Vietnam, een land met een fijne sfeer

Vietnam, een land met een fijne sfeer Vietnam is een land gelegen in Azië. Het grenst aan China, Cambodja en Laos. Ook grenst Vietnam aan de zee Golf van Tonkin.

Inhoudsopgave


Algemene informatie

  • Continent: Azië
  • Originele naam: Việt Nam
  • Taal: Vietnamees
  • Valuta: Vietnamese dong

Steden

Hanoi

De hoofdstad van Vietnam is Hanoi. Sinds de jaren vijftig is er weinig in de stad veranderd en je kunt er op je gemak rondlopen. De stad heeft met zijn historische gebouwen en moderne architectuur grote contrasten en biedt veel voor de bezoekers. Behalve de mooie gebouwen zijn er sfeervolle parken en hangt er een fijne sfeer. Je zult ook veel van de Franse invloed zien in gebouwen en monumenten van de stad. Er zijn talloze taxi’s waarmee je de stad kunt verkennen. De taxi’s in Hanoi hebben doorgaans een goede naam, maar chauffeurs kunnen wel eens teveel voor een ritje vragen. Eén van de belangrijkste symbolen van Hanoi is Cot Co Flag Tower, die uit 1812 dateert. Een zeer indrukwekkend gebouw is het Operahuis Hanoi en is door de Fransen in 1911 voltooid. Er zijn tal val pilaren en ballonnen in het Operahuis. Wat zeker bezocht moet worden is de One Pillar Pagoda, een replica van een belangrijke tempel in het verleden. Ook het Presidentieel Paleis is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Ga met je kinderen eens een dagje naar het Ho Tay Lake Water Park, een waterpark met veel verschillende attracties en er zijn ruim twaalf verschillende glijbanen. In Hanoi zijn tevens veel musea die je eens kunt bekijken. Veel daarvan gaan over de geschiedenis van Vietnam, zoals het Vietnamees Geschiedenismuseum en het Ho Chi Minh Museum. Overal in Hanoi zijn talloze eetgelegenheden, waar je voor een redelijke prijs heerlijk kunt eten.

Ho Chi Minhstad

Ho Chi Minhstad is een stad in Vietnam. Eerder heette de stad ook wel Saigon. Ho Chi Minh City is een miljoenenstad en het belangrijkste middelpunt voor handel en communicatie. Ook is de stad belangrijk voor het toerisme. Het is de grootste stad van het land en je hebt er de Internationale Luchthaven Tân Sơn Nhất. Het gebied waar de stad ligt was vroeger een moeras. Tegenwoordig is het een miljoenenstad. Er zijn veel Franse namen in de stad, die doen denken aan de oude Franse kolonisatie. Er zijn veel interessante bezienswaardigheden in Ho Chi Minhstad, zoals bijvoorbeeld Saigon Opera House, waar ruimte is voor zo’n achthonderd toeschouwers. Ook zijn er verschillende tempels en moskeeën. Ook zijn er verschillende attractieparken in de stad, zoals Attractiepark Đầm Sen en Attractiepark Suối Tiên.

Hoi An

Hoi An is een stad gelegen aan de kust in Vietnam. Er is veel te doen in deze levendige stad. Zo kun je er bijvoorbeeld tempels en musea bezoeken. De stad ligt aan de Tbu Bon rivier en in de zestiende en zeventiende eeuw was het een belangrijke havenstad. Omdat er nog veel bewaard is van deze oude periode, is de stad opgenomen aan de UNESCO werelderfgoedlijst. Er zijn in Hoi An veel historische bezienswaardigheden. Je kunt hierdoor vooral goed zien hoe de oude Aziatische handelssteden werkten. Een bekende bezienswaardigheid is bijvoorbeeld Chùa Cầu, de Japanse brug, waar eerder een Japanse nederzetting lag. Het is een bijzondere stad om eens te bezoeken en er is genoeg te doen voor de toeristen.

Sa Pa

Sa Pa is een stad in Vietnam. De stad wordt ook vaak geschreven als Sapa. De stad is gelegen in de bergen van het land en ligt ongeveer in het noorden. Het is een bijzondere stad om te bezoeken. Zo leeft er bijvoorbeeld het Black-Hmong volk. Dit volk vind je in veel Aziatische landen. Sa Pa heeft ook interessante markten. Er is een grote markt die wekelijks wordt georganiseerd en waar je goed kunt zien hoe men in Vietnam leeft. In de omgeving vind je veel rijstvelden.

