Informatie over Tunesië

Op nog geen 3 uur vliegen van Nederland/België ligt Tunesië. Het is een zeer gastvrij land met een rijke geschiedenis en eeuwenoude tradities, een land waar héél veel te doen en te zien is. Tunesië is een Arabisch land in Noord-Afrika grenzend aan Algerije en Libië en aan de Middellandse Zee. Het behoort tot de zogenaamde Maghreb-landen, waar ook Marokko, Mauritanië, Algerije en Libië toe worden gerekend.
Tunesië is heel veelzijdig en weinig landen bieden zoveel mogelijkheden tot ontspanning:
  • Van uitgestrekte stranden tot talloze overblijfselen uit de Oudheid.
  • Van surfen tot golfen of van thalassotherapie tot avontuurlijke tochten in de duinen van de zuidelijke Sahara.

Het klimaat en het afwisselende landschap maken het land tot een ideale vakantiebestemming.

Luchthavens en havens in Tunesië

Tunesië heeft 7 internationale luchthavens: Tunis, Monastir, Djerba, Tozeur, Tabarka, Sfax en Gafsa. De nationale luchtvaartmaatschappij van Tunesië is Tunisair. Nouvelair en Karthago-Airlines zijn chartermaatschappijen.

Ferries en lijnschepen kunnen in de haven van La Goulette/Tunis binnenlopen. Ook in Sousse lopen in de zomermaanden regelmatig cruiseschepen binnen. Dat is echt een heel apart gezicht. Je loopt in het Centrum van Sousse en ineens zie je dan zo'n groot schip liggen. De haven van Sousse ligt, een beetje vreemd misschien voor degene die de situatie ter plekke niet kennen, in het Centrum van de stad. Voor privéjachten zijn er verschillende prachtig mooie havens o.a. Port el Kantaoui en Cap Marina in Monastir. Ook Yasmine-Hammamet heeft er de afgelopen jaren een jachthaven bij gekregen. Tabarka was de eerste ankerplaats voor zeezeilers, maar is nu ook uitgegroeid tot een plezier jachthaven. Ook Sidi Bou Said heeft een hele mooie grote jachthaven.

Grensdocumenten en Visum

Toeristen met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort nodig. Kinderen t/m 16 jaar mogen in het paspoort van één der ouders staan bijgeschreven. Een visum is niet nodig voor Nederlanders/Belgen. Om Tunesië in en uit te reizen moet u beschikken over een geldig Nederlands paspoort.

De Tunesische autoriteiten deelden de Ambassade in november 2004 desgevraagd mede dat voor georganiseerde reizen de Nederlandse (Europees Model) identiteitskaart voldoende is voor toelating tot Tunesië, maar dan moet de reiziger wel in het bezit zijn van een hotelvoucher en een retourticket aansluitend op de voucher. De Tunesische autoriteiten zullen u met een Europese identiteitskaart ook toelaten bij een niet georganiseerde reis, maar zij zullen u vervolgens niet toestaan het land alleen maar met een ID-kaart te verlaten. Zij zullen u dan verzoeken voor uw vertrek uit Tunesië bij de Nederlandse ambassade een Laissez-Passer (een soort noodpaspoort) te vragen. De kosten van een Laissez-Passer kunt u elders op deze website vinden (tarieven). De kosten moet u in Tunesische Dinaren voldoen. Nederlanders zijn voor een toeristisch verblijf van maximaal drie maanden niet visumplichtig voor Tunesië.

Bij aankomst op het vliegveld in Tunesië moet een soort visum-kaartje worden afgegeven waarvan het onderste deel in het paspoort moet worden bewaard. Bij vertrek uit Tunesië wordt dit visum-kaartje weer ingenomen. Normaal gesproken worden deze visum-kaartjes op de heenreis al in het vliegtuig uitgedeeld zodat u ze op het gemak in kunt vullen. Mocht dit onverhoopt niét het geval zijn, dan liggen er visum-kaartjes klaar voordat u door de douane gaat. Er zijn verschillende soorten visum-kaartjes in omloop.

