Kampeerrondreis door Florida: met kinderen en tieners

Kampeerrondreis door Florida: met kinderen en tieners Veel gezinnen dromen ervan om ooit samen naar Florida te gaan. De parelwitte stranden, de overweldigende natuur, maar vooral de pretparken met Mickey en Donald in de hoofdrol hebben een grote aantrekkingskracht op jong en oud. Maar wat nu als je alle gezinsvakanties tot nu toe kamperend hebt doorgebracht? In de Verenigde Staten van Amerika kan alles, in ieder geval heel veel! Ook hier hebben ze campings waar je als gezin kunt verblijven in caravans, lodges, cabins of in je gehuurde camper. Er is echter wel een groot verschil tussen de Amerikaanse en de Europese campings: de faciliteiten. Wie ook hier grote zwembadencomplexen met de meest spectaculaire glijbanen denkt aan te treffen, die komt bedrogen uit. In de Verenigde Staten is een camping echt basic en je moet deze dan ook vooral zien als slaapplek. Eventueel kun je naast de reserveringen op de campings ook een villa huren of een hotelkamer boeken.

Vervoer naar en in Florida

Er gaan heel veel vluchten, zowel rechtstreeks als met overstap, vanaf Schiphol naar Florida met aanvlieghavens als Miami en Orlando. Wanneer je wilt starten met de pretparken, dan kies je een vlucht naar Orlando; maar wil je de reis beginnen vanuit Miami of de Florida Keys, dan is een vlucht naar Miami uiteraard een betere keus. Afhankelijk van je gekozen reisroute kun je op Orlando aanvliegen en vanaf Miami terugvliegen, of andersom. Eventueel kun je een stopover in New York maken, zodat je nog net iets meer van de Verenigde Staten hebt gezien.

Om van de ene naar de andere camping te reizen en om zoveel mogelijk van Florida te zien, heb je een huurauto nodig. Het huren van een auto is in de Verenigde Staten heel eenvoudig en je kunt deze meteen bij aankomst op de luchthaven afhalen. Het leuke van het gebruik van accommodaties op de campings is dat je de mogelijkheid hebt om verschillende accommodatievormen zoals caravans, lodges en cabins af te wisselen.

Veel gezinnen die in Florida gaan rondreizen kiezen ervoor om dit met een camper te doen. Voordelen van een camper zijn dat je zowel je vervoer als je verblijf inclusief je bagage altijd bij je hebt. Nadeel is dat de camper vrijwel overal mee naar toe moet. Wanneer je gebruik maakt van een camper, dan ben je verplicht om eerst een nacht door te brengen in bijvoorbeeld een hotel, voordat je deze mag afhalen.

Praktische route

Wanneer je wat actiever wilt beginnen en je reis enigszins relaxt wilt afsluiten, dan is Orlando – St. Petersburg – Naples – Key West – Miami een logische route. Wil je starten in Miami of op de Florida Keys, dan is de route Miami – Key West – Naples – St. Petersburg – Orlando praktischer.

Camping Happy Camper Place

Deze camping ligt dichtbij Kissimmee en Orlando en is een perfecte uitvalsbasis om de pretparken in en rondom Orlando te bezoeken. De camping bestaat uit voornamelijk camperplaatsen, maar daarnaast zijn er een paar lodges, ingericht voor zes personen.

De lodges zijn voorzien van twee slaapkamers, een woon- en eetkamer, een goed uitgeruste keuken en een badkamer met douche en toilet. In de lodge is een kabeltelevisie en airco aanwezig. Voor de lodge is een houten veranda gebouwd en zijn er barbecuemogelijkheden.

De camperplaatsen en lodges bevinden zich in een groene, tropische omgeving met een verwarmd zwembad, jacuzzi, zonneterras met ligstoelen en veel sport- en speelruimte voor kinderen en tieners. Centraal op het terrein staat een sanitair blok met douches, toiletten en babywascabines. Op de camping zijn wasmachines en wasdrogers aanwezig en je kunt er gebruik maken van internet en wifi. Voor de noodzakelijke boodschappen is er een kampwinkel en achter het terrein is er een grote keus aan restaurants.

Attracties in de omgeving van Orlando

Vanaf camping Happy Camper Place zijn Magic Kingdom, Animal Kingdom, Epcot, Disney’s Typhoon Lagoon, Blizzard Beach, Wide World of Sports, Disney’s Hollywood Studios, Universal Studios, Islands of Adventure, SeaWorld, Aquatica en Wet ‘n Wild snel aan te rijden. Ook de wat verderop gelegen attracties Daytona Beach en Kennedy Space Centre zijn vanaf deze camping goed te bezoeken.

