Zanzibar; Parel in de Indische Oceaan - Reisverslag

Zanzibar; Parel in de Indische Oceaan - Reisverslag Al enige tijd aan het twijfelen om op vakantie te gaan naar het exotische eiland Zanzibar? Twijfel dan niet langer en laat u overtuigen door mijn ervaringen op dit tropische eiland. Het eiland heeft niet alleen een naam die tot de verbeelding spreekt, ook de stranden zijn adembenemend mooi, de Indische Oceaan biedt een keur aan onderwater leven en de Afrikaanse bevolking is uiterst vriendelijk.

Inhoud


Kilimanjaro vanuit het vliegtuig Kilimanjaro vanuit het vliegtuig

Zanzibar... Waar?

Vanaf Amsterdam Schiphol vlieg je in gemiddeld 9 á 10 uur naar dit kleine eiland in de Indische Oceaan. Wel zal er vaak een overstap gemaakt moeten worden op het Afrikaanse vasteland (Kenia of Tanzania). Een visum is verplicht. Deze kan je ter plaatsen aanvragen of voor vertrek bij het Het consulaat van Tanzania. Het voor vertrek regelen van je visum scheelt een hoop (wacht)tijd bij aankomst.

Kite- en/of surfspullen meenemen

Dit is bij elke airline weer anders. Kijk voor vertrek op de site van de betreffende airline. Helaas bestaat er veel onduidelijkheid over kitespullen. Ze staan vaak niet vermeld, maar vallen niet in de categorie surfplanken, vliegers of windsurfspullen. Probeer bij het inpakken de afmetingen van een golfbag aan te houden, dan heb je de meeste kans dat ze zonder extra kosten of tegen een kleine vergoeding mee kunnen.

Veiligheid tijdens de reis

Let tijdens je reis altijd goed op je spullen. In veel Afrikaanse landen zijn de dingen niet zo goed geregeld als bij ons. Op de luchthaven van Zanzibar is bijvoorbeeld geen bagageband maar worden de tassen gewoon "uitgedeeld". Heb je een tussenstop in Dar Es Salaam (Tanzania) blijf dan op de luchthaven. De omgeving van de luchthaven is niet veilig voor toeristen. Heb je een tussenstop in Kenia pas dan goed op je spullen tijdens de overstap. Het aantal zakenrollers is daar enorm hoog. Besef dat de bevolking veel minder heeft dan jij!

Wat is er te doen op Zanzibar?

Ondanks dat Zanzibar een klein eiland is, is er meer dan genoeg te zien en te beleven. Door de mooie ligging in de Indische Oceaan is het onderwater leven fascinerend en Zanzibar kent een rijke historie. Boven water is hier nog het één en ander van te zien.

Kerk en moskee Stone TownKerk en moskee Stone Town

Historie

In het verleden was Zanzibar een rijke handelsnatie en daar is in Stone Town nog veel van te zien. De rijkdom kwam voornamelijk door de export van kruidnagel en slaven(!).

Stone Town

In Stone Town kun je je gerust één of meerdere dagen vermaken, vandaar dat Stone Town boven aan mijn lijstje staan van dingen om te doen. Vanuit Stone Town kan je ook naar Prison Island varen, waar de landschildpadden leven.

Het oude centrum

Stone Town is het oude centrum van Zanzibar stad.
Laat je niet misleiden door de groezelige kleur van de huizen. De huizen zijn in de loop der jaren flink verkleurd omdat ze zijn gebouwd uit koraalrots. Juist een huis van koraalrots was een teken van welvaart. Ook de oude deuren van de huizen in Stone Town zijn prachtig. Hoe meer de deur versierd is, des te rijker is de persoon die achter de deur woont. Vergeet als je door de straatjes dwaalt ook niet af en toe omhoog te kijken, vele van de oude huizen hebben prachtige houten balkonnetjes.

Slavenmonument in Stone TownSlavenmonument in Stone Town
Kerk en Slavenmonument
Midden in Stone Town vind je de oude slavenmarkt. Een deel van de kerkers is onder begeleiding van een gids te bezoeken. Een erg indrukwekkend bezoek! Buiten, op de plaats waar vroeger de slaven werden verhandeld, herinnert een monument aan deze zwarte bladzijden uit de geschiedenis van het eiland. Schuin achter het slavenmonument vind je een enorme kerk. Ongeveer 95% van de bevolking van Zanzibar is moslim, maar er zijn ook christenen op het eiland en die bouwde in het verleden een enorme kerk.

