Alles over Kamperen

Alles over Kamperen Kamperen is iets wat wij allemaal, jong en oud, wel een keer gedaan hebben. Maar hoe is kamperen eigenlijk ontstaan? En hoe heeft kamperen zich ontwikkelt tot het huidige kamperen zoals wij dat kennen? Een tent van stokken, mos en blaadjes. Primitiever dan dit kan een tent haast niet zijn. Luxer kan natuurlijk wel. Kijk maar eens rond op de camping. Spartaans kamperen lijkt niet meer van deze tijd. Luxe kampeervakanties zijn in opkomst.

Geschiedenis van het kamperen

Het ontstaan van het kamperen en de eerste campings is terug te leiden naar het einde van de 19e eeuw. Vanaf toen ontwikkelde het kamperen zich in sneltrein vaart. Onderstaand zijn de ontwikkelingen per periode weergegeven.

Eind 19e eeuw

De Engelse kleermaker Thomas Hiram Holding (1844-1930) ontwerpt de eerste lichtgewicht tentjes. Dat doet hij nadat hij met zijn ouders een kampeertocht over de Amerikaanse prairies heeft gemaakt.
Het zijn niet de allereerste tenten. Slapen in tenten, gemaakt van takken en dierenvellen bijvoorbeeld, doet de mensheid al heel lang. Maar de bouwsels van Holding zijn d eerste voor recreatief gebruik. Ze zijn zo licht dat ze mee kunnen op de fiets.

1884

De Brit William Gordon Stables (1840-1910) zet een 2e belangrijke stap in de geschiedenis van het kamperen. De gepensioneerde arts gaat op pad met een eerste voorloper van de caravan, puur voor de lol. ‘The Wanderer’, zoals Stables zijn huis op wielen noemt, is van hout, heeft 2 assen en wordt voortgetrokken door paarden. In 1885 doorkruist hij heel Groot-Brittannië met zijn ‘caravan’.

1901

Thomas Holding vormt met 12 andere kampeerenthousiastelingen de eerste kampeerclub ter wereld: de Association of Cycle Campers.
Een van hen is de Nederlander Carl Denig. Later gaat de vereniging over in The Camping and Caravaning Club, die inmiddels 300.000 leden heeft.

1908

Holding schrijft zijn Campers Handbook. Vanaf nu wordt kamperen in Groot-Brittannië als recreatieve bezigheid populair. De toenemende verstedelijking en de vervreemding van de natuur helpt daarbij. Stadsmensen trekken erop uit, met de fiets en het tentje achterop. De rijken althans. Zij hebben genoeg geld om een fiets en tent te kopen en ze beschikken over vrije tijd.

1912

Carl Denig, die in Londen een opleiding tot kleermaker volgt, richt de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC) op. 2 jaar eerder werd hij in Engeland opgepakt toen hij in een zelfgemaakte tent vakantie vierde. Per ongeluk was hij op een militair terrein gaan staan. De pers schreef erover, en eenmaal terug in Nederland was er veel interesse voor zijn kampeeravontuur. Dat bracht Denig op het idee om ook tenten te gaan produceren in Nederland.

1925

Bij Vierhouten, naast Nunspreet wordt het eerste officiële Nederlandse kampeerterrein geopend. In de loop van de jaren ’20 en ’30 ontstaan steeds meer georganiseerde kampeerterreinen. Veel verliefde stelletjes trekken er in een tentje op uit. Dat valt niet in goede aard bij het gelovige deel van de Veluwe en in het Katholieke Limburg. In die streken zijn veel mensen fel tegen het gemenge slapen voor niet-gehuwden.

1927

De caravan doet zijn intrede in Nederland. Werktuigbouwkundig ingenieur D. van Haren Noman bouwt de eerste Hanokampeerwagen. Die staat bekend als eerste caravan van Nederland. Het is een houten kar op 2 wielen met kleine raampjes. Vergeleken met een tent is deze kar erg luxe.

