Vakantie op Corfu

Vakantie op Corfu Griekenland is een vakantieland met tientallen bestemmingen die op een eiland zijn gelegen. De vele eilanden zijn geclusterd in groepen, zoals de Sporaden, de Egeïsche archipel, de Cycladen, Dodekanesos en Ionische eilanden. Wij bezochten Corfu en bekeken in een week voornamelijk het noorden van dit eiland Corfu is de meest noordelijke van de Ionische eilanden. Het ligt ten westen van het Griekse vasteland in de Ionische zee. Door deze ligging, relatief dicht bij Italië, is er in het verleden veel Italiaanse invloed geweest. Je ziet dat nog terug in de bouwstijl van de huizen. Hier geen typische Griekse witte huizen met blauwe luiken, maar vooral terra cotta, in verschillende schakeringen.

Ook op een ander punt wijkt Corfu af van andere Griekse eilanden. Door relatief veel regen, in de winter, is het erg groen. Corfu staat vol olijfbomen. Dit is dan ook hét product van dit eiland. Olijven, olijfolie en allerlei producten gemaakt van olijvenhout. De souvenirwinkeltjes staan er vol mee.

Corfu heeft zowel kiezelstranden als zandstranden. Verder zijn er ontelbare kleine baaitjes tussen de rotsen te vinden, waarvan vele alleen per boot of na een moeizame klim bereikt kunnen worden.

Gouvia

Er zijn veel gezellige badplaatsen op het eiland. Wij verbleven in Gouvia, iets ten noorden van de hoofdstad Kerkyra, aan de westkust. Gouvia is een gezellige, levendige plaats, met aanbod voor alle leeftijden. Er zijn hotels in allerlei prijsklassen en appartementencomplexen. Een aanrader met een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding is Fillipas. Fillipas is een kleinschalig complex met appartementen verdeeld over drie gebouwen, een restaurant, zwembad en zeer centraal gelegen. Midden in het centrum, vlakbij het strand en de bushalte naar Kerkyra en Dassia. Vlakbij is een grote supermarkt Diellas.

In het centrum van Gouvia zijn veel restaurants. Echte aanraders zij: Mythos, 9 Muses en Léon. Deze laatste springt er vooral uit vanwege het ruime terras. De restaurants in Gouvia zijn zeker niet duur. Voor circa tien euro per persoon heb je een uitstekend hoofdgerecht.

Voor weinig geld kun je met de bus vanuit Gouvia naar Kerkyra, de hoofdstad van het eiland. Een leuke plaats om te winkelen in de smalle, sfeervolle straatjes. Maar behalve winkels is er ook veel cultuur te vinden, zoals de oude en de nieuwe vesting, het kasteel Mon Repos en het paleis van St. Michael.

Pantokrator

Het is zeker de moeite waarde om Corfu per auto te verkennen. In Gouvia zijn verschillende verhuurbedrijven en voor ongeveer 50 euro per dag heb je een auto. Wij hebben ons vooral op het noordelijke deel van het eiland gericht en zijn als eerste de Pantokrator opgegaan. Dit is met zijn 906 meter hoogte, de hoogste berg van Corfu. Bovenop de Pantokrator heb je een prachtig uitzicht. Je kijkt over het Griekse vasteland en Albanië. Omdat dit het hoogste punt is van Corfu zijn hier alle zendmasten geplaatst. Niet zo mooi, maar wel effectief. In schril contrast met de zendmasten staat een oud kloostertje uit 1347, dat zeker de moeite waard is om te bekijken.

Canal d’Amour

Na het bezoek aan de Pantokrator vervolgden we onze tocht naar het Canal d’Amour bij Sidari aan de noordkust. Ook dit is zeker een bezoekje waard. Canal d’Amour is een inham tussen twee rotsen die is ontstaan doordat de zee het zachte zandsteen heeft weggesleten. Een schitterend plekje waar verschillende mythen aan zijn opgehangen.

Cape Arilla

Na Canal d’Amour zijn we vertrokken naar Sidari. Sidari heeft een lang uitgestrekt zandstrand. Vanuit Sidari vervolgden we onze tocht langs de westkust naar Agios Georgios, dat ook een prachtig zandstrand heeft. Tegenover Agios Georgios ligt Cape Arilla. Vanuit Agios Georgios kun je met de boot naar Cape Arilla. Dit is ook zo’n typisch Corfiotisch baaitje. Wij zijn niet met de boot gegaan, maar hebben gelopen vanaf Afion. Dit is een flinke tocht want je moet helemaal de berg afdalen over iets wat nauwelijks een pad is te noemen. Grote stenen en erg stijl. Na circa een uur waren we eindelijk beneden bij de prachtige baai. De terugtocht was een hele klim, maar klimmen is gemakkelijker dan afdalen.

La Grotta

Een andere baai, die veel beter bereikbaar is, namelijk met een trap vanaf de verharde weg is bij la Grotta. Hier is een restaurantje in de rotsen, met een mooi terras en rustige muziek. Er is een aanlegsteiger en een duikplank. Als je op het terras zit heb je een prachtig uitzicht op het kristalheldere water en de rotsen van zo’n typisch Corfiotisch plekje.

Corfu Donkey Rescue

Onze laatste stop was bij de ezelopvang Corfu Donkey Rescue. Sinds 2004 worden hier oude en gebrekkige ezeltjes opgevangen. Vlakbij Doukades aan de weg van Paleokastritsa naar Gouvia ligt een ruim terrein met veel olijfbomen waar tientallen ezels hun oude dag slijten.

Excursies

Behalve uitstapjes per auto kun je natuurlijk ook met een georganiseerde excursie meegaan, die zowel door de touroperators worden aangeboden als bij de toeristenbureautjes in de stad. Voorbeelden hiervan zijn een boottocht naar Paxos, Antipaxos en de blue caves, een duikexcursie, een grote eilandtour, waarbij in een dag alle highlights van Corfu worden bezocht, of per boot naar Albanië. Dit laatste is zeker de moeite waard. In ongeveer anderhalf uur vaar je naar de Albanese badplaats Saranda, Van hieruit kun je met een bus mee naar de opgravingen in Butrint en krijg je uitleg over de Byzantijnse, Griekse en Romeinse overblijfselen die hier zijn gevonden.
© 2011 - 2024 Miesa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Ionische EilandenDe Griekse Ionische Eilanden zijn zeer aantrekkelijk voor vakantiegangers. De eilanden bieden veel flora en fauna en dat…
De parels van CorfuDe parels van CorfuCorfu is één van de bekendste eilanden van Griekenland en nestelt zich nog steeds in de top van vakantiebestemmingen bin…
Een huis kopen in Griekenland? Alles wat u moet wetenDe huizenprijzen in Griekenland zijn de afgelopen jaren stevig gedaald. Is dit een gouden kans om voor een prikje een pr…

Drie dagen kunst in Londen, wat te bezichtigen?Drie dagen kunst in Londen, wat te bezichtigen?Een reisje naar Londen hoeft maar drie dagen te duren en u kunt precies al het moois bezichtigen wat Londen te bieden he…
Onze trip met de camper door SchotlandOnze trip met de camper door SchotlandOnlangs hebben wij met ons gezin een fantastische rondrit gemaakt met een camper door Schotland. In plaats van een zomer…
Miesa (22 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.