Fuerteventura: de ideale strandbestemming

Fuerteventura: de ideale strandbestemming Met meer dan 150 stranden is Fuerteventura de ideale strandbestemming. De schitterende goudgele stranden zijn de belangrijkste attractie van het eiland. Maar het zou zonde zijn om de rest van het eiland te vergeten, want het echte Fuerteventura vindt u niet aan de kust. In het binnenland kunt u genieten van de flora en fauna, de duinen en het woestijnachtige vulkaanlandschap. Fuerteventura heeft ook authentieke vissersplaatsjes en historische kleine stadjes. Er zijn volop mogelijkheden om actief te zijn, vooral voor duikers, surfers en fietsers. Er is ook een groot aanbod van vakantievermaak, zoals musea, themaparken en eilandtours. Fuerteventura is dus de ideale bestemming voor zowel strandliefhebbers als actieve vakantiegangers.


Inhoud


Algemeen

Fuerteventura is met 1731 km² het op één na grootste eiland van de Canarische archipel. De Canarische Eilanden bestaan uit zeven grote eilanden: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Gomera, La Palma en El Hierro. De eilanden horen bij Spanje, maar Fuerteventura ligt 110 km ten westen van Marokko en ligt ongeveer 1300 km van het Europese vasteland. De hoofdstad van het eiland is Puerto del Rosario, met 39.382 inwoners (2018). In totaal wonen er op Fuerteventura 118.598 mensen (2018). Fuerteventura is vulkanisch van oorsprong, met een gevarieerd landschap van bergen, vulkaankegels, duinen en rotsachtige baaien.

Badplaatsen

Fuerteventura heeft de mooiste, grootste en meeste stranden van de archipel. Een aantal bekende stranden bevinden zich bij de badplaatsen en hier is plaats genoeg voor iedereen: zonnebaders, zwemmers en spelende kinderen. Ook vindt u hier mogelijkheden om te duiken en te windsurfen.

Corralejo

Corralejo, in het noorden van het eiland, is het grootste en drukste toeristische centrum van Fuerteventura. De ligging van Corralejo is ideaal, het biedt een spectaculair uitzicht op Lanzarote en op buureiland Los Lobos, en in de buurt vindt u de mooiste stranden. Een populair strand is Waikiki Beach, halverwege de stad. Maar de meeste zonaanbidders kiezen voor de prachtige stranden achter de duinen ten zuiden van het centrum. Deze stranden maken deel uit van Parque Natural de Corralejo. Corralejo is ook populair bij actieve vakantiegangers, de plaats biedt uitstekende condities voor surfen en duiken.

Caleta de Fuste

Caleta de Fuste is de grootste badplaats van het oosten en ligt ideaal ten opzichte van alle bezienswaardigheden op het eiland. De badplaats heeft geen oude dorpskern waardoor u soms het 'Canarische gevoel' mist. In plaats daarvan zijn er diverse winkelcentra en uitgaanscentra met bars en restaurants. Het belangrijkste strand van Caleta de Fuste is Playa del Castillo, gelegen aan een hoefijzervormige baai met kalm water. Dit strand is ideaal voor gezinnen met kleine kinderen. De blikvanger van de badplaats is de oude wachttoren Castillo San Buenaventura. Deze wachttoren, gebouwd in 1741, grenst nu aan een vakantiepark. In Caleta de Fuste zijn er allerlei vormen van watersport te beoefenen, zoals duiken, windsurfen en waterskiën. Ook zijn er twee golfbanen.

Jandía

Jandía is niet alleen de naam van het schiereiland maar ook van de badplaats aan de zuidoostkust van het eiland. Jandía, ook wel Jandía Playa genoemd, is vooral populair bij oudere echtparen en gezinnen. De badplaats beschikt met de Playa del Matorral over een uitstekend wit en breed zandstrand, aan een vrij kalme zee. De belangrijkste winkelstraat is de Avenida del Saladar met een aaneenschakeling van winkelcentra, restaurants, hotels en chique merkwinkels. Jandía heeft ook een dierentuin. In de Zoo zijn vooral tropische vogels en roofvogels te zien. Maar er leven ook andere dieren in het park, zoals krokodillen, slangen en kleine zoogdieren.

Morro Jable

Morro Jable is volkomen anders van karakter dan het aangrenzende Jandía. Het vissersdorp heeft met zijn oude dorpskern nog een zekere authenticiteit. Aan de westelijke dorpsrand ligt de nieuwe haven, waar de vissers hun vangst aan wal brengen. De versgevangen vis wordt vervolgens verkocht aan hotels en restaurants. De haven is ook gereserveerd voor veerboten naar Gran Canaria en Tenerife, en voor jachten en excursieboten. Het kunstmatig opgespoten Playa de La Cebada gaat in oostelijke richting vloeiend over in de veel bredere Playa del Matorral in Jandía. Een strandpromenade, die beide plaatsen verbindt, wordt geflankeerd door visrestaurants, cafés en bars.

