Notre-Dame de Paris en tips voor een stedentrip naar Parijs

Notre-Dame de Paris en tips voor een stedentrip naar Parijs Een stedentrip naar Parijs: het is elke keer weer een cadeautje. Menigeen heeft het op het lijstje staan van bestemmingen die je nog wilt bezoeken. En terecht, want een trip naar Parijs is een feestje. Het bulkt er van de bezienswaardigheden die stuk voor stuk tot monumentale en culturele hoogtepunten kunnen worden gerekend. Tijdens een trip naar Parijs is de Notre-Dame een van die toppers van de stad. Je komt er via de Pont Neuf, ook al zo'n bezienswaardigheid. Beide hoogtepunten van Parijs kennen we van boeken en (teken)films. Ze zijn leuk en mooi, maar halen halen het niet bij de echte brug en kathedraal. Helaas brandt de Notre-Dame in april 2019 grotendeels af en duurt het weer een hele tijd voor de kathedraal in volle glorie te zien zal zijn.

Tips voor een stedentrip naar Parijs


Stedentrip Parijs

Wie Parijs op het verlanglijstje heeft staan, kan, zonder dat hij er is geweest, enkele bestemmingen opsommen die een bezoek waard zijn. De Eiffeltoren als eerste, het Louvre, de Seine, Montmartre en de Sacré-Cœur; ze staan subiet op dat af te vinken lijstje. De Notre Dame, voluit Cathédrale Notre-Dame de Paris, hoort in dat rijtje thuis.

Pont-Neuf

De Notre-Dame ligt op de Île de la Cité, het eiland dat middenin de Seine ligt. Je kunt er te voet naar toe door de Pont-Neuf over te steken. Deze brug speelt een hoofdrol in Les Amants du Pont-Neuf, de film uit 1991 met Juliette Binoche en Denis Lavant.

Nieuwe Brug

De naam betekent Nieuwe Brug, maar het is de oudste brug van Parijs. Het is ook de beroemdste van alle bruggen die de Seine overspannen en de film heeft daar nog eens aan bijgedragen. Het is daarbij een van de mooiste bruggen van de stad. Hij bestaat eigenlijk uit twee delen. Het eerste deel gaan van de Rive Droite (rechteroever) naar de Île de la Cité en het tweede deel vanaf het eiland in de Seine naar de Rive Gauche (linkeroever). Het Vert-Galant plein verbindt de twee overspanningen met elkaar. Dat is de plek waar je uitstekend langs de kant van de Seine kunt zitten, met je stokbroodje, camembertje en flesje wijn. Het is een prachtige plek voor een picknick in het midden van de stad.

Koning Hendrik III

Koning Hendrik III besloot in 1578 om een nieuwe brug te bouwen. De twee bruggen die destijds de Seine overspanden waren telkens overbevolkt: er was een nieuwe route nodig. De Pont-Neuf werd pas in 1607 officieel geopend, door de volgende koning, Hendrik IV. Hij gaf hem de naam Nieuwe Brug. Op het Vert-Galant plein staat het beeld van de koning.

Ontmoetingsplaatsen op de brug

De Pont-Neuf is 232 meter lang en 22 meter breed. Het was destijds een moderne brug met tal van vernieuwende elementen. Het was om te beginnen de eerste brug in de stad waar geen huizen op werden gebouwd. De voetpaden waren ook revolutionair voor die tijd en de halfronde verbredingen in de brug werden ontmoetingsplaatsen voor Parijzenaars. Zij sloten de brug in hun hart.

Balletje-balletje

Laat je niet pakken door de balletje-balletje spelers. Ze zitten bij de bruggen op weg naar de Notre Dame en verleiden je wat graag tot een spelletje: je verliest zeker je geld. Omstanders die achteloze voorbijgangers lijken zijn medeplichtig en zodra ze door hebben dat jij denkt 50 euro te gaan verdienen, stimuleren ze met hun gespeeld enthousiasme tot het meespelen en nog eens spelen. Vrijwel altijd zul je de eerste 50 euro verdienen: je hebt het goede bekertje geraden. Het balletje zit eronder: 50 euro in the pocket. Maar dan begint het echte spel en voordat je het in de peiling hebt zit je er al middenin. De tweede en derde keer verlies je geheid en je gaat per saldo met zeker een verlies van 50 euro verder de stad in. Een ervaring rijker, dat wel.
Er worden duizenden mensen mee opgelicht, in verschillende grote steden in de wereld. Het balletje-balletje spel is geen spel maar een goocheltruc en als niet-goochelaar verlies je het van de goochelaar die professioneel een vliegensvlug trucje doet.

Bron: Sanchezn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Sanchezn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Notre-Dame

Na de Pont-Neuf (halve) oversteek sta je op het Île de la Cité. Daar staat ook de Notre-Dame, de beroemde kathedraal, bekend van het boek Notre-Dame de Paris, dat Victor Hugo in 1831 schreef en dat de inspiratie was voor de speelfilm uit 1939 en diverse films van latere datum en van de Disney animatiefilm met de titel De Klokkenluider van de Notre Dame.

