Levanto: een pitoresk kustplaatsje in Italië

Levanto: een pitoresk kustplaatsje in Italië Het plaatsje Levanto ligt op ongeveer 13 tot 16 uur rijden vanaf Utrecht. Het is er niet zo massaal als bij sommige populaire badplaatsen, maar het is er heerlijk vertoeven. Het strand is breed, de winkeltjes zijn gezellig en als u van Italiaans eten houdt dan zit u in Levanto goed. Levanto is ook een prima uitvalbasis om de dorpjes van Cinque Terre te bezoeken die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan.

Topografie Levanto

Italië wordt omringd door de Middellandse Zee en Levanto ligt daar dan ook aan. Levanto is een plaats die onder de provincie La Spezia valt. Deze provincie is de kleinste provincie van Italië. La Spezia ligt in het noorden van Italië in de bovenste linkerbocht van de "laars". Levanto ligt tussen de bekendere plaatsen Genua en Pisa in. De gemeente Levanto heeft een oppervlak van ongeveer 38km.

Het klimaat

In Levanto heerst een aangenaam mediterraan klimaat. In de zomer wordt het nooit bloedheet doordat het plaatsje aan de zee ligt en in de winter wordt het nooit heel koud omdat de bergwanden de wind tegenhouden. Van oktober tot en met maart is er wel kans op regen. De beste periode om te gaan is eigenlijk eind augustus en september. De zee is nog heerlijk warm, de temperaturen zijn aangenaam, maar het is meestal niet meer zo heet waardoor u ook prettig activiteiten kunt ondernemen.

De reis met de auto

Vanaf Utrecht duurt de reis volgens navigatie ongeveer 13 uur. U kunt er echter beter nog wat tijd bij rekenen in verband met stops tussendoor en eventuele files. U zou eventueel tussendoor een overnachting kunnen plannen in Zuid-Duitsland om vervolgens weer fris verder te gaan. U bent verplicht om een EHBO-kit en veiligheidshesjes in de auto mee te hebben. Omdat u door Zwitserland gaat heeft u ook een vignet nodig. Deze kunt u in Nederland bij de winkels van de ANWB aanschaffen of bij het laatste benzinestation voor de grensovergang.

In Italië dient u tol te betalen. De kosten tot Levanto liggen tussen de 25 en 30 euro in 2016. Bij sommige tolhuisjes moet u direct betalen, bij andere krijgt u een ticket en betaalt u het volgende tolhuisje na een stuk rijden voor het stuk dat u heeft afgelegd. U kunt heel lang op de snelweg blijven tot u het bord met Levanto ziet. Vanaf daar daalt u al zigzaggend af langs de bergen richting het kustdorpje. De weg er naartoe is slecht verlicht en niet heel breed. Het kan daarom handig zijn als probeert voor het donker aan te komen.

Met het vliegtuig

Een andere optie is om met het vliegtuig te gaan. Er zit alleen geen vliegveld in Levanto zelf. U kunt een directe vlucht nemen naar Genua, een plaats die op 67 km van Levanto ligt. De vliegduur bedraagt ongeveer anderhalf tot twee uur, maar u zult ook anderhalf uur van te voren op het vliegveld in Nederland ingecheckt moeten zijn. Vanaf Genua kunt u een auto huren of de trein nemen. Met de trein duurt het nog ongeveer anderhalf uur voor u in Levanto bent. Een andere optie is om op Pisa aan te vliegen. Dit vliegveld ligt iets verder weg, maar u zou daar ook een overnachting kunnen doen zodat u de bekende toren van Pisa kunt bezoeken. Vanaf Pisa duurt de treinreis ongeveer twee en een half uur.

De overnachtingsmogelijkheden

In Levanto kunt u overnachten in een hotel, bed en breakfast en op de camping. U vindt hier geen massa all-inclusief hotels met vijf zwembaden, maar knusse hotels of mooie vakantiehuisjes tussen de olijfbomen. Er zijn niet heel veel parkeerplaatsen in Levanto en in sommige delen is het betaald parkeren, het is dus aan te raden om te kijken of er een parkeerplaats bij zit. De campingplaatsen in Italië zijn over het algemeen aan de krappe kant. Zo kan het zijn dat u de auto niet bij de caravan of tent kwijt kunt. De campings hebben meestal wel de gelegenheid om de auto elders te parkeren.

Wat is er te doen?