Toplocaties

Betancuria

Betancuria kan zonder meer het mooiste plaatsje op Fuerteventura worden genoemd. De voormalige hoofdstad ligt schilderachtig tussen de heuvels van het Betancuriamassief en biedt interessante monumenten uit het verleden. De Normandiër Jean de Béthencourt stichtte de stad in 1405 en maakte het tot de hoofdstad, wat het tot 1834 bleef. De omliggende bergen zouden Betancuria bescherming bieden tegen vijandige mogendheden. Maar in 1593 leed de stad zware schade bij een overval van Berberse piraten. In het hart van het dorp staat de Iglesia Santa María. De eerste kerk die hier in 1410 gebouwd werd, kreeg in 1424 de status van kathedraal, maar een bisschop heeft er nooit gezeteld. In 1593 werd de kerk verwoest door Berberse piraten, tussen 1620 en 1691 werd hij herbouwd. Interessant zijn het gesneden houten plafond en een schilderij met een voorstelling van het Laatste Oordeel. Het barokke altaar is gesneden uit hout en deels bedekt met bladgoud, en deels beschilderd. In de oude pastorie van de kerk is het Museo de Arte Sacro ondergebracht. Dit museum bezit een collectie die bestaat uit heiligenbeelden, schilderijen en schatten uit diverse kerken. In een oud stadhuis is het Museo Arqueológico gehuisvest. In dit museum komt u meer te weten over de prehistorische bevolking en er zijn antieke gebruiksvoorwerpen te zien. Bijzonder waardevol zijn de vruchtbaarheidsbeeldjes. In een gerestaureerd herenhuis uit de 16de eeuw bevindt zich Casa Santa María met daarin onder andere een wijn- en kaasproeverij. Ook is er een kunstnijverheidscentrum waar borduursters en wevers hun vaardigheden demonstreren.

Antigua

Antigua, ten oosten van Betancuria en in het midden van het eiland, behoort tot de oudste nederzettingen van Fuerteventura. Tot twee eeuwen geleden was het een levendig, dichtbevolkt stadje waar men zich toelegde op landbouw en veeteelt. Windmolens uit die tijd werden gebruikt voor het malen van graan. Veel van deze windmolens bestaan nog steeds, en sommige daarvan zijn gerestaureerd. Aan het begin van de 19de eeuw was Antigua economisch belangrijker geworden dan de hoofdstad Betancuria. Toen in 1834 het feodale systeem werd afgeschaft, werd Antigua tot 1835 tijdelijk de hoofdstad. Een interessante bezienswaardigheid is de Iglesia Nuestra Señora de la Antigua. Deze kerk is gebouwd in de 16de eeuw en in de 18de eeuw werd deze vervangen door de huidige, grotere kerk. Binnen bevindt zich een prachtig houten plafond met houtsnijwerk in Arabische stijl. Indrukwekkend is een enorm schilderij uit de 18de eeuw met een voorstelling van het Laatste Oordeel. Ongeveer één kilometer ten noorden van Antigua bevindt zich het Museo Molino de Antigua. Naast de gerestaureerde windmolen is een kunstnijverheidscentrum ingericht. In het Museo del Queso Majorero (kaasmuseum) komt u meer te weten over de kaas van Fuerteventura.

La Oliva

In het noorden van Fuerteventura ligt het historische stadje La Oliva. Van 1708-1859 was La Oliva het politieke en militaire hart van het eiland. In de praktijk waren de 'kolonels' van La Oliva de ware machthebbers, zowel in politieke als economische zin. Hoewel Betancuria formeel de hoofdstad was werd het eiland vanuit La Oliva geregeerd. Het militair hoofdkwartier was het Casa de los Coroneles (Huis van de Kolonels). Het vestingachtige landhuis is gebouwd in de 17de en 18de eeuw. Opvallend zijn de vele ramen met luiken, de houten balkons en de ruime binnenplaats. In het centrum van La Oliva staat de Iglesia Nuestra Señora de Candelaria. De witte muren van deze driebeukige kerk staan in contrast met zijn donkere vierkante klokkentoren. Binnen vindt u een aantal fraaie decoraties, waaronder een plafond in mudejarstijl en een groot schilderij van het Laatste Oordeel.

Pájara

Ten zuiden van Betancuria ligt het bergstadje Pájara, één van de oudste nederzettingen van Fuerteventura. Voor de komst van de Normandische kolonisten woonden hier al vissers en geitenhoeders. Later kwamen daar adellijke families bij die er landhuizen bouwden. Eén van de meest interessante kerken van het eiland is de Iglesia Nuestra Señora de Regla. Het huidige hoofdschip ontstond aan het begin van de 18de eeuw. Twintig jaar later werd daar een bijna even groot schip aan toegevoegd. De reliëfs boven het hoofdportaal doen aan Azteekse beeldhouwkunst denken. Ze verbeelden slangen, roofkatten, vogels en gemaskerde figuren. Waarschijnlijk is dit gebaseerd op het gebruik van een 16de-eeuwse handleiding met daarin indiaanse motieven. Binnen is de belangrijkste bezienswaardigheid het barokke hoofdaltaar, met daarop een 17de-eeuws beeld van de Virgen de Regla.

