Estremadura en Ribatejo, het religieuze gebied van Portugal

Estremadura en Ribatejo, het religieuze gebied van Portugal Tussen de Taag en de kust ligt Estremadura, een gebied met golvende heuvels, wijngaarden, tarwevelden en bossen. Estremadura kent verscheidene belangrijke religieuze plaatsen en monumenten. Middeleeuwse kloosters en kerken getuigen van de bewogen, roemruchte geschiedenis van deze streek. Ribatejo daarentegen is een uitgestrekte vlakte langs de oevers van de Taag. Op de vruchtbare laagvlakte grazen prachtige paarden en vechtstieren. In dit centrum voor stierenvechten zijn enkele plaatsen om een stierengevecht te zien. De belangrijkste religieuze plaats is Fátima, een modern heiligdom en het toneel van Mariaverschijningen.

Inhoud


Estremadura en Ribatejo: Leiria, Santarém en het noordelijk deel van Lissabon / Bron: Hqfngawz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Estremadura en Ribatejo: Leiria, Santarém en het noordelijk deel van Lissabon / Bron: Hqfngawz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
De voormalige provincies Estremadura en Ribatejo / Bron: Gazilion, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De voormalige provincies Estremadura en Ribatejo / Bron: Gazilion, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Algemeen

Estremadura en Ribatejo is geen bestuurlijke eenheid, het is meer een toeristisch gebied. Tot 1976 was Portugal verdeeld in elf provincies. Zowel Estremadura als Ribatejo was een provincie. De vroegere provincie Estremadura ligt langs de Atlantische kust in het midden van Portugal. Ook het stadsgebied van Lissabon ligt in deze provincie. De vroegere provincie Ribatejo grenst aan de provincie Estremadura en ligt in het midden van het land. Ribatejo wordt doorkruist door de rivier de Taag.

In 1976 werd de indeling van het Portugese vasteland in 11 provincies vervangen door een indeling in 18 districten. Het tegenwoordige Estremadura en Ribatejo bestaat nu in ieder geval uit de districten Leiria en Santarém. Ook een deel (het noorden) van het district Lissabon hoort bij het gebied. Het vroegere Estremadura komt grofweg overeen met het district Leiria, het district Lissabon en een deel van het district Setúbal. Het vroegere Ribatejo komt grofweg overeen met het district Santarém. Estremadura en Ribatejo bestaat nu grotendeels uit de districten Leiria en Santarém. In dit gebied liggen ook de meeste toeristische bezienswaardigheden van Estremadura en Ribatejo.

Estremadura en Ribatejo heeft een oppervlakte van ongeveer 11.000 km² en heeft ongeveer 980.000 inwoners (2015). De hoofdstad van Leiria is de gelijknamige stad Leiria met 123.000 inwoners (2015). De hoofdstad van Santarém is de gelijknamige stad Santarém met 65.000 inwoners (2015). Het gebied wordt in het noorden begrensd door de regio Centro, in het oosten door de regio Alentejo en in het zuiden door de regio Lissabon. Het westen grenst aan de Atlantische Oceaan.

In de regio liggen enkele van de belangrijkste monumenten van het land, zoals de abdij van Batalha, de kerk van Alcobaça en het klooster van Tomar. Het ommuurde stadje Óbidos is bijzonder pittoresk. Langs de Atlantische kust liggen de karaktervolle vissersdorpen Nazaré en Peniche. Aan de overkant van de Taag grazen op de vruchtbare weidegrond vechtstieren en de fraaie paarden van Portugal. Santarém en Vila Franca de Xira zijn goede plaatsen om een stierengevecht te zien.

Geschiedenis

Zeker 30.000 jaar geleden woonden er al mensen in Estremadura en Ribatejo. Vanaf ongeveer 2.000 v.Chr. werden de prehistorische gemeenschappen verdrongen door de Iberiërs. Tussen ongeveer 900 v.Chr. en 600 v.Chr. vestigden de Feniciërs en later de Kelten zich in het gebied. Zij werden al snel opgevolgd door de Grieken en de Carthagers. In 139 v.Chr. vielen de Romeinen binnen en zij brachten vijf eeuwen stabiliteit en welvaart. Santarém werd een belangrijk bestuurscentrum. Toen het Romeinse Rijk in de 5de eeuw instortte, werd de regio binnengevallen door de Sueven en later de Visigoten.