Markt & winkelen

In Stone Town is er iedere dag markt, een supermarkt kennen ze namelijk niet. De markt is opgedeeld in drie gedeelten; groente en fruit, specerijen en de vis- en vleesmarkt. Als je niet zo'n sterke maag hebt bezoek de vis- en vleesmarkt dan vroeg in de ochtend. De geur is dan nog niet zo sterk... In de hoek van de vismarkt wordt de verse vis geveild. Dit gebeurt nog heel ouderwets door middel van handjeklap. Als ze zien dat er mzungu (blanken) kijken, maken ze er een groot spektakel van. Op de specerijenmarkt word je overdonderd door de geuren van alle soorten kruiden en specerijen. Neem gerust wat kruiden of specerijen mee voor thuis, verser kun je het niet krijgen!

Achter de markt vind je de nauwe straatjes met vele winkeltjes die allerlei spullen aanbieden; kleding, schoenen, speelgoed, meubels, sieraden, schitterend gekleurde kanga's (Afrikaanse kleding). De nauwe straatjes lijken een groot doolhof, maar alle straatjes komen uit op de hoofdweg aan zee. Als je verdwaald bent blijf je alsmaar rechtdoor lopen en dan kom je vanzelf bij de hoofdweg.

Rooftop Restaurant

Dit hotel heeft een restaurant op het dak. Vanaf het dak heb je een schitterend uitzicht over Stone Town, de haven en de kust. Als je wilt, kan je hier eten, zowel lunch als diner. Neem wel iets met lange mouwen mee naar boven, door de hoogte staat er een stevige wind. Wil je alleen een kijkje nemen, dan kan dit ook. Je mag gewoon naar boven om het uitzicht te bewonderen. De klim omhoog, dwars door het hotel en via een oude scheve (!) trap, is de moeite meer dan waard.

The Afrika House

The Afrika House kent een rijke historie, in het verleden was het een belangrijk gebouw voor de Britse overheersers. Later vermaakte vooral de elite zich hier. Het gebouw heeft veel van zijn oude elementen en historie behouden. Op het terras heb je een schitterend uitzicht op de zee en de voorbij zeilende Dhows (traditionele Afrikaanse zeilboten).

Arabisch Fort

Op een heerlijke route langs de kust en haven vind je het Arabisch Fort. In het verleden heeft Zanzibar lange tijd onder Omaanse heerschappij gestaan. Zij bouwde dit fort ter verdediging van de stad. De buitenkant van het fort wordt gekenmerkt door de typische groezelige kleur van koraalrots.

Uitzicht over Stone Town vanaf het Rooftop RestaurantUitzicht over Stone Town vanaf het Rooftop Restaurant
The Afrika HouseThe Afrika House
Het Arabisch FortHet Arabisch Fort

House of Wonders

Bijna naast het Arabisch Fort ligt het House of Wonders. Dit huis heeft in het verleden als paleis gediend voor een aantal koningen van Zanzibar. Dit huis was het eerste huis op het eiland dat over elektriciteit beschikte en later het eerste gebouw in Oost-Afrika dat over een lift beschikte. Vandaar de naam House of Wonders.

Schildpad op Prison IslandSchildpad op Prison Island

Prison Island

Vanuit de haven van Stone Town kan je naar Prison Island varen. Vroeger werd dit eiland gebruikt om de opstandige slaven op te sluiten. Een deel van de gevangenis is nog te bekijken. Tegenwoordig is het eiland vooral bekend om de enorme landschildpadden die er leven. Zij lopen vrij rond over een deel van het eiland en een gedeelte is te bezoeken. Daarbij mag je gewoon tussen de schildpadden door lopen. Er staan wel hekjes om de paden maar die worden massaal genegeerd. Ook het aanraken van de schildpadden is geen probleem. Je kan hier dan ook prachtig foto´s maken van de schildpadden.
Om het eiland heen liggen diverse riffen. Neem gerust je zwemkleding en snorkelspullen mee om er een paar te bekijken.

Dieren en natuur

Hou je van de natuur en vind je het leuk om dieren in hun natuurlijke omgeving te zien, dan kan je je hart ophalen in Zanzibar.

Syke's Monkeys kijken je nieuwsgierig aanSyke's Monkeys kijken je nieuwsgierig aan
Mangrove bosMangrove bos
Jozani Forest
In het Jozani Forest leven de Red Colubus en Syke's Moneky. Deze beide apensoorten komen alleen op Zanzibar voor. Het bos kan je alleen betreden met een gids, zijn diensten zitten al bij het entreegeld inbegrepen, al wordt een fooi enorm gewaardeerd. De gids brengt je naar de apen, deze lopen vrij rond in het bos. Ze zijn enorm nieuwsgierig en komen graag kijken bij hun bezoekers. Je kan ze dan ook heel goed fotograferen.