Puerto del Rosario

De huidige hoofdstad, aan de oostkust, werd officieel gesticht in 1795 als haven voor de uitvoer van zout, soda, kalk en kleurstoffen. Puerto del Rosario is nu vooral een stad van handel, bestuur, verkeer en industrie. Museo Unamuno is interessant voor liefhebbers van de Spaanse literatuur. Hier woonde in 1924 schrijver en filosoof Miguel de Unamuno tijdens zijn verbanning. Een deel van dit museum is ingericht met origineel meubilair en geeft een goed beeld van de tijd dat Unamuno hier woonde en werkte. Tegenover het museum staat de Iglesia Nuestra Señora del Rosario (1824) met zijn klokkentoren (1930) in eclectische stijl. Puerto del Rosario is ook een kunstmetropool. Een beeldenpark van meer dan 100 sculpturen sieren de straten van Puerto del Rosario. Onderdeel van het beeldenpark is een bronzen beeld van Miguel de Unamuno, bij de ingang van het museum.

Ajuy

Ajuy is het authentiekste vissersdorp van het eiland. Het ligt aan een baai van de westkust, ingesloten door een paar steile kliffen en grotten. Aan het begin van de 15de eeuw kwamen Europese kolonisten hier aan land om Fuerteventura te veroveren. Later deed de baai dienst als haven voor kolonisten op weg naar Betancuria. Nu is Ajuy een rustig vissersdorpje. Tussen mei en oktober serveren eenvoudige restaurants de vangst van de dag. Een voetpad leidt vanaf het strand omhoog naar een uitkijkpunt boven een klif. Vanaf hier kunt u omlaag kijken in twee diepe oude kalkovens. Voorbij het uitkijkpunt vindt u een grotgewelf en een strandje onderaan de steile rotswand.

Isla de Lobos

Slechts drie kilometer ten noordoosten van Fuerteventura ligt het kleine vulkaaneiland Lobos. Het 4,5 km² grote eiland is een natuurreservaat en is ideaal om te picknicken, te zwemmen of te wandelen. Omdat Lobos nooit echt bewoond is geweest, heeft het zijn oorspronkelijke ecosysteem behouden. Het landschap is bedekt met opgeworpen basaltbrokken en gestolde lavastromen. Hoogste punt is de Montaña de la Caldera (127 m). In Las Lagunitas, de zoutmoerassen aan de oostkust, groeien tientallen plantensoorten en talloze vogels zijn hier op zoek naar voedsel of een broedplaats. Het vissersdorp El Puertito is het begin- en eindpunt van de wandelroute op het eiland. Hierbij passeert u onder andere de hooggelegen vuurtoren (1864).

Parque Natural Las Dunas de Corralejo

In het noordoosten van het eiland ligt Parque Natural Las Dunas de Corralejo, dat zich tien kilometer uitstrekt langs de kustweg richting Puerto del Rosario. Ook de stranden ten zuiden van Corralejo maken deel uit van dit 27 km² grote natuurreservaat. Het park bestaat uit stranden en een enorm stuifduingebied, waarbij de duinen voortdurend van vorm en plaats veranderen. Een aantal dieren voelt zich thuis in het duingebied, waaronder reptielen en zeldzame vogels. Ook groeien er tussen het zand verschillende zand- en zoutminnende plantensoorten.

Tophotel op Fuerteventura

Elba Palace Golf Hotel in Caleta de Fuste

Dit vijfsterrenhotel ligt slechts 10 km van het vliegveld. Het ligt aan de golfbaan van Caleta de Fuste en is tevens clubhuis van deze golfbaan. Het hotel, met uitzicht op zee, is gebouwd in Canarische stijl met mooie houten balkons. De binnenplaats met palmbomen is sfeervol.

Het ontstaan van Fuerteventura

Van alle Canarische eilanden is Fuerteventura verreweg het oudste. Het vulkaaneiland is ongeveer dertig miljoen jaar geleden uit zee verrezen door onderzeese vulkanische activiteit. In feite is het eiland een vulkaantop die door de bewegende aardkorst van de Atlantische Oceaanbodem omhoog is gedrukt. Door de gescheurde korst op de breuklijn kwam lava omhoog, waardoor op een gegeven moment het 'eiland' boven water kwam. Recentere vulkanische erupties gaven het eiland zijn huidige aanzien.