In 711 werd Estremadura en Ribatejo, net als de rest van Portugal, door de Moren veroverd. In de 11de eeuw begonnen christelijke koninkrijken uit het noorden met de reconquista (herovering). In 1139 riep Afonso Henriques zichzelf uit tot koning van Portugal. Hij veroverde in 1147 het Moorse bolwerk Santarém. De abdij in Alcobaça herinnert aan de verovering van Santarém. In de 12de eeuw breidde Portugal zich verder naar het zuiden uit. In deze periode werd het op de Moren veroverde land geschonken aan religieuze orden. Het klooster van Tomar, gebouwd in 1162 door de tempeliers, is hiervan het mooiste voorbeeld. Aan het begin van de 13de eeuw werd de reconquista in Estremadura en Ribatejo voltooid. De soevereiniteit werd echter door Castilië betwist. Castilië viel Portugal in 1384 binnen, maar in 1385 werd een Castiliaans leger verslagen bij de slag bij Aljubarrota. Deze overwinning leidde tot de bouw van de prachtige kerk van Batalha.

Ook met Frankrijk werd gevochten. In 1807 vielen Franse troepen binnen en plunderden steden in het gebied. Om Lissabon tegen aanvallen te beschermen werd de Torres-linie van de hertog van Wellington gebouwd. Deze linie werd gebouwd tussen 1809 en 1810 en strekte zich uit van de kust tot aan de Taag. De verdedigingslinie van loopgraven, veldschansen en kanonnen was onneembaar. De Fransen trokken zich terug en daarmee kwam een eind aan totaal drie Franse invasies.

Tegenwoordig is Estremadura een gebied met een groeiende economie. Het is gedeeltelijk geïndustrialiseerd, maar ook gedijen wijngaarden, tuinderijen en tarwevelden. In Ribatejo bieden de uiterwaarden een vruchtbare bodem voor landbouw en weidegrond. Dit gebied staat tegenwoordig bekend om de stieren en de paarden. In het gebied rond Tomar bloeit de industrie. Aan de Atlantische kust is het toerisme belangrijk, de vissersdorpen Nazaré en Peniche zijn populaire bestemmingen.

Het kasteel gezien vanaf het plein / Bron: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Het kasteel gezien vanaf het plein / Bron: Michiel1972, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Toplocaties

Leiria

De stad Leiria is mooi gelegen aan de rivier de Liz. Het compacte centrum ligt inge-klemd tussen de rivier en een heuvel met het kasteel op de top. De oude Romeinse stad Collippo werd in 1135 veroverd op de Moren door Afonso Henriques. Afonso III hield in 1254 hier een cortes, het eerste parlement dat werd bijgewoond door gewone burgers. Het fraaie Castelo de Leiria werd kort na de overwinning op de Moren gebouwd. Koning Dinis I en zijn echtgenote Isabella kozen dit kasteel in de 14de-eeuw als residentie. De koning liet het kasteel opknappen en enkele decennia later breidde João I het paleis aan de zuidzijde uit met loggia's, gotische erkers en een ruime hal. Binnen de muren bevindt zich een grote binnenplaats met tuin. Daarachter staan de slottoren, de donjons en het koninklijke paleis. Ook staan hier de ruïnes van de Nossa Senhora da Pena, een met gotische en manuelijnse elementen verfraaide kerk. In de slottoren bevindt zich het Núcleo Museológico. De collectie van dit museum bestaat uit middeleeuwse wapenuitrustingen, met zowel originele stukken als replica's. Vanaf het kasteel heeft u een magnifiek uitzicht over de oude stad met zijn huisjes boven poorten en sierlijke arcades. In het hart van het historisch centrum ligt de Praça Rodrigues Lobo. Boven dit plein staat de . Deze 16de-eeuwse renaissancekathedraal heeft een gewelfd schip en een altaarstuk uit 1605, geschilderd door Simão Rodrigues.

De kerk van Alcobaça / Bron: Dynamosquito, Flickr (CC BY-SA-2.0)De kerk van Alcobaça / Bron: Dynamosquito, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Alcobaça
Alcobaça is vooral bekend om de grootste kerk van Portugal, het Mosteiro de Santa Maria. De abdij met de sobere middeleeuwse architectuur staat sinds 1985 op de werelderfgoedlijst van de Unesco. In 1147 veroverde koning Afonso Henriques het Moorse bolwerk Santarém. Ter herdenking werd de abdij in 1153 opgericht. De abdij voor de cisterciënzers werd voltooid in 1223. Het complex is vaak verfraaid door andere koningen, vooral door koning Dinis I die de kruisgang liet bouwen. In 1810 plunderden Franse troepen de abdij. Nadat de regering alle religieuze orden in 1834 had verboden, werd Alcobaça verlaten.

