InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Europa > Vakantiebestemmingen Duitsland: Het Zwarte Woud

Vakantiebestemmingen Duitsland: Het Zwarte Woud

Vakantiebestemmingen Duitsland: Het Zwarte Woud Het Zwarte Woud, het bekendste middelgebergte van Duitsland, is al tientallen jaren in trek bij Nederlandse vakantiegangers. Het bergachtige landschap en de uitgestrekte bossen in vele schakeringen groen bieden talloze sportieve mogelijkheden als wandelen, fietsen en mountainbiken, maar ook vissen en paardrijden. Toch zijn er ook een paar bijzondere bezienswaardigheden. In dit artikel een achttal hoogtepunten die beschreven worden aan de hand van een route van zuid naar noord.

Wandelen in de Wutachschlucht

In totaal liggen in het Zwarte Woud zo'n 30.000 km. aan wandelwegen, waarvan een groot gedeelte gemarkeerde routes. Vraag een inwoner van de streek naar de mooiste plek om te gaan lopen, dan luidt het antwoord bijna altijd: de Wutachschlucht. Deze diepe kloof, in de zachte kalkbodem uitgesleten door het riviertje de Wutach, wordt ook wel de Grand Canyon van het Zwarte Woud genoemd. Die vergelijking gaat niet helemaal op, want de Wutachschlucht heeft een vochtig klimaat en daardoor een rijke flora en fauna. Bonndorf is de plaats van waaruit je de kloof het beste kunt verkennen.

De Titisee en de Schluchsee

Vanuit Bonndorf rijd je in westelijke richting naar de Schluchsee, een langgerekt stuwmeer omgeven door beboste heuvels (zie afbeelding rechts). Dit meer is een concurrent van de kleinere Titisee, een natuurlijk meer. Op beide meren kun je boottochten maken en waterfietsen en allebei hebben een strandbad. Aan de Schluchsee vind je ook een zeil- en surfschool. Het grootste verschil tussen de twee meren en de gelijknamige dorpen is de sfeer. Het drukke en toeristische Titisee wordt gedomineerd door hotels, restaurants en souvenirwinkels. Schluchsee is daarentegen een ruim opgezet dorp, zonder een gezellig centrum. Aan de luxe kuuroorden in deze plaats kun je al zien dat de Schluchsee vooral bij rustzoekers in trek is.

De top van het Zwarte Woud: de Feldberg

De Feldberg is met 1493 m. het hoogste punt van het Zwarte Woud. 's Winters is het een levendig skioord, maar ook 's zomers gaat de stoeltjeslift naar het Bismarckmonument op 1448 m. Boven kun je kiezen uit vijf wandelingen van anderhalf tot vier uur; de langste gaat naar de top. Dat de Feldberg de hoogste top is in het Zwarte Woud is geen garantie voor het mooiste panorama. De nummer twee, de Belchen (1414 m.), biedt met zijn ronde, onbegroeide top op heldere dagen uitzicht tot aan de Mont Blanc.

Gezellige sfeer in Freiburg

Freiburg is een gezellige stad met tal van bruine kroegen, grand cafés een terrassen. Er is ook een ruim aanbod van culturele en muzikale activiteiten. De zaterdagmarkt rondom de reusachtige Gotische Münsterkerk met zijn 116 m. hoge toren, is kleurrijk. Aardige musea zijn het Augustinermuseum, met beelden en schilderkunst en het Museum für Stadtgeschichte. Wandel in ieder geval langs de sprookjesachtige stadspoorten Martinstor en Schwabentor en over de brede Kaiser-Joseph-Strasse, de drukke winkelstraat die in de 12e eeuw als marktplein werd aangelegd. Kijk goed waar je loopt, want door de hele binnenstad van Freiburg lopen 'Bächle': smalle gootjes met stromend water die in de middeleeuwen als een soort open riool aangelegd werden. Voor een prachtig uitzicht over de stad en omgeving neem je in de 'Stadtgarten' het kabelbaantje naar de Schlossberg met het oude slot.

Koekoeksklokken

's werelds grootste koekoeksklok
's werelds grootste koekoeksklok
Het Zwarte Woud is het centrum van de Duitse koekoeksklokkenindustrie. Ook hier is een toeristische route aan gewijd, de Deutsche Uhrenstrasse, die langs Hornberg, Trossingen, Titisee en Waldkirch loopt. Op de route zijn twee verplichte nummers: het Deutsche Uhrenmuseum in Furtwangen, met de grootste klokkenverzameling van heel Duitsland en 's werelds grootste koekoeksklok, een officieel Guinessrecord, net buiten Triberg. Het gigantische uurwerk is ook van binnen te bekijken. Elk kwartier verzamelen de toeschouwers zich voor de gevel om de koekoek te zien en te horen. Langs de hele route wemelt het van de klokkenwinkels.