Naast de pretparken zijn er in de buurt van Kissimmee en Orlando ook een groot aantal shopping malls waar je eindeloos kunt winkelen. Vrijwel alle attracties zijn tot laat in de avond geopend, maar voor een speciaal avondje uit is de dinner- en paardenshow Arabian Nights eeen absolute aanrader!

Camping Madeira Beach

Bij St. Petersburg, vlakbij de witte stranden van de Golf van Mexico, ligt camping Madeira Beach. Deze camping heeft naast lodges voor zes personen ook cabins voor vier personen. De accommodaties liggen onder eikenbomen in een tropische omgeving. De cabins zijn voorzien van een veranda met schommelbank en hebben naast één of twee slaapkamers nog een woonkamer met koelkast. Een keuken en badkamer is er niet aanwezig. Op het campingterrein staat een sanitair blok met douches, babywascabines en toiletten. Ook zijn er wasmachines en wasdrogers aanwezig. De camping beschikt over een kampwinkel voor de noodzakelijke boodschappen en een souvenirwinkel. De camping biedt tevens televisie, internet en wifi aan. In de omgeving van de camping zijn er tal van mogelijkheden voor ontbijt, lunch en diner.

Naast een zwembad met ligstoelen en een zonneterras, vind je op het campingterrein een sauna, jacuzzi, minigolf en een speeltuintje. Ook worden er regelmatig spel- en filmavonden georganiseerd. In de buurt zijn er mogelijkheden voor parasailing, kanoën en zoetwatervissen. De camping verhuurt fietsen en kayaks.

Attracties in de omgeving van St. Petersburg

Vlak langs de camping loopt de Pinellas Trail, een 34 mijl lange droomroute langs kaaimannen, bruine pelikanen en gordeldieren die je per fiets of op skates kunt afleggen. Iets verderop bevindt zich het Nationaal Park Honeymoon Island. Vanuit dit park vertrekt de boot naar Caladesi Island, een eiland met prachtige natuur en parelwitte stranden. Je mag hier maximaal vier uur verblijven en dan moet je weer de boot terug naar Honeymoon Island nemen.

Wil je vooral van zon, zand en zee genieten, dan kan dit volop aan de stranden van onder andere St. Petersburg, Clearwater en Tampa. Ook kun je vrijwel overal diepzeevissen. Bij St. Petersburg kun je vanaf de pier een rondvaart boeken voor het spotten van dolfijnen en pelikanen. Heb je hierna nog steeds geen genoeg gekregen van de zeedieren, dan kun je in Tampa nog een bezoek brengen aan het Florida Sea Aquarium. Eveneens in Tampa bevindt zich nog het bekende Bush Gardens, een combinatie van pret- en dierenpark.

Camping Marco Island

Deze camping ligt vlakbij Naples, het strand, een natuurreservaat en de Everglades. Hier word je even helemaal terug naar de natuur gebracht. Naast camperplaatsen zijn er op de camping alleen cabins voor vier personen te vinden. Deze cabins zijn gebouwd op palen en staan verscholen tussen de vele bomen. Op het balkon staat een stoere picknicktafel, waar je af en toe bezoek krijgt van wasbeertjes. Centraal op het terrein vind je een sanitair blok met douches, toiletten, babywascabines en afwasruimte. Ook vind je er wasmachines en wasdrogers. Voor kinderen is er een speeltuintje aanwezig. De kampwinkel verkoopt de noodzakelijke boodschappen, verhuurt fietsen en kano’s en geeft daarnaast uitgebreide toeristische informatie en tips. De camping heeft een zwembad met zonneterras en ligstoelen, jacuzzi, bubbelbad een sauna. Naast de beschikbaarheid van televisie en wifi, zijn er mogelijkheden voor vissen, bootvaren en diverse watersporten. Zeevissen kan ook, maar daarvoor moet je iets verder rijden. Vanaf de camping is er vrijwel direct toegang tot de naastgelegen rivier. In Naples zijn diverse mogelijkheden om uit eten te gaan, of om eten af te halen.

Attracties in de omgeving van Naples

Het meest voor de hand ligt een bezoek aan het Nationaal Park de Everglades. Je kunt onder begeleiding het park in. In de meeste gevallen zul je in een airboat met een specifieke propellermotor door de moerassige wateren varen. Onderweg kom je gegarandeerd een groot aantal in het wild levende krokodillen, alligators en kaaimannen tegen. Een andere mogelijkheid is om je per speciale kar door de bossen van de Everglades te laten rijden. Op deze manier zie je ook de andere dieren die er leven. Reis je met erg kleine kinderen en/of wil je de Everglades iets minder spectaculair beleven, dan kun je de Everglades Wonder Gardens bezoeken.