Het kan ook zijn dat het visum-kaartje uit één deel bestaat, is dat het geval, dán moet er bij vertrek opnieuw een visum-kaartje worden ingevuld. Personen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, worden verzocht contact op te nemen met de Tunesische Ambassade:
  • Nederland: Gentsestraat 98 2587 HX Den Haag, 070 - 351 22 51 / 351 43 23
  • België: Kanselarij Tunesië Tervurenlaan 278, 1150 Brussel, 2-771.73.95
  • Anders: Ook kun je informeren bij het Tunesisch Verkeersbureau in Amsterdam, 020 - 622 49 71

Openbare instellingen

De openbare instellingen en gebouwen zijn op vrijdagmiddag, zaterdagmiddag en zondag gesloten en de musea op maandag. In de winter zijn de banken open van 8.30 tot 11.30 uur en van 14 tot 17 uur; in de zomer en tijdens Ramadan alleen van 8 tot 14 uur.

Tijdverschil

Tunesië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland/België. In Tunesië is het nú dus dezelfde tijd als in Nederland en België. In Tunesië wordt ook in 2006 de zomertijd weer ingevoerd. De zomertijd begint op zondag 26 maart en eindigt op zondag 29 oktober 2006 (data onder voorbehoud).

Bellen met Nederland

Om naar Nederland te bellen, toetst u eerst 00-31 gevolgd door het netnummer zonder de eerste nul en daarna het abonneenummer. U kunt bellen bij de gewone postkantoren en de 'taxiphones' die in alle plaatsen aanwezig zijn. Wilt u vanuit Nederland naar Tunesië bellen dan toetst u eerst 00-216, gevolgd door het gewenste telefoonnummer zonder 0. Neem gerust uw GSM mee, maar controleer thuis even wat de kosten zijn.

Geld (Dinars)

De in- en uitvoer van Dinars (TD) is verboden. U kunt Euro's wisselen bij aankomst op het vliegveld, bij banken en in de hotels. Ook kan men overal in Tunesië pinnen, dit geldt tevens voor de meeste vliegvelden. Niet in alle hotels kan worden gepind. In Tunesië geldt de officiële dagkoers. Euro's en andere valuta worden geaccepteerd evenals Eurocheques, Travellercheques en, bij postkantoren, girobetaalkaarten.

Munteenheid

De Tunesische munteenheid is de Tunesische Dinar. 1 TD is ± € 0,30 waard (2018). De Tunesische Dinar is onder te verdelen in 1000 Millimes. Er zijn muntjes van 5, 10, 20, 50 en 100 Millimes. Dan heb je munten van een halve, één en 5 Dinar. Bankbiljetten zijn er van 5, 10, 20 en 30 Dinar. Tel het geld dat u krijgt altijd direct na in het bijzijn van de bankemployé!

Pinnen

Pinnen is tegenwoordig ook mogelijk in de grotere toeristische plaatsen. Houd er echter rekening dat sommige automaten uw pasje niet accepteren (Cirrus wordt minder geaccepteerd als Mastercard). In veel hotels en restaurants kan ook betaald worden met creditcards (Eurocard/Visa). Op vertoon van de wisselbonnen kan men overgebleven dinars bij een bank op het vliegveld terugwisselen.

Wisselbonnen

U mag maximaal 30% van de wisselbonnen in Euro's terugwisselen, met een maximum van 100 dinars. Het is daarom verstandig om de wisselbonnen goed te bewaren.

Let op: Probeer zo min mogelijk Dinars over te houden, de koers die u op het vliegveld terugkrijgt is een lage koers. Neem daarom nog altijd wat 10 of 20 Euro-biljetten mee, zodat u eventueel de laatste dag ook nog wat Euro's voor Dinars kunt wisselen in uw hotel.

Fooi

Kleine diensten worden in Tunesië met een fooi(tje) beloond, zoals bijvoorbeeld een kruier, parkeerwachter enz. In de prijzen in cafés en restaurants is bedieningsgeld reeds inbegrepen, maar de obers zijn blij met een fooitje. Het geven van fooi is natuurlijk altijd een geheel vrijblijvende zaak.