De hoogste en mooiste waterval

Het kuuroord Triberg is trots op zijn waterval: over zeven treden stort het water van de rivier de Gutach 163 m. naar beneden. Tegen betaling kun je langs de waterval wandelen. Jammer is dat je op geen enkel punt de hele waterval kunt overzien. Deze waterval is echter niet de mooiste van het Zwarte Woud. Verder naar het noorden aan de Schwarzwaldhochstrasse, ongeveer halverwege tussen Freudenstadt en Baden-Baden, kun je linksaf slaan naar Allerheiligen. Vlak achter de ruïne van het 12e eeuwse kloosterkerkje loopt een pad naar beneden richting de 100 m. hoge waterval. Ook deze stroomt over verschillende treden, maar is beter te overzien dan die van Triberg. Bovendien is de directe omgeving spectaculairder dankzij een steile rotswand, is het rustiger en is de toegang gratis.

Spectaculaire treintrajecten

Zoals veel berggebieden heeft ook het Zwarte Woud enkele hoogstandjes op het gebied van spoorwegaanleg. De Schwarzwaldbahn is legendarisch. Dit baanvak van 149 km. verbindt Offenburg met Singen. Met name het traject Hornberg-Triberg-St. Georgen geldt als een huzarenstukje, waarvan de ideeën tot in Peru en Nieuw-Zeeland zijn gekopieerd. Om het grote hoogteverschil met een beperkte stijging van spoorbaan te kunnen overbruggen, ligt bij Triberg een traject met een aantal zeer ingewikkelde lussen, 39 tunnels - variërend in lengte van 18 tot 1698 m. - en één viaduct.

Baden in bronnen en weelde

Baden-Baden is één van Duitslands meest bekende kuuroorden en heeft de allure van een mondaine badplaats. Al in de Romeinse tijd werden hier de geneeskrachtige zoutwaterbronnen ontdekt. Het stadsbeeld wordt vooral bepaald door statige gebouwen uit de 19e eeuw, toen Franse aristocraten, en na hen staatshoofden, politici en kunstenaars hier naartoe kwamen.

Ook nu is Baden-Baden nog steeds een oord van zien en gezien worden. Je flaneert er over chique promenades met kastanjebomen, tusse dure mode- en juwelierszaken. Net buiten het compacte centrum ligt aan de ene kant het stijlvolle Kurhaus met het Casino; aan de andere kant begint het Bäderviertel, de kuurwijk van de stad. Een bezoek aan een badhuis mag niet ontbreken. In het authentieke Friedrichsbad ervaar je aan den lijve hoe het er honderd jaar geleden aan toeging. Tussen marmeren bogen en koepels, beelden van waternimfen en muurschilderingen doorloop je in stilte de vijftien fasen van een ontspannende 'Romeins-Ierse' kuur. Eigentijdser is de Caracalla Spa, een modern thermaalbad- en saunacomplex.

Lees verder

© 2008 - 2014 Staal, gepubliceerd in Europa (Reizen en Recreatie) op . Het auteursrecht van dit artikel en antwoorden op reacties ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schwarzwald, of Zwarte WoudSchwarzwald, of Zwarte WoudHet Schwarzwald, ook wel het Zwarte Woud genoemd, is een bosgebergte in het zuiden van Duitsland. Zowel in de zomer als…
Duitsland wandelland, de Wutachschlucht in het Zwarte WoudDuitsland wandelland, de Wutachschlucht in het Zwarte WoudTussen Freiburg en de Bodensee stroomt de Wutach, een wildstromende rivier, door de grootste bergkloof van Duitsland. Hi…
Thermale baden (thermaalbaden) in NederlandThermale baden (thermaalbaden) in NederlandEven helemaal bijkomen en heerlijk ontspannen; dat kan in een van de vele thermaalbaden van Nederland. Bovendien kan een…
Geneeskrachtige bronnenGeneeskrachtige bronnenSinds de oude Grieken en Romeinen of misschien zelfs daarvoor al, worden baden gebruikt om weer op krachten te komen. De…
Bubbelbad, wat zijn er voor een soorten?Een bubbelbad is tegenwoordig niet langer alleen te vinden in zwembaden en wellness oorden, maar steeds vaker hebben men…
Bronnen en referenties
  • Schwarzwald Tourismus GmbH, Ludwigstrasse 23, 79104 Freiburg
  • www.schwarzwald-tourismus.info
  • ANWB-reisgids 'Actief Zwarte Woud'

Reageer op het artikel "Vakantiebestemmingen Duitsland: Het Zwarte Woud"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Gerry van Tintelen, 18-08-2008 16:40 #1
Het Schwarzwald lijkt me bijzonder mooi. Ik wil dit wel eens zelf gaan bekijken.

Infoteur: Staal
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Special: Duitsland
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!