is in deze streken noemt men de stad wel 'Windy City'. In Wellington staat een van de mooiste musea ter wereld. Het is belangrijk om ruimschoots de tijd te nemen om dit museum te bezoeken. Akaroa is gelegen op het Zuidereiland en is een mooie kustplaats met een grote haven die van belang is geweest in de ontwikkeling van Nieuw-Zeeland.

Het ontstaan van Wellington

Wakefield was een ontdekkingsreiziger die in het huidige Wellington aan land kwam. In 1839 kocht hij 8 miljoen hectare land grond van de Maori's. Er werd betaald met geweren, dekens en sieraden. Maar later bleek dat de Maori's die de koop gesloten hadden eigenlijk niet de macht hadden om dit te doen. In 1840 kwamen de eerste pioniers die hier een hard bestaan hadden in storm en wind, veel regen en aardbevingen. Velen keerden dan ook terug naar het land van herkomst of stierven van armoede en ontbering. De naam Wellington was een eerbetoon aan de hertog van Wellington. Sedert 1865 is Wellington de hoofdstad van Nieuw-Zeeland.

Het centrum van Wellington

Wellington heeft 450.000 inwoners. Het is een moderne stad. Hier staat over het algemeen veel wind en de stad wordt wel windy city genoemd. De belangrijkste winkelstraat is Lambton Quay. Deze gaat verder in Featherston street. Veel grote winkels maar ook specialiteitenwinkels zijn hier te vinden. Van hieruit vertrekt ook de kabeltram naar Kelburn. Van boven af heeft men mooi zicht op de haven Port Nicholson. De tram bestaat al vanaf 1902. Maar de trams zijn vervangen door moderne trams. Van boven af naar beneden lopen is goed te doen via de botanische tuin. Hier staan veel verschillende soorten struiken en rozen. Ook begonia's en veel andere bloemen zijn te bewonderen. Het parlementsgebouw heeft de vorm van een bijenkorf en wordt de Beehive genoemd. Mooi uitzicht heeft men ook vanaf de Mount Victoria die 196 meter hoog is. Veel oude gebouwen zijn hier vernietigd zodat de stad wel een modern aanzien heeft maar weinig oorspronkelijks te bieden heeft.

Aardbevingen

Iedere week is hier onder de grond wel een aardbeving. Op 13 november 2016 vond een aardbeving plaats met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Bij deze aardbeving vielen twee doden. Op de luchthaven van Wellington was het beeld van enorme adelaar bij een beving in 2014 naar beneden gevallen.

Te Papa Tongarewa museum

Het Te Papa Tongarewa museum (hetgeen 'kist met schatten' betekent) is gemakkelijk te bereiken als men langs de boulevard richting het centrum loopt. Het Te Papa museum behoort tot de mooiste musea ter wereld. Buiten ligt een stukje tropisch oerwoud waar je door kunt wandelen. Dit museum telt 6 verdiepingen. Het museum is geopend vanaf 10 uur 's morgens tot 6 uur 's avonds. Toegang is geheel gratis. Op de benedenverdieping zie je verschillende dieren en vissen die opgezet zijn. Boven krijg je een goede indruk van de geschiedenis van Nieuw-Zeeland met vooral veel voorwerpen uit de Maoricultuur. Er staat een voorbeeld van een groot gemeenschapshuis en men toont hoe de voeding bewaard bleef. Veel mooi houtsnijwerk. Er is een uitgebreide expositie over de reizen van James Cook. In een aparte ruimte met zicht op het heelal is een bijzonder schouwspel te zien en te horen. Erg indrukwekkend is het verhaal waarbij een kind aan de vader informatie vraagt over de schepping en het heelal. Tevens is er een expositie van blood, earth en fire waar men het kokende midden van de aarde laat zien. Ook werd uitgebreid getoond hoe in Nieuw-Zeeland de pioniers aan wal kwamen en in de laatste decennia de vluchtelingen. Alles staat aangegeven met data en aantallen van mensen. Hun verhalen worden hier levendig gemaakt.

De haven van Wellington

Wie vanaf het Noordereiland naar het Zuidereiland wil gaan neemt hier de veerboot. Rederij Interislander vaart vijf maal per dag met verschillende boten. Het is belangrijk om vooraf kaartjes te reserveren. Veel toeristen leveren hier hun huurauto of camper in en er staat dan een andere auto voor hun klaar bij aankomst op het Zuidereiland. De parkeerterreinen waar men kan wachten op de veerboten zijn erg groot en de richting staat goed aangegeven.