Het Jozani Forest kent een natuurlijke scheidingslijn die door het bos loopt. Aan de ene kant wonen de apen en aan de andere kant is er ruimte voor de bomen, struiken en planten. De verschillende kleuren groen zijn hier prachtig en de diversiteit aan bomen en planten is enorm.

Aan de overkant van de weg heb je een grindpad, als deze helemaal uitloopt kom je aan het einde bij een mangrovebos. Door dit bos is een houten pad op palen aangelegd, zodat je het bos bij zowel hoog- als laag water kan bezoeken. Het leukste is als je het bos bekijkt bij laag water. Je ziet dan veel van de dieren die tussen de wortels van de mangrovebomen leven.

Kimikazi

In het dorpje Kimikazi vind je de dolfijnen. Deze zwemmen hier in grote aantallen voor de kust. Het is mogelijk om met een zogenaamde dolfijnentour mee te gaan. Je gaat dan met een bootje op zoek naar de dolfijnen. Als je een school dolfijnen hebt gevonden mag je snel overboord om met ze te zwemmen en/of te snorkelen. Houd er wel rekening mee dat dit wilde dolfijnen zijn en niet de dolfijnen uit het Dolfinarium. Verwacht geen kunstjes en laat het dier zo veel mogelijk zijn gang gaan.
In het hoogseizoen kan het hier nogal druk zijn. Soms is het zo druk met boten dat het meer op een dolfijnenjacht lijkt dan een pleziertochtje...

Prachtige zonsondergang op Kae FunkPrachtige zonsondergang op Kae Funk
De bar van Kae FunkDe bar van Kae Funk
Zonsondergang Kae Funk
In de Chwaka Bay (Oostkant van het eiland) ligt het plaatsje Michamvi. Op het uiterste puntje van dit plaatsje ligt het hotel/bar Kae Funk. Dit is een prachtige uitvalsbasis om onder het genot van een drankje de zonsondergang te bekijken. Het ligt aan een prachtig strand dus je kan je hier ook de hele dag vermaken als je je zwemkleding mee brengt. De bar zelf heeft diverse hangmatten en loungehoeken waar je lekker kunt relaxen en mocht je de zon even zat zijn dan zoek je lekker de schaduw van een palmboom op. De zonsondergang is hier werkelijk prachtig en omdat het hier lekker rustig is heb je alle ruimte, bijvoorbeeld voor het maken van foto's van de zonsondergang.


Cultuur

De traditionele cultuur van het eiland is de Swahili cultuur. Dit vind je in vele dingen terug waarbij de taal het belangrijkste voorbeeld is. Swahili is op Zanzibar namelijk de eerste taal.

De vis wordt traditioneel klaargemaaktDe vis wordt traditioneel klaargemaakt
Swahili Diner
Helaas is Zanzibar geen eiland om 's avonds lekker rond te struinen op zoek naar een leuk restaurant. Gelukkig bieden de meeste accommodaties genoeg vermaak in de avond. En vergeet niet, de zon gaat vroeg onder en weer vroeg op. Je gaat dus aanzienlijk eerder naar bed dan in Nederland. Mocht je de kans krijgen, eet dan mee met een Swahili diner. De koks halen bij zo'n diner werkelijk alles uit de kast wat het eiland te bieden heeft. Alle gerechten die geserveerd worden zijn op de traditionele Swahili manier bereid. Er is volop keuze uit verse vis, vlees, groente en vaak ook heerlijk zoete desserts.

Masai uit KeniaMasai uit Kenia
Ontmoeting met de Masai
De Masai komt over vanuit Tanzania en Kenia om "handel te drijven" op de stranden van Zanzibar. Daarbij bieden ze verschillende handgemaakte artikelen aan. De kwaliteit van deze artikelen verschilt nogal. Zo ben ik nu de trotse eigenaar van een mooie houten handgesneden giraffe en een spuuglelijke leeuw... Aangezien ze vrijwel nooit wisselgeld hebben bieden ze je altijd een tweede artikel aan zodat je precies gepast kan betalen. De Afrikaanse handelsgeest zullen we maar zeggen. Let ook op als je een foto van ze maakt, ze verwachten daar een fooitje voor. Ik heb bijvoorbeeld bij de koop van de giraffe meteen het poseren voor een foto laten opnemen in de deal.

Op-, rond- en onderwater

Omdat Zanzibar een eiland is, is het omgeven door water. Dit moet ons Nederlanders toch aanspreken?! Veel van de activiteiten op het eiland hebben dan ook te maken met water.

