Strandhuisje kopen of huren aan Nederlandse kust?

Strandhuisje kopen of huren aan Nederlandse kust? Een strandhuisje aan de Nederlandse kust is een apart bezit. Gedurende 6 maanden per jaar mag je er onafgebroken wonen. De huisje zijn zo modern dat ze te vergelijken zijn met elk ander zomerhuisje. Menig strandhuisje heeft zelfs een ingebouwde douche en sommigen hebben een wc die op het riool is aangesloten. Vakantie in een strandhuisje in Nederland is iets heel bijzonders. Overweeg je er een aan te schaffen of er een te huren? In een strandhuisje kom je helemaal tot rust. Je woont op het strand. Zodra je de deur open doet, sta je dus in het zand. In de verte zie je de zee en je hoort de zee in de verte ruizen. Elk uurtje zon is voor jou en boven zee trekt de lucht snel open. Aan zee heb je daarom meer zonuren. Daarom hoor je mensen aan de Nederlandse kust nooit klagen over slechte zomers. Ze kennen nauwelijks slechte vakantiedagen want op elke zomerdag is er wel wat zon. Als je dan op het strand woont, is het elke dag genieten. Natuurlijk regent het aan zee ook wel eens, maar de buitjes boven zee zijn mooi om te zien. Soms met onweer en bliksem die voor een indrukwekkend spektakel boven water zorgen. Daarna trekt de lucht meestal weer snel open en breekt de volgende dag de zon weer door. Sommige mensen hebben hun hele leven lang een strandhuisje, en stoppen er pas mee als ze te oud zijn om er nog naartoe te gaan.

Huren of kopen?

Strandhuisjes zijn te huur en te koop. Het wordt wel steeds moeilijker om een strandhuisje te kopen. Dit komt omdat aan steeds meer Nederlandse kusten alleen nog huisjes staan die verhuurd worden aan toeristen. De huisjes worden bijvoorbeeld verhuurt door de gemeente zelf. De huisjes zijn dan geen particulier bezit. Als je dus nog een strandhuis in Nederland kunt kopen, is dat zeldzaam. Aan de Nederlandse kust worden veel huisjes verhuurt. Huren is prijzig maar je hebt wel een onvergetelijke vakantie. Een huisje kopen heeft als voordeel dat je zolang als je wilt van vele zonnige zomers op het strand kunt genieten. Sommige mensen wonen letterlijk 6 maanden per jaar op het strand en ze verhuren dan bijvoorbeeld (een deel van) hun eigen huis. Op het strand wonen betekent ook dat je zeer bruin zult worden. Bij je huisje kun je genieten van uitzicht op zee, zwemmen in zee, varen met een bootje of vissen, schelpen zoeken, strandwandelingen maken of flaneren over de boulevard. 's Avonds gaat de barbecue aan en is het nog meer genieten. Als het donker is kun je urenlang buiten zitten bij kaarslicht of als je wilt in je huisje bij elektrisch licht of kaarslicht. Nadat je de zon hebt zien ondergaan kun je naar sterren kijken met een sterrenkijker of praten bij kaarslicht en genieten van een lekker wijntje of biertje.

Vakantie in een strandhuisje in Nederland is een ervaring die je niet snel vergeet. Wonen op het strand is een van de meest bijzondere manier van recreëren in Nederland. Vakantie in een strandhuis valt onder kamperen, aangezien de huisje niet het hele jaar op het strand staan. Vanaf april tot en met september zijn de huisje bewoonbaar gemaakt voor vakantie. In Nederland staan een groot deel van de strandhuisjes op stalen frames en hoeven dus niet op en afgebouwd te worden. Ze worden aan het begin van het seizoen verplaatst naar een opslagterrein of opslagruimte. Aan het begin van het voorjaar weer op het zand geplaatst door de vereniging of een vervoersbedrijf. Huisjes die nog wel open afgebouwd (moeten) worden, bestaan uit balken en platen die elk voorjaar in elkaar gezet moeten worden. Huisjes op stalen frame zijn veel duurder dan opbouw huisjes. Dit komt omdat huisjes op frame niet alleen kant en klaar gebruikt kunnen worden, maar ook veel meer comfort bieden. Strandhuisjes op metalen frame zijn qua afmeting meestal ook groter. De huisjes bevatten minimaal:

