InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Europa > Slovenië: Speeltuin voor buitensporters

Slovenië: Speeltuin voor buitensporters

Slovenië: Speeltuin voor buitensporters Wie naar Slovenië op vakantie gaat moet vaak uitleggen dat dat niet hetzelfde is als Slowakije en dat je er veilig heen kunt. Om daarna pas te kunnen vertellen over het fraaie landschap, dat gemaakt lijkt voor een actieve vakantie en over Ljubljana, de hoofdstad met talrijke mooie bouwwerken en een ontspannen sfeer. In dit artikel de charmes van dit nog vrij onbekende vakantieland, dat tot 1991 nog deel uitmaakte van het voormalige Joegoslavië.

Korte karakteristiek

Slovenië is sinds 1991 een onafhankelijke republiek. Het is, behoudens enkele schermutselingen, nauwelijks betrokken geweest bij de oorlog die volgde op het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië, waar het toe behoorde. Dit kwam mede omdat het vrij snel erkend werd als onafhankelijke staat door vooraanstaande EU-landen. Het land is sinds 2004 lid van de EU en in 2007 werd de euro als wettig betaalmiddel ingevoerd. Slovenië ligt weliswaar in Zuid-Europa, maar alleen het aangename klimaat is zuidelijk. In het grootste deel, maar vooral in het bergachtige noorden, waan je je in de aangeveegde dorpjes, met bloembakken aan de balkons en kerkjes met uientorens eerder in Oostenrijk, het noordelijke buurland. Ook de kwaliteit van de voorzieningen is vergelijkbaar met Oostenrijk. Slovenië is half zo groot als Nederland en er wonen maar twee miljoen mensen. Er is dus volop ruimte; bovendien is de helft van het bergachtige land bedekt met bos.

De Julische Alpen

De Julische alpen vormen een prachtig stuk ruige natuur met kale pieken, uitgestrekte bossen en snelstromende rivieren. De bergen zijn minder bekend en worden minder hoog aangeslagen dan die in de andere Alpenlanden, wellicht omdat er geen top is van 3000 m. of hoger. De Julische Alpen zijn zeker niet minder mooi, al zijn er zomers geen witte pieken. Je vindt er de mooiste rivier van het hele Alpenmassief: de blauwgroene Sõca. Het hoogtepunt van het massief is het Nationaal Park Triglav, genoemd naar de hoogste top (2864 m.). Met opzet is het aantal verharde wegen beperkt. Wie de mooiste delen van het park wil zien moet de auto uit en gaan wandelen, klimmen, mountainbiken, kanoën of raften. Voor bergwandelaars zijn er gemarkeerde paden en berghutten. Er is maar één weg, met talloze haarspeldbochten, die het park doorsnijdt van Kranjska Gora over de Vršicpas (1611 m.) naar Bovec. Zelfs als je de auto alleen uit wilt voor een terrasje of een uitzichtpunt, valt er nog genoeg te genieten. Ook mooi, maar doodlopend en deels verhard, zijn de wegen in het Planicadal en het Vratadal; vanaf het daleinde lopen wandelroutes naar de omringende toppen. Vanaf de weg over de Vršicpas beginnen diverse wandelingen, zoals de tocht via de Razor naar het Vratadal. In het Planicadal trekken drie indrukwekkende springschansen de aandacht.

Bovec, de buitensporthoofdstad aan de rand van het nationaal park, heeft met haar pasgeverfde gevels en
bloembakken een hoog alpengehalte. Het drukst is het bij de diverse buitensportbureaus voor het huren van een mountainbike, het boeken van een rafttocht of een wandeling of beklimming met een gids. Even spectaculair als spannend -een helm is onmisbaar- is een raft- of kajaktocht over de wildstromende Sõca. De rivier zoekt zich met witte schuimkoppen een weg tussen enorme rotsblokken en perst zich door een nauwe kloof, tegen de achtergrond van getande pieken en bossen (zie foto links).

Veel bekender is de wintersportplaats Kranjska Gora, het decor van internationale skiwedstrijden. De gezellige kern wordt omringd door grote hotels waarvan sommige met casino. In het nationaal park zelf ligt een handvol campings en een enkel hotel. Wat verder weg is Kobarid een goed alternatief. Bezoek er in ieder geval het indrukwekkende museum over een veldslag in de Eerste Wereldoorlog. Tientallen foto's en resten van wapens en gebruiksvoorwerpen benadrukken de gruwelijkheid van de oorlog en de ontberingen van een veldslag in het hooggebergte.