Duiken

Zanzibar is aan alle kanten van het eiland omgeven door riffen. Door de warme watertemperatuur van de Indische oceaan is de diversiteit aan onderwater leven enorm. Mnemba Island is de beste duikplek van het eiland. Omdat het de mooiste duikplek is, is het helaas ook de drukste. Probeer vroeg in de ochtend te gaan dan ben je de drukte nog voor. De zee om het eiland is ook heel ruw, neem iets in tegen zeeziekte als je daar gevoelig voor bent.
Het schitterende koraal wat je overal onderwater kunt vindenHet schitterende koraal wat je overal onderwater kunt vinden
Naast enorm veel verschillende, prachtig gekleurde, vissen en koraal heb je bij de wat diepere duiken ook kans om een schildpad tegen het lijf te "zwemmen".

Snorkelen

Mocht duiken niet je ding zijn, maar wil je wel iets mee krijgen van de onderwaterwereld? Geen zorgen, pak dan je snorkel maar in. In de Indische Oceaan hoef je namelijk helemaal niet diep om te kunnen genieten van al het moois. Vrijwel elk strand heeft dicht voor de kust een rif of zelfs meerdere riffen liggen. Deze riffen zitten zo boordevol met leven dat er ook aan de oppervlakte genoeg valt te zien. Het water is zo helder dat je niet diep hoeft om ver te kunnen kijken. Pas wel op voor verbranden met snorkelen!

Zon, zee en strand

Hoewel dit voor zich spreekt wil ik het toch nog wel even benoemen. Zanzibar heeft prachtig parelwitte stranden omgeven met palmbomen. De meeste stranden lopen zeer geleidelijk af. Wel liggen er op veel plekken van de zeebodem zee-egels, waterschoenen zijn aan te raden.
Soms kunnen de stranden vol liggen met zeewier, vooral na een storm of sterke stroming. Dit verstoort het idyllische beeld van een parelwit strand wel een beetje, maar het is de natuur.
Ook vind je veel lagunes en baaien op Zanzibar. Door de schitterende kleuren die de zee hier heeft zijn deze vaak nog mooier dan de "gewone" stranden.
Pas wel op met de zon. Zonnebrand is vaak reizigersziekte nummer 1!

Kitesurfer aan het springenKitesurfer aan het springen
Watersporten
Door de heerlijke watertemperatuur is Zanzibar bij uitstek een eiland om kennis te maken met diverse watersporten. De constante wind op het eiland (in de windseizoenen!) maakt het eiland favoriet bij kite- en windsurfers. De gemiddelde temperatuur is heerlijk en de zee is kalm, hierdoor kan je op een schitterende plek leren kitesurfen.

Er is een kiteschool op het eiland in de plaats Paje. Hier is er ook een speciale kitearea waar zowel beginners als gevorderden prima uit de voeten kunnen en meer dan genoeg ruimte hebben. De ervaren kitesurfer kan bij het centrum terecht om gear te huren, dus mocht er iets stuk gaan, wil je eens wat anders uit proberen of heb je de goede maat kite niet bij je, dan zit je hier op de goede plek. Wil je meer informatie over kitesurfen op Zanzibar kijk dan eens op de website van Kite Centre Zanzibar.

Vind je kitesurfen iets te heftig dan kan je het suppen (SUP=Stand Up Paddling) eens uitproberen. Bijvoorbeeld bij zonsondergang in de mangrove! Wil je je even helemaal laten verwennen, huur dan een dhow (traditionele Afrikaanse zeilboot) en laat je rondzeilen. Je kan dan nog even van de boot af om te snorkelen of je schenkt een borrel in en zeilt de zonsondergang tegemoet.

Vrije tijd op het eilandVrije tijd op het eiland
Safari Blue
Bij deze safari trek je er een dag op uit met een dhow. In grote lijnen ziet een blue safari er als volgt uit:
Vanaf het strand wandel je naar de dhow. Je vaart naar een zandbank die alleen bij laag water zichtbaar is. Vlak voor het eiland mag je van de boot af om op je gemakje richting het eiland te snorkelen. Na een korte tussenstop op de zandbank vaar je door naar de mangrove bossen. Onderweg hiernaar toe mag je wederom van de boot af om te snorkelen. Aangekomen in de mangrove ga je voor anker om even rustig van het uitzicht en een koel drankje te genieten. Ook in de mangrove mag er gezwommen en gesnorkeld worden! Het water in deze mangrove is heel zout waardoor je er kan drijven, eigenlijk net de Dode Zee maar dan tropischer!