Ook het kamermeisje is blij met een fooitje. Zij zal dan nog meer haar best doen om uw kamer er "extra" mooi uit te laten zien, middels bijvoorbeeld rozenblaadjes op uw bed of uw nachthemd en/of pyjama mooi te "draperen".

Het is verstandig om bijvoorbeeld iedere dag of om de dag iets te geven en niet pas aan het einde van de vakantie, want dan zul je net zien, dat je "vaste" kamermeisje haar vrije dag heeft en dat een ander de fooi "opstrijkt".

Stroom

Het voltage in Tunesië is 220 V en de stopcontacten zijn over het algemeen allemaal randaarde. Er zijn ook hotels waar de randaarde stopcontacten een penaarding hebben. Kijk dus na of de stekkers van je apparaten ook op stopcontacten met penaarding kunnen worden gebruikt. Platte stekkertjes geven zo wie zo geen probleem.

Medisch

De medische voorzieningen zijn erg modern en aan apotheken is er zeker geen gebrek. Iedere stad heeft een apotheek die de gehele nacht openblijft. Voor wat betreft een eventuele opname in een ziekenhuis, kies dan voor een privékliniek, deze worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed. De grote steden hebben allemaal een privékliniek. In Sousse zijn er zelfs twee: Clinique les Oliviers en Clinique Essalem.

De artsen in Tunesië spreken buiten Frans meestal ook Engels en/of Duits. Als u een arts nodig heeft kunt u dit het beste via de receptie van het hotel regelen. De meeste hotels hebben een "vaste" arts waar gebruik van wordt gemaakt. Het is belangrijk om op uw kamer of appartement elke warm waterkraan enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen. Dit geldt eveneens voor douche en/of bad. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water van ca. 25 - 50 C. kan zich nl. de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend kunt bestrijden.

Douanebepalingen

Personen van 18 jaar en ouder mogen belastingvrij in Nederland invoeren:
  • Alcohol: 1 liter alcohol van meer dan 22%, of 2 liter mousserende of likeurwijn en daarnaast ook 2 liter gewone wijn.
  • Tabak: 200 sigaretten, of 50 sigaren, of 100 cigarello's, of 250 gr. tabak.
  • Parfum: 50 gram parfum en 1/4 liter reuk- en toiletwater (eau de toilette).
  • Drugs: In Tunesië kijkt men anders tegen het gebruik van drugs aan dan in Nederland. Hard en soft drugs zijn verboden. Oók voor eigen gebruik. Op het binnenbrengen in Tunesië, het in uw bezit hebben van (heel) kleine hoeveelheden hard of soft drugs en het kopen en verkopen van drugs staan zéér hoge gevangenisstraffen. Ook betrokkenheid bij drugs of drugshandel is strafbaar.

Souvenirwinkels

Afdingen is in Tunesië een nationale sport, of een heilige traditie zoals u wilt, en blijft de aangenaamste manier om de prijs van een souvenir, tapijt of een ritje op een dromedaris te bepalen. Speel het spel leuk mee en windt u niet op: uiteindelijk komt u steeds tot een akkoord en elke zaak wordt met een brede glimlach beklonken. In het algemeen kun je er vanuit gaan dat zo rond de 30% van de "vraagprijs" een redelijke prijs is om te betalen. Als je echt te laag biedt dan laten de verkopers je gaan!

Er zijn In Tunesië ook souvenirwinkels met vaste verkoopprijzen "prix fixe", waar je dus niet over de prijs kunt onderhandelen. In deze winkels kun je wel lekker op je gemak rondkijken zonder dat je aangesproken wordt. In Sousse heb je bv het " Soula Center" waar je ook bv kleding, tapijten en lederwaren kunt kopen. Ook de Staatswinkel SoCoPa heeft vaste prijzen.