  • huiskamer met open keuken
  • een slaapkamer voor twee tot vier personen
  • openstaande achterdeur met uitzicht op zee en duinen
  • entreedeur
  • terras

Strandhuisje huren in Nederland

Vroeger waren strandhuisjes voor de armsten van Nederland. Mensen die geen geld hadden voor vakantie konden kamperen in tenten op strand. Dit beviel zo goed dat de tenten steeds groter en steviger werden, en uiteindelijk van houten platen werden gebouwd. Zo ontstonden de eerste huisjes aan zee. De huisjes werden begin april opgebouwd door gezinnen en aan het eind van het seizoen (eind september) weer afgebouwd. De platen en balken werden opgeslagen in loodsen of garages, waar ze in de winter ook meteen weer even opgeschilderd konden worden en eventueel opgeknapt. Hoewel toenmalige strandbewoners elk jaar zes maanden lang met hart en ziel genoten van het strandleven, waren strandhuisjes onder het Nederlandse volk nog helemaal geen trend. Men ging er vanuit dat het op en afbouwen heel veel werk was en ook dat kamperen op het strand vast niet veel aan zou zijn. Daar kwam verandering in toen steeds meer mensen de huisjes op een stalen frame lieten bouwen. De huisjes werden solide, veilig bij storm en voorzien van moderne voorzieningen zoals gas, water en stroom via zonnepanelen. Daardoor werden de huisjes populair. Ze werden 'ontdekt' door de rijkere Nederlanders. Een strandhuisje aan de Nederlandse kust is nu te vergelijken met een zomerhuis aan zee.

Wat kost een strandhuisje aan de Nederlandse kust?

Verbeterde inrichting strandhuisje

De inrichting werd steeds beter in strandhuisjes op staal. Op en afbouwen behoorde tot het verleden en de inrichting werd daardoor ook mooier. Men introduceerde zonnepanelen. IJskasten hoefden niet meer op gas te koelen maar konden dus gewoon op elektra met zonnepanelen. Het is vaak mogelijk om een douche in een huisje te bouwen. Elke vereniging heeft natuurlijk ook warme douches en gewone toiletten voor de leden van strandverenigingen. De prijzen van de strandhuisjes aan de Nederlandse kust variëren (prijsindicatie 2018) van 50.000 tot 70.000. Het gaat dan om huisjes inclusief een vergunning (staanplaats) om ieder jaar opnieuw gedurende vijf of zes maanden op het strand te mogen wonen. Deze huisjes zijn zeer geliefd en stijgen jaarlijks in prijs. Deze koophuisjes worden steeds moeilijker te bemachtigen omdat steeds meer huisjes in beheer zijn gekomen van vakantieparken of gemeentes.

Trend

Strandhuisjes zijn een trend geworden sinds de huisjes op staal gezet zijn. In het verleden werden de huisjes aan het begin van het seizoen paal voor paal, en plaat voor plaat opgebouwd. Stromend water en een gasfles met kookpitten had men later wel, maar verder was het gewoon te vergelijken met kamperen in een houten tent met meubels. Goed onderhouden huisjes zijn nu een lust voor het oog en garanderen zelfs bij een middelmatige zomer een ongelooflijk lekkere vakantie. De huisjes zijn vaak wit en de inrichting is aangepast aan het strandleven. Aan het strand heb je zeer veel zonuren en bij minder weer kun je wandelen, strandjutten of watersporten beoefenen zoals varen, vissen, surfen, windsurfen, kitesurfen of flyboarden.

Hoe worden strandhuisjes vervoerd?

