Trois-Ponts, een typisch Ardens dorpje

Trois-Ponts is een klein dorp in de Belgische provincie Luik. Door zijn ligging in het hart van de echte Ardennen is het een paradijs voor mensen die rust zoeken en willen genieten van de natuur. Het heuvelachtige landschap zorgt ervoor dat er mooie wandelingen en fietstochten kunnen worden gemaakt.

Het dorp Trois-Ponts.

Het dorp Trois-Ponts is gelegen in een bosrijke omgeving vlak bij de Oostkantons en niet ver van de Duitse grens. In het dorp stromen 2 rivieren, de Salm en de Amblève. In 1861 werd aan de rand van het dorp een treinstation gebouwd en sindsdien is Trois-Ponts gelijdelijk uitgegroeid tot een toeristisch commercieel punt in de streek. Tijdens beide wereldoorlogen werd het dorp door nazi’s bezet en werd er hevig strijd geleverd met de geallieerden. Hier en daar zijn er in de bossen die het dorp omringen nog sporen terug te vinden van granaat of mortier inslagen. In het dorp zijn enkele leuke hotels met restaurantfaciliteiten waar men uiteraard Nederlands spreekt.

Fietsen en wandelen in de omgeving.

Trois-Ponts is een echt paradijs voor wielertoeristen die graag over een iets uitdagender parcours willen fietsen. Vanuit Trois-Ponts en de omgeving kunnen mooie fietstochten worden gemaakt over een heuvelachtig terrein met zeer wisselde stijgingspercentages.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de bekende Waalse wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik jaarlijks langsheen het dorp passeert om vervolgens de bekende hellingen “Côte de Wanne” en “Côte de Stockeu” te beklimmen.
Vanuit het dorp vertrekken er ook een aantal bewegwijzerde wandelingen, elk met een verschillende moeilijkheidsgraad en lengte. Een van de mooiste wandeling voert u naar de uitkijktoren “La tour Leroux”. Hier is een 16 meter hoge toren gebouwd van waarop je kan genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de streek. In de bossen rondom het dorp kan je wel eens herten of everzwijnen tegenkomen. In de herfst wordt er dan ook veel gejaagd en zijn deze niet altijd toegankelijk voor publiek.
Voor kinderen zijn er enkele leuke speeltuinen en is er de mogelijkheid om tijdens de zomermaanden een ritje te maken op de rug van een ezel.

Wat valt er nog te beleven in Trois-Ponts?

In Wanne een deelgemeente van Trois-Ponts ligt de ski piste: “Val De Wanne”. Het is een van de modernste en mooiste skipistes van België. Er is ongeveer voor 1 km parcours beschikbaar met hellingsgraden tot 30%. Bovenaan de piste is een restaurant gelegen om de honger te stillen. Materiaal kan zelf meegebracht worden of gehuurd bij de uitbater van de piste. Voor wie het rustiger aan wil doen is er ook de mogelijkheid om te langlaufen of kan een wandeling maken in een prachtig sneeuwlandschap. In de zomer is er in Wanne een groot houten doolhof te ontdekken met een oppervlakte van ongeveer 2500m².
In Brum, een andere deelgemeente liggen 2 kleine spaarbekkens die in verbinding staan met het lager gelegen bekken van de waterkrachtcentrale van Coo.
Iets buiten het dorpscentrum van Trois-Ponts is een locatie voorzien waar grote groepen kunnen barbecueën.

Vakantiepark Landal Domaine Long Pré.

Iets buiten het centrum van Trois-Ponts is het Landal vakantiepark “Domaine Long Pré” gelegen.
Dit vakantie domein is ongeveer 12ha groot en heeft 163 bungalows onder verschillende vormen gaande van appartementen voor 2 personen tot leuke vrijstaande woningen voor grotere gezinnen. Het domein grenst aan de rivier de Amblève en is gelegen middenin een heuvelachtige bosrijke omgeving op enkele minuutjes van het dorpscentrum van Trois-Ponts.

Het domein heeft tal van faciliteiten voor groot en klein die voor een aangenaam verblijf moeten zorgen. Enkele van de faciliteiten zijn:
  • Verwarmd buitenzwembad met ligweide
  • Tafeltennis
  • Minigolf
  • Visvijver
  • Taverne- restaurant
  • Spelotheek
  • Kinderspeelhoek
  • Wasserij
  • Zonnecabine
  • Boogschieten
  • Mountainbike

Wat is er in de ruime omgeving nog te beleven?

Trois-Ponts is zeer goed gelegen om de echte Ardennen te verkennen, de meeste bezienswaardigheden zijn op maximum een half uurtje rijden te bereiken. Ook de Duitse grens ligt maar op een 50 tal kilometer afstand. Er kunnen dus gemakkelijk daguitstappen worden gemaakt naar Duitse steden zoals Monschau of Trier.
Enkele uitstappen die de moeite waard zijn:

  • Durbuy met zijn gezellig dorpsplein met eromheen cafeetjes en restaurants. Dit staat alom bekend als het kleinste stadje ter wereld is zeker een bezoekje waard. Buiten het stadscentrum zijn er nog enkele musea en een topiaria tuin te bezichtigen.
  • Coo met zijn beroemde watervallen. Kinderen kunnen zich amuseren in het pretpark Plopsa Coo, dat naast de watervallen ligt. Voor meer avontuurlijk ingestelde personen is er de mogelijkheid om te kajakken, rodelen, met quads te rijden of een survival tocht te maken. Geoefende wandelaars kunnen vanuit Trois-Ponts makkelijk te voet naar Coo wandelen.
  • Stavelot met de recent gerenoveerde abdij waarin drie museums zijn gevestigd. Hier is ook de toeristische dienst gelegen waar meer informatie over de streek kan verkregen worden.
  • Spa met zijn thermen en waterbronnen waar uiteraard het Spa water wordt gebotteld.
  • Vielsalm dat vooral bekend is omwille van vele legenden en sagen met heksen in de hoofdrol. Hier is ook het vakantie domein Sunparks Vielsalm gelegen. Het subtropisch zwembad van het vakantiedomein is ook toegankelijk met een dagpas.
  • De grotten van Remouchamps waar je een onderaardse boottocht van ongeveer 600 meter kan maken. Dit is de langste ondergrondse boottocht van Europa.
  • Malmedy is de grootste stad in de omgeving en gelegen op een klein kwartiertje rijden met de auto.

Extra informatie

Dienst voor Toerisme van Stavelot
Place Saint-Remade 32
4970 Stavelot
Tel 32 (0)80 86 27 06
Fax 32(0)80686509
Open iedere dag van 10 tot 13u en van 13u30 tot17u
© 2012 - 2024 C-brown, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stavelot, een typisch Ardens stadjeStavelot is een klein stadje in de Belgische Ardennen gelegen in de provincie luik. Het is vooral bekend van de jaarlijk…
Goudzoeken in de ArdennenJe kan erom lachen maar er wordt door sommige mensen echt goud gezocht én gevonden in de Belgische Ardennen. Het gaat hi…
Vakantieparken: Landal GreenParksVakantieparken: Landal GreenParksLandal GreenParks is een onderneming voor bungalowparken. Het hoofdkantoor bevindt zich in Nederland en wel in Leidschen…
Vielsalm: een mooie stad in de Belgische ArdennenVielsalm: een mooie stad in de Belgische ArdennenJe wilt graag op vakantie, maar niet te ver weg en toch in een totaal andere omgeving zijn. Dan zijn de Belgische Ardenn…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Trois-Ponts
  • http://www.stavelot.be/
  • http://www.troisponts.be/jahia/Jahia/
C-brown (43 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.