Geschiedenis

De vroegste periode

Over de eerste inwoners van de Canarische Eilanden is heel weinig bekend. Waarschijnlijk waren de eilanden rond 2500 v.Chr. al bewoond. Vast staat dat de eilanden vanaf rond 200 v.Chr. definitief werden bewoond door Berbers uit Noordwest-Afrika. De oude Grieken en Romeinen wisten al van het bestaan van de eilanden. Er staat informatie over de eilanden in de geschriften van Romeinse geschiedschrijvers. Ook hun zeilschepen voeren er regelmatig heen, en Lanzarote en Fuerteventura werden door Romeinse handelaren ook wel 'Purperariae' genoemd. Dit vanwege de paarse kleurstof die toen gewonnen werd uit een daar voorkomend korstmos. Na de val van het Romeinse Rijk werden de eilanden meer dan 1000 jaar door de Europeanen vergeten.

De 14de en 15de eeuw

In het begin van de 14de eeuw werden de Canarische Eilanden opnieuw ontdekt door de Europese zeevaarders. Zij waren op zoek naar handelswaren, vooral slaven. In de loop van de 14de eeuw werden leden van de oorspronkelijke bevolking van de eilanden door ronselaars als slaaf verkocht. De verovering van de eilanden begint in 1402 als de Normandiër Jean de Béthencourt in opdracht van Spanje Lanzarote in bezit neemt. In 1405 verovert Jean de Béthencourt Fuerteventura. De oorspronkelijke bewoners raakten hun land kwijt, werden gedwongen tot slavernij en door ziekten geveld. Zij stierven spoedig uit en de overlevenden vermengden zich langzaam maar zeker met de Spanjaarden.

De 16de eeuw en 17de eeuw

In de 16de eeuw brak een periode aan van welvaart. Vooral op Tenerife en Gran Canaria werd op grote schaal suiker en later ook wijn geëxporteerd. Op Fuerteventura werd in die periode voedsel voor de eigen behoeften geproduceerd, zoals graan, peulvruchten en vlees. Fuerteventura ontwikkelde zich tot de 'graanschuur' van de Canarische Eilanden. Halverwege de 17de eeuw bereikten de suikerhandel en de wijnexport hun hoogtepunt. Hieraan kwam in de tweede helft van de 17de eeuw een einde. Door concurrentie uit andere landen stortte de suikerhandel in. Later hadden ook de wijnbouwers pech: de export liep terug door verslechterende relaties tussen Spanje en Engeland, maar ook door meerdere sprinkhanenplagen. In de zelfde periode had Fuerteventura ook te maken met periodes van droogtes en tegelijkertijd droogde het eiland uit als gevolg van ontbossing en overmatige begrazing. Veel bewoners zochten hun heil in emigratie, eerst naar de vrijgekomen plaatsen op Gran Canaria of Tenerife, later naar Latijns-Amerika.

De 18de en 19de eeuw

Ook in de 18de eeuw had Fuerteventura te maken met periodes van droogtes, waardoor uiteindelijk de landbouw instortte. Er ontstond hongersnood en ook dit had een emigratiegolf tot gevolg. Fuerteventura was nu het armste eiland met weinig natuurlijke bronnen en in het geheel geen industrie.

Na de verovering van Fuerteventura werd het land verdeeld in señorías waarop lijfeigenen te werk gesteld werden. Vanaf het begin van de 18de eeuw profiteerde het leger van de afwezigheid van de señors (leenheren) omdat die zelf liever op andere Canarische eilanden woonden. De coroneles (kolonels) trokken meer macht naar zich toe en vormden een eigen machtscentrum in La Oliva. Ruim 100 jaar lang waren zij de ware machthebbers, zowel in politieke als economische zin.

Om de Canarische economie nieuw leven in te blazen werd de archipel in 1852 uitgeroepen tot vrijhandelszone. Een periode van economische bloei ving aan en er werden nieuwe inkomsten gehaald uit de export van zout, soda, kalk en kleurstoffen. Aan het begin van de 19de eeuw werd het militaire bolwerk in La Oliva opgeheven en werd ook het feodale systeem definitief afgeschaft. In 1821 werd Fuerteventura officieel deel van de Spaans-Canarische provincie.

De 20de eeuw

In 1912 kreeg ieder afzonderlijk eiland een beperkte vorm van zelfbestuur. In 1927 werd de archipel in twee provincies opgedeeld. Las Palmas de Gran Canaria werd de hoofdstad van de oostelijke provincie met Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote. Deze situatie is tot heden zo gebleven.

De Eerste Wereldoorlog zorgde voor economische stagnatie doordat het scheepvaartverkeer bijna stilviel. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog stagneerde de economie omdat de eilanden een groot deel van de exportmarkt verloren. De Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werd door generaal Franco gewonnen. Franco pleegde een staatsgreep tegen de regering in Madrid. Op Fuerteventura namen Franco-aanhangers onmiddellijk de macht over, tegenstand was er niet. Het Spanje van Franco werd door de internationale gemeenschap geïsoleerd, waardoor de economie op de Canarische Eilanden stagneerde.