Watersporten

Levanto is een paradijs voor surfers en wandelaars. In het hoogseizoen is het wat drukker op het strand, maar het is nooit extreem druk zoals bij populaire badplaatsen vaak gezien wordt. Vanaf het strand kunt u bootjes huren of een duik of snorkeltocht doen. Wilt u zelf een lesje surfen proberen? Dat is hier heel goed mogelijk. Soms kan het water wel wat ruig zijn waardoor bootverhuur of de boottochten niet mogelijk zijn.

Het centrum

Het centrum zelf is schilderachtig met gekleurde gebouwen en heerlijke geuren van Italiaans eten. Er zijn allerlei winkeltjes, cafés en restaurantjes, maar het is niet heel groot. De meeste bezoekers zijn dan ook surfers, backpackers of wat oudere mensen want het is geen dorpje om echt een week te gaan feesten. De restaurants openen meestal pas tussen 18:00 en 19:00, maar ga er niet vanuit dat alles altijd open is. Soms hangt er opeens een briefje op de deur dat de winkel of het restaurant die dag gesloten is.

U vindt in het centrum verder een aantal bijzondere gebouwen zoals de S. Andrea kerk uit 1463, het kasteel Castello San Georgio en verschillende kloosters. Op de woensdag is er een markt en als u op 23, 24 en 25 juli aanwezig bent kunt u genieten van San Giacomo. Dit is een feest met middeleeuwse taferelen en spectaculair vuurwerk.

Wandelen

De heuvelachtige omgeving staat vol met wijngaarden en olijfbomen. Vanaf Levanto kunt u prachtige wandelingen maken. Een van de bekende wandelroutes is die van Levanto naar Monterosso. De wandeling is ongeveer acht kilometer, maar het is veel klimmen en dalen. Goede wandelschoenen en genoeg drinken voor onderweg is dan ook zeker aan te raden. U wordt echter beloond met prachtige uitzichten over de kustplaatjes en de zee. Afhankelijk van uw conditie duurt de wandeling ongeveer twee en een half tot drie uur. U hoeft niet terug te wandelen want u kunt vanaf Monterosso de trein terug nemen naar Levanto. Op de afbeelding ziet u één van de dorpjes.

Cinque Terre

Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes langs de kust van Italië. Dankzij de steile bergen waar de dorpjes door worden omringd is het moeilijk per auto bereikbaar. U kunt het beste wandelen van dorp naar dorp of met de trein die in alle dorpjes stopt. Het gaat om de plaatsen Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Deze vijf plaatsen en daarmee Cinque Terre is opgenomen de werelderfgoedlijst van Unesco. Levanto is beter bereikbaar per auto en iets goedkoper dan de omliggende dorpjes, de trein naar de dorpjes vertrekt vanaf Levanto wat deze plaats een prima uitvalbasis maakt.
© 2016 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op vakantie naar ItaliëItalië is een erg populair vakantieland om het prachtige weer en de schitterende natuur.Wat houdt het eigenlijk in om op…
Cinque Terre: wandelen door een parel aan zee in ItaliëLigurië is een regio in Italië, ingeklemd tussen de zee en een berggebied. Het gebied strekt zich uit van de Franse gren…
Luxemburg, buitenland op slechts 4 uur rijden!Luxemburg, buitenland op slechts 4 uur rijden!Luxemburg is een ideale bestemming, dichtbij maar je hebt toch het echte buitenlandgevoel. Er is genoeg te doen, vooral…
Vakantie in KroatiëVakantie in KroatiëKroatië is de vakantiebestemming bij uitstek. Je vindt er zon, zee en strand, maar ook cultuur: Romeinse ruïnes en oude,…

De kust van Lissabon, het authentieke PortugalDe kust van Lissabon, het authentieke PortugalLissabon is de belangrijkste stad van Portugal met een rijk cultureel leven en veel interessante musea. In de regio rond…
Alentejo, de grootste regio van PortugalAlentejo, de grootste regio van PortugalDe landelijke en zonovergoten Alentejo, tussen de Taag en de Algarve, beslaat bijna een derde van Portugal. De uitgestre…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Babelphotography, Pixabay
  • http://www.blumenriviera.nl/Italie/Ligurie_nl/gids/steden/Levanto/
  • http://www.ligurie.info/levanto/levanto.html
  • http://www.cinqueterre.eu.com/nl/levanto
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cinque_Terre
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.