De hoofdingang leidt via een gotisch portaal naar het driedelige schip. Het gewelfde dak en de hoge zuilen geven een indruk van harmonie en sobere eenvoud. Het hoofdaltaar bestaat slechts uit één kruisbeeld en een beeld van Christus. Het hoogtepunt wordt gevormd door de twee graf-tombes van de noodlottige koninklijke geliefden Pedro I en Inês de Castro. De kalkstenen tombes staan tegenover elkaar aan weerszijden van het transept. Pedro I leeft voornamelijk voort vanwege de moord op zijn maîtresse, Inês de Castro. Pedro moest eigenlijk trouwen met Constanza, hoewel hij verliefd was op hofdame Inês de Castro. Na Constanza's dood ging Pedro met Inês in Coimbra wonen. Afonso IV, de vader van Pedro, was in de veronderstelling dat de familie van Inês gevaarlijk was. Daarom liet hij haar in 1355 vermoorden. Naast het driedelige schip ligt het Claustro do Silêncio (Kloostergang van de stilte). Koning Dinis I gaf in 1308 de opdracht tot de aanleg van deze kloostergang. De binnenplaats bevat sinaasappelbomen, buxushagen en een achthoekig waterbekken aan de noordkant. De sobere galerijen en dubbele arcaden passen bij de cisterciënzer hang naar eenvoud. Via de kloostergang komt u in de kapittelzaal. Dit was de plaats waar de monniken de abt kozen en de zaken in het klooster bespraken. Boven deze zaal ligt een grote slaapzaal en aan de noordzijde ligt de monnikenzaal. Naast de monnikenzaal ligt de grote keuken. Hij is van top tot teen betegeld, heeft twee grote open haarden en grote stenen tafels. Een omgeleid beekje zorgde voor de watervoorziening. De refter ernaast bevat een mooie kansel waaruit een monnik voorlas terwijl anderen in stilte aten.

Tomar

Tomar werd in 1157 gesticht door de eerste grootmeester van de Orde der Tempeliers in Portugal. De stad wordt overheerst door het 12de-eeuwse kasteel met het Convento de Cristo. De levendige winkelstraat Rua Serpa Pinto leidt naar het Praça da República. Op dit plein staat de gotische kerk São João Baptista. Deze 15de-eeuwse kerk heeft een elegant gotisch portaal en een achthoekige toren. Binnen ziet u een gebeeldhouwde preekstoel. Aan de muren van de hoofdbeuk hangen schilderijen, zoals Het Laatste Avondmaal van Gregorio Lopes (1490-1550). Vlakbij de kerk staat de oudste nog bestaande synagoge van Portugal. Hij werd in 1430 gebouwd, maar verloor zijn functie in 1496, toen de joden zich moesten bekeren of verdreven werden. Tegenwoordig herbergt het een klein joods museum, het Museu Luso-Hebraico Abraão Zacuto. De collectie bestaat uit grafstenen met Hebreeuwse inscripties en joodse memorabilia.

De Claustro Principal / Bron: Tmscblpz, Flickr (CC BY-2.0)De Claustro Principal / Bron: Tmscblpz, Flickr (CC BY-2.0)
Het Convento de Cristo (Klooster van Christus) werd in 1160 gesticht door de tempeliers. Men begon met de bouw van het tempelierkasteel en vier eeuwen lang werd er verder gebouwd. In 1834 werden alle religieuze ordes verboden en werd het kasteel de residentie van de graaf van Tomar. Naast het kasteel ligt de Claustro da Lavagem. Deze gotische 15de-eeuwse kloostergang bevat in het midden twee grote waterreservoirs. Vlak naast deze kloostergang ligt de Claustro do Cemitério. Deze 15de-eeuwse gotische kloostergang is de oudste van het klooster. Er liggen hier monniken en ridders begraven. Via de kloostergangen komt u uit bij de Charola, de oorspronkelijke tempelierkerk. Deze 12de-eeuwse bidkapel is de kern van het klooster. Het ontwerp is gebaseerd op de rotonde van de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. In het midden van de zestienkantige charola (rotonde) staat een overdadig versierd acht-hoekig oratorium. De Charola is verbonden met de kerk in manuelstijl. Deze 16de-eeuwse kerk heeft een verhoogd koorgedeelte. Het rijk versierde gewelf bevat de insignes en initialen van Manuel I. Aan de westzijde van de kerk bevindt zich het raam in manuelstijl. Dit gebeeldhouwde stenen meesterwerk combineert zeemotieven met koninklijke emblemen. Het begin 16de-eeuwse raam wordt bekroond met een kruis van de Orde van Christus. Naast de kerk ligt de Claustro Principal (Grote kloostergang). Dit renaissancebouwwerk met manuelijnse decoraties dateert van de 16de eeuw. Bijzonder is het typisch manuelijnse touwwerk op de achtermuur.