In de jaren zestig werden de grenzen voor het toerisme geopend, het eerste vakantiehotel werd in 1966 geopend. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw kwam het toerisme tot bloei en ontwikkelden de eilanden zich tot een moderne, welvarende Spaanse provincie. Na de dood van Franco in 1975 werd Spanje een koninkrijk met een parlementaire democratie. In 1982 kregen de Canarische Eilanden de status van autonome regio. In 1986 werd Spanje lid van de Europese Unie.

Landschap

Karakteristiek voor Fuerteventura zijn de indrukwekkende duinen en de kilometerslange stranden. In het binnenland vormt het vulkaanlandschap een opmerkelijk contrast met de kust. Fuerteventura is vrij vlak en de hoogste berg, Pico de la Zarza, is slechts 807 m hoog. Het vulkaanlandschap bestaat uit stenige woestijnachtige vlakten met rotsige bergkammen, scherpe bergruggen en vulkaankegels. Enkele diep uitgesleten barrancos (ravijnen) in het westen en oosten van het eiland vangen het weinige regenwater op. Hier bevinden zich kleine oases die mooi groen contrasteren met de schrale omgeving.

Flora en fauna

Flora

Op alle Canarische eilanden samen leven ongeveer 1800 plantensoorten, waarvan meer dan de helft inheems is. Van de inheemse planten zijn een honderdtal zeldzame soorten slechts op één eiland te vinden. Door het droge klimaat, ontbossing en overbegrazing is Fuerteventura niet of nauwelijks begroeid. Vooral de vochtige valleibodems en de groene berghellingen zijn in het bezit van een weelderig plantenleven. Op de vochtige valleibodems gedijen de Canarische palmen en de Canarische dadelpalmen.

Planten die de droogte goed weten te weerstaan zijn cactussen, vetplanten en mossen. Ook groeien er agaves, aloë's en wolfsmelkplantjes. Allerlei soorten korstmossen geven de lavagronden een vreemdkleurig laagje. De Cardón de Jandía, een cactusachtige wolfsmelkplant, komt alleen voor op het schiereiland Jandía. Op het eilandje Lobos groeit de Canarische passiebloem, die op andere eilanden niet of nauwelijks meer voorkomt.

De dierenwereld

Door de droogte en schrale begroeiing leven er op het land weinig dieren. Op het eiland leven een aantal gekko's en hagedissen, waaronder de Atlantische hagedis en de Gran Canaria hagedis. In het wild leven konijnen, egels, muizen, ratten en Noord-Afrikaanse grondeekhoorns. In de afgelegen bergvalleien is het nog mogelijk om wilde geiten en ezels te zien. Gedomesticeerd zijn katten, honden, ezels, paarden en dromedarissen. Een deel van de dierenwereld bestaat uit het gebruikelijke vee, zoals varkens, schapen en natuurlijk geiten. Geiten zijn de dieren die u op Fuerteventura het meest tegenkomt, ze zijn een symbool van dit eiland.

Op Fuerteventura leven ook een aantal vogelsoorten. Zeldzaam is de Canarische tapuit, een vogeltje dat alleen op dit eiland voorkomt. Verder leven er onder andere reigers, strandlopers en duiven. Roofvogels zijn er ook waaronder slechtvalken, visarenden, Egyptische gieren en de zeldzame kraagtrappen (loopvogels).

Het leven onder water

De zee rond de Canarische Eilanden is gezegend met een rijke vispopulatie, met rifvissen, diepzeevissen en zoogdieren. Ook andere organismen zoals zeekomkommers, sponzen en wieren zijn er in overvloed. De dieren worden aangetrokken door de constante temperatuur, het voedsel en de kwaliteit van het zeewater. In de wateren rond Fuerteventura zwemmen walvissen, dolfijnen, vliegende vissen en zeeschildpadden. Zwaardvissen, tonijnen en marlijnen bereiken hier enorme afmetingen. Roggen, papegaaivissen, morenen en inktvissen komen hier ook voor.

Klimaat

Fuerteventura heeft een subtropisch klimaat met temperaturen van gemiddeld 20 graden in de winter en 26 graden in de zomer. Het eiland heeft van alle Canarische eilanden de meeste zonnige dagen per jaar en ontvangt ook de meeste wind. Extreme temperaturen worden afgezwakt door de Canarische stroom (een aftakking van de Golfstroom) en de uit noordoostelijke richting komende passaatwind. Een enkele keer draait de noordoostpassaat naar zuidoost (saharawind) en zorgt dan voor warm en zonnig weer. Een westenwind zorgt voor onbestendig weer met regenbuien. Regenen doet het echter zelden en omdat Fuerteventura geen hoge bergen heeft blijven de wolken niet 'hangen'. Wel kan het rond de toppen van de berggebieden vochtig en mistig zijn. De temperatuur van het zeewater schommelt tussen de 19 en 23 graden.

