Pleinen van Kopenhagen

Kopenhagen is bekend van Tivoli, de Kleine Zeemeermin en Strøget, de lange ´streep´ van Rådhuspladsen naar Kongens Nytorv. Strøget verbindt de twee belangrijkste pleinen van de stad. Onderweg passeert de bezoeker verscheidene andere pleinen, een totaal van (inclusief twee uitstapjes) acht pleinen. Wie Kopenhagen per trein binnenrijdt, komt in de meeste gevallen aan op het station København H, het statige hoofdstation van de Deense hoofdstad. Vanuit het station loop je via de Bernstorffsgade en de Vesterbrogade langs Tivoli. Loop je aan de ingang van dit wereldberoemde pretpark voorbij, kom je aan op het Raadhuisplein.

Rådhuspladsen

Het Raadhuisplein, genoemd naar het raadhuis van Kopenhagen is het meest grootsteedse plein dat Kopenhagen kent. Hier vind je alles wat je op een groot stadsplein kunt verwachten: drukte, veel mensen, verkeer, lichtreclames, grote gebouwen en hotels. Rådhuspladsen is waarschijnlijk ook het meest levendige plein van de stad. De clubs tussen het Raadhuisplein en de nabijgelegen Axeltorv zijn tot in de kleine uurtjes geopend. Op oudejaarsavond verzamelen de inwoners van Kopenhagen zich hier om de twaalf slagen van de klok in de Raadshuistoren af te wachten. Grote sportoverwinningen worden er gevierd, protesten vinden hier plaats en op 16 april wordt koningin Margrethe II vanaf het balkon van het stadhuis toegejuicht voordat ze aan haar rijtoer door de stad begint. Vanaf Rådhuspladsen lopen we door de Frederiksberggade, het eerste stuk van Strøget. Op dit gedeelte liggen de meeste souvenirshops en eetgelegenheden. De straat eindigt tussen de Gammeltorv en de Nytorv.

Gammeltorv en Nytorv

De Oude Markt (Gammeltorv) kreeg deze naam na de aanleg van de iets jongere Amagermarkt. Gammeltorv is het oudste plein van de stad en lange tijd één van de twee belangrijkste markten. De Oude Markt is, als je vanuit de Frederiksberggade komt, aan de linkerzijde gelegen en wordt onder andere gedomineerd door de Caritasfontein. De gebouwen rondom de Oude Markt stammen grotendeels uit het begin van de 19e eeuw, toen een groot deel van Kopenhagen herbouwd moest worden na de grote brand van 1795 en de Engelse bombardementen die korte tijd later volgden. Oorspronkelijk bevond het stadhuis van Kopenhagen zich aan de zuidzijde van de Gammeltorv. Na de afbraak ontstond op de vrijgekomen ruimte de Nytorv, dat, komende vanuit de Frederiksberggade, aan de rechterzijde ligt. Aan de Nieuwe Markt, waar nog altijd markten gehouden worden, bevindt zich onder andere de stadsrechtbank van Kopenhagen, een gebouw dat van 1815 tot 1905 ook als stadhuis heeft gefunctioneerd. Vanaf deze beide markten kom je via Nygade en Vimmelskaftet uit op de Amagermarkt.

Amagertorv en Højbro Plads

De Amagermarkt (Amagertorv) dankt zijn naam aan het feit dat de boeren van Amager, het eiland ten zuiden van de binnenstad, hun producten hier te koop aanboden. Het was in het verleden, naast Gammeltorv, de belangrijkste markt van Kopenhagen, al is er van markt op deze plek tegenwoordig nauwelijks nog sprake. Wel zijn hier de straatmuzikanten en -artiesten te vinden. Venters doen er hun werk en tegen kerst worden hier kerstbomen verkocht. We komen hier al op het meer chique gedeelte van Strøget terecht. We vinden hier de winkels van Royal Copenhagen (servies en porselein) en Georg Jensen (design) en het prestigieuze warenhuis Illum. Amagartorv is een groot plein, maar is kleiner dan een eerste blik doet vermoeden. Het zuidelijke deel van het plein wordt namelijk gevormd door Højbro Plads, die doorloopt tot de Højbro (Hoge Brug). Deze geeft toegang tot het eiland Slotsholmen, waar zich onder andere het parlement (Christiansborg) bevindt. Højbro Plads werd na de brand van 1795 aangelegd en wordt gedomineerd door het standbeeld van bisschop Absalon, die wordt beschouwd als de stichter van 'Havn', zoals Kopenhagen in de begintijd werd genoemd. Ten noorden van de Amagertorv ligt één van Kopenhagens meest intieme en sfeervolle pleinen; Gråbrødretorv.

