De gewoontes van Spanje

Spanje! Ja... Hoe zit dat daar eigenlijk?! De gewoontes van Spanjaarden zijn anders dan die van de Nederlanders. Veel mensen vinden de Spaanse taal sierlijk, mooi en ook wel romantisch, meer weten zij er eigenlijk niet zo van. Vakantie-oorden zijn vaak anders dan de gebieden waar geen toeristen komen. Door mijn Spaanse achtergrond wil ik de gewoontes van Spanje graag delen met iedereen die geinteresseerd is in het mooie land Spanje!

De Spaanse taal

Spaans is een Romaanse taal die voortkomt uit het Latijn. Ongeveer 200 voor Christus spraken de bewoners Iberisch, na de komst van de Romeinen namen ze de taal over en verdween de Iberische taal. Ongeveer 600 na Christus begint de taal zich te ontwikkelen en dit word de oude Spaanse taal. Na de ondergang van het Romeinse Rijk zijn er enkele Germaanse stammen in Spanje, ook deze hebben een invloed op de Spaanse taal. Het Arabisch word vervolgens ook toegevoegd aan de Spaanse taal. Bijna heel Spanje is veroverd geweest door de Moren voor enkele jaren. Vooral in Zuid-Spanje was deze invloed erg groot. Dit zie je tot op heden nog steeds terug in veel gebouwen. De moren verdwenen rond 1500 en het Spaans begon zich te versterken. Niet alleen in Spanje, maar ook in Zuid-Amerika word Spaans gesproken. Echter zit hier wel een verschil tussen. De taal in Zuid-Amerika heeft veel invloeden van de inheemse stammen. Veel woorden komen nog uit die tijd. Deze stammen worden de Indianen genoemd. Spaanstalige woorden in Zuid-Amerika kunnen in Spanje een heel andere betekenis hebben, sommige woorden vind je niet eens terug in woordenboeken.

Spaanse namen

In Spanje zijn veel mensen met dezelfde namen. Zo hoor je bij de vrouwen vaak in de naam; María. Deze naam is afkomstig van de heilige maagd Maria. En zo is dat bij meer namen in Spanje. In Spanje kennen ze dan ook naamdagen, dit is weer een aparte feestdag zoals we die niet kennen in Nederland, je kunt dit zien als wanneer wij Nederlanders onze verjaardag vieren. Over het algemeen zijn Spanjaarden dan ook vernoemd naar een Heilige.

Het gezin in Spanje

In Spanje hebben de ouders een hechte band met hun kinderen en familieleden. Dit is vooral ook terug te zien in de achternamen die de kinderen dragen. In Nederland hebben wij vooral de achternaam van onze vader gekregen terwijl in Spanje het kind de achternaam krijgt van zowel de vader als de moeder. In Spanje zie je veel dat de kinderen langer thuis blijven wonen. Vaak tot wanneer zij gaan trouwen of gaan studeren. Na de studie keren ze over het algemeen weer terug naar de ouders. Iets wat hier niet veel voorkomt. Spanjaarden zijn zeer gemoedelijk. Wat je vaak in Spanje ziet is dat er hele families en vrienden voor de voordeur op de stoep zitten, zo komen ze bij elkaar voor gezelligheid. Dit gebeurd onaangekondigd, vrienden en familie zijn altijd welkom. Er word gewoon nog een extra stoel bijgeschoven.