In de souks of in de souvenirwinkels vind je eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken. Het zilver- en goudsmeedwerk is vooral populair in de souk van Tunis, maar ook keramiek uit Nabeul en aardewerk van Djerba, koperen voorwerpen bewerkt volgens de Spaans-Moorse en Turkse tradities worden te koop aangeboden.

Sidi Bou Saïd is beroemd om zijn sierlijk bewerkte vogelkooien. Verder vindt men er nog mooie zaken, zoals leren tassen, geweven stoffen, sieraden, tapijten, geborduurde pantoffels, schapenvachten en Fatmahandjes (dit is een afbeelding van de hand van Fatma, de dochter van de profeet Mohammed, die mens en huis moet beschermen tegen boze geesten) en parfums.

Moskeeën

Moskeeën kunnen steeds worden bezocht, behalve op vrijdag en tijdens de gebedsdienst. Het betreden van de gebedsruimte is niet toegelaten voor niet-moslims. Hou rekening met uw kleding, draag gepaste kleding.

Eten in Tunesië

In de meeste hotels wordt de Tunesische keuken met een westers vleugje geserveerd. Restaurants worden officieel geklasseerd met één tot drie 'vorkjes'. De 'gargottes' zijn kleine en gezellige plaatselijke eetgelegenheden waar de typische Tunesische keuken wordt geserveerd: van couscous tot briks, van gevarieerde salades tot tajines of chakchoukas en tbikhas (twee soorten ratatouille van groenten en vlees).

Vergeet niet dat harissa een typisch Tunesische pikante specerij is. Ga gerust in op de verleiding... voor de prijzen hoeft u het zeker niet te laten. Overal in Tunesië kun je heerlijk en niet uitgesproken duur eten. In een lokaal Tunesisch restaurantje heb je voor een paar Dinar al een complete maaltijd.

Er zijn natuurlijk ook "luxe" restaurants, maar zelfs daar betaal je maar een fractie van wat wij hier in Nederland/België betalen. Het is in Tunesië vaak normaal dat als je in een restaurant hebt gegeten je "van het huis" nog een dessert bijvoorbeeld fruit of ijs krijgt aangeboden. Een leuke geste.

Hotels in Tunesië

Tunesië heeft ruim 21.000 kilometer aan wegen. Je bent dus vaak aangewezen op een hotel. Hou er rekening mee dat er in kleine plaatsen vaak geen hotels zijn en dat als je ergens wilt overnachten je je route daarop aanpast. Mocht er onverhoopt toch geen hotel voorhanden zijn, dan zijn de gastvrije Tunesiërs graag bereid je onderdak aan te bieden.

In het hoogseizoen ben je voor een tweepersoonskamer, inclusief ontbijt, tussen de ± € 10 (simpel, maar goed nulsterrenhotel) en de ± € 27 (prima tweesterrenhotel) per persoon per nacht kwijt. ook hier kun je over de prijs onderhandelen. De prijzen zijn afhankelijk van het seizoen. Tunesië beschikt over een redelijk wegennet (meer dan 20.000 km) en de wegmarkering en verkeersborden zijn goed. De laatste jaren zijn de wegen er niet op vooruit gegaan, er zitten op bepaalde routes veel kuilen in de weg. Eén waarschuwing echter: volg de instructies op voordat u zich op woestijnwegen begeeft en laat u van tevoren inlichten door de rijkspolitie ('Garde Nationale').

Taxi's

Taxi's zijn goedkoop. De gele taxi's blijven in de stad, met de 'grote' taxi's kunnen langere afstanden worden afgelegd.