De abdij van Batalha / Bron: Dynamosquito, Flickr (CC BY-SA-2.0)De abdij van Batalha / Bron: Dynamosquito, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Batalha
Batalha is vooral bekend om de abdij Santa Maria da Vitória. Het werd gebouwd ter ere van de overwinning op de Spanjaarden in de Slag bij Aljubarrota in 1385. De abdij staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en is één van de mooiste gotische ge-bouwen van Portugal. De bouw van dit monument duurde 145 jaar, 1388 tot 1533. Tegenwoordig is de abdij een symbool van Portugese soevereiniteit. Het portaal van de kerk is voorzien van religieuze motieven en beelden van de apostelen in laatgotische stijl. Het grote interieur van de kerk is even imposant als sober. De enige decoratieve elementen zijn de gebrandschilderde ramen over het leven en Christus. Rechts van de kerk ligt de Capela do Fondador (Kapel van de Stichter). In deze gewelfde achthoekige kapel staan de graven van João I en zijn vrouw Filipa de Lencastre. Hun zoon, Hendrik de Zeevaarder, ligt hier ook begraven. Links van de kerk ligt de Claustro Real (Koninklijke Kloostergang). De gotische bogen om de kloosterhof zijn hier verfraaid met manuelijns beeldhouwwerk. Aan de oostkant ligt de Kapittelzaal. Het complex heeft een stergewelf dat in het midden het wapenschild van João I draagt. In de zaal bevindt zich het Graf van de Onbekende Soldaten, dat onder permanente erewacht staat. Na het verlaten van de kapittelzaal bereikt u buitenom de naastgelegen Capelas Imperfeitas. Dit achthoekige bouwwerk werd gebouwd in opdracht van Dom Duarte I (1391-1438). Het moest dienen als mausoleum voor zijn familie, maar alleen de koning en zijn vrouw zijn er begraven. De kapel heeft een overvloed aan verfraaiingen, zoals het kantachtige beeldhouwwerk van de deuropening en de diep ingesneden zuilen. De meeste versieringen dateren uit de tijd van Manuel I (16de eeuw).

Het strand van Nazaré / Bron: Sergei.gussev, Flickr (CC BY-2.0)Het strand van Nazaré / Bron: Sergei.gussev, Flickr (CC BY-2.0)
Nazaré
Nazaré is de grootste badplaats aan de kust van Estremadura. Dit vissersdorp, gelegen aan een prachtig strand in een door hoge rotsen omgeven baai, heeft veel van zijn traditionele karakter behouden. In juli en augustus is Nazaré heel druk, maar buiten het seizoen is het een prettige en pittoreske plaats. De naam Nazaré komt naar verluidt van een beeld van Maria dat in de 4de eeuw door een monnik uit Nazareth werd mee-gebracht. Aan het stand zijn nog steeds de vissers te zien die netten boeten en vis drogen op rekken. De felgekleurde boten, die ooit door ossen uit zee werden getrokken, zijn nog steeds in gebruikt. De boten hebben het strand verlaten, er is nu een moderne haven ten zuiden van het strand. Hoog boven het dorp ligt op een klif de wijk Sítio. Het is te bereiken met trappen, een weg en een kabelspoortje dat 110 m omhooggaat. Op de rand van de rotsen staat de Ermida da Memória. De legende wil dat Maria hier heeft voorkomen dat een plaatselijke edelman en zijn paard in 1182 in dichte mist van de rotsen sprongen. De eeuwen later toegevoegde azulejos (beschilderde tegels) illustreren het incident in details. Op het hoofdplein van Sítio staat de 18de-eeuwse Nossa Senhora da Nazaré. In deze barokke kerk zijn 17de-eeuwse azulejos te zien en een beeld van Onze Lieve Vrouw van Nazaré. In september wordt dit beeld in een kleurrijke processie naar zee gedragen.