De huisjes worden na opslag aan het begin van het seizoen door een vervoersbedrijf met een heftruck op het strand gezet en eind september weer opgehaald voor de winteropslag. Er staan in Nederland ook permanente huisjes op sommige stranden. Deze worden uitsluitend verhuurd en worden ook niet verkocht.

Hoelang gaat een strandhuisje mee?

Wanneer moet je een strandhuisje vervangen? Dit is afhankelijk van de staat en van het model. De ouderwetse opbouwhuisjes die uit enkele platen bestaan, zijn na ongeveer 20 jaar aan vervanging toe. Staan ze echter op staal en worden ze goed onderhouden, gaan ze heel lang mee. Er staan na 30 jaar zelfs nog eenvoudige opbouwhuisjes op stranden. Zijn er watervaste platen die aan vervanging toe zijn, dan worden die gewoon plaatselijk vervangen waar nodig. De huisjes die direct op staal gebouwd worden, zijn als het goed is dubbelwandig en voorzien van dubbele beglazing en hardhouten deuren en ramen. Die gaan bij goed onderhoud net zolang mee als ieder ander vakantiehuisje van hout. Het is gewoon een kwestie van goed onderhouden.

Trespa huisjes

Hoelang een huisje van Trespa meegaat is minder duidelijk. Trespa is een relatief nieuw materiaal en hoewel je daar minder onderhoud aan hebt, moet ook daar op den duur een en ander aan vervangen worden. Bij kunststof merk je vaak pas op termijn of het mooi blijft. Op den duur wordt kunststof minder flexibel en breekt dan gemakkelijker. Zo heeft elk materiaal voor- en nadelen.

Strandhuisjes inrichting

De inrichting van de huisjes is door de mobiliteit terdege verbeterd. De grotere huisjes zijn ongeveer 4 meter breed en 7 meter lang. De huisjes zijn niet op elk strand even groot, de afmetingen verschillen (in 2018 nogal) per strand. De huisjes hebben een behoorlijk terras of een verhoging dat als balkon dienst doet en er zijn in totaal meestal twee of (soms) drie kamers. De inrichting bevat minimaal meestal:
  • keukenblok met kastjes
  • gasstel aangesloten op gasfles
  • ijskast op elektra op gas
  • eettafel met stoelen
  • kastje
  • bedden
  • een slaapkamer
  • slaapplaatsen voor twee tot vier of vijf personen
  • chemisch toilet of vast toilet
  • buiten douche of ingebouwde douche
  • zonnepanelen + stopcontacten voor lampjes, laptop, tv, enzovoorts

Wonen op het strand

Er zijn toiletblokken waar men kan douchen. Veel huisjes hebben tegenwoordig televisie, radio, een laptop, ijskast. Sommige huisjes hebben zoals eerder genoemd een eigen douche. Verder zijn er natuurlijk stapelbedden voor de kinderen die een apart kamertje hebben, en gewone bedden voor volwassenen, zit en/of slaapbanken, een eethoek, een keukenblok met water en gas.

Strandhuisje, iedereen wil een strandhuisje

Rond 1995 - 2000, begonnen de strandhuisjes een hype te worden, voornamelijk onder jonge gezinnen, yuppen, tweeverdieners, intellectuelen en kunstenaars... Sommige bekende Nederlanders hebben al jaren een strandhuisje op het strand van IJmuiden. De strandhuisjes zijn massaal herontdekt en nu zijn er wachtlijsten. De prijzen zijn blijven stijgen en bedragen tussen de 50.000 en 70.000 euro zijn geen uitzondering meer. Het wonen in een dergelijk comfortabel zomerverblijf is namelijk een heel bijzondere ervaring en je komt nergens zo tot rust als daar. Terwijl boven je hoofd meeuwen door de blauwe lucht drijven en waar roze krabben langs de waterlijn te bestuderen zijn. Brutale vosjes drentelen aan het ochtendgloren nieuwsgierig rondom de huisjes. En elke avond zie je de zon bloedrood ondergaan. Zomers op het strand zijn bijna altijd goed te noemen, omdat de lucht boven de zee snel opentrekt en als je op het strand woont, is ieder uurtje zon te benutten. Daarnaast organiseren de verenigingen allerlei activiteiten voor kinderen, jongeren en ouderen.