1945

Na de bevrijding neemt kamperen een grote vlucht. Het is nu ook weggelegd voor het ‘gewone volk’. Bovendien hebben meer mensen een auto om campingspullen mee te vervoeren. Bij dumpzakken staan allemaal goedkope legertentjes. Het zijn overschotten uit WO II.

Jaren ‘70

Steeds meer campings verschijnen. Je kunt kamperen bij de boer, maar ook op een camping met alles erop en eraan. Veel kampeerders ruilen hun tent in voor de luxere vouw-wagen of voor de caravan.

Jaren ‘80

Nederland telt de meeste caravans per hoofd van de bevolking te wereld. In totaal zijn het er maar liefst 400.000.

Heden

Vandaag de dag neemt het animo voor kamperen weer toe. Na enkele jaren waarin vliegvakanties er opkwamen, begint de belangstelling voor kamperen nu weer te stijgen. Wellicht zien mensen de klap van de economische crisis al aankomen.
Kamperen kan ook op steeds meer manieren. Van het ouderwets Spartaans tentje tot de super-de-luxe gemeubileerde caravan. Zo is er voor ieder wat wils.

Kamperen met tenten

Wat stokken, plukjes mos, stenen en bladeren. Primitiever dan dit kan een tent haast niet zijn. Luxer kan natuurlijk wel. Kijk maar eens rond op een camping. ‘Spartaans’ kamperen lijkt niet meer van deze tijd. ‘Luxe’ kampeervakanties zijn op dit moment in opkomst.
Ongetwijfeld het primitiefste van kamperen: je moet altijd eerst die tent opzetten. Vooral de stokken geven vaak problemen. Het is elke keer maar duimen dat je ze bij je hebt of dat je nog weet welke stok waar moet. Om dit probleem op te lossen zijn er al alternatieven bedacht. Zo zijn er voor de mensen die niet kunnen onthouden hoe zij hun tent moeten opzetten, speciale oppomptenten ontwikkeld. Je rolt hem uit, sluit er een voetpomp of een compressor op aan, en de tent zet zich zelf volledig overeind. De stokken zijn vervangen door luchtslangen, dus die belanden nooit meer op de verkeerde plek. En dit alles is binnen een kwartiertje gebeurt.

Toch zijn er tenten die nog eenvoudiger op te zetten zijn. Zo is op dit moment de wegwerptent enorm populair onder kampeerders. Het is een tent die je in de lucht werpt, en die zich ondertussen vanzelf ontpopt tot een volledig opgezette tent. Het enige wat je hoeft te doen is de ronde verpakking open ritsen, en de tent de lucht in werpen. Het enige dat je nog moet doen is er wat spullen in leggen of wat haringen in de grond tikken om te voorkomen dat de tent wegwaait.

Is kamperen vandaag de dag nog wel kamperen?

Luxe stacaravans met complete badkamers. Dat is wel even wat anders dan een leeglopend luchtbed in een lekke tent, terwijl de mieren tussen je tenen doorkruipen. Kun je met al die decadentie nog wel van kamperen spreken? Volgens de Van Dale is kamperen ‘in een tent of een caravan verblijven’. We kamperen in feite dus ook wanneer we in de tent de verwarming op 20 graden zetten. Of als we languit in bad liggen in onze stacaravan. Al zal die survivalheld van National Geographic daar toch echt anders over denken.
© 2012 - 2024 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is glamping oftewel glamperen?Glamping oftewel glamperen staat voor "glamorous camping". Door te glamperen kampeert u op een luxe manier in de natuur.…
Ideale gezinsvakantie: goedkoop, geen stress en dichtbijIdeale gezinsvakantie: goedkoop, geen stress en dichtbijEen familievakantie houden kun je op veel manieren. Maar als een paar weken vrijaf vooral gaat om met je gezin te ontspa…
Bronnen en referenties
  • Tijdschrift Quest, uitgave 2010
Randy1991 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.