De witte huizen van Óbidos met het kasteel op de achtergrond / Bron: Pedrosimoes7, Flickr (CC BY-2.0)De witte huizen van Óbidos met het kasteel op de achtergrond / Bron: Pedrosimoes7, Flickr (CC BY-2.0)
Óbidos
Binnen 14de-eeuwse muren ligt het betoverende dorp Óbidos. Het versterkte dorp bestaat uit witte huizen, keienstraatjes, ommuurde tuinen en kunstwinkeltjes. U komt de stad binnen door de zuidelijke Porta da Vila (stadspoort). Deze poort uit 1380 is van binnen verfraaid met 18de-eeuwse azulejos. Op de Praça de Santa Maria staat een pelourinho (schandpaal) in manuelstijl. De 15de-eeuwse paal is versierd met een visnet, het embleem Dona Leonor, de vrouw van João II. Tegenover de schandpaal staat de Igreja de Santa Maria. De toekomstige koning Afonso V trouwde hier in 1441 met zijn nicht Isabel. Deze 12de-eeuwse renaissancekerk heeft een eenvoudig interieur. De muren zijn bedekt met 17de-eeuwse azulejos. Rechts van het altaar hangen schilderijen van Josefa de Óbidos (1630-1684). Zij verliet haar geboorteplaats Sevilla om zich hier permanent te vestigen. Haar werk is ook te zien in het Museu Municipal, vlakbij de kerk. De collectie van dit museum bestaat uit geschilderd houtwerk uit de 16de eeuw van onder andere Quinten Massijs. Naast het werk van Josefa de Óbidos zijn hier ook schilderijen te zien van Belchior de Matos, Diogo Teixeira en André Reinoso. Óbidos wordt overheerst door het voormalige Moorse kasteel dat in 1148 werd herbouwd. In 1282 gaf koning Dinis I het kasteel als huwelijksgeschenk aan zijn bruid Isabel van Aragon. Het pad langs de kantelen biedt een panoramisch uitzicht over de huizen met rode dakpannen en witte gevels.

De vuurtoren op Cabo Carvoeiro / Bron: Martin vmorris, Flickr (CC BY-SA-2.0)De vuurtoren op Cabo Carvoeiro / Bron: Martin vmorris, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Peniche
Het voormalige eiland Peniche werd in de 16de eeuw door aanslibbing met het vasteland verbonden. Het schiereiland is tegenwoordig volledig afhankelijk van van vissershaven en de conservenfabrieken. Rond de haven vindt u goede visrestaurants. Moderne flatgebouwen omsluiten de haven met oude wallen en het Fortaleza. Dit 16de-eeuwse fort werd tijdens de dictatuur van Salazar (1932-1968) als gevangenis gebruikt. Het biedt nu onderdak aan het Museu Municipal. U kunt hier een rondleiding volgen met een kijkje in de oude gevangeniscellen. Het museum belicht ook visserij, scheepsbouw en het lokale kantklossen. Ongeveer 2 km ten westen van Peniche ligt het rotsachtige schiereiland Cabo Carvoeiro. De vuurtoren op de punt biedt een prachtig uitzicht over de oceaan en de grillige rotsen langs de kust. Enkele honderden meters hiervoor staat de Nossa Senhora dos Remédios. De kapel werd gebouwd nadat hier in de 12de eeuw een afbeelding van Maria in een grot werk ontdekt. Een eenvoudig kruis buiten op de rotsen markeert de betreffende plek. Ongeveer 2 km ten oosten van Peniche ligt Baleal. Dit dorpje heeft mooie zandstranden en een idyllische inham waar gevist kan worden.

De Nossa Senhora de Conceição / Bron: Antonio Periago, Flickr (CC BY-SA-2.0)De Nossa Senhora de Conceição / Bron: Antonio Periago, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Santarém
De hoofdstad van Ribatejo heeft een illuster verleden. Voor de Romeinen was het een belangrijk bestuurscentrum en voor de Moren een belangrijke vesting. In 1147 werden de Moren in Santarém door de christenen verdreven. Aan de Praça Sá da Bandeira, in het centrum, staat de Nossa Senhora de Conceição. Deze 19de-eeuwse kerk heeft een lang azulejos-fries. Op de Largo Pedro Alvares Cabral staat de Igreja da Graça. Het roostervenster van deze gotische kerk is uit één stuk gehouwen. Binnen staat de graftombe van Pedro Alvares Cabral, die in 1500 Brazilie voor Portugal opeiste. Iets ten noorden van de kerk staat de Igreja São João de Alporão. Deze kerk huisvest het Museu Arqueológico. Hoogtepunt van dit museum is de graftombe van Duarte de Meneses, een militair bevelhebber die in 1464 in Marokko door de Moren werd gedood. Tegenover het museum vindt u de 15de-eeuwse Torre das Cabaças. De 22 m hoge toren biedt nu plaats aan een klein museum over de tijd. Het thema tijd wordt getoond met oude zonnewijzers en klokmechanismen. Santarém staat bekend om de stierengevechten en de stad heeft een moderne arena. Op de eerste tien dagen van juni wordt er in Santarém de Ribatejojaarmarkt gehouden. Deze landbouwmarkt wordt gecombineerd met stierengevechten, wedstrijden tussen campinos (veehoeders) en volksdansen.

