Op de luchthaven en verder

Op de luchthaven en verder Tegenwoordig ontdekken steeds meer mensen het gemak van het vliegtuig. Verre bestemmingen die met de trein, bus of auto dagen reizen kosten, zijn met het vliegtuig binnen enkele uren te bereiken. Bij de meeste vliegmaatschappijen is de reis comfortabel en prettig en kan gezegd worden dat vliegen goedkoper is dan reizen met een auto. Om te kunnen vliegen moeten er echter een aantal dingen worden geregeld, voor, tijdens en na uw bezoek aan de luchthaven. Hier een korte beschouwing.

Boeken

Uw vakantie begint natuurlijk allereerst met het plannen van de reis. De vakantiebestemming moet worden uitgezocht en een leuke, gezellige accommodatie moet worden gevonden. Naast deze twee belangrijke onderdelen van uw vakantieplanning, is de reis naar uw bestemming even zo belangrijk. Er moet een keuze worden gemaakt, met welk vervoermiddel reis ik? Elk jaar kiezen duizenden Nederlanders voor een autovakantie: naar Spanje, Frankrijk, Portugal of Italië. Door deze uittocht van auto’s ontstaan enorme files, die irritatie en verveling bij de vakantiegangers oproepen. Veel Nederlanders kiezen vandaag de dag dan ook liever voor een reis met het vliegtuig. Men hoeft niet zelf te rijden, er zijn geen files en men is binnen enkele uren op de plaats van bestemming. Natuurlijk valt niet te ontkennen dat men op de luchthaven zelf ook het nodige oponthoud kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan lange rijen bij de incheckbalie of aan vertragingen.

Het boeken van een vlucht kan zowel via een reisbureau als via internet. Vele verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig hun tickets aan via internet. Deze weg is vaak makkelijker en sneller dan de weg via het reisbureau. Daarnaast kan men goed prijzen van verschillende maatschappijen vergelijken. Enkele maatschappijen bieden alleen vluchten aan via internet. Wanneer u via internet uw ticket bestelt, zult u op de website vaak uw bestemming en data van aankomst en vertrek moeten invullen. U krijgt dan, na een zoekactie van de site, een aantal mogelijkheden te zien. Vaak kunt u hierbij ook kiezen voor een combinatie ticket: hierbij heeft u bijvoorbeeld een vlucht en een hotel tegelijkertijd geboekt. De mogelijkheden die u worden getoond, geven vaak de luchtvaartmaatschappij en de prijs van een retour vlucht weer. Ook de vertrek tijden staan meestal aangegeven. Kies het voor uw beste alternatief en boek uw vlucht. In de meeste gevallen betaalt u direct de volledige prijs, dit kan met IDeal of met een Creditcard.

Voor de vlucht

Voordat u naar het vliegveld vertrekt, is het zaaks uw ruimbagage te wegen. Op de site van uw luchtvaartmaatschappij is te zien hoeveel ruimbagage u maximaal mee mag nemen. Dit ligt meestal tussen de 19 en 23 kilogram in. Wanneer u onverhoopt toch meer bagage mee neemt of mee wilt nemen, moet u direct op het vliegveld een toelage betalen. Deze toelage verschilt per luchtvaartmaatschappij en wordt vaak per kilogram berekend. Zorg er dus voor dat u een betrouwbare weegschaal gebruikt om uw bagage, voorafgaand aan uw vlucht, te wegen. Zorg er natuurlijk ook voor, dat u op de terugreis, niet te veel bagage mee neemt, aangezien u in uw hotel of op uw camping vaak geen weegschaal tot uw beschikking hebt.

Naast de ruimbagage is het ook toegestaan om handbagage in het vliegtuig mee te nemen. Ook deze handbagage moet voldoen aan strikte regels, die u wederom vindt op de site van de luchtvaartmaatschappij. Deze bagage mag vaak niet meer wegen dan 12 kilo en mag niet groter of breder zijn dan de aangegeven afmetingen. Op het vliegveld kunt u uw handbagage laten keuren. U krijgt dan een stikker of hanger die aangeeft dat uw bagage de juiste afmetingen en het juiste gewicht heeft om door te gaan als handbagage. Naast de handbagage mag u vaak ook een extra handtas meenemen.

Zorg er natuurlijk ook altijd voor dat u uw ticket of boarding pass en uw paspoort of identiteitsbewijs bij u heeft.

Op het vliegveld

Wanneer u aankomt op de luchthaven, zult u, voordat u in het vliegtuig zit, een aantal handelingen moet verrichten. Allereerst moet er ingecheckt worden. Dit kan u, bij sommige luchtvaartmaatschappijen, ook al thuis doen. Vaak kan dit al 24 tot 30 uur voordat het vliegtuig de lucht ingaat. Wanneer u thuis incheckt, krijgt u vaak de gelegenheid om uw stoelnummers zelf uit te kiezen. Daarnaast krijgt u een boarding pass. Deze print u uit en neemt u mee naar de luchthaven. Hiermee kunt u direct naar de bagageafgifte. Deze wijze van inchecken kan natuurlijk ook nog op de luchthaven zelf.