De Kamniško Savinjske Alpen

Wie de Julische Alpen niet rustig genoeg zijn, kan terecht in de Kamniško Savinjske Alpen, de zuidhelling van de Karawanken. Zgornje Jezersko is een verstild Alpendorp met wederom de onvermijdelijke bloembakken. Er zijn diverse wandelingen van één tot vijf uur, zoals naar de grimmige Grintovec en andere toppen. Na een rit door het dal van Savinja, waar voor de wandelaars diverse hangbruggetjes over de rivier zijn gemaakt, kom je in de haast paradijselijke groene vallei Logarska Dolina (zie foto inleiding). Het dal eindigt aan de voet van de waterval Slap Rinka, waar drie kale pieken bovenuit torenen. De vallei is een eldorado voor wandelaars: in totaal zijn er zo'n dertig bezienswaardige watervallen, pieken en bronnen. Het populairst is de korte wandeling naar de waterval Slap Rinka (10 minuten), die meteen ondergronds gaat. Het is aan te raden het daar niet bij te laten en voor de route te kiezen die ook langs de top van de genoemde waterval gaat en langs de bron van de Savinja. Plaatsen zijn er niet in het dal, wel enkele boerderijen met onderdak en hotel Plesnik, dé uitvalsbasis voor een klimtocht met gids en het huren van een mountainbike. Overigens is de Savinjavallei ook goed per fiets te doen, zelfs voor niet-klimmers. Op sommige plaatsen vernauwt het dal zich tot een kloof, zoals bij Robanov Kot. Waar het dal breed is liggen boerendorpen, zoals Luce met een karakteristieke kerktoren.

De meren van Bled en Bohinj

Bled
De meren van Bled en Bohinj lijken niet zo veel op elkaar als de kaart doet vermoeden. Bled is van oudsher een
toeristentopper en dat merk je. Op de bankjes aan de oever genieten bezoekers van het uitzicht op het kasteel en het door bergen omzoomde, blauwgroene meer met een eilandje en af en aan varende bootjes. Op het terras van het kasteel heb je het mooiste uitzicht. Stranden zijn er enkele aan de westoever en er is een strandbad. Uiteraard heeft Bled moderne hotels, maar ook villa's met weelderige tuinen van rond de voorlaatste eeuwwisseling. Restaurants en winkels zijn er wel, maar het plaatsje mist een gezellig centrum. Een wandeling rond het meer (6 km.) is aardig, maar wat gezapig. Dat kan niet gezegd worden van de wandeling of beter gezegd de klim naar het kasteel en de tocht door de Vintgarkloof, waar het water zich onder de plankiers met geweld door de nauwe kloof perst. Bij de waterval kun je verder wandelen naar Dobrova.

Bohinj
Waar het meer van Bled een haast aangeveegde indruk maakt, ligt het accent bij het meer van Bohinj op ongepolijst natuurschoon: het langgerekte meer ligt tussen hoge rotswanden, omgeven door bossen en bergweiden. Het mist spectaculaire plekjes, zoals Bled die heeft in het kasteel op de rots en het eilandje met de kerk, maar het is er een stuk rustiger, want er komen veel minder dagjesmensen. De bezoekers zijn er vrijwel zonder uitzondering sportief gekleed en dat is niet zo gek, want sportmogelijkheden zijn er legio. Wandelaars hebben de keuze uit een aantal routes, waarvan die om het meer (12 km.) heel aardig is, evenals de populaire wandeling naar de waterval Slap Savica. Verder kun je er mountainbiken, raften en kanoën op de Sava. Mooi, maar pittig, is de fietstocht langs leuke dorpen, typische hooirekken en door dichte bossen van Ribcev Laz via Stara Fuzina naar Bled en terug door het dal van de Sava Bohinjka (65 km.). Onderdak is er vooral aan de westkant van het meer bij Ukanc, een goed uitgangspunt voor wandelaars.

Tips voor dagtochten

Oude stadjes tussen Ljubljana en Bled
Škofja Loka is het mooiste stadje met het prachtige Mestni Trg (mestni=stad; trg=plein) en het Lokamuseum in het kasteel. Radovljica heeft een mooi plein met in het stadspaleis het interessante imkermuseum. Vlakbij is Kropa een museumdorp bij een mijn met een boeiend ijzermuseum. Het gezellige Kamnik met o.a. het Mestniplein en het kasteel, is een goed uitgangspunt voor wandelingen op de hoogvlakte Velika Planina.