Wie ook nog wat strand wil meepakken, die kan terecht op een van de vele witte zandstranden in de buurt. Zo ligt Naples Beach heel dichtbij, heeft Fort Myers Beach een leuke pier en is Marco Island een waar droomeiland en mag het eigenlijk niet overgeslagen worden.

Een hele bijzondere attractie is te vinden in Ochopee. Hier staat namelijk het kleinste postkantoor van de Verenigde Staten. Je kan er eigenlijk niet eens naar binnen, het is niet meer dan een loket.

Camping Sugarloaf Key

Op de Florida Keys ligt camping Sugarloaf Key. Deze camping ligt direct aan het strand en met een beetje geluk scoor je een plek met zeezicht. Naast camperplaatsen zijn er verder alleen caravans beschikbaar. Deze caravans zijn geschikt voor drie personen en hebben één of twee slaapkamers, een houten terras, airco en soms een privé-jacuzzi. Er is een zwembad met zonneterras en ligstoelen, jacuzzi en sauna. Naast een kampwinkel voor de noodzakelijke boodschappen, beschikt de camping over een winkel die vis- en strandartikelen verkoopt. Ook is er een bar, een snackbar en een restaurant voor eenvoudige gerechten die overigens alleen tijdens de weekenden geopend is. Op het campingterrein staat een luxe sanitairblok met douches, toiletten en afwasruimte. Daarnaast zijn er wasmachines en wasdrogers. Ook is er op de camping televisie, wifi en een pinautomaat aanwezig. Voor kinderen is er een speeltuintje en ligt er een watertrampoline in zee. Je kunt bananenfietsen en kayaks huren en meegaan op een snorkeltrip, bootexcursie of sunset cruise. Vissen en zeevissen op onder andere snapper en tandbaarsen behoort ook tot de mogelijkheden. In de buurt van de camping zijn veel leuke en gezellige restaurantjes te vinden.

Attracties op de Florida Keys

De allergrootste attractie op de Florida Keys is wel Key West. Je kunt je in een treintje, de conch train genaamd, langs alle bezienswaardigheden van Key West laten rijden. Ondertussen vertelt een gids je er alles over. Na de rondrit kun je de belangrijkste bezienswaardigheden zelf nog uitgebreid bezoeken. Denk hierbij vooral aan het huis van Ernest Hemingway en de pub Sloppy Joe’s Bar waar hij regelmatig kwam. Vergeet niet om naar het meest zuidelijke puntje van de Verenigde Staten te lopen en laat je daar fotograferen bij de grote boei die 90 mijl voor Cuba ligt.

In Key West ligt redelijk in het centrum van de stad het Clarence S. Higgs Memorial Beach. Dit strand wordt hoofdzakelijk bezocht door de plaatselijke bevolking. Andere stranden op de Florida Keys zijn onder andere het Sombrero Beach Park in Marathon en de parelwitte stranden van het Bahia Honda State Park, waar een oude brug heel opvallend aanwezig is doordat er een stuk tussen weg is. Een bijzonder mooie zonsondergang zie je vanaf de Mallory pier in Key West.

Miami

Feitelijk bestaat Miami uit twee delen die door de Intercoastal Highway van elkaar worden gescheiden: Downtown Miami en Miami Beach.

In Miami zijn, net als in de omgeving van Orlando, grote shopping malls te vinden, zowel in Downtown Miami als ook in Miami Beach. Omdat 50% van de bevolking Latino bloed heeft, wordt er veel Spaans gesproken. In Little Havana en Espanola Way, een zijstraatje van de Ocean Drive, kun je een Mediterraans en Latino-Amerikaans sfeertje proeven. Ook bijzonder is het Art Déco district met de specifieke huizen en hotels. In veel restaurantjes hangen nog foto’s van scènes uit de serie Miami Vice.

Leuk om te bezoeken zijn de Miami Zoo en het Children’s Museum. Zijn je kinderen al iets groter, dan kun je eventueel ook naar het Holocaust Memorial gaan, waar van alles over de Tweede Wereldoorlog te vinden is. Wat minder groot dan SeaWorld, maar toch erg leuk, is het Miami Sea Aquarium. Je kunt hier, net als bij zoveel attracties in Florida, ook met dolfijnen zwemmen.

