De 10 mooiste stranden van Italië

De 10 mooiste stranden van Italië Glashelder water en witte, schone stranden. Je denkt hierbij toch gauw aan een land in het Caribische gebied. Gelukkig bestaan er ook in Europa zulke geweldige strandbestemmingen en hoef je niet meer ver te reizen om een duik te nemen in het kristalheldere water. In Italië wordt er ieder jaar een lijst gemaakt van de mooiste stranden. Hier een overzicht van de top tien!

Nummer 1 San Vito lo Capo (Sicilië)

In het noord westen van Sicilië, in de provincie Trapani, ligt San Vito lo Capo. Een klein plaatsje dichtbij het beschermde natuurgebied Riserva dello Zingaro. San Vito lo Capo heeft een geweldig mooi strand en helderblauw water. Twee andere mooie steden in de buurt die zeker een bezoek waard zijn, zijn Erice en Segesta.

Nummer 2 Villasimius (Sardinië)

Op zo’n 50 minuten rijden van Cagliari, ligt het kleine dorpje Villasimius. Normaal gesproken wonen er slechts 3000 mensen, maar in de zomermaanden zijn er duizenden toeristen te vinden. Naast een geweldig strand en mooie zee, is er in Villasimius ook voldoende vertier te vinden. Er zijn ontelbare disco’s, night clubs, pizzeria’s en restaurantjes.

Nummer 3 Lampedusa

Lampedusa is vaak op een zeer negatieve manier in het nieuws. Vanwege de zuidelijke positie vluchten vele Noord Afrikanen massaal naar Lampedusa, op zoek naar een beter leven. Maar daarnaast heeft Lampedusa een schitterende natuur. Lampedusa is een eiland in de Middellandse Zee, behorend bij de Siciliaanse provincie Agrigento. Op ongeveer 120 km afstand van Afrika, is het klimaat er zeer zacht. De belangrijkste inkomstenbron op het eiland is de visserij en het toerisme. Het eiland heeft vele zeer mooie stranden en men kan er genieten van een heerlijke keuken met zowel Siciliaanse als Arabische invloeden.

Nummer 4 Vieste (Foggia)

In de regio Puglia, provincie Foggia ligt de badplaats Vieste. Vieste is gelegen op het uiterste puntje van de Gargano. Het kleine middeleeuwse centrum bestaat uit een wirwar van steegjes. Vieste is van oorsprong een Griekse plaats en ook nu kan men nog goed de Griekse invloeden zien.

Nummer 5 Alghero (Sardinië)

Alghero ligt aan de westkust van het eiland Sardinië. Naast uiteraard het mooie strand heeft de stad meerdere bezienswaardigheden, zoals de uit de 15de eeuw stammende kathedraal, het klooster San Francesco, de druipsteengrotten van Neptunus en de Catalaanse stadsmuur. Een grappig feit is dat een gedeelte van de bevolking van Alghero een Catalaans dialect spreekt. Dit komt omdat in 1372 de opstandige bevolking werd gedeporteerd door koning Pedro IV en werd vervangen door Catalaanse kolonisten.

Nummer 6 Positano

Positano ligt in de regio Calabrië, om precies te zijn in de provincie Salerno. Het Spiaggia Grande (Grote strand), is met zijn 300 meter een van de langste stranden van de gehele Amalfi kust. Voor degenen die juist wat meer rust willen hebben en toch van het strand willen genieten, gaat er vanaf het Spiaggia Grande een zee taxi service, welke je naar de kleine baaitjes brengt, die enkel vanaf de zee te bereiken zijn.

Nummer 7 San Teodoro (Olbia)

San Teodoro is een plaatsje op Sardinië, in de noord oostelijke provincie Olbia-Tempio. Eén van de mooiste stranden is Cala Gircolu, een klein strand wat hoofdzakelijk beroemd is vanwege de “roccia della tartaruga”, de schildpad rots.

Nummer 8 Monterosso al Mare (La Spezia)

Niet alleen in Zuid Italië zijn mooie stranden te vinden. Op nummer 8 staat het strand van Monterosso al Mare, één van de dorpen die deel uitmaakt van de beroemde Cinque Terre. Het strand van Monterosso al Mare is het meest grote strand van de Cinque Terre. Naast het strand is de middeleeuwse stadstoren en het historische gedeelte van de stad de moeite waard om te bezichtigen.

Nummer 9 Otranto (La perla del Salento)

Otranto wordt door de Italianen ook wel “la perla del Salento” genoemd, ofwel de parel van de Salento. De stad is ooit bezet geweest door de Turken. Een van de hoogtepunten van de stad is de kathedraal, welke een schitterende mozaïekvloer heeft. Het mooiste strand van Otranto is “la spiaggia Approdo di Enea”, een klein strandje met schitterend helderblauw water.

Nummer 10 Santa Teresa di Gallura

De hekkensluiter van deze top 10 is Santa Teresa di Gallura. Gelegen op Sardinië, in de provincie Olbia-Tempio, kent de gemeente Santa Teresa di Gallura verschillende schitterende stranden. Eén van die stranden is “La Rena Bianca”, dit strand is te bereiken vanaf het plaatselijke plein voor de kerk, waar men de weg dient te volgen die naar beneden richting het strand gaat. Bij helder weer is het hier mogelijk om de witte kliffen te zien van de kust van Corsica.
© 2011 - 2024 Italiagirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste stranden rond PortoDe mooiste stranden rond PortoIn het noorden van Portugal rond Porto, de tweede stad van Lissabon, ligt de Costa Verde (Groene Kust). Hier vind je pra…
De mooiste stranden rond SetúbalDe mooiste stranden rond SetúbalSetúbal is een schiereiland in Portugal en ligt onder Lissabon aan de zuidoever van de Taag en ten noorden van het gebie…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Hoe kies je een veilige en zonzekere strandvakantie?Hoe kies je een veilige en zonzekere strandvakantie?Steeds meer Nederlanders en Belgen ruilen hun vaderland voor een zonnige strandvakantie, liefst in een warm land mét zon…

Winkelen in KosWinkelen in KosKos staat bekend als populair vakantieoord, waar je lekker kunt zonnen, eten en feesten. Daar hoort zo nu en dan ook een…
Activiteiten in Duinkerke Côte d'OpaleWat houd je tegen om de komende maanden dichtbij zee naar de regio van Duinkerke te reizen? Het is dichtbij, net over de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Juliak13, Pixabay
  • www.marenostrum.it
  • www.lampedusa.to
  • www.santateresagallura.com
Italiagirl (18 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.