Tophotel in Estremadura en Ribatejo

Pousada do Castelo in Óbidos

In 1951 was dit het eerste kasteel van Portugal dat tot pousada werd omgebouwd. De pousada is ingericht in de kasteeltoren van een prachtig gerestaureerd 15de-eeuws paleis. Een middeleeuwse sfeer wordt hier gecombineerd met modern comfort. Deze unieke locatie heeft een stijlvol interieur met een prachtig uitzicht vanuit het restaurant. Architectonisch interessant is de edelengalerij die uitkijkt op het paleis. Ze heeft twee ramen in manuelstijl en een deurpost gevormd uit verstrengelde bomen.

Klimaat

Estremadura en Ribatejo heeft een mediterraan klimaat met warme droge zomers en relatief milde winters. De gemiddelde maximumtemperatuur is in de winter 14 graden en in de zomer 21 graden. De koudste maanden zijn januari en februari. 's Winters kan het in de kustgebieden flink regenen en de gevoelstemperatuur ligt dan vaak erg laag. De zee is koud en de Atlantische kust heeft een winderig zomerklimaat. De temperatuur van het zeewater schommelt tussen de 14 en 19 graden.

Eten en drinken

De keuken van Estremadura en Ribatejo is sober en eenvoudig. De kust heeft een rijk aanbod van vis- en schelpdieren, in het binnenland is vlees wat algemener. Naast vlees en vis zijn de meest gebruikte ingrediënten zijn rijst, bonen, aardappelen en tomaten.

De plaatselijke specialiteit feijoada / Bron: Raphaelstrada, Flickr (CC BY-2.0)De plaatselijke specialiteit feijoada / Bron: Raphaelstrada, Flickr (CC BY-2.0)
Een bekend voorgerecht is sopa de pedra (soep met bonen, gerookte worst en een groentemix). Een klassiek hoofdgerecht is frango na púcara (stoofpot met kip, ham, tomaten, uien, port, jenever, witte wijn en kruiden). Een andere plaatselijke specialiteit is feijoada (stoofpot met bonen, rookvlees, tomaten, uien en knoflook). Een gerecht dat in heel Portugal wordt bereid, maar nergens beter dan langs de kust is caldeirada de peixe (stoofpot met vis, schelpdieren, aardappelen, tomaten en pepers).

Portugal is vooral bekend om zijn versterkte wijnen zoals port en madera, maar de vinho da casa (huiswijn) verdient het serieus genomen te worden. Enkele karaktervolle wijnen komen uit Estremadura en Ribatejo. Estremadura produceert enkele kwalitatieve rode en witte wijnen van producenten als Quinta de Pancas en Bucelas. In Ribatejo produceert Quinta da Alorna vooral goede rode wijnen.

Bij het eten is de huiswijn vaak een prima keuze. Er zijn drie merken Portugees bier: Sagres, Kristal en Super Bock. Bij het eten wordt meestal ook mineraalwater gedronken. Na de maaltijd wordt er koffie gedronken.

Estremadura en Ribatejo kent ook nog een aantal lokale lekkernijen. De badplaats Peniche staat bekend om zijn geroosterde sardientjes. Een lokale specialiteit is ròbalo à ilha da Berlenga (berlengazeebaars), vernoemd naar de archipel nabij Peniche. Uit Óbidos komt de beroemde chocolade gevuld met ginjinha (kersenlikeur).

Feest en evenement

Portugal is een religieus land met respect voor oude tradities. Dit levert, ook in Estremadura en Ribatejo, een rijk cultureel leven op. Dit is terug te zien in de talrijke festas (festivals) en romarias (pelgrimstochten). Tweemaal per jaar gaan ongeveer 100.000 mensen op bedevaart naar de Maagd Maria in Fátima. In Ribatejo duurt het seizoen van de stierengevechten van Pasen tot oktober. Stierengevechten kunnen het best worden bijgewoond in of rondom Santarém, waar de stieren worden gefokt.