Na het inchecken kunt u door naar de bagageafgifte. Op de borden bij de luchthaven staat vaak aangegeven welke balies op het vliegveld door u kunnen worden gebruikt. Eenmaal bij de balie aangekomen, geeft u uw boarding pass en uw identiteitsbewijs af. De steward of stewardess achter de balie controleert de gegevens en de boarding pass. Daarna kunt u uw bagage op een lopende band naast de balie neerleggen. De bagage wordt zo automatisch gewogen. Wanneer uw bagage het maximale gewicht niet overschrijdt, krijgt de bagage een label en gaat op weg naar het ruim. U hoort bij de bagageafgifte bij welke gate u zich nu moet melden.

Nu de bagage is afgegeven, kunt u richting uw gate gaan. Voordat uw daar echter kunt komen, moet u nog door de douane. Hier wordt gecontroleerd of u geen wapens of andere scherpe of bedreigende voorwerpen bij u draagt. Ook wordt gecontroleerd of u geen vloeistoffen bij u hebt, dit mag namelijk niet. Lees de regels over uw handbagage nog eens goed na voordat u naar de douane gaat. Bij de douane legt u uw handbagage, sieraden en alles wat u verder bij zich draagt, in een grote bak. De douanier zal u hierbij helpen en u zeggen wat u aan mag houden en wat u af moet doen. De bak met spullen gaat door de controle. Ook u zelf moet nu nog gecontroleerd worden. U loopt hiervoor door een detectiepoort. Wanneer deze een signaal afgeeft, is het mogelijk dat u wordt gefouilleerd.

Als de douane zijn gepasseerd, kunt u naar de gate gaan. In de meeste gevallen heeft u nu nog voldoende tijd om in het belastingvrije gebied te gaan winkelen. Op de boarding pass staat vaak de tijd aangegeven van boarding, wanneer u aan boord kunt gaan. Zorg ervoor dat u op dat tijdstip bij de gate bent. Bij het boarden wordt uw boarding pass opnieuw gevraagd en zult u zich ook opnieuw moeten legitimeren. Hierna kunt u aan boord gaan.

Tijdens het vliegen

Wanneer het vliegtuig is vertrokken, maar nog niet is opgestegen, zullen de stewards en stewardessen u uitleg geven over belangrijke zaken binnen het vliegtuig. Als het vliegtuig is opgestegen, worden er vaak maaltijden en dranken uitgedeeld. Ook worden er vaak sieraden en andere artikelen verkocht door het cabinepersoneel. De piloot zal, vaak 20 minuten voor de landing, enige informatie geven over het weer in de stad waar u zult landen.

Na het vliegen

Wanneer het vliegtuig veilig is geland, kunt u, nadat u uw handbagage heeft meegenomen, uitstappen. In de meeste gevallen zult u nu gewoon naar de bagagehal kunnen lopen, hier haalt u uw ruimbagage op. Bij sommige luchthavens is het noodzakelijk om ook na de vlucht nog eens door de douane te gaan. Hierbij doorloopt u dezelfde procedure als hierboven is aangegeven. Bent u eenmaal door de douane, dan kunt u uw bagage ophalen bij de bagagehal, waar de bagage op een lopende band wordt rondgevoerd. Wanneer u uw bagage hebt, zult u gewoon naar buiten kunnen lopen!
© 2011 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maastricht Aachen Airport: check-inMaastricht Aachen Airport: check-inVoordat u in het vliegtuig stapt zult u altijd moeten inchecken. Het verschilt per vliegtuig, maatschappij en het land w…
Ik ga vliegen vanaf Schiphol. Waar moet ik aan denken?Ik ga vliegen vanaf Schiphol. Waar moet ik aan denken?Ondanks dat velen het niet weten behoort Amsterdam Schiphol Airport tot de grootste luchthavens van Europa en de wereld.…
Eerste keer vliegenEerste keer vliegenVeel mensen vliegen regelmatig. Maar ook heel veel mensen hebben nog nooit gevolgen. Voor deze laatste groep mensen kan…
Dubai International Airport: Informatie over het vliegveldDubai International Airport: Informatie over het vliegveldDe ligging van Dubai maakt het een belangrijke tussenstop voor wereldwijde vluchten. Bovendien heeft de groei van Dubai…

Vakantie bieden, Bied en BoekVakantie bieden, Bied en BoekOp een vakantie bieden wordt steeds populairder. Er bestaan verschillende websites waarop je op een vakantie kunt bieden…
Hoe lees je een kaart of plattegrond?Je hebt een kaart maar toch verdwaal je? Het grote voordeel van routeplanners heeft een belangrijke nadelen. We leren ge…
Maria_louise91 (153 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.