Niet in de laatste plaats wordt Miami bezocht om de parelwitte stranden. Die zijn ook zeker de moeite waard en vergeleken met de overige stranden in Florida, zijn ze bijzonder lang. Zeer geschikt om hier aan het einde van je vakantie heerlijk uit te rusten van alle indrukken die je hebt opgedaan, of om je vakantie juist relaxt te beginnen. Het moet je niet verbazen wanneer je regelmatig een cruiseschip voorbij ziet varen. Miami is namelijk de vertrekhaven van diverse cruises door onder andere het Caribisch gebied.

Tips voor een rondreis door Florida

Je zult van tevoren thuis naast de tickets, de auto- of camperhuur vaak ook de accommodaties al boeken. Dat is wel zo prettig als je met je gezin reist. Wanneer je van plan bent om veel pretparken te bezoeken, dan kan het een goed idee zijn om de tickets hiervoor ook alvast vooraf in Nederland aan te schaffen. Het lijkt in eerste instantie een hele uitgave, maar als je het achteraf vergelijkt met de prijzen bij de parken zelf, dan merk je dat de aanschaf in Nederland toch voordeliger was. Probeer van te voren in te schatten hoeveel parken je in hoeveel dagen wilt bezoeken, dan kun je beter bepalen welke combinaties van tickets het best bij je reisplan passen. Disney en de andere parken hebben apart van elkaar verschillende aanbiedingen. Ook tickets voor dinner shows zijn meestal al in Nederland te bestellen.

Koop je toch, om welke reden dan ook, je tickets in Florida, pas dan op voor zogenaamde goedkope verkoopkantoren. Vooral de stalletjes op straat, in de shopping malls en de grotere wegrestaurants die veelal gerund worden door slecht Amerikaans sprekende verkopers, kun je meestal beter mijden. Achteraf blijkt vaak dat je toch teveel betaald hebt.

Wanneer je een groot aantal nationale parken wilt bezoeken, dan kan een nationale parken jaarkaart voordeliger zijn. Reken dit van tevoren uit. Blijkt een jaarkaart voordeliger, dan kun je deze aanschaffen bij het eerste nationale park dat je bezoekt en zo is bij elk volgend bezoek aan deze of een ander nationaal park de toegang vrij. Houd er wel rekening mee dat een enkel park niet onder de reguliere nationale parken valt en hierdoor van de jaarkaart uitgesloten is.

Als je op campings verblijft, dan moet je zelf voor al je maaltijden zorgen. In sommige gevallen kun je in de accommodatie iets klaarmaken, maar ook vaak zul je uit eten gaan of een maaltijd gaan afhalen. Veel restaurants hebben zeer goede aanbiedingen voor ontbijt, lunch en diner. Vaak kun je er onbeperkt eten en zijn in sommige gevallen ook één of meerdere drankjes inclusief. Uit eten gaan kan in veel gevallen zelfs voordeliger zijn dan afhalen of zelf koken. Ook zijn de fastfoodketens in de Verenigde Staten goed vertegenwoordigd. Opvallend is dat de prijzen er veel lager liggen dan in Nederland.

Wanneer je in onze zomer reist, dan heb je al snel last van het regenseizoen. Het regent geen hele dagen, maar houd er wel rekening mee dat er in de loop van de middag een korte of iets langere bui kan vallen. Afhankelijk van wat je aan het doen bent, kan dat soms best hinderlijk zijn. Wil je maar twee weken naar Florida, dan kun je overwegen om je reis naar Florida in de kerstvakantie te plannen.
© 2012 - 2024 America, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een rondreis in de Verenigde Staten: FloridaNaast New York en Californie, is Florida de derde populairste vakantiebestemming in de Verenigde Staten. Deze zonnige st…
Florida: alle ingrediënten voor toeristen en bewonersIedereen kent de staat Florida in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Heel populair bij toeristen maar zeker ook bij…
SeaWorld in de Verenigde StatenEr zijn in Amerika drie SeaWorld pretparken te vinden die vooral bekend staan om hun tuimelaar dolfijnen, beloega’s en o…
Rondreis in Amerika, zelf plannen!Rondreis in Amerika, zelf plannen!In de vakantiegidsen staan vaak een aantal rondreizen, per bus of per auto. Maar jammer genoeg staat dan net die plaats…

Ideale gezinsvakantie: goedkoop, geen stress en dichtbijIdeale gezinsvakantie: goedkoop, geen stress en dichtbijEen familievakantie houden kun je op veel manieren. Maar als een paar weken vrijaf vooral gaat om met je gezin te ontspa…
Voor het eerst met de camper op vakantieVoor het eerst met de camper op vakantieWil je eens wat verder weg op vakantie in Europa, maar niet met het vliegtuig of lang in de auto zitten, dan is het hure…
Bronnen en referenties
  • www.eurocamp.nl
America (66 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Kamperen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.