De 'louages' zijn groepstaxi's die tegen een afgesproken prijs de verbindingen tussen de grote steden verzekeren. In het algemeen rijden de taxi's op de "meter". Je begint met een vast "starttarief" en daarboven dan een kilometerprijs. Van 's avonds 21.00 tot 's morgens 06.00 uur geldt het nachttarief. Er wordt een toeslag van 50% boven het dagtarief gerekend. De taxi's zijn goed betaalbaar en rijden overal. De gele taxi (met meter) rijdt alleen binnen de steden, de 'grand taxi' (met meter) maakt ook langere afstanden. De "louage-taxi" is een groepstaxi (geen meter, prijs van te voren afspreken) en rijdt op vaste trajecten tussen grote steden. Vanuit Tunis kunt u met de TGM-trein (Tunis-La Goulette-La Marsa) een pittoresk ritje van 35 minuten over Salammbô, Carthago en Sidi Bou Saïd maken. Met het vliegtuig reist u snel en comfortabel (Tuninter) van Tunis naar Monastir, Sfax, Tozeur, Djerba en terug. Bij gelegenheid wordt ook Gafsa in dit programma opgenomen.

Auto huren

Om een auto te kunnen huren moet men in het bezit zijn van een (Nederlands) rijbewijs en moet men tenminste twee jaar over dit rijbewijs beschikken. U kunt een auto huren op een van de luchthavens, in een verhuurkantoor of in uw hotel. In de grote steden van Tunesie zijn veel Tunesische autoverhuurbedrijven en internationale organisaties, zoals Avis en Hertz, zijn daar vertegenwoordigd. Over het algemeen is het mogelijk om de auto in de stad A bij het betreffende verhuurbedrijf op te halen en in stad B bij het bedrijf achter te laten. Een middelgrote auto kost tussen de ± TD 70 - 80 per dag. De huurprijs van een auto kan per verhuurbedrijf sterk verschillen. Dus laat u even goed informeren. Bij de meeste autoverhuuradressen moet men een borg storten, tenzij men in het bezit is van een van de volgende kredietkaarten: American Express, Diners Club, Visa, Eurocard. Iedere hotelreceptie kan de verhuuradressen verschaffen. De prijzen voor een huurwagen liggen op Europees niveau.

Toegestane snelheid: 50 km in de bebouwde kom, daarbuiten 100 km, tenzij anders aangegeven. men treedt streng op tegen foutparkeerders. De wagen wordt weggesleept of in de klem gezet {kost ongeveer 8 Dinar). Snelheidsovertredingen kunnen direct bestraft worden, in de meeste gevallen met de tijdelijke inbeslagneming van het rijbewijs. Het dragen van autogordels is verplicht; het niet dragen ervan kan een boete opleveren van 4 Dinar. Tijdens en na grote regenval kunnen enkele wegen afgesloten zijn door overstroming van de rivierbeddingen. De wegenkaart van Editions Turki, bij de boekhandel te verkrijgen, geeft deze zwakke plekken aan. Let vooral op brommers, fietsers, kinderen en loslopend en overstekend vee. Behalve in het diepe zuiden staan de plaatsnamen overal tweetalig aangegeven. Voor een tocht door de Sahara is toestemming nodig van de Garde Nationale. Het is niet aan te bevelen 's avonds of 's nachts te rijden, menig obstakel is niet verlicht, terwijl veel voertuigen met slechte verlichting rijden. Een goede autokaart is de in Nederland en België verkrijgbare Michelin, no. 172: Algerije/Tunesië. Enkele, thans geasfalteerde wegen staan nog als piste aangegeven, maar dat is op de Tunesische kaarten ook nog niet bijgewerkt. Ook bij het bureau van de Topografie, boekhandels en vaak ook bij de wat grotere Tabacs zijn prima kaarten te koop. Waarschuwing: op veel kaarten staat de weg KaalaKhasba naar Makthar als een goede weg aangegeven. Het is echter een met een personenauto niet te berijden piste.

Het telefoonnummer van de ANWB Alarmcentrale is: 00.31.70.141414

Reizen met de bus

In het hele land rijden regelmatig bussen; voor de korte ritten staan de vertrektijden niet vast. Een kaartje is zeer goedkoop.

