Istanbul: wat moet je zien?

Istanbul: wat moet je zien? Waarom Istanbul? Istanbul is een miljoenenstad met een rijke geschiedenis, leuke cafeetjes en veel bezienswaardigheden. Elk jaar komen er weer miljoenen toeristen naar Istanbul die door de diversiteit van de stad genoeg te zien en te ondernemen hebben. Net als bijvoorbeeld New York is Istanbul een stad waar 24 uur per dag diverse activiteiten te ondernemen zijn. Istanbul ligt op twee continenten en de mooiste bezienswaardigheden liggen verspreid door de hele stad. Voor de mensen die overdag actief zijn is er genoeg te bezichtigen. Voor de caféliefhebbers is de keuze overweldigend groot en de nachtliefhebbers kunnen zich tot in de ochtend vermaken in de vele discotheken die Istanbul rijk is. Een ideale stad voor een stedentrip dus.

Wat is er te zien in Istanbul

Door de rijke geschiedenis van Istanbul zijn er veel bezienswaardigheden welke bezichtigd kunnen worden. Een groot voordeel van Istanbul is dat er vaak aanbiedingen zijn op de vliegreis ernaartoe en op het verblijf in de stad. Vooral reisorganisaties zoals Corendon en Pegasus hebben vaak aantrekkelijke aanbiedingen. Het algemene prijsniveau in Istanbul is veel lager dan in steden zoals Rome of Parijs. Door de lage prijzen en de vele bezienswaardigheden is Istanbul populair onder de toeristen.

Hagia Sofia

De Hagia Sophia is ooit gebouwd als kerk maar is na de verovering van Constantinopel in de 15e eeuw omgebouwd tot moskee. De Hagia Sophia kent een lange geschiedenis en is in de 6e eeuw door de Grieken gebouwd. Het is de bekendste moskee van Istanbul. Tegenwoordig doet de Hagia Sofia dienst als museum en wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht.

De Galata toren

Met één van de mooiste uitzichten over Istanbul is de Galata toren een populaire bezienswaardigheid. De toren is gemeten vanaf de grond 61 meter hoog en heeft een diameter van 8,95 meter. Om van het uitzicht te genieten hoef je gelukkig niet zoals voorheen met de trappen naar boven maar kan gebruik worden gemaakt van de lift. Tegenwoordig zit er boven in de Galata toren ook een restaurant.

Kiz Kulesi

De Kiz Kulesi oftewel in het Nederlands de maagdentoren is gebouwd op een zeer kleine eiland in de Bosporus. Volgens de legendes is de toren gebouwd door een Sultan wiens dochter volgens de voorspellingen op haar 18e verjaardag zou komen te overlijden. Om zijn dochter te beschermen heeft hij haar opgesloten in deze toren. Ondanks de toren is de prinses op haar 18e verjaardag overleden aan een slangenbeet. De slang zat in een mand met fruit die de sultan had gestuurd. Tegenwoordig zit er in de Kiz Kulesi een restaurant. Fans van James Bond hebben de maagdentoren al een paar keer gezien, in The World Is Not Enough heeft James Bond er zelfs opgesloten gezeten.

Het Dolmabahce paleis

Het Dolmabahce paleis is gebouw in 1856 door sultan Abdülmecit. Het paleis is 45.000 m2 groot en bevat 285 kamers, 6 badkamers en 68 wc’s. In het Dolmabahce paleis is de grootste kroonluchter ter wereld aanwezig welke een cadeau is geweest van Koningin Victoria.

Topkapi Paleis

Het Topkapi paleis is gebouwd in 1465 en is lange tijd de residentie van de Osmaanse sultans geweest. Het paleis is tegenwoordig een museum. In het Topkapi Paleis kan er wereldberoemde islamitische kunst worden bekeken.

De grote Bazaar

De grote Bazaar is overdekt en bestaat uit 58 straten met daarin 1200 winkels. Hier wordt van alles verkocht van kruiderijen, gouden sieraden tot leren jassen. Mocht je hier iets willen bedenk dan wel dat de vraagprijs veel hoger ligt dan wat de verkoper er minimaal voor wil krijgen. Hier moet dus wel onderhandeld worden over de prijs.