De mensen op Fuerteventura

De huidige bewoners van Fuerteventura heten de Majoreros. Zij stellen zich ten opzichte van toeristen vriendelijk maar terughoudend op. Vroeger verlieten duizenden Canariërs hun geboorte-eiland om elders een nieuw leven te beginnen. Tegenwoordig komen er, ook op Fuerteventura, meer mensen binnen dan dat er vertrekken. De Majoreros zijn tegenwoordig in de minderheid. Ruim tweederde van de op het eiland wonende mensen zijn hier niet geboren. Ze trokken als arbeidskracht vanuit andere eilanden, het Spaanse vasteland en Marokko hier naartoe. Bovendien zijn op Fuerteventura duizenden buitenlanders min of meer permanent neergestreken. Zij zijn vooral afkomstig van het Spaanse vasteland, uit Engeland, Duitsland en Zuid-Amerika. De huidige bewoners van het eiland hebben bijna allemaal Normandische, Spaanse en/of Noord-Afrikaanse voorouders.

Eten en drinken

De inheemse keuken van Fuerteventura is eenvoudig en eerlijk, met eenvoudige, voedzame gerechten waarbij gebruik wordt gemaakt van producten die de zee en het land te bieden hebben. De keuken is mediterraan maar heeft dankzij Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden een geheel eigen karakter. Ook de kookkunst van de oorspronkelijke eilandbewoners is er in terug te vinden. De meest gebruikte ingrediënten zijn vlees, vis, maïs, aardappels, peulvruchten en groenten.

Bij de meeste gerechten wordt het bijgerecht papas arrugadas geserveerd, schrompelaardappeltjes in de schil in zout water gekookt. Een klassiek hoofdgerecht is puchero canario, een stoofschotel met verschillende soorten vlees, diverse groenten en kikkererwten. De saus die bij de gerechten wordt geserveerd is mojo, gemaakt van olie, azijn, komijn, knoflook met peterselie en/of paprika een Spaanse pepertjes. Uit de tijd van de oorspronkelijke eilandbewoners stamt gofio, gemalen en geroosterde maïs, gerst of tarwe, en is nog steeds onderdeel van de inheemse keuken.

De bekendste regionale specialiteit van Fuerteventura is queso majorero, de voortreffelijke geitenkaas. Deze kaas is superieur en wordt gewaardeerd en binnen- en buitenland. U kunt deze kaas eten als broodbeleg, als voorafje in een salade of als borrelhapje.

Bij het eten drinken de Majoreros meestal wijn en soms ook bier. Bij de wijn wordt meestal ook water gedronken. Na de maaltijd wordt er koffie gedronken. Op Fuerteventura is rum ook een populair drankje.

De meeste restaurants op Fuerteventura zijn op toeristen ingesteld. In de toeristencentra zijn restaurants die gerechten uit andere Spaanse streken serveren, zoals paella en tapas. Er zijn ook diverse Chinese restaurants en de Japanse, Indiase, Italiaanse, Portugese, Mexicaanse, Griekse en Argentijnse keuken zijn eveneens vertegenwoordigd. Liefhebbers van fastfood kunnen hun maag vullen bij de bekende hamburgerketens.

Feest en evenement

De Canariërs zijn zeer gesteld op traditie en houden van feest vieren. Zij vieren carnaval en houden Mariafeesten in ere. Ook vieren zij eeuwenoude herdenkingsdagen van beschermheiligen van stad, streek of dorp. Bij deze fiestas wordt gebeden, gedanst en muziek gemaakt. Afsluitend is er meestal een romería, een pelgrimage of religieuze processie waarbij heiligenbeelden worden meegedragen door de straten.

Carnavals

Hoewel de viering in Santa Cruz op Tenerife vermaard is wordt carnaval (februari/maart) op Fuerteventura ook uitbundig gevierd. Vooral de optochten in Puerto del Rosario zijn een bijzondere belevenis, met verkiezingen van een (travestiete) carnavalskoningin en non-stop feesten met muziek, straatartiesten en vuurwerk. Het carnaval wordt traditioneel afgesloten met een een begrafenisstoet, El Entierro de la Sardina (de begrafenis van de sardine). Hierna vieren de andere plaatsen feest. Na de carnavalsvieringen breekt een periode van matiging aan en begint men alweer te denken aan de voorbereidingen van het volgende.

Semana Santa

De Heilige Week van Pasen wordt vooral in Puerto del Rosario zeer plechtig beleden. Het hoogtepunt is de processie op Goede Vrijdag, waarbij het lijden van Christus wordt nagespeeld in de straten van de stad. Gehuld in mantels met capuchon en verlicht door fakkels lopen de leden van de verschillende broederschappen achter de Christusfiguur met kruis aan.

Fiesta de la Virgen de la Peña

Dit is het belangrijkste religieuze feest van Fuerteventura waarbij de patroonheilige van het eiland wordt vereerd. Op de derde zaterdag in september is er een speciale kerkdienst in het bedevaartskerkje in Vega de Río Palmas. Hierna wordt het beeldje van de Madonna uit de kerk gedragen en in een processie door de straten van het dorp gedragen. Vanuit alle Canarische eilanden trekken mensen naar het dorp om te komen kijken, om bloemen te offeren en om feest te vieren. De echte pelgrims komen te voet en gaan gekleed in traditionele kostuums.