Het ontstaan van Akaroa

Akaroa ligt op het Zuidereiland. De naam betekent in het Maori lange haven. De plaats wordt gevormd door verschillende vulkanen o.a. Akaroa en Lyttelton. Kapitain Cook kwam hier in 1770 aan land. In 1838 kwamen hier de Fransen onder leiding van Kapitein Jean Langlois. Hij onderhandelde met de Maori's. De kapitein keerde terug naar Frankrijk met het goede nieuws dat er land was gevonden waar emigranten een nieuw bestaan konden opbouwen. Hij kwam aan in Nieuw-Zeeland met 57 emigranten maar bij aankomst bleek het land al in handen van de Engelsen. De Fransen mochten wel blijven. Het gevolg is dat deze plaats nog steeds Franse invloeden heeft. Zo kan men hier stokbrood kopen. De namen van de straten zijn nog steeds Frans zoals: Rue de Jolie. In 1863 bouwden de Fransen hier een eigen kerk. Ook vinden we hier nog mooie oude houten huizen en er is een museum waar de geschiedenis van Franse kolonisten worden uitgebeeld. In de directe omgeving liggen nog Maori dorpen die al méér dan 100 jaar bestaan.

Toerisme in Akaroa

In 1920 had men het plan opgevat om hier een groot toeristencentrum te laten verrijzen. Men wilde hier de Rivièra van het zuiden maken. Dit is nooit gelukt omdat het over het algemeen, zelfs in de zomer te koud blijft. Wel komen er dagjesmensen vanuit Christchurch wat op 80 km. afstand ligt. Er zijn diverse kleine restaurants en winkels. Ook wordt er een openluchtmarkt gehouden waar mensen hun eigen gemaakte producten verkopen. Iedere zomer komen hier een groot aantal cruiseschepen. Akaroa is gelegen in de krater van een vulkaan. Belangrijkste industrie is het toerisme. In de omgeving zijn schapen farms die je kunt bezoeken. Hier kan men zien hoe de schapen geschoren worden en ook de diverse rassen leren kennen. Maar de meeste toeristen zullen toch kiezen voor een tochtje door de Harbour.

Harbour Cruise

Een tochtje door de haven is vooral interessant omdat hier dolfijnen leven. De Hector dolfijn is klein. bij geboorte slechts 76 cm. en 8 kg. later als de dolfijn volwassen is weegt hij 48 kg. en is hoogstens 1,5 meter lang. Van deze dolfijnensoort leven er slechts 7000 over de gehele wereld en de meeste in Nieuw Zeeland. Daarnaast komt hier ook de kleinste pinguïnsoort ter wereld voor. Little pinguïn is slechts 30 tot 33 cm. Op de rotsen liggen de zeehonden in het zonnetje. Erg leuk om te zien. De tocht door de haven duurt 2 uur en is te boeken direct aan de aanlegsteiger bij de haven.
© 2014 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wellington – de meest zuidelijkste hoofdstad in de wereldWellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, maar kleiner dan Auckland. De Wellington regio strekt zich uit tot Hutt Va…
De Hobbit – An Unexpected JourneyOp 14 december 2012 zal de wereldwijde première van ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ plaatsvinden, nummer één van de…
Toerisme in Nieuw-ZeelandToerisme in Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland, bekend van de vogel die kiwi wordt genoemd, Lord of The Rings en natuurlijk de prachtige natuur. Een vaka…
Nieuw-Zeeland, het Noorder- en ZuidereilandNieuw-Zeeland, het Noorder- en ZuidereilandNieuw-Zeeland is een land in de Stille Zuidzee en bestaat uit twee grote eilanden en een paar kleinere. Het land is zeer…

Los Angeles/ Hollywood een vakantie aanrader?Los Angeles/ Hollywood een vakantie aanrader?The City of Angels, Hollywood, Beverly Hills en Stardome, allen namen die refereren aan ''de'' stad van het warme Califo…
Shoppen in LondenLonden is één van de meest populaire steden van Europa om te winkelen. Het is een stad met veel bezienswaardigheden, maa…
Bronnen en referenties
  • Nieuw Zeeland. J.W. Driessen.
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 14-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.