Gardameer: grootste meer van Italië

Gardameer: grootste meer van Italië Met een oppervlakte van ruim 360 km² is het Gardameer het grootste meer van Italië. Het meer ligt in de regio’s Lombardije, Trentino-Alto Adige en Veneto. Het meer wordt in het noorden omringt door hoge bergen. In het zuiden wordt er meer plaats gemaakt voor schilderachtige stadjes, campings, hotels en attractieparken. Rondom het Gardameer is genoeg te doen. Vooral watersport is een populaire activiteit.

Landschap

Het noordelijke deel, dat omringt wordt door bergen doet denken aan een fjord. Het zuidelijke deel loopt echter uit in een breed bekken met zeven kleine eilandjes, waarvan Isola di Garda de grootste is.

Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Noord

De noordkant van het meer ligt tegen de bossen aan. Lange en brede kiezelstranden zijn kenmerkend voor de noordkant. Het waait hier altijd (erg) hard. Veel watersportliefhebbers verblijven maar al te graag in dit gedeelte.

Oost

Het oosten van het meer wordt in schaduw gelegd door de Monte Baldo die met zijn top van 2078 meter een prachtig uitzicht biedt. De hellingen van deze berg monden uit in het Gardameer. Het oosten kent weinig dorpjes of steden.

Zuid

Ten zuiden van het meer liggen uitgestrekte vlaktes met her en der wat heuvels. Van steile bergwanden is niks meer te bekennen. Veel schilderachtige dorpjes en steden kenmerken het zuidelijke gebied. Dit is ook het meest toeristische gebied van het Gardameer.

West

Het westen van het meer is misschien wel het indrukwekkendste stuk van het meer. Rotsen steken loodrecht omhoog uit het meer. Één rots steekt zelfs 786 meter loodrecht omhoog. De top van deze rots is alleen te bereiken door ervaren bergbeklimmers. In het westen bevinden zich ook een aantal valleien. De mooiste en bekendste is de Toscolanevallei.

Ontstaan

Tijdens ijstijden begonnen verschillende gletsjers te verschuiven. Op ten duur veroorzaakte dit een dal dat alsmaar groter werd. Toen de ijstijd voorbij was bleven enkel en alleen sneeuwtoppen over en een diep groot dal waar smeltwater ieder jaar zorgde voor steeds meer en meer inhoud. Binnen twee jaar werd het meer gevuld met meer dan 40 miljoen kubieke meter water. In de loop der jaren is het meer nog een klein beetje vervormd. Uit de laatste metingen (2001) werden de volgende gegevens bekend:
  • Oppervlakte – 696,98 km²
  • Kustlengte – 158,4 km
  • Maximale lengte - 51,6 km
  • Maximale breedte – 17,2 km
  • Maximale diepte – 246 m
  • Inhoud – 49.000.000 m³

Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Op weg naar het Gardameer

Het Gardameer is zowel met de auto, bus, trein en vliegtuig te bereiken.

Auto

Met de auto kan je er op verschillende manieren komen. Je kan via Zwitserland gaan, wat korter is maar geen garantie is voor kortere reistijd. Je moet namelijk via de Gotthard-tunnel. Voor deze tunnel staat in het hoogseizoen soms urenlange file. Een andere route is via Oostenrijk. Deze brengt je via de Brennerpas naar Italië. Eenmaal in Italië hoef je alleen maar de borden Milaan te volgen. Op een gegeven moment zal Lago Di Garda op de borden staan.

Vliegtuig

Met het vliegtuig kan je met Ryanair vanuit Schiphol of Eindhoven naar de volgende vliegvelden reizen:
  • Verona Airport Valerio Catullo
  • Bergamo Orio Al Serio
  • Brescia Airport Gabriele D’annunzio
Een shuttle-dienst kan gereserveerd worden om je naar de juiste locatie te brengen.

Trein

Als je toch liever met de trein reist pak je de trein vanuit Den Bosch naar Milaan. Vanuit Milaan reis je met regionale treinen naar het Gardameer.

Arco

In het noorden van het Gardameer ligt het stadje Arco. Het stadje heeft 16.000 inwoners en is de thuisbasis voor vele actieve vakantieliefhebbers. Met name mountaibikers, bergbeklimmers en wandelaars zullen hier verblijven. Elk jaar vind hier het wereldkampioenschap freeclimbers plaats.

Bron: Manfred Heyde, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Manfred Heyde, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bezienswaardigheden
Arco heeft een aantal mooie bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn.
  • Burcht van Arco. Deze burcht werd rond 500 gebouwd en kwam ten val in 1200. Ruïnes zijn nog over en te bezichtigen. De eerste toren uit 500 is zelfs nog helemaal intact. Om de burcht te bereiken moet je wel eerst een fikse wandeltocht ondergaan. Maar je wordt wel beloond. De top biedt namelijk een prachtig uitzicht dat niet snel vergeten zal worden.
  • Parco Arciducale. Dit is het park van de aartshertog met een prachtige exotische tuin.
  • Castel Toblino. Een sprookjesachtig waterkasteel op vijftien kilometer ten noorden van Arco.

