Alles over vliegangst

Alles over vliegangst Voor de een is het een geweldig begin van de vakantie voor de ander is het zijn of haar grootste angst, vliegen. Mensen die vliegangst hebben hebben vaak ook last van andere angsten zoals hoogtevrees, claustrofobie en paniek.

Vliegangst

90% van de mensen die last hebben van vliegangst kampen ook met claustrofobie. Claustrofobie is de angst voor kleine of afgesloten ruimten. Deze mensen missen het vertrouwen in het vliegtuig, de ruimte is beperkt en verder kun je nergens heen mocht er iets gebeuren. Vliegangst is een irreële angst, dat betekend dat dit een niet-realistische angst is. Er zijn twee verschillende soorten vliegangst; Technische angst en een combinatie van angsten.

Technische angst

Dit is de angst om neer te storen, voor deze groep mensen is het onvoorstelbaar dat zo'n groot en zwaar vliegtuig in de lucht blijft. Deze vorm van angst is verklaarbaar. Het is voornamelijk de onwetendheid van de persoon in kwestie. Om deze angst te verminderen is het raadzaam om achter de werking van een vliegtuig te komen. Als de werking van het vliegtuig een beetje bekend is, geeft dit al rust. Zoals het feit dat vliegtuigen zeer goed onderhouden moeten worden, ze moeten hierbij aan allerlei eisen voldoen. Daarnaast heeft de besturing van een vliegtuig zo veel backups dat het vliegtuig altijd bestuurbaar zal blijven. De motoren zijn erop berekend dat een vol vliegtuig gewoon door kan vliegen als de helft van de motoren nog werkt. Daarnaast veranderd het vliegtuig in een soort zweefvliegtuig als alle motoren uitgevallen