Var, een vergeten streek in Zuid-Frankrijk

Var, een vergeten streek in Zuid-Frankrijk De Var is een departement in de regio Provence-Alpes-Cote d’Azur in Zuid-Frankrijk. Het is niet zo bekend bij Nederlanders, terwijl er toch zo veel te beleven is op het gebied van natuur en cultuur. Wie houdt van zon en zee is in de Var aan het juiste adres. De kustlijn is geliefd bij watersporters, zonaanbidders en gezinnen. Het binnenland heeft typisch Franse dorpjes en overweldigende natuur. Liefhebbers van het goede leven in Frankrijk kunnen zich geen betere plek wensen.

Bereikbaarheid

Voor veel mensen is de auto hét vervoersmiddel om het Zuiden van Frankrijk te bereiken. De meest bekende en meest gebruikte route is de autoroute du soleil die een snelle verbinding met veel voorzieningen vormt tussen Nederland en Zuid-Frankrijk. Maar ook het vliegtuig is een goede optie. Er is een lijndienst van Transavia van Schiphol naar de luchthaven van Toulon-Hyères. In de zomerperiode wordt deze vier keer per week aangevlogen.

Côte d’Azur

De Middellandse Zee-kusten van de Var zijn deel van de Côte d’Azur, welke bekend staat om zijn witte stranden en blauwe zee. De kust van de Var zal je niet teleurstellen, deze is schitterend. Wel moet opgemerkt worden dat het strand meestal is opgespoten en bestaat uit vrij grof zand, waar je overigens heerlijk in kunt liggen. Een bijkomend voordeel is dat ook in de zee zand is opgespoten zodat een groot deel ondiep is en de kinderen er dus veilig in het water kunnen spelen.


Bron: VT98Fan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: VT98Fan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Îles d'Hyères

Deze eilandengroep ten zuiden van Hyères bestaat uit de eilanden Porquerolles, Port-Cros, Île du Levant en Île de Bagaud. De drie eerstgenoemde eilanden zijn bereikbaar met de boot vanaf de Tour Fondue op het Presquíle de Giens bij Hyères of vanaf Toulon. Porquerolles is het meest bekende en meest bezochte eiland. Het heeft de meeste voorzieningen en is schitterend met zijn witte stranden, rotsen en blauwe zee. Het eiland is desgewenst ook per fiets te verkennen. Fietsen worden op het eiland verhuurd. Maar wie puur voor de natuur gaat moet zeker Port-Cros bezoeken, een nationaal park dat niet heel veel wandelpaden heeft. Trek goede wandelschoenen aan om de paden en paadjes te verkennen. Het eiland heeft ook een onderwater-snorkelpad.

Bron: GFreihalter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: GFreihalter, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Barjols

Barjols is een heel gewoon Zuid-Frans dorpje dat niet heel erg opvalt, ware het niet dat het helemaal vol staat met fonteinen. Ook staat er de grootste plataan van de Provence op de Place Capitaine Vincens en daaronder de mooiste fontein van het stadje, de Champignon. Er is een wandelroute uitgezet langs de 23 mooiste fonteinen. Maar ook in de omgeving is het heerlijk wandelen in de heuvels tussen de wijnranken en door de bossen. Barjols heeft enkele terrasjes waar een glas wijn vaak goedkoper is dan een glas water.

Bron: Benhururbain, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Benhururbain, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gorges du Verdon of Grand Canyon du Verdon

Dit is de grootste kloof van Europa en strekt zich uit over een lengte van 25 kilometer. De imposante rotswanden langs de kloof kunnen een hoogte bereiken van 700 meter. Rondom de kloof ligt een goed begaanbare weg zodat de kloof makkelijk met de auto bereikbaar en vanaf de uitzichtpunten te bewonderen is. Wanneer je de kloof met de auto bezoekt dan kun je het beste met de klok mee rijden. Je rijdt dan altijd aan de kant van de kloof. Regelmatig zijn er parkeerplaatsen waar je uit kunt stappen om het uitzicht te bewonderen. Maar het mooist is het om met over het water van de rivier de Verdon af te zakken door de kloof. Kano’s, waterfietsen en motorboten zijn te huur bij de ingang naar de kloof op het meer van Sainte-Croix.


Bron: Stefi123, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Stefi123, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Hyeres: Parc Olbius Riquier

Een gratis toegankelijk park en botanische tuin in een buitenwijk van Hyères. Het park heeft een oppervlakte van 70.000 m2 en herbergt ca. 2.000 bomen en cactussen van over de hele wereld. Voor de kinderen is er een ruime speeltuin en een ‘Petit Train’ een treintje waarin tegen betaling een ritje gemaakt kan worden en er kan op een pony gereden worden. Er worden snacks, broodjes en drankjes verkocht en er is een terras. Gedurende een deel van de dag is de tropische serre geopend (gratis). Maar het meest opmerkelijke is toch wel de kleine dierentuin die onderdeel uitmaakt van dit parkje. Er zijn herten, geiten, ganzen, een nandou, papegaaien, eenden en apen te zien.

Bron: Patricia.fidi, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Patricia.fidi, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Grimaud

Grimaud is een village perché, dat wil zeggen dat het een compact stadje hoog op een rots is. Door deze ligging is er een prachtig uitzicht over de Golf van Saint-Tropez. Bezienswaardigheden zijn verder de Église St-Michel, het hospitium van de tempeliers en de ruïne van het kasteel uit de 11e eeuw.

Port Grimaud

Dit is het nieuwe deel van Grimaud, aangelegd vanaf 1966. De jachthaven is een belangrijke toeristische trekpleister. Port Grimaud heet zich verder ook ontwikkeld als badplaats. Het is een bekende vakantiebestemming onder veel Nederlanders. In de omgeving zijn vele campings te vinden.
© 2014 - 2024 Serve, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wateren Zuid-FrankrijkWateren Zuid-FrankrijkBen je in Zuid- Frankrijk en heb je zin om even lekker af te koelen aan het water. Hierbij drie prachtige plekken aan he…
Gorges du Verdon & Lac de Sainte-CroixDe Gorges du Verdon en Le Lac de Sainte-Croix is een combinatie van prachtige stranden met helderblauwwater en steile af…
Waar gaan we naar toe op vakantie? Zuid-Frankrijk?Waar gaan we naar toe op vakantie? Zuid-Frankrijk?De Cote d`Azur ligt in Zuid Frankrijk in de Provence en is een van de meest gewaardeerde vakantie bestemmingen van Frank…
Vogelreizen naar FrankrijkAl jarenlang is Frankrijk een van de populairste vakantielanden voor Nederlanders. Maar wist u dat het voor vogelaars oo…

Spanje - MadridSpanje - MadridMadrid, de hoofdstad van Spanje, is een bruisende stad die zeer geliefd is bij toeristen. Tapas eten of een glaasje sang…
Het eiland en de stad Krk in KroatiëHet eiland en de stad Krk in KroatiëDe zomervakantie is voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Eén ding is echter nog leuker dan de zomervakantie zel…
Bronnen en referenties
Serve (17 artikelen)
Laatste update: 22-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.