De neoklassieke basiliek van Fátima / Bron: Mdoege, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De neoklassieke basiliek van Fátima / Bron: Mdoege, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bedevaart naar Fátima
Fátima, 16 km ten zuidoosten van Leiria, is het belangrijkste bedevaartsoord van Portugal. Dit Portugese Lourdes wordt elk jaar door 4 miljoen pelgrims bezocht. De in 1953 ingewijde neo-klassieke basiliek kan 300.000 mensen herbergen. Op 13 mei 1917 en op de 13de van de vijf volgende maanden verscheen Maria hier aan drie herderskinderen. Maria vertelde hen het 'geheim van Fátima'. Het eerste deel van het geheim was een visioen van de hel en de tweede was een oorlog erger dan de Eerste Wereldoorlog. Het derde deel, de aanslag op paus Johannes Paulus II in 1981, werd in 2000 onthuld. Elk jaar op 13 mei en 13 oktober wordt Fátima bezocht door ongeveer 100.000 pelgrims van over de hele wereld. Twee van drie kinderen werden in 2000 heilig verklaard. In 2007 werd een nieuwe basiliek in gebruik genomen.

Festa do Colete Encarnado

Dit festival wordt het eerste weekend van juli gehouden in Vila Franca de Xira. Het is genoemd naar de rode vesten gedragen door campinos, de veehoeders van Ribatejo. Massa's mensen drommen tezamen om deel te nemen aan de stierenloop door de straten van de stad. Men komt ook kijken naar de tourada (stierengevecht) en naar de traditionele ruitersport. Het levendige feest bestaat verder uit volksdansen, bootraces op de Taag en het grillen van sardientjes op straat. Een soortgelijk feest, het Feira de Outubro, vindt plaats in oktober.

Stierengevecht in Santarém / Bron: Stevendepolo, Flickr (CC BY-2.0)Stierengevecht in Santarém / Bron: Stevendepolo, Flickr (CC BY-2.0)

Amusement

Ribatejo staat bekend om de stieren en paarden, en er worden levendige festivals gehouden. Vila Franca de Xira en Santarém zijn goede plaatsen om stierengevechten te zien. In Santarém bevindt zich de belangrijkste arena van de regio, de Praça de Touros. In de regio worden niet alleen stieren gefokt, maar ook paarden. Vooral het behendige en warmbloedige Lusitaanse paard staat in hoog aanzien. In Ribatejo wordt het stierengevecht grotendeels te paard geleverd. Een mooie gelegenheid om het Lusitaanse paard in actie te zien.

Op 40 minuten varen van Peniche ligt Ilhas Berlengas. Het hele jaar door vertrekken er dagelijks motorboten vanuit Peniche naar deze rotsige eilandengroep. De boot-maatschappijen die u vervoeren organiseren tevens visexcursies. Op het grootste eiland, Berlenga Grande, kunt u roeiboten huren om de grotten in zee te verkennen.

Ruim 10 km ten zuiden van Tomar ligt een grote dam (barragem) in de rivier de Zêzere. Aan het meer, achter de dam, kunt u bij hotels terecht voor allerlei activiteiten. Hotel Estalagem Lago Azul organiseert een rondvaart naar de zandstranden en de eilandjes van het stuwmeer.

Sportactiviteiten

Van waterskiën op een stuwmeer tot surfen, vissen, kanoën, duiken en golfen: iedereen die iets aan sport wil doen is in Estremadura en Ribatejo aan het goede adres.

Surfen bij Peniche / Bron: Bengt Nyman, Flickr (CC BY-2.0)Surfen bij Peniche / Bron: Bengt Nyman, Flickr (CC BY-2.0)
Langs de kustlijn ontstaan hoge golven die uitstekend geschikt zijn om te surfen. De badplaatsen Peniche en Nazaré zijn echte hotspots voor surfers, vooral voor de meer ervaren. Het stuwmeer achter de dam ten zuiden van Tomar is geliefd bij watersporters en vissers. De dam ligt in de rivier de Zêzere, waar u kunt kanoën en vissen. Surfen en waterskiën is mogelijk op het stuwmeer. Alle benodigdheden kunt u huren bij centra langs de oevers van het meer. Sportactiviteiten zijn ook mogelijk nabij de Ilhas Berlengas. Het heldere water, eilandjes en grotten vormen een ideale plek om te zwemmen, te snorkelen en te duiken. Een duikschool in Peniche organiseert duik-excursies in de omgeving van Peniche en de Ilhas Berlengas. In de regio is ook aan de golfer gedacht. Dichtbij Óbidos ligt de Praia del Rey Golf Club. Deze 18 holes, par 73 baan wordt gezien als één van de beste in Europa. De baan is toegankelijk voor spelers van alle niveaus.