Natuur

Op het tropische eiland Phu Quoc, dat ook wel smaragdeiland wordt genoemd, kun je heerlijk tot rust komen. Er zijn prachtige stranden en je kunt ook een wandeling maken in de jungle. Vietnam kent ook prachtige bergketenen, schitterende jungles en veel bijzondere grotten. Er zijn ook verschillende rivieren, waar je mooie boottochten over kunt maken. De grootste rivier van het land is de Rode Rivier.

Beste reistijd Vietnam

Vietnam kent zowel een droog seizoen als een regenseizoen. Het regenseizoen loopt doorgaans van mei tot november en de meeste regen valt van mei tot oktober. Daarom kun je Vietnam het beste bezoeken van november tot en met mei. De temperaturen zijn dan ook aangenaam. De maanden maart tot mei zijn doorgaans het warmste. In de regenperiode kun je op zich ook wel naar Vietnam. De natuur is dan vaak erg mooi.

Klimaat in Vietnam

In Vietnam zijn er verschillende klimaatzones. In de ene regio kan het in een bepaalde periode vrij koel zijn, terwijl het in een andere regio veel warmer is. In Hanoi ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 17 en de 29 graden, terwijl het in Sa Pa zelfs koud kan zijn in de wintermaanden. In het zuiden en het midden van Vietnam zijn er vaak tropische temperaturen.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Vietnam heb je een visum nodig. De kosten hiervan zijn ongeveer 60 euro. Je kunt het visum vaak zelf regelen, of laten regelen door het reisbureau waar je de reis bij boekt. Hiervoor betaal je vaak iets meer dan wanneer je het zelf doet. Ook heb je een geldig Nederlands paspoort nodig als je naar Vietnam gaat. Heb je geen Nederlandse identiteit? Dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade.

Vaccinaties en Malaria in Vietnam

Als je op reis gaat naar Vietnam, dan is het aan te raden om vaccinaties tegen Hepatitis A, tyfus en DTP te nemen. Ben je van plan om naar het berggebied te gaan? Dan is het verstandig malariatabletten mee te nemen. Raadpleeg altijd de GGD of een huisarts voor vertrek naar Vietnam. Zij zijn op de hoogte van de laatste gezondheidsontwikkelingen binnen een land.

Vietnamese dong

De officiële munteenheid van Vietnam is de Vietnamese dong. Geld pinnen kan alleen in Ho Chi Minh City, Nha Trang, Hoi An, Hué en Hanoi. De creditcard kan slechts op enkele plekken gebruikt worden om geld mee op te nemen. Het is in Vietnam gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Doorgaans is een fooi van zo’n 10 procent van het bedrag een goede richtlijn.

Vietnamees

In Vietnam spreekt men Vietnamees. Dat is een tonale taal. Woorden krijgen een hele andere betekenis als je ze in een andere toon uitspreekt. Er zijn zes verschillende tonen in de taal, die worden aangegeven met accenttekens. De taal wordt geschreven in een Latijns schrift. Veel jongeren spreken tegenwoordig Engels en ouderen kunnen ook wel wat Frans spreken.

Heiligdommen bezoeken

Als je in Vietnam een heiligdom bezoekt, doe je dit zonder iets op het hoofd te hebben en op blote voeten. Als je om een pagode loopt, dan kun je dit het beste linksom doen. Als je je schoenen in de hand hebt, doe dit dan altijd in de linkerhand. Let ook goed op hoe je gaat zitten: ga nooit met je voeten in de richting van een boeddha of monnik zitten.
© 2013 - 2024 Reisliefhebber, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Formule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamFormule 1: GP van Saoedi-Arabië, live op tv en livestreamDe Formule 1 Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt jaarlijks verreden in Jeddah. Het vindt daar plaats op een stratencircui…
Het Tonkin-incident, waargebeurd of verzonnen?Het Tonkin-incident vond plaats op 2 augustus 1964. Twee jaar ervoor had Johnson het Congres er toe gebracht hem onbeper…
Hanoi, reizen naar de Vietnamese hoofdstadHanoi, reizen naar de Vietnamese hoofdstadHanoi is de prachtige nostalgische hoofdstad van Vietnam. Wanneer u door Vietnam reist zal deze prachtige stad zonder tw…

Isla Riesco in Chili - eiland bedreigd door steenkoolIsla Riesco in Chili - eiland bedreigd door steenkoolRiesco ligt in het zuiden van Zuid-Amerika, in het puntje van Chili. Het eiland wordt in het Spaans Isla Riesco genoemd.…
Wales, en het dorpje met de langste naam in EuropaWales, en het dorpje met de langste naam in EuropaWales ligt in Europa en is onderdeel van het Verenigd Koninklijk, samen met Engeland, Schotland en Noord-Ierland. Wales…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Viethavvh, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zao_woman_(Sapa_Vietnam).jpg
Reisliefhebber (60 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.