Amusement

Wie op zoek is naar amusement zal zich zeker thuis voelen op Fuerteventura. Er zijn themaparken en musea, en er worden de meest uiteenlopende excursies georganiseerd. Ook liefhebbers van een bruisend uitgaansleven hoeven zich op Fuerteventura niet te vervelen.

Amusement overdag

Overdag kunt u bijvoorbeeld een jeepsafari of een ritje op een kameel maken. Ook is het mogelijk om een excursie te maken met een zeilboot of glasbodemboot. Een andere leuke manier om de dag door te komen is een bezoek aan een dierentuin, botanische tuin of zwemparadijs.

Nachtleven

Vergeleken met bijvoorbeeld Tenerife of Gran Canaria is het uitgaansleven op Fuerteventura bescheiden. Toch hoeft niemand zicht 's avonds te vervelen, er is een enorme keus aan bars, cafés en pubs en clubs. Corralejo en Caleta de Fuste hebben een uitgebreid nachtleven, op meer bescheiden schaal is het ook in Jandía Playa mogelijk om een avondje uit te gaan. Wie zich liever onder de lokale bevolking begeeft, kan zich in het weekend in het uitgaansleven van Puerto del Rosario storten. Er is ook amusement in hotels met live muziek, flamencoshows en playbackshows.

Theater en concerten

Voor een cultureel avondje uit kunt u terecht in het Auditorio de Corralejo. Hier worden regelmatig concerten, musicals en theatervoorstellingen gegeven. Ook is er een expositiehal en een bibliotheek. Ook Puerto del Rosario heeft aanbod op het gebied van kunst en cultuur. In het Auditorio Insular kunt u terecht voor theatervoorstellingen, dans en concerten.

Themaparken

Oasis Park

Oasis Park, bij het vissersdorp La Lajita, is één van de best bezochte attracties van het eiland. Deze exotische plek is een combinatie van botanische tuin en dierentuin. In de dierentuin, gelegen te midden van weelderig groen, leven vogels, reptielen en zoogdieren. Hier ziet u tropische vogels, apen en krokodillen. Op een nagebootste savanne lopen zebra's, giraffen, antilopen en gnoes rond. Meerdere malen per dag zijn er shows met roofvogels, papegaaien, krokodillen en slangen. Achterin de dierentuin bevindt zich een kamelenboerderij (Reserva de Camellos). Hier worden dromedarissen gefokt met steun van de Canarische overheid. Ook loopt hier een project dat de productie van kamelenmelk onderzoekt.

Jardín Botánico

Vlakbij Oasis Park ligt de botanische tuin Jardín Botánico, er rijdt een gratis 'junglebus' op en neer. Hier groeien duizenden cactussen, subtropische (vet)planten en palmen. Het geeft een representatief beeld van de inheemse vegetatie van de Canarische Eilanden, met speciale aandacht voor de op Fuerteventura voorkomende endemische (niet elders voorkomende) soorten.

Sportactiviteiten

Fuerteventura is een ideaal eiland voor actieve vakantiegangers. De populairste sporten zijn uiteraard watersporten, zoals zeilen, surfen, duiken en vissen, maar het eiland biedt ook mogelijkheden om te golfen, wandelen en fietsen.

Zeilen

Met zijn immer waaiende passaatwinden is Fuerteventura uitermate geschikt om te zeilen. In de havens van Corralejo en Morro Jable kunt u zeilboten met of zonder bemanning huren. Als alternatief kunt u ook deelnemen aan zeilexcursies die worden aangeboden, op catamarans of klassieke zeilschepen. Zeilles nemen is ook mogelijk, op het eiland zijn meerdere zeilscholen te vinden.

Surfen

Het aangename klimaat, de sterke winden en flinke golfslag maken Fuerteventura ideaal om te surfen. Playa de Sotavento, aan de zuidkust, behoort tot de toplocaties voor wind- en kitesurfers. Andere populaire locaties voor wind- en kitesurfers zijn de stranden langs Corralejo en de andere stranden langs de oost- en noordkust. Voor golfsurfers is de noordwestkust ideaal, vooral Playa del Castillo bij El Cotillo. Wind- en kitesurfscholen zijn te vinden in alle badplaatsen, en hier is ook het modernste materiaal te huur.

Duiken

Het heldere, kalme water en de aangename watertemperatuur maken Fuerteventura een paradijs voor duikers. Het onderwaterlandschap bestaat uit vulkanische rotsformaties lavariffen. Zij vormen een boeiend decor voor de honderden verschillende vissoorten die hier voorkomen. Toplocaties om te duiken zijn de oostkust ter hoogte van Caleta de Fuste en de zuidkust bij Morro Jable. Alle grote badplaatsen hebben één of meer duikcentra waar u materiaal kunt huren en lessen kunt volgen.