Strandhuisje ervaringen

Mensen die op het strand wonen zijn altijd zo bruin zijn alsof ze maandenlang in Spanje hebben doorgebracht. Van ieder uurtje zon wordt namelijk volop genoten en bovendien is de lucht boven zee vaak open, ook als het landinwaarts bewolkt is. Buiten ontbijten aan een tafeltje in het zand. Rond etenstijd gekookte mosselen eten, of barbecueën bij je huisje onder een azuren hemel. Later op de avond in de zee de zon helder rood zien ondergaan en ’s avonds voor het slapen gaan, met een stoeltje buiten op je plankier, staren naar de hemel vol sterren, terwijl je een glas wijn of een biertje drinkt bij kaarslicht.

Activiteiten strand

Bij slechter weer is het ook nog heel goed vakantie vieren op het strand. Wandelingen langs het water zijn vrijwel altijd heerlijk. Het strand is verder geschikt voor allerlei activiteiten, zoals:
  • zwemmen
  • varen
  • kitesurfen
  • surfen
  • schelpen zoeken
  • zeedieren bestuderen
  • duinwandeling
  • strandwandeling
  • strandjutten
  • vliegeren
  • windsurfen
  • waterskiën
  • jetskiën
  • zeilen
  • garnalen vissen
  • vissen
  • enzovoorts

Veel watersporters zijn ook strandbewoners. Soms gooien vissers hun netten open op het strand en dan ben je getuige van allerlei zeediertjes die daar krioelen en kruipen en spartelen.

Op welke stranden staan strandhuisjes?

Er staan onder andere strandhuisjes in:
  • Bloemendaal aan zee
  • Castricum aan zee
  • Julianadorp aan zee (te huur)
  • Katwijk aan zee
  • Noordwijk aan zee
  • Veere
  • Vlissingen
  • Vrouwenpolder
  • Wijk aan Zee
  • IJmuiden (soms zijn hier nog huisjes met vergunning te koop)
  • Zandvoort
  • Zeeland

De meeste strandhuisje hebben uitzicht op zee. Als er meerdere rijen huisjes staan dan kun je vanaf de achterste rij van duinen genieten maar omdat de huisjes hoger staan, ook van een blik op zee. Er zijn ook parken aan zee waar je huisjes in de duinen kunt huren. Dit worden duinhuisjes genoemd. Als je huisje in meerdere rijen aan de kust staan opgesteld heb je of zicht over zee, of zicht direct op zee, of aan de achterkant zicht op duinen en voor op zee.

Wat kost het om een strandhuisje te huren?