Naast de bovenstaande bezienswaardigheden is er veel meer te zien in Istanbul en om deze reden is in 2014 Istanbul tot de meest populaire vakantiebestemming gekozen. Mocht je naar Istanbul gaan dan zijn de volgende bezienswaardigheden ook interessant om te zien:
  • Blauwe Moskee (Sultan Ahmet Camisi)
  • Archeologisch Museum
  • De Prinsen eilanden
  • Orta Köy
  • Hippodrome en Yerebatan Sarayi
  • Beylerbeyi Paleis
  • Şehzade Moskee
  • Rondvaart over de Bosporus

Er is dus voldoende gelegenheid om kennis te maken met de stad die zowel gekenmerkt wordt door westerse als door oosterse invloeden.

Winkelen

Naast cultuur en bezienswaardigheden is er ook op winkelgebied voldoende te beleven in Istanbul. Istanbul kent een groot aantal winkelcentra waarvan Forum Istanbul het grootste is. Forum Istanbul heeft een totale winkeloppervlakte van 175.000 m2 en is hierdoor gelijk ook het grootste winkelcentrum van Europa. In Forum Istanbul staan 270 winkels, een thema park, een gigantisch aquarium, verschillende eetgelegenheden en een bioscoop met 10 zalen tot je beschikking. Naast Forum Istanbul zijn er meer populaire winkelcentra in Istanbul te vinden. Hieronder een aantal van de bekendste:

WinkelcentrumAdresWijkOpeningstijden
Istinye Parkİstinye Bayırı Cad. No: 73 34460Sarıyer10:00 - 22:00
Aqua FloryaŞenlikköy Mah., Yeşilköy Halkalı Cad. No:93Bakırköy 10:00 - 22:00
KanyonBüyükdere Cad. No:185Levent10:00 - 22:00
ViaPortYenişehir Mah. Dedepaşa Cad. No:19Pendik10:00 - 22:00
VialandYeşilpınar Mahallesi Şehit Metin Kaya Sok No:11Eyüp11:00 - 24:00
Marmara ForumOsmaniye Mahallesi Çobançeşme Koşuyolu Bulvarı No:3Bakırköy10:00 - 22:00
Forum IstanbulKocatepe Mah. Paşa CaddesiBayrampasa10:00 - 22:00
CapacityZeytinlik Mah. Fişekhane Cad. No:7Bakırköy10:00 - 22:00
PalladiumBarbaros Mah. Halk Cad. No:8Ataşehir09:00 - 22:00
OliviumProf. Dr. Muammer Aksoy Cad. No:30Zeytinburnu10:00 - 22:00

Naast de winkelcentra in Istanbul zijn er meer winkelmogelijkheden in Istanbul. De belangrijkste winkelstraat van Istanbul is de Istiklal Caddesi in de wijk Beyoglu. Mocht je van markten houden dan is Istanbul ook de ideale plek om naar toe te gaan. In Istanbul zijn er elke dag meerdere markten verspreid over de stad. De markten van Istanbul zijn:

DagWijk
MaandagBahcelievler
MaandagFeneryolu
DinsdagBahçeşehir
DinsdagBakırköy
DinsdagFındıkzade
DinsdagLevent
WoensdagFatih
WoensdagYeşilköy
DonderdagBeykoz
DonderdagBostancı
DonderdagErenköy
VrijdagKozyatağı
VrijdagÜsküdür
ZaterdagBeşiktaş
ZaterdagFeriköy
ZaterdagPendik
ZondagBeylikdüzü
© 2016 - 2024 Serrie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedentrips in EuropaVeel mensen zijn toe aan een lekker weekendje weg naar een grote stad. In Europa zijn veel verschillende grote steden om…
Beyoğlu: een stadsdeel van IstanbulBeyoğlu: een stadsdeel van IstanbulBeyoğlu is één van de oudste districten van Istanbul. Het district bevindt zich in het Europese gedeelte van de sta…
Stedentrip IstanboelIstanboel is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een steeds populairdere bestemming voor stedentrips. De Turkse stad i…

Oculus, nieuw World Trade Center station in New YorkOculus, nieuw World Trade Center station in New YorkBijna vijftien jaar na de aanslagen van 11 september 2001 is het station bij het One World Trade Center in New York hero…
Top 50 oudste kerken van ZeelandIn Zeeland zijn nog een vijftigtal oude middeleeuwse kerken bewaard gebleven. De oudste kerken van Zeeland hebben nog ro…
Bronnen en referenties
  • http://listelist.com/istanbulun-en-populer-semt-pazarlari/
  • http://www.istanbuldagez.com/istanbulda-gezilecek-50-yer.html
  • http://www.istanbul.net.tr/Kent-Rehberi/alisveris/alisveris-merkezleri/11/32/1
Serrie (17 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.