De Spaanse dagindeling

De dag zoals wij die kennen is in Spanje niet terug te vinden, een dag is dan ook heel anders ingedeeld. In Spanje duurt de ochtend tot ongeveer half 2; de middag is van ongeveer half 2 tot 8 uur in de avond en de avond/ nacht van die tijd tot ongeveer 4 uur in de ochtend. Om een voorbeeld te geven uit een dag van iemands leven in Spanje heb ik mijn nicht gebeld. Zij heeft een eigen winkel in het Zuiden van Spanje en haar dag ziet er als volgt uit. Ze staat in de ochtend om 6.30 uur op, vervolgens maakt zij het ontbijt en eet ze samen met haar man en kind. Na het ontbijten doucht ze en kleed ze haar kind om, omdat zij een eigen winkel heeft zal ze eerder op het werk moeten zijn en brengt haar man hun kind naar school. Ze wonen in een grote stad en daarom gaat zij op de fiets naar haar werk toe, hier kan zij haar fiets achter in de winkel kwijt. Ze is om kwart over 8 aanwezig en om half 9 opent zij de winkel. Om één uur 's middags sluit zij de winkel en haalt zij haar kind van school. Thuis maakt zij alvast de warme maaltijd klaar, wanneer haar man thuis komt om kwart over twee beginnen zij aan deze maaltijd. Na het eten slapen ze of gaan ze naar het strand om daar lekker uit te rusten. Om 17:00 uur opent zij de winkel weer en zit haar kind weer op school en ook haar man is naar het werk, vervolgens sluit de winkel om 19:00 uur en gaat zij weer op weg haar kind halen en naar huis. Het avondeten zoals wij dat kennen hebben zij dan al om kwart over 2 in de middag gehad. Meestal doen zij na het werk wat eten in de vorm van stokbrood met kleine hapjes of ze gaan met vrienden naar een terras of bij familie langs. Rond 22:00 uur brengt ze haar kind naar bed en een uur later volgen haar man en zij. Zij geeft wel aan dat het avondeten ook wel eens 's avonds laat word gegeten rond 21:00 uur en 's middags is er dan het lichte eten wat ook wel tapas word genoemd. Dit kan verschillen per huishouden, maar is nog altijd anders dan wij gewend zijn in Nederland. Kinderen in Spanje spelen vaak nog 's avonds laat buiten, ze zijn vaak met velen en spelen dan op bijvoorbeeld op voetbalplaatsen, speeltuinen etc. Overdag zul je weinig kinderen actief zijn. Het drukste gedeelte op het strand is dan ook de middag waar de Spaanse families eten.

Leuke weetjes

Over Spanje zijn wel wat leuke weetjes! Zo word de letter 'V' niet uitgesproken zoals wij dat doen, maar word deze uitgesproken als een combinatie van een 'B' en een 'W'. Soms zie je wel eens dat een zin in Spanje begint met een omgekeerd vraagteken, zou dit niet zo zijn dan komt de Spanjaard er pas aan het einde van de zin achter dat het om een vragende zin gaat. Haal je namelijk beide vraagtekens weg, dan is het geen vragende zin, maar een correcte zin. Het omgekeerde vraagteken is dan ook om verwarring te voorkomen. In Almería ligt hoog in de bergen een pretpark, dit was het lang geleden overigens niet. Het pretpark heet Mini Hollywood. Hier zijn in het verleden veel westernfilms opgenomen. Het Zuidelijk deel van Spanje heeft een warm klimaat, dit klimaat is een invloed van Afrika. Het is er een woestijnachtig gebied. Zuid-Spanjaarden hebben een apart dialect, zij slikken regelmatig letters in. Het is dan als buitenstaander moeilijk om Zuid-Spanjaarden te verstaan.
© 2011 - 2024 Delmar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 1964In 1964 werd toen alweer het 2e EK voetbal gehouden, dit jaar werd het toernooi georganiseerd door Spanje. Dit EK werden…
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…
Wonen in SpanjeVeel Nederlanders emigreren naar Spanje omdat het een geweldig land is. Maar waar krijg je allemaal mee te maken als je…
De hond meenemen naar SpanjeWanneer je je hond wil meenemen op vakantie naar Spanje is er een aantal zaken waaraan je moet denken. In dit artikel wo…

De Spaanse St. Jacobsroute, een pelgrimstochtDe Spaanse St. Jacobsroute, een pelgrimstochtSantiago De Compostela, de wereldberoemde pelgrimstocht. Vele duizenden mensen hebben deze prachtige route al gelopen of…
Stranden nabij LissabonLissabon biedt voor elk wat wils. Cultuur, lekker eten, een historische stad maar ook geweldige stranden nabij de hoofds…
Bronnen en referenties
  • Met dank aan mijn Spaanse familie heb ik dit stuk kunnen schrijven.
Delmar (12 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.