Maagd Maria

In de 12e eeuw was Maurice de Sully bisschop van Parijs. Hij liet een kathedraal bouwen ter ere van de Maagd Maria, (Notre-Dame) op de plek die altijd al een religieus centrum was. Er stonden eerder religieuze gebouwen. De kerk die er stond werd afgebroken om plaats te maken voor de Notre-Dame de Paris. De eerste steen werd in 1163 gelegd in aanwezigheid van Paus Alexander III. Voor die tijd werd de kerk in nieuwe stijl ontworpen, die symbool moest staan voor de hoofdstad van het Franse Koninkrijk. De Notre-Dame werd opgetrokken in gotische stijl en diende als voorbeeld voor meer grote kathedralen in Frankrijk.

Twee eeuwen kerkbouw

Het duurde twee eeuwen voor de kerk af was, pas in 1345, omdat er tijdens de bouw nog van alles werd aangepast aan het ontwerp. Zelfs daarna werden er nog elementen aan tegevoegd. De Notre Dame is 128 meter lang en de twee torens zijn 69 meter hoog. De spits, die in de 19e eeuw werd toegevoegd door de Franse architect Viollet-le-Duc, steekt 90 meter hoog de lucht in.

Roosvensters en Galerij der Koningen

De kathedraal is ondermeer beroemd vanwege de grote roosventers. Het 13e eeuwse noordelijke venster heeft een diameter van 13,1 meter en is de indrukwekkendste. De grote gevel aan de zijde van het plein, de westzijde, heeft drie grote portalen en daarboven is een beeldenrij over de breedte van de gevel: de galerij der koningen. Hoger op de kerk zie je de waterspuwers en groteske beelden met monsterlijke koppen, bekend van de film.

Victor Hugo

De Franse Revolutie heeft de kerk geen goed gedaan, er is destijds veel verloren gegaan en beschadigd. In de 19e eeuw werd begonnen met de restauratie en het boek van Victor Hugo deed de Parijzenaars inzien dat behoud van dit monument de moeite waard was. Om de zoveel jaar vindt er weer een restauratie plaats, de laatste dateren van 1991 en 2001. In 2013 werden er nog nieuwe klokken in gehangen.

Bezoekers voor de Notre-Dame

De Notre-Dame is een van de meest bezochte locaties in Parijs. Er komen jaarlijks tussen de 10 en 20 miljoen mensen, meer dan de Eiffeltoren (die kreeg bijvoorbeeld in 2012 7,1 miljoen mensen op bezoek). De Sacre Coeur ziet jaarlijks meer dan 10,5 miljoen bezoekers binnentrekken en het museum Louvre is goed voor 9 miljoen bezoekers per jaar.

Tips

  • Neem een flesje water mee voor onderweg;
  • bestudeer van te voren de kaart zodat je niet omloopt, je loopt toch al zoveel in de stad;
  • tuin niet in de truc van de balletje-balletjespelers;
  • pas op voor zakkenrollers;
  • boek je kaartje voor de Notre-Dame thuis online, zodat je niet in de rij hoeft te wachten.

Brand!

Op 15 april 2019 breekt er brand uit in de Notre-Dame. Met man en macht worden kunstschatten veiliggesteld, maar de vlammen slaan om zich heen. Honderden brandweerlieden bestrijden het vuur en de kathedraal raakt zwaar beschadigd. Meteen na de brand spreekt president Macron van Frankrijk over herbouw van het Parijse icoon.


Lees verder

© 2015 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs bezienswaardigheden top 10Parijs, de bezienswaardigheden top 10! Parijs staat jaarlijks weer in de top 3 van de meeste bezochte steden ter wereld.…
Tips voor kort verblijf in ParijsOf een modehoofdstad wel eens uit de mode raken kan? Bijna niet. Parijs in ieder geval niet. Bij een 2-daags verblijft i…
Parijs: algemene informatie, bezienswaardighedenParijs: algemene informatie, bezienswaardighedenParijs is een prachtige stad, met zeer veel historische gebouwen en grote musea. Het is een multiculturele stad waar zic…
Een boottocht over de Seine in ParijsTijdens een georganiseerde stedentrip naar Parijs staat er vrijwel altijd een boottocht over de Seine op het programma.…

Musea en monumenten ontdekken in ParijsMusea en monumenten ontdekken in ParijsParijs, de hoofdstad van Frankrijk, de lichtstad, de stad der geliefden. Parijs is een stad die elk jaar vele bezoekers…
Renaissance wandeling door FlorenceItalië heeft acht steden die bekend staan om de Renaissance en waar tal van herinneringen aan weleer terug te vinden en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sanchezn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.notredamedeparis.fr geraadpleegd op 14 juli 2015
  • http://www.froot.nl/posttype/froot/eindelijk-snappen-we-het-zo-werkt-balletje-balletje/ geraadpleegd op 14 juli 2015
  • http://www.stadsverkenner.com/parijs/pontneuf geraadpleegd op 14 juli 2015
  • http://www.stadsverkenner.com/parijs/notredame geraadpleegd op 14 juli 2015
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Hunchback_of_Notre_Dame_(1939) geraadpleegd op 14 juli 2015
  • http://www.stadsverkenner.com/parijs/notredame geraadpleegd op 14 juli 2015
  • http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1463708/2012/07/02/Notre-Dame-trekt-meeste-bezoekers-in-Parijs.dhtml geraadpleegd op 14 juli 2015
  • Afbeelding bron 1: Sanchezn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 28-04-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Steden
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.