Vissen

De wateren rond Fuerteventura zitten vol met vis en sportvisserij kan beoefend worden vanaf het strand, een boot of een pier. U kunt ook meegaan op een georganiseerde visexcursie. Speciaal toegeruste schepen vertrekken uit de havens van Corralejo, Caleta de Fuste en Morro Jable.

Golfen

Door het mooie weer is Fuerteventura erg in trek bij golfers en het vlakke landschap is kenmerkend voor de golfbanen op het eiland. Er zijn inmiddels zeker vijf golfbanen, de twee grootste daarvan liggen beide bij Caleta de Fuste.

Wandelen

Een ideale manier om het eiland te verkennen is het maken van een wandeling door de vulkanische landschappen en op de lange stranden. Er is inmiddels een goed ontwikkeld en bewegwijzerd netwerk aan paden aanwezig. In de omgeving van Corralejo en Jandía kunt u kilometers langs de kust lopen. In het binnenland zijn ook aardige wandelingen te maken, u ziet er steile vulkaankraters, kunt vriendelijke dorpjes bezoeken en genieten van de vele vergezichten. Ook het eilandje Lobos is een ideale wandelbestemming.

Fietsen

Fuerteventura is vrij plat en daarom is de fiets een uitstekend vervoermiddel. In sommige badplaatsen zijn zelfs fietspaden aangelegd. In en rondom de badplaatsen nemen de toeristen meestal de stadsfiets. In de bergachtige gebieden en langs de verlaten stranden aan de kust is de mountainbike een ideaal vervoermiddel. In alle badplaatsen zijn zowel stadsfietsen als mountainbikes te huur. U kunt ook een fietstocht met een gids ondernemen.

Reizen naar Fuerteventura

Fuerteventura is met diverse luchtvaartmaatschappijen vanaf verschillende luchthavens in Nederland te bereiken. De vliegtijd bedraagt, bij een rechtstreekse vlucht, ruim 4 uur. Vanaf internationaal vliegveld El Matorral Airport kunt u op verschillende manieren verder reizen naar de vakantieplaatsen. Reizigers met een verzorgde reis worden meestal opgehaald door vertegenwoordigers van de touroperator. De snelste maar duurste manier om uw bestemming te bereiken is per taxi. Er gaan ook op regelmatige tijden lijnbussen naar Jandía Playa, Morro Jable, Caleta de Fuste en Puerto del Rosario. Voor Corralejo moet u overstappen in Puerto del Rosario. Het is ook mogelijk om op de luchthaven een auto te huren.

Reizen op Fuerteventura

Op Fuerteventura zijn er busverbindingen tussen Puerto del Rosario en de belangrijkste toeristencentra. Op plaatsen buiten de hoofdroutes wordt minder vaak gereden. In Puerto del Rosario rijden aparte stadsbussen. Taxi's zijn op Fuerteventura heel betaalbaar, op langere afstanden is de prijs per kilometer iets lager dan op korte ritten. Voor een huurauto kunt u terecht bij autoverhuurbedrijven in de grote badplaatsen en op de luchthaven.

Lees verder

© 2016 - 2024 Maarten1968, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Magische natuur in Spanje: Het strand van de KathedralenMagische natuur in Spanje: Het strand van de KathedralenHet strand van de Kathedralen ligt aan de kust van de provincie Lugo (Galicië). Het strand wordt zo genoemd omdat de ree…
Natuurgebied Zanderij Cruysbergen, uniek stukje NederlandNatuurgebied Zanderij Cruysbergen, uniek stukje NederlandCruysbergen, ooit een voedselarm grondgebied, gebruikt als zanderij voor Amsterdam en vervolgens ingericht voor akkerlan…
Canillas de Albeida - Wit dorp verscholen tussen de bergenCanillas de Albeida - Wit dorp verscholen tussen de bergenCanillas de Albaida is een bergdorpje gelegen in de streek Axarquía in Andalusë in Zuid-Spanje. Een pittoresk dorpje op…

Luxemburg: Hollenfels, Ansembourg, Hunnebour en MerschLuxemburg: Hollenfels, Ansembourg, Hunnebour en MerschLuxemburg is een belangrijke tussenstop op de autoroute richting het zuiden: Frankrijk, Spanje of Portugal. Vooral omdat…
Het vakantie-eiland TenerifeHet vakantie-eiland TenerifeWilt u in de winter naar een zonnige bestemming die betaalbaar is en niet al te ver vliegen? Dan is het eiland Tenerife…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
  • 'Canarische Eilanden' (Capitool reisgidsen) door Piotr Paszkiewicz & Hanna Faryna-Paszkiewicz (Het Spectrum, 2011)
  • 'Ontdek Fuerteventura' door Susanne Lips (ANWB Media, 2015)
  • 'Fuerteventura' (Wereldwijzer) door Elise van Vliet (Uitgeverij Elmar, 2008)
Maarten1968 (59 artikelen)
Laatste update: 23-08-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.