Reizen naar Estremadura en Ribatejo

Aankomst per vliegtuig

Estremadura en Ribatejo is het snelst te bereiken via de luchthaven van Lissabon. Vanaf Amsterdam en Rotterdam verzorgen diverse luchtvaartmaatschappijen vluchten naar Lissabon. De meeste vluchten zijn dagelijks en de vliegtijd bedraagt ruim 2,5 uur. Huurauto's en taxi's zijn verkrijgbaar op de luchthaven. Het centrum van Lissabon is te bereiken met lijnbussen (Aerobus). Vanaf hier kunt u verder reizen per trein of bus.

De meest belangrijke plaatsen zijn te bereiken met de directos intercidades (IC), vrij snelle lokale treinen. Santarém en Tomar zijn met deze treinen rechtstreeks vanuit Lissabon te bereiken. Met de bus reist u vaak sneller en comfortabeler dan met de trein. De comfortabelste en snelste zijn de espressos en de rápidos, met rechtstreekse busverbindingen tussen de grote steden.

Met de auto

Rijd vanuit Nederland of België eerst richting Parijs en dan naar Bordeaux, Vitoria, Burgos en Salamanca. Via Salamanca bereikt u de grens met Portugal bij Vilar Formoso. Neem na Vilar Formoso de IP5/A25 richting Guarda. Na Guarda de IP2/A23 helemaal volgen tot Castelo Branco. Ga dan via de IP2/A23 en IP6/A23 naar Torres Novas. Na Torres Novas neemt u de IP1/A1 richting Santarém, het hart van de regio. De afstand vanaf Utrecht naar Santarém bedraagt ongeveer 2250 km.

De regionale trein semi-directos / Bron: Nmorao, Flickr (CC BY-SA-2.0)De regionale trein semi-directos / Bron: Nmorao, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Reizen in Estremadura en Ribatejo

De meeste delen van Estremadura en Ribatejo zijn via het spoor bereikbaar. Met de directos intercidades (IC) bereikt u Santarém, Tomar en Pombal. De semi-directos en semi-regionais zijn treinen die kleinere steden en dorpen met elkaar verbinden. Deze regionale treinen stoppen in Leiria, Caldas da Rainha en Abrantes.

Er zijn goede lokale busverbindingen. De espressos en de rápidos verbinden de belangrijkste plaatsen met elkaar. Leiria, Alcobaça, Tomar, Batalha, Nazaré, Óbidos, Peniche, Santarém en Fátima hebben een busstation.

Om meer afgelegen gebieden te bereiken is het huren van een auto de beste optie. Autoverhuurders vindt u in alle belangrijke plaatsen. De meest toeristische plaatsen zijn met snelwegen te bereiken, zoals Leiria, Alcobaça, Óbidos en Santarém. De overige belangrijke plaatsen zijn te bereiken met hoofdwegen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Portugese wijnen: RibatejoPortugese wijnen: RibatejoPortugal kent vele verschillende wijngebieden met ieder hun eigen smaakvolle wijnsoorten. Een bekende wijnstreek is bijv…
Een feest, receptie of diner organiserenEen feest, receptie of diner organiserenGa je (voor het eerst) een groot diner, feest of receptie organiseren? Als je meer dan 25 of 30 gasten hebt, is het gemi…
Studentenleven: Hoe geef ik een goed feest?Studenten staan bekend om feestjes, slapeloze nachten en gezelligheid. Zelf een feest geven is natuurlijk ook erg leuk,…
Draaiboek makenDraaiboek makenEen draaiboek is een script waarin tot detail beschrijven staat wie welke taken heeft, wat er moet gebeuren en welke mid…

Goedkope manier van reizen: De FlixbusGoedkope manier van reizen: De FlixbusEen goede optie voor goedkoop internationaal reizen is het nemen van de bus. Een van de jongste en invloedrijkste busmaa…
Levanto: een pitoresk kustplaatsje in ItaliëLevanto: een pitoresk kustplaatsje in ItaliëHet plaatsje Levanto ligt op ongeveer 13 tot 16 uur rijden vanaf Utrecht. Het is er niet zo massaal als bij sommige popu…
Bronnen en referenties
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 17-09-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.