Zakynthos, het derde Ionische eiland

Zakynthos, het derde Ionische eiland Op nog geen drie uur vliegen vanaf Amsterdam ligt het prachtige eiland Zakynthos (ook wel Zante genoemd). Het is een van de Ionische eilanden, gelegen ten westen van het Griekse vasteland en is een populaire vakantiebestemming, met de favoriete plaatsen Zakynthos (Zante), Kalamaki en Laganas. In 2010 brachten wij een bezoek aan dit mooie eiland.

Het eiland Zakynthos

Zakynthos (in het grieks:Ζάκυνθος) is een van de Ionische eilanden en qua grootte het derde eiland, gelegen in de Ionische zee. De voertaal is Grieks, maar veel eilandbewoners spreken Engels, vanwege het toerisme. De hoofdstad is gelijk aan de naam van het eiland en wordt ook wel Zante genoemd. Het eiland heeft een oppervlakte van ruim 400 km2 en telt ongeveer 39.000 inwoners. In de tijd van de romeinen was Zakynthos onderdeel van de provincie Achaia. Na vele malen onder bestuur te hebben gestaan van ondermeer de Fransen en de Britten werd het in 1864 verenigd met Griekenland.
Zakynthos is een groen eiland, wat het zo mooi aantrekkelijk maakt en je niet het idee hebt dat je in een woestijn-achtige omgeving bent. De populairste plaatsen in Zakynthos zijn Laganas, Kalamaki, Vassilikos, Tsilivi en Aghios Sostis.

Verwoest

In augustus 1953 werd het eiland getroffen door een serie aardbevingen, die nagenoeg alles op het eiland hebben verwoest. Slechts drie gebouwen doorstonden de aardbeving: St Dionysious Kathedraal, de Nationale Bank en de St Nicolaas kerk. Het eiland moest nagenoeg geheel worden herbouwd.

Bezienswaardigheden

Op Zakynthos zijn vele bezienswaardigheden te zien. De stranden zijn prachtig en tevens kun je op zee de grotten door middel van een boot bereiken. Hiernaast heb ik een foto geplaatst die ik heb genomen tijdens een boottocht in juni 2010. In Zakynthos-stad zijn vele mooie gebouwen te zien met zijn Italiaanse invloeden en (rechts) het Byzanthijns museum op Salamons plein, vernoemd naar Dionysos Solomon.

Laganas

Laganas ligt ongeveer 10 km van de hoofdstad en ligt in het zuid-oosten van het eiland. Hier komen vooral jongeren en in Laganas zijn vele disco's te vinden waar jongeren zich kunnen uitleven. Het is er in de zomer dus erg druk en daar moet je wel van houden. Er wordt wel gezegd dat Laganas de mooiste stranden van Griekenland heeft. Het water aan het strand is ondiep, waardoor het geschikt is voor (kleine)kinderen.

Kalamaki

Kalamaki is een rustige kustplaats, dat ongeveer op ongeveer 7 km afstand ligt van de hoofdstad en slechts 20 minuten per bus vanaf het vliegveld. Indien je geen auto huurt kun je prima met het openbaar vervoer reizen. De tarieven zijn laag. Voor ongeveer Euro 1,40 reis je naar de hoofdstad. Kalamiki is meer geschikt voor vakantiegangers die een rustige vakantie willen hebben. Er zijn vele gezellige barretjes en restaurants te vinden en prima hotels. In tegenstelling tot Laganas is het nachtleven in Kalamaki erg rustig, waardoor deze plaats meer door ouderen wordt bezocht of door vakantiegangers die niet veel behoefte hebben aan drukte.

Caretta Schildpad

Zakynthos staat bekend om de Caretta schildpad. Deze prachtige dieren zijn ongeveer een meter lang en houden van het warme zand. Neem een boottocht tijdens de vele excuries om dit prachtige dier in de helderblauwe zee te zien zwemmen. Het uitzicht is adembenemend. De Caretta schildpad is een beschermd dier op het eiland. Onder andere in de plaats Kalamaki leggen de Caretta schildpadden hun eieren. Daarom is het verboden om tussen 19:00 uur en 07:00 uur op het strand te komen. Op Zakynthos zijn twee organisaties actief die deze schildpad beschermen, Archelon en Nationaal Marine Park van Zakynthos. De laatste is een overheidsinstantie en controleert de stranden.

Klimaat

Zakynthos heeft een mediterraan klimaat met milde, maar natte winters en droge zomers. 's-winters ligt de middagtemperatuur tussen de 10 en 15 graden en in de zomer ligt de middagtemperatuur tussen de 25 en 30 graden.
maandaantal uren zonminimum temperatuurmaximum temperatuur
januari5814
februari5815
maart6916
april81119
mei101424
juni121828
juli132031
augustus122131
september101828
oktober71523
november51219
december4916
© 2011 - 2024 Rockchild, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Griekse eiland ZakynthosHet Griekse eiland ZakynthosHet Griekse eiland Zakynthos is de ideale vakantiebestemming voor alle mensen die van zon, zee en strand houden. Zakynth…
Zakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos, een perfect vakantie-eilandZakynthos is een eiland van Griekenland, u beleefd hier ook echt de Griekse sfeer en gastvrijheid. Het is in de zomer al…
Vakantie op Zakynthos: 5 bijzondere activiteitenVakantie op Zakynthos: 5 bijzondere activiteitenZakynthos is de ideale bestemming voor als je zon, zee en strand zoekt, maar niet te ver wilt vliegen en ook nog wat mee…

5 mooiste terrassen van LissabonLissabon kent vele terrassen waar bezoekers onder het genot van een drankje en hapje kunnen ontspannen, lezen en geniete…
Valle d'Aosta - Beste wandelpaden en beklimmingenDe bergtoppen in Valle d’Aosta behoren tot de hoogste van de Alpen. De natuurpracht van deze Noord-Italiaanse regio is o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • http://www.klimaatinfo.nl/griekenland/zakynthos.htm
Rockchild (4 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.