Reizen met de trein

Ongeveer 2000 km. spoorlijn doorkruist Tunesie. Voor reizigers die er de tijd voor nemen en hun ogen de kost willen geven is de trein een prettig en zeer betaalbaar vervoermiddel. Er loopt een spoorlijn langs de oostkust waaraan o.a. Tunis, Sousse, Hammamet en Monastir liggen en vanaf Tunis zijn er treinverbindingen met het noorden en het westen. De TGM trein brengt u naar de verschillende badplaatsen bij Tunis. Ook is er in Tunesie een zogenaamde "metro", dit is een normale trein die gewoon boven de grond rijdt, maar "métro" wordt genoemd en heeft als traject Sousse - Mahdia. De brandstofprijzen in Tunesië lijken wel gesubsidieerd door het ministerie voor Vreemdelingenverkeer. In ieder geval vormen ze voor autotoeristen geen enkel beletsel om dit land tot in de verste uithoeken te verkennen. Voor euro loodvrij (bijna overal verkrijgbaar) betaal je daar aan de pomp namelijk maar zo'n € 0,65 (!) per liter. Dieselrijders zijn er zo'n ruim ± € 0,40 per liter kwijt en ook autogas (overal verkrijgbaar) is in Tunesië aantrekkelijk geprijsd: zo'n ± € 0,17 per liter. Attentie: In Tunesië accepteert men op steeds meer plaatsen creditcards, maar dat geldt (nog) niet voor de meeste tankstations in het land. Daar kun je dus vaak uitsluitend contant betalen.

Mobiel bellen

Sinds 1 januari 2002 is in Tunesië handsfree bellen in de auto verplicht. De politie controleert daar regelmatig op en geeft niet-handsfree-bellers meteen een boete van ± 30 dinars (zo'n € 21). Tolbruggen kent Tunesië niet, ook geen -tunnels, maar wél twee levensechte tolwegen: De Autoroute tussen hoofdstad Tunis en Hammamet (tolgeld: ± 1 dinar oftewel ± € 0,70) De Autoroute tussen Hammamet en Sousse (tolgeld: ± 1,40 dinar oftewel ± € 1,00) Voor de hoogte van de tolgelden hoef je in Tunesië dus niet op zoek naar een voordeliger, alternatieve route! De meest geliefde souvenirs uit Tunesië zijn tapijten en antiek en modern zilver en vergeet ook niet het aardewerk dat overal te koop is. Wie een tapijt wil kopen dient zich op voorhand goed te laten inlichten. In principe kan men slechts van een "Echtheidsgarantie" spreken als het tapijt goedgekeurd werd door het ONAT (Office National de L'Artisanat Tunisien). Een stempel van het ONAT staat dan aan de achterzijde van het tapijt. Prijzen zijn echter niet vastgelegd. Vóórdat u een tapijt koopt, informeer eerst even goed hoe het zit met de verzendkosten. Vaak worden deze door het bedrijf betaald, maar dat is niet altijd het geval.

Let op: in Nederland is men over het tapijt nog btw verschuldigd.

Golfen

Tunesië beschikt over een flink aantal prachtig aangelegde golfbanen. Wat is er nu nog aangenamer dan een balletje slaan onder een strak blauwe hemel en uitzicht op de Middellandse Zee?
© 2006 - 2024 Pittie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tunesië - bezoek de markt van TunisTunesië - bezoek de markt van TunisTunesië is gelegen in Afrika en hoort tot de Maghreblanden, waar ook de landen Marokko, Mauritanië, Algerije en Libië bi…
De Kerkenna eilanden - het niet zo toeristische TunesiëDe Kerkenna eilanden - het niet zo toeristische TunesiëDjerba, Sousse, Hammamet en Poart El Kantaoui. Het zijn steden in Tunesië die veel door toeristen worden bezocht. Het no…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Praktische informatie over AlgerijeAlgerije ligt in Noord-Afrika en lijkt de laatste jaren steeds geliefder te worden als vakantiebestemming. Je hebt er vo…
Chinese muur, het langste bouwerk ter wereldChinese muur, het langste bouwerk ter wereldIn het noorden van China loopt de Chinese Muur door het bergachtige landschap. De Chinese muur is het langste bouwwerk t…
Pittie (1 artikelen)
Laatste update: 27-07-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.