Autorijden in Frankrijk vraagt goede voorbereiding

Autorijden in Frankrijk vraagt goede voorbereiding Wie gaat autorijden in Frankrijk zal op de hoogte willen zijn van de wijzigingen die regelmatig plaatsvinden in de Franse verkeersregelingen. Dit vraagt dus om goede voorbereiding. Zo is de flitspaalverklikker in het navigatiesysteem verboden. De boetes zijn schrikbarend hoog en worden, ook in Nederland, naar je huisadres gezonden. Een alcoholtester is niet meer verplicht.

Met de auto naar Frankrijk

Iedere zomer zijn er veel Nederlanders die met de auto naar Frankrijk gaan. Ook zijn er vakantiegangers die door Frankrijk heen rijden om het vakantieland Spanje of Portugal te bereiken. Het is van belang om goed op de hoogte te blijven van de wijzigingen in de verkeersregelgeving van Frankrijk. Er worden n.l. steeds hogere boetes uitgereikt en de pakkans is groot. Vroeger werd op de autoroute de Soleil met zeer hoge snelheden gereden maar dit is al sedert de eeuwwisseling aan banden gelegd. Het is daarom verstandig goed op de snelheidsborden te letten. Bekeuringen worden naar Nederland doorgestuurd en zijn erg hoog.

Wat moet je verplicht meenemen in de auto?

In de auto dient aanwezig te zijn:
  • Gevarendriehoek
  • Veiligheidshesje

Alcoholtester in Frankrijk niet meer verplicht

Vanaf 2012 was men verplicht in de auto een alcoholtester te hebben, maar deze verplichting is in mei 2020 vervallen. Er wordt echter wel veelvuldig gecontroleerd op alcoholpromillage.

Niet verplicht in de auto, maar wel aan te raden

Reflecterende hesjes

In bijna alle landen in Europa zijn reflecterende hesjes verplicht voor alle inzittenden die zich buiten de auto begeven langs de weg. Het is daarom verstandig om voor iedereen die mee gaat een geel of oranje hesje aan te schaffen.

Brandblusser

In Frankrijk is een brandblusser in de auto niet noodzakelijk maar wordt wel geadviseerd. Dit is echter wel verplicht in België waar men meestal door zal rijden om in Frankrijk te komen.

Verbanddoos

In veel Europese landen is een verbanddoos in de auto verplicht. Dit is niet het geval in Frankrijk, maar natuurlijk wel aan te bevelen. Ook het meenemen van een reservebril is weliswaar niet verplicht maar toch wel aan te raden.

Radar en snelheidscontrole

In 2018 werd in Frankrijk op veel wegen met twee banen de maximale snelheid verlaagd van 90 tot 80 km per uur. Verder dient men er in Frankrijk op te letten dat meteen bij het inrijden in een dorp de 50 km-grens geldt. Nu is dat in geheel Europa zo maar in Frankrijk liggen veel dorpen iets lager. Men komt van de autoroute af en veel automobilisten laten rustig hun gaspedaal los maar rijden dan nog net iets te snel. De tolerantie bedraagt slechts 5 km per uur of 5%. De politie parkeert vaak direct aan het begin en het eind van het dorp bij het bord 50 km en de boete is hoog.

In Frankrijk staan duizenden flitspalen langs de wegen en daarnaast zijn er nog de mobiele radars. Wie in Frankrijk te hard rijdt ontvangt na enige weken een boete thuis. Boetes die men in het buitenland krijgt worden namelijk verzonden naar het huisadres.
Kan men de boete niet direct betalen dan is een waarborgsom vereist die even hoog is als de opgelegde boete.

Flitspaalverklikker

Als men een flitspaalverklikker in het navigatiesysteem heeft dan kan dat een boete opleveren van maar liefst 1500 euro. Zelfs als men het navigatiesysteem niet aan heeft staan kan de boete worden opgelegd. Bij sommige navigatiesystemen kan de software van de flitspaalverklikker worden verwijderd. Anders betekent het weer ouderwets met de kaart op schoot zoeken naar de camping of hotel. Het is daarom wel van belang dat je voor vertrek zelf controleert hoe dit werkt bij jouw systeem. TomTom geeft duidelijk aan bij welke modellen de software wel en niet verwijderd kan worden. Heeft men een ingebouwd navigatiesysteem dan is het wel even zoeken hoe de verklikker moet worden uitgeschakeld.