De kosten voor het huren van strandhuisjes verschillen sterk. Voor een gewoon strandhuisje betaal je in het hoogseizoen gemiddeld 600,- euro. In het laagseizoen gemiddeld toch ook al snel 300,- per week. Kies je echter voor de meer commerciële villa's van vakantieparken dan kost het helaas al snel 1200,- tot 1700,- per week in het hoogseizoen. Dat is echt niet nodig. Strandhuisjes bieden allemaal genoeg comfort, strand en bij goed weer: zon. Zoveel geld hoeft een weekje echt niet te kosten. Je kunt dan beter drie weken een strandhuisje huren zonder al die toeters en bellen, die je op het strand ook eigenlijk ook helemaal niet nodig hebt. De meeste strandhuisjes die verhuurd worden aan de Nederlandse kusten zijn van particuliere eigenaren. Maar ook commerciële vakantie-instellingen hebben het fenomeen strandhuisjes ontdekt. Bij Roompot verhuurt men strandvilla's die het hele jaar door op het strand blijven staan. In het hoogseizoen zijn deze luxe strandhuizen voor de meeste recreanten (met bijna 1800,- voor een weekje vakantie) erg prijzig. De strandhuizen missen qua bouw nogal aan de typische strandsfeer, maar het voordeel is wel dat je ook eens kunt verblijven op het strand gedurende het stormseizoen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaapstrandhuisjes in NederlandSlaapstrandhuisjes in NederlandDe populariteit van het huren van een vakantiehuisje op het strand groeit jaarlijks. De slaapstrandhuisjes, zoals ze wel…
De mooiste stranden van NederlandDe mooiste stranden van NederlandEigenlijk is de hele Noordzeekust ideaal voor zonzoekers en waterfans. Toch is het ene strand populairder dan het andere…
Glamping: een nieuwe kampeertrendGlamping: een nieuwe kampeertrendEen van de nieuwe vakantietrends van 2014 is glamping. Glamping is een samenvoeging van de woorden 'glamoureus' en 'kamp…
Tips bij het kamperen in een tentTips bij het kamperen in een tentKamperen is iets wat mensen al jarenlang doen. Eigenlijk is kamperen al zo oud als de mensheid. Het kamperen in een tent…

Hoe kies je de juiste wandelschoenenHet kiezen van de juiste wandelschoenen is één van de belangrijkste onderdelen van het lange afstand wandelen. Er is nie…
Voor het eerst kamperenWat staat je allemaal te wachten als je voor het eerst gaat kamperen? En, wat heb je eigenlijk allemaal nodig tijdens he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Karsten Kettermann, Pixabay
  • http://www.strandhuisjes.info/vakantiepark_aan_zee.html
Reacties

Mark Spaan, 11-06-2014
Geachte mensen, is er ook nog een mogelijkheid om een strandhuisje zelf te bouwen.
Ik ben zzp er en heb laatst een klus gehad daar en dat was het schilderen van zo'n huisje. Mijn vraag dus wat moet ik doen om een lege plek te kopen en daar zelf iets op te bouwen? Reactie infoteur, 12-06-2014
Hi, eigenlijk niet voor zover ik weet. Je koopt namelijk voornamelijk de vergunning voor een plek op het strand, en daar zit een huisje bij in want niemand neemt een strandhuisje mee naar huis nadat ze hun staanplaats verkocht hebben. Je koopt dus een staanplaats met een huisje. Een huisje alleen kan je nooit ergens op het strand plaatsen zonder vergunning om er te staan. De staanplaats is het echte waardevolle. Je kunt natuurlijk wel een huisje met vergunning kopen en er dan een nieuw huisje voor in de plaats zetten.

Jeannette, 04-05-2012
Wie wil hun strandhuisje in Zandvoort/Bloemendaal aan ons verhuren voor 2 of 3 weken deze zomer? Wij, vader, moeder, dochter zullen er erg van genieten en er netjes mee omgaan. Reactie infoteur, 04-05-2012
U kunt eens kijken op marktplaats. Op Bloemendaal staan dacht ik geen huisjes meer, die staan nu op het strand van IJmuiden.

http://link.marktplaats.nl/555758274

Ingrid, 03-08-2009
Weten jullie adressen van verenigingen met huisjes op het strand? Als ik nu een huisje koop heb ik dan volgend jaar ook een plaats op het strand? Reactie infoteur, 08-08-2009
Dag Ingrid, neem eens contact op met kampeervereniging de Zeemeeuwen in IJmuiden, daar is het strand mooi breed en je hebt er als strandbewoner nog echt de ruimte. Als je daar nu een huisje koopt heb je inderdaad meteen een plaats, omdat je een huisje daar altijd met vergunning (=staanplaats) koopt. Veel succes.

Schorpioen, 17-01-2009
Graag verneem ik bij welke vereniging ik info kan inwinnen om een Strandhuisje te huren. Reactie infoteur, 17-01-2009
Kampeervereniging De Schelp in IJmudien keurt verhuur van strandhuisjes goed.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 12-05-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.