Bardolino

Bardolino is met haar 6500 inwoners een niet al te grote plaats. Het dorp moet het vooral hebben van haar bekende boulevard en historische centrum. Bardolino ligt op de route van de Strada del Vino, een wereldberoemde wijnroute. Geen wonder dat er in Bardolino veel restaurants en barretjes zijn waar voornamelijk wijn wordt geschonken.
Leuk om te bezoeken is het wijnmuseum of olijfoliemuseum.

Peschiera del Garda

Een levendig en centraal gelegen stadje aan het zuidoosten van het Gardameer. Met 10.000 inwoners is het een niet al te groot stadje en dit komt ten goede van de rust die er heerst. Over het hele gebied zijn opgravingen te vinden die uit de Romeinse tijd stammen. Het centrum van Peschiera wordt gekenmerkt door de haven en de vele terrasjes, winkels en kerkjes. Niet ver van Peschiera ligt het attractiepark Gardaland en waterpark Cavour.

Enkele andere belangrijke steden rondom het Gardameer zijn:
  • Malcesine
  • Sirmione
  • Salò
  • Desenzano del Garda
  • Lonato
  • Limone sul Garda
  • Gargnano
  • Riva del Garda
  • Garda
  • Torri del Benaco

Natuur en Gardameer

Voor natuurliefhebbers is het Gardameer een droombestemming. Bergen, valleien, rotsen, bossen en het meer zelf bieden een grote variatie voor natuurliefhebbers. Direct rond het meer verheffen de toppen van de Alpen tot een hoogte van 2000 meter. Voor bergbeklimmers of wandelaars zijn de Monte Baldo en de hoogvlakte van Tignale sterk aan te raden.

Bron: Ampfinger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Ampfinger, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Rondom het Gardameer zijn de volgende parken te bezoeken:
  • Parco Alto Garda Bresciano
  • Parco della Cascate. Dit park heeft een watermolen, botanisch museum en honderden kleine en grote watervallen
  • Waterval Varone. Grote waterval die door meerdere grotten stroomt. Deze grotten zijn ook te bezichtigen maar niet geschikt voor mensen met claustrofobie.
  • Parco Giardino Sigurta. In 2008 en 2009 verkozen tot nummer 4 van de mooiste natuurparken ter wereld.

Eten en Drinken

Lekker eten en drinken is wat Italianen het liefste doen. En dat gebeurt niet zomaar even: hele families komen bij elkaar en vaak zitten zij vanaf een uur of acht tot laat in de avond aan tafel. Naast de traditionele Italiaanse keuken die gekenmerkt wordt door pizza, pasta en verse salades zijn er ook een aantal lekkere streekgerechten.

  • Carne salade e faglio. Gepekeld rundvlees met bonen
  • Speck. Gekruid varkensvlees
  • Canederli. Noedels
  • Alla Seppia. Risotto met inktvis
  • Tortelinni di zucca. Pompoenmoes met gevulde deegflapjes

Zoals eerder vermeld ligt een deel van het Gardameer in een bekend en groot wijngaard. De bekendste en lekkerste wijnen uit deze strijk zijn de Chiaretto, Gropello en Bardolino.

Uitgaan kan in één van de vele discotheken of barretjes langs de boulevard van de steden. Het nachtleven gaat meestal door tot een uur of 4 -5. Tussen een aantal campings en discotheken rijdt een nachtbus. Toeslag hiervoor verschilt per seizoen en per regio.

Tips

  • Sinds kort loopt er een kabelbaan naar Monte Baldo. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over het meer.
  • Borghetto is een bezoekje waard. Dit dorpje ligt aan een rivier die uitmondt in het meer en heeft een knus en romantisch sfeertje.
  • Isola del Garda is het grootste eiland van het Gardameer. Sinds kort is hier een rondleiding te boeken die het volledige kasteel dat op het eiland ligt ter bezichtiging legt. Zeker een bezoek waard!

Lees verder

© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mooiste plaatsen aan het GardameerDe mooiste plaatsen aan het GardameerNoord Italië staat naast grote steden als Milaan, Verona, Bergamo en Venetië, bekend om de verschillende meren. De drie…
Het Gardameer als vakantiebestemmingJaarlijks gaan er weer veel Nederlanders op vakantie naar het Italiaanse Gardameer. En dat is niet voor niets. Het azuur…
Noord Italie: TrentinoIn het noorden van Italië bevindt zich de provincie Trentino (Trente). Deze provincie is zeer aantrekkelijk voor vakanti…
De mooiste campings aan het Gardameer - ItaliëDe mooiste campings aan het Gardameer - ItaliëHet Gardameer is een zeer populair meer in het zonnige Italië. Rond het meer vind je een prachtige natuur, mooie brede s…

Litouwen aan de Baltische ZeeLitouwen aan de Baltische ZeeLitouwen is de grootste van de drie Baltische Staten en het heeft een veelbewogen geschiedenis. Litouwen was eens één va…
Casas do Pátio, Porto, perfect appartement PortugalCasas do Pátio is een appartementencomplex in Porto, de tweede stad van Portugal. Het in 2012 geheel gerenoveerde pand b…
Bronnen en referenties
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 05-12-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Europa
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.