Loenhout: sinds 1952 ieder jaar een prachtige bloemencorso

Loenhout: sinds 1952 ieder jaar een prachtige bloemencorso Ieder jaar op de tweede zondag van september gaat de bloemencorso van Loenhout uit. Sinds 1952 vindt de mooiste en grootste bloemencorso van België plaats in dit kleine Belgische dorp ten noorden van Antwerpen en dit lokt heel wat bezoekers. Ter ere van de zestigste keer bloemencorso werd er in 2011 door de gemeente Loenhout een wedstrijd uitgeschreven om een monument ter ere van de bloemencorso te ontwerpen. Het gekozen monument kreeg een ereplaats in het dorp. In 2013 werd de bloemencorso Immaterieel cultureel erfgoed.

Bloemencorso in Loenhout

Dahlia's

De bloemencorso van Loenhout bestaat uit een stoet van sierlijke praalwagens opgebouwd uit duizenden kleurrijke dahlia's. Alle praalwagens worden gebouwd door inwoners van Loenhout.

Ingrediënten

Vier ingrediënten zijn noodzakelijk om de bloemcorso tot een goed einde te brengen: creativiteit (ieder jaar nieuwe ontwerpen), festiviteit (naast de bloemencorso is er ook straatanimatie, drumbands, vendeliers, figuranten, clowns, acrobaten, dranktentjes en een kinderfoor), samenhorigheid (mensen uit 13 verschillende buurtschappen werken een hele zomer samen om tot deze prachtige creaties te komen) en competitie (de composities worden gekeurd door een jury en dit brengt wat spanning in het evenement).

De Corsokampioen

Het winnende buurtschap (d.i. een oude benaming voor een aantal huizen) mag zich een jaar lang Corsokampioen noemen.

Het samenstellen van de praalwagens

Een praalwagen samenstellen kost heel wat moeite en ... bloemen! In het voorjaar worden de maquettes van de praalwagens voorgesteld. In juni worden de tenten gebouwd en in juli start de bouw van de eigenlijke praalwagens dan onder deze tenten. In het tweede weekend van september wordt de praalwagen bekleed met dahlia's en is hij klaar om uit te rijden.

Ontstaan en geschiedenis van de bloemencorso

Ontstaan

De Loenhoutse bloemencorso ontstond naar aanleiding van de feestelijke opening van de vernieuwde weg van Brecht naar Loenhout op 31 augustus 1952. De plaatselijke herbergiers besloten om de opening feestelijk in te zetten, met drank en vermaak. Op 31 augustus begaf de stoet zich, na het plechtig doorsnijden van het lint, op de nieuwe weg. Naast de burgemeester, de raadslieden en muziekkorpsen gingen ook 18 bloemenwagens mee. Een jury, afkomstig van het naburige Zundert, reikte de prijzen uit. De deelnemende kinderen kregen een bon voor snoep. De muzikanten van de plaatselijke fanfares en muziekverenigingen lieten de bevolking dansen. De Loenhoutse bloemencorso was geboren.

Evolutie door de jaren heen

In 1953 schreven zich al twee deelnemers meer in. Er waren nu 20 praalwagens. Het eerste programmaboekje van de bloemencorso werd gedrukt in 1956. In datzelfde jaar kregen de wagenmakers ook voor de eerste maal een thema opgelegd , namelijk "Eendracht maakt macht". In 1958 volgde dan de eerste affiche. In 1962 was er hoog bezoek. De Corso werd volledig opgedragen aan de wijding van Monseigneur Jansen, een Loenhoutenaar die Bisschop gewijd was van een Congolees bisdom. Monseigneur Jansen was aanwezig in vol ornaat en zegende de stoet. In 1965 werd de "Prijs van de Toeschouwers" ingericht. Stemformulieren werden op het parcours aan niet-Loenhoutenaren uitgedeeld en zij mochten mee beslissen over de uitslag van de wedstrijd. In 1976 werd de "Prijs van het Kind" ingevoerd. Op een soortgelijke manier werden nu formulieren uitgedeeld aan de kinderen jonger dan 12 van buiten Loenhout en ook zij mochten een stem uitbrengen.