Na de mangrove vaar je naar een onbewoond eiland waar je een overheerlijk barbecue lunch krijgt. De middag kun je naar eigen inzicht indelen op dit eiland. Je kan er prachtig wandelen, zwemmen, snorkelen, kitesurfen of lekker ontspannen in de zon liggen.
Daarna is het tijd om huiswaarts te keren. Als de wind goed is zal de dhow zijn zeilen strijken, als er niet voldoende wind is dan zullen ze de motor gebruiken.

The Rock RestaurantThe Rock Restaurant
Rock Restaurant
The Rock Restaurant is een prachtig restaurant boven op een koraalrots midden in zee. Bij laag water kan je naar de trap van het restaurant toe lopen, bij laag water wordt je keurig gebracht met een bootje. Het restaurant is vrij chic en meer ingesteld op een uitgebreide lunch en diner. De prijsklasse ligt ook wat hoger.

Aan de achterkant van het restaurant hebben ze een heerlijk terras(je) met een schitterend uitzicht op zee. Je waant je echt op een onbewoond eiland. Aankomen zwemmen in zwemkleding om vervolgens een hapje te eten wordt niet gewaardeerd!

Persoonlijke tips

Op mijn reis over het eiland ben ik nog meerdere leuke dingen tegen gekomen die ik je zeker nog even mee wil geven!
  • Huur een scooter en trek het eiland rond. Het verkeer hier is rustig, maar rijdt links! Rijd, voor je eigen veiligheid, niet in het donker!
  • Ga overdag eens een stuk wandelen op het strand, je komt veel mooie dingen tegen; zeewier plantages, koeien die over het strand wandelen, schitterende zonsop- en zonsondergangen, schelpen en veel palmbomen.
  • Bezoek eens een dorpje. De meeste bewoners vinden het helemaal niet erg als je door hun dorp wandelt. Vraag altijd van te voren toestemming als je iemand wilt fotograferen, de Zanzibari zijn hier niet altijd van gediend.
  • Ben je als kitesurfer op zoek naar een leuk hotel, dan is Hotel Bellevue een aanrader! Ook voor de niet kitesurfer is dit hotel van harte aan te bevelen!

Lees verder

© 2014 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tumbatu eiland: het derde eiland van de Zanzibar archipelTumbatu eiland: het derde eiland van de Zanzibar archipelTumbatu eiland is het derde eiland van Zanzibar qua grootte. Waar veel wordt gedacht dat de Zanzibar archipel slechts be…
Vakantie in SpanjeSpanje is in de zomer zeer in trek, maar in de winter wordt dit vakantieland ook goed bezocht. Er zijn verschillende moo…
Winterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterWinterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterHeerlijk op vakantie in de zon terwijl het winter is in Nederland. Waar schijnt de zon voor een perfecte strandvakantie?…
Cuba tropische vakantie in de winter: strand en cultuurLange witte palmstranden en een tropisch klimaat op Cuba terwijl het winter is in Nederland. Een uitstekende strandvakan…

Met de trein door Zuid-AfrikaMet de trein door Zuid-AfrikaEen groot land als Zuid-Afrika laat zich misschien wel het beste per trein ontdekken: je vliegt niet in razende vaart ov…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marjolijn Roodnat
  • Google Maps
  • http://www.bellevuezanzibar.com/
  • http://www.kitecentrezanzibar.com/nl/
Reactie

Liesbeth, 23-02-2016
Wat een leuk en vooral informatief verslag. We willen een brommer of scooter gaan huren… waar kan je dat het beste doen?
Bedankt Reactie infoteur, 24-02-2016
Hoi Liesbeth,

Dank je wel voor je reactie!
Wij hebben toen wij op Zanzibar verbleven een scooter gehuurd bij onze accommodatie. Ze werden keurig de volgende dag bij de accommodatie afgeleverd en s'avonds weer opgehaald. Mocht je in de hoofdstad Stone Town verblijven dan vind je daar ook meerdere verhuurbedrijven. Twee kleine tips; een scooter is voor de Zanzibari eigenlijk een schakelmotor, dit betekend dat je moet schakelen om vooruit te komen, wat je overigens heel snel leert! En als je een scooter huurt krijg je deze vrijwel altijd mee met een zo goed als lege tank. Eerst even langs een tankstation voor je op pad gaat.

Heel veel plezier gewenst, maar dat gaat op dit eiland zeker lukken!
Mocht je nog meer vragen hebben dan zie ik ze wel tegemoet!

Groetjes,

Marjolijn

Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Reisverhalen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.