Gråbrødretorv

De markt van de grijze broerders (Gråbrødre), die hier van 1238 tot 1530 hun klooster hadden, ontstond na de afbraak van de herenboerderij van staatsman Corfitz Ulfeldt. Net als veel andere delen van Kopenhagen is ook dit plein meerdere malen getroffen door branden en raakte het tijdens het Brits bombardement in 1807 zwaar beschadigd. Wanneer op Amagertorv de winkels allang gesloten zijn, kan er op Gråbrødretorv tot laat in de avond worden genoten van een keur aan gerechten die in de verschillende restaurants geserveerd worden.

Kongens Nytorv

Vanaf Illum lopen we via Østergade naar Kongens Nytorv (letterlijk vertaalt: 's Konings Nieuwe Markt), het 'koninklijke' plein. Wie lopend door deze straat zijn ogen links en rechts de kost geeft, zal verschillende winkels aantreffen die het predicaat 'Kongelig Hofleverandør' (hofleverancier) mogen voeren. Kongens Nytorv is het grootste plein van de stad, met in het midden een grote tuin die 'Krinsen' wordt genoemd. Koning Christiaan V liet het plein aanleggen op een stuk braakliggende grond dat was achtergebleven na de uitbreiding van de stad. Deze koning is, zittend op zijn paard, nog altijd op 'zijn' plein aanwezig. Aan dit plein bevinden zich o.a. het Koninklijk Theater, het exclusieve Hotel d'Angleterre, het warenhuis Magasin du Nord, het Charlottenburgpaleis en de Franse ambassade. Vanaf Kongens Nytorv is ook de beroemde Nyhavn, met de kleurrijke huizen, te bereiken. In de wintermaanden kan er op het plein geschaatst worden. Rondom Krinsen wordt er dan een ijsbaan aangelegd waar de inwoners van Kopenhagen hun rondjes draaien. Regelmatig vinden er op het plein openluchttentoonstellingen plaats.

Amalienborg Slotsplads

Hoewel het niet in dit rijtje thuishoort, mag Amalienborg Slotsplads als laatste niet in dit artikel ontbreken. Komende vanaf Kongens Nytorv bereiken we dit plein via Bredgade en Frederiksgade. Aan dit symmetrische plein, gedomineerd door het ruiterstandbeeld van koning Frederik V, staan vier paleizen die ooit gebouwd zijn in opdracht van de koop- en staatslieden Levetzau, Brockdorff, Schack en Moltke. Sinds een brand in 1794 het toenmalige Christiansborg in de as legde, is Amalienborg de residentie van de Deense koninklijke familie. Komende vanuit Frederiksgade, ziet je Christian IX's paleis aan de overzijde -rechts- staan. Hier wonen koningin Margrethe II en prins-gemaal Henrik. Aan diezelfde overzijde, maar dan links, bevindt zich Frederiks VIII's paleis, waar kroonprins Frederik met zijn gezin woont. Voorheen was dit paleis de woning van zijn grootouders koning Frederik IX en koningin Ingrid. In de twee overige paleizen bevinden zich de vertrekken van prins Joachim (de jongste zoon van de koningin), de gastenverblijven en een museum. Als de koninklijke familie bij gelegenheid op het balkon van Christian IX's paleis verschijnt, staat het plein vol met enthousiaste Denen die met de Dannebrog, de Deense vlag, zwaaien. Elke dag vindt hier om 12.00 uur de traditionele wisseling van de wacht plaats.

Meer informatie over de bewoners van Amalienborg in de special over het Deense koningshuis sinds 1863.

Lees verder

© 2012 - 2024 Lourmarin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De kleine zeemeermin: maar er is meer te doen in KopenhagenDe kleine zeemeermin: het kleine beeld in Kopenhagen, bekend van het sprookje. Maar wie Kopenhagen bezoekt, doet er vers…
Kopenhagen: 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenKopenhagen: 10 mooie plekjes en bezienswaardighedenDe Deense hoofdstad Kopenhagen is een van de fraaiste en gezelligste steden in Scandinavië. Ook als stedentrip is het id…
Vakantie in Denemarken; KopenhagenVakantie in Denemarken; KopenhagenKopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en zeker een bezoekje waard als je in dit land op vakantie bent. Ook als stede…
Tips: Stedentrip KopenhagenMet de trein naar Kopenhagen duurt ongeveer tien uur. Vanaf Hamburg gaat de trein rechtstreeks naar de hoofdstad van Den…
Vielsalm: een mooie stad in de Belgische ArdennenVielsalm: een mooie stad in de Belgische ArdennenJe wilt graag op vakantie, maar niet te ver weg en toch in een totaal andere omgeving zijn. Dan zijn de Belgische Ardenn…
Lourmarin (60 artikelen)
Laatste update: 22-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.