Corso-prins en -prinses

Twee jaar later, in 1978 dus, was er voor de eerste maal een verkiezing van Corso-prins en -prinses. Er werd een quiz over de Corso gehouden in de gemeentelijke en vrije lagere school van Loenhout. Zo werd de Corso-prins en -prinses gekozen. Zij werden uitgedost in feestelijke kleren en openden de stoet in een open koets.

De jaren tachtig

In 1982 wordt de eerste Corsokrant gedrukt en uitgegeven. Sinds 1983 wordt er rond de bloemencorso een echt kinderfeest georganiseerd, met een kinderfoor en ander kindervermaak. 's Maandags na de Corso wordt er in de scholen van Loenhout een kinderfeest georganiseerd. In 1985 werd een rommelmarkt aan de activiteiten toegevoegd. Omdat de bloemencorso zo groot werd, zijn er sinds 1986 drie categorieën: de corsowagens, de bloemenwagens en de snoepstoet.

1990: jubileumjaar

1990 was dan weer het jubileumjaar van Koning Boudewijn. Om dat te vieren was het thema dat jaar de sprookjes geschreven door Koningin Fabiola.

Nijpend bloementekort!

Door het stijgende succes kende de bloemenstoet nog een ander probleem: het aanleveren van bloemen! In 1992 werd dan het "bloemencomité" opgericht. Via nationale en internationale contacten met andere corso's in onder andere Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg werd een succesvol uitwisselingsprogramma opgezet voor de aanvoer van bloemen.

Originele thema's

In 1996 was het centrale thema "strips" naar aanleiding van het Belgisch stripjaar. In 1998 volgde dan een samenwerking met de "Open Monumentendag". 2001 was een jubileumjaar. De bloemencorso reed voor de 50ste keer uit. Het hele parcours was versierd met levensgrote bloemstukken. Het was ook wel een pechjaar, want tijdens de corso brak een enorm onweer uit!

2002: Koninklijke Loenhoutse bloemencorso

In 2002 kreeg de bloemencorso officieel de titel "Koninklijke Loenhoutse bloemencorso". De corso verkreeg die titel omdat het 50 jaar bestond en 50 jaar ieder jaar was uitgegaan, zonder onderbreking.

2011: monument

In 2011 ging de bloemencorso voor de 60ste maal uit en de Loenhoutenaars onthulden een monument ter ere van de bloemencorso.

2013: Immaterieel Cultureel Erfgoed

Sinds 2013 is de bloemencorso van Loenhout Immaterieel Cultureel Erfgoed.

2016: 65ste editie en Corsobier!

Ter gelegenheid van de vijfenzestigste editie wordt een heus corsobier gebrouwen. Het krijgt de naam Amis Fleurs IPA.

Hoe geraak je bij de bloemencorso van Loenhout?

Loenhout bevindt zich in de provincie Antwerpen, aan de grens met Nederland. Op de E19 Antwerpen - Breda, afslag 2 (Loenhout - Hoogstraten), daarna de pijlen "bloemencorso" volgen. Er zijn parkings voorzien. De hele binnenstad is autovrij. Je kan er ook geraken door de trein te nemen naar het station Noorderkempen.
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloemencorso ZundertBloemencorso ZundertHet bloemencorso in Zundert staat bekend als het grootste bloemencorso ter wereld. Twintig buurtschappen strijden om de…
Wat is een monument?Wat is een monument?Een gebouw kan lang geleden gebouwd zijn, maar is ieder oud gebouw per definitie een monument? In oorlogen zijn veel geb…
Valkenswaard, bruisend dorp in de KempenValkenswaard, bruisend dorp in de KempenValkenswaard is een dorp in de Noord-Brabantse streek De Kempen. Valkenswaard trekt veel toeristen, er is altijd wel wat…

Historische en folkloristische geitestoet in WilrijkHistorische en folkloristische geitestoet in WilrijkVoor de zevende maal gaat op zondag 20 september 2015 de Geitestoet uit in Wilrijk. Deze stoet die om de vijf jaar wordt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ernohannink, Flickr (CC BY-2.0)
  • www.bloemencorsoloenhout.be
  • www.gva.be
  • www.de nieuwe gazet.be
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 01-07-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Evenementen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.