De grotten van Postonja en Škocjan
De grotten van Postonja -de moeder aller druipsteengrotten- zijn wereldberoemd; de grotten van Škocjan zijn veel minder bekend, maar vanwege de enorme zalen en de brug over de snelstromende Sava zeker zo indrukwekkend. Bovengronds is het kasteel van Predjama een must vanwege de spactaculaire locatie tegen een rots. Dichter naar zee is de drukbezochte stoeterij van Lipica, waar Lipizaner paarden gefokt en getraind worden, vooral interessant voor paardenliefhebbers. Van een heel ander orde is het kerkje van Hrastovlje, dat geheel met fresco's is bedekt.

De steden van het oosten
Maribor heeft mooie pleinen, winkelstraten en een stadsburcht met daarin het regionaal museum. Het is het Bordeaux van Slovenië: je kunt er wijn proeven en kopen op het Svobodeplein of bij de wijnkiosk aan de Drava. Ptuj is een stuk kleiner, maar zeker zo mooi. Het kasteel herbergt opvallende afdelingen over Kurentovanje, het in Slovenië wereldberoemde carnaval. Sfeervol zijn de bedevaartskerk Ptujska Gora op een heuvel en het kuuroord Rogaška Slatina, waar je je in het kuurpark met statige hotels aan het eind van de 19e eeuw waant. Even voorbij Celje vind je bij Šempeter een verzameling gave, rijk bewerkte Romeinse grafmonumenten.

De hoofdstad Ljubljana

Was Ljubljana als deel van Joegoslavië een grauwe provinciestad, nu is het door talrijke renovaties een aantrekkelijke, haast elegante stad, waar het prettig toeven is. De stad (280.000 inwoners) heeft geen topbezienswaardigheden, maar biedt als hoofdstad alles, inclusief allure, wat grote steden te bieden hebben. Wat het meest opvalt is de uitermate ontspannen sfeer door de vele autovrije straten en pleinen, het domein van voetgangers en terrassen. Je vindt vooral veel terrassen aan de langwerpige pleinen vanaf Mestni Trg naar het zuiden, aan de oevers van de Ljubljanica en in de uitgaansstraat Trubarjeva Cesta.

Ljubljana heeft beslist aardige musea en kerken, maar het meest bijzonder zijn de Sezessionarchitectuur -nauw verwant aan de Jugendstil- en de bouwwerken van Ljubljana's huisarchitect Joze Plecnik. Hij gaf de stad haar huidige gezicht en realiseerde zowel gebouwen als complete stedebouwkundige plannen. De bouwstijl van Plecnik heeft als kenmerken het gebruik van marmer, ijzer, hout en graniet, een voorkeur voor zuilen en aandacht voor details, zoals de lampen in de vorm van zwaluwnestjes in het Krizankeklooster. In de universiteitswijk zijn ook het Kongresni Trg, een fraai plein met bomen, en de universiteitsbibliotheek met in zwart marmer en met zuilen uitgevoerd trappenhuis, van zijn hand. Opmerkelijk is ook de reconstructie van de marktwijk, met een dubbele bogengalerij aan de oevers van de Ljubljanica, waar hij niveaus in aanbracht.
© 2008 - 2014 Staal, gepubliceerd in Europa (Reizen en Recreatie) op . Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slovenië: Triglav Nationaal ParkSlovenië: Triglav Nationaal ParkHet Triglav Nationaal Park in Slovenië is een voor velen nog onbekend juweel. Dit park licht in de Julische alpen en hee…
Slovenië, Midden EuropaSlovenië, Midden EuropaSlovenië, een land dat is ontstaan uit het voormalige Joegoslavië. In 1991 werd het onafhankelijk verklaard en na een ko…
Tour de France 2011: rittenschema en parcours van de TourTour de France 2011: rittenschema en parcours van de TourOp dinsdag 19 oktober 2010 werd het parcours van de Ronde van Frankrijk 2011 voorgesteld. De Tour de France belooft ook…
Slovenië is in 2013 ook een probleemland binnen EUSlovenië is in 2013 ook een probleemland binnen EUSlovenië is een klein land maar heeft in 2013 grote problemen. Het zal het volgende land worden wat in de problemen komt…
Oost-Europa, KroatiëKroatië ligt aan de Adriatische zee. Het land telt 1185 eilanden, maar daarvan zijn er slechts 100 bewoond. Op de wereld…
Bronnen en referenties
  • http://slovenie.startpagina.nl www.slovenia.info www.visitljubljana.si/en/ Dominicus reisgids:tips met accent op bezienswaardigheden ANWB-gids 'Anders&Actief':accent op wandelingen en fietstochten

Reageer op het artikel "Slovenië: Speeltuin voor buitensporters"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Staal
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!