Rijstroken en strepen op de weg

Doorlopende strepen mogen echt niet overschreden worden en zelfs niet met de wielen worden aangeraakt. Wordt men betrapt dan kan men rekenen op een boete. Op smalle wegen kan dit lastig zijn. Soms ook wil je uitwijken voor fietsers maar ook dan is het verboden om over de doorlopende streep te rijden.

Claxongebruik

In Frankrijk mag men in de bebouwde kom geen claxon gebruiken, tenzij er direct gevaar dreigt. Buiten de bebouwde kom mag de claxon alleen overdag worden gebruikt en indien absoluut noodzakelijk. Als het donker is moet gebruik worden gemaakt van lichtsignalen.

Telefoneren

Tijdens het rijden is het streng verboden om een mobiele telefoon vast te houden. Handsfree telefoneren is wel toegestaan. Zelfs als men stil staat voor een stoplicht of in de file is het verboden te telefoneren.

Liften

Het is in Frankrijk verboden te liften langs snelwegen, vierbaanswegen en langs wegen zonder voetpaden. De reden van het verbod is gelegen in het feit dat er gevaarlijke en onveilige situaties kunnen ontstaan.

Fietsers

Bij het passeren van een of meerdere fietsers dien je binnen de bebouwde kom 1 meter en buiten de bebouwde kom 1,5 meter afstand tot de fietser te houden. Frankrijk is een land waar heel veel gefietst wordt en op smalle en bergachtige wegen kan dit tot gevaarlijke situaties leiden als de fietsers naast elkaar rijden. Bergafwaarts kunnen fietsers hoge snelheden hebben en dat is iets waar men terdege rekening mee moet houden.

Milieuvignet

In 2017 is men in Frankrijk gestart met het milieuvignet. Er zijn verschillende vignetten beschikbaar. Zo is er voor het centrum van Parijs een permanente milieuzone ingesteld. Voor andere gebieden zijn er tijdelijke milieuzones. Men dient de sticker online aan te vragen bij Frans vignet. De Franse politie mag boetes uitschrijven aan mensen die zonder sticker in 'verboden gebied' rijden. Probeer op de hoogte te blijven van de wijzigingen in de vignetten door het bezoeken van de ANWB.
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snelheidscontrole en correctieSnelheidscontrole en correctieVoor snelheidscontrole bestaan diverse methodes: bij snelheidscontrole via flitspaal, radarauto en lasergun controleert…
Autorijden met slippers of teenslippersAutorijden met slippers of teenslippersU hebt het misschien wel eens gedaan op een warme zomerdag, autorijden met slippers. Dichte schoenen zijn op dit moment…
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…
Winterbanden en milieuvignet voor een vakantie of dagtripWinterbanden en een milieuvignet voor een vakantie of dagtrip naar Duitsland Wanneer je naar Duitsland gaat voor een vak…

Kinderen bezig houden op de achterbankKinderen bezig houden op de achterbankWe gaan weer op vakantie en dat betekent vaak uren rijden voordat we op de plaats van bestemming zijn terwijl de kindere…
Bronnen en referenties
  • ANWB site
  • Alcoholcontrole.nl
  • Website tomtom
  • https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/informatie/verkeersregels
  • https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/informatie/verplicht-mee-in-de-auto
Reacties

Kells, 01-08-2019
Ik wil naar Disneyland gaan, is er daarvoor ook een sticker nodig? Reactie infoteur, 03-08-2019
Beste Kells,

In Frankrijk kunnen ook altijd tijdelijke milieu-zones worden ingesteld. Daarom is het verstandig om even contact op te nemen met de ANWB zodra je je route hebt uitgestippeld.
Je komt dan niet voor verrassingen te staan.
Veel plezier in Disneyland,
met vriendelijke groet,
Celientje1

Harm vd Wetering, 05-07-2017
Goedendag, Als we richting Zuid-Frankrijk gaan, en we gaan door Lyon, moeten we dan ook een milieuvignet hebben? Reactie infoteur, 06-07-2017
Beste Harm,

Als je door de stad Lyon wilt rijden heb je inderdaad een vignet nodig. Neem je de rondweg dan is het niet nodig.
Zie voor het verkrijgen van het vignet:
https://www.anwb.nl/verkeer/nieuws/buitenland/2017/april/wachttijd-frans-milieuvignet
Ik wens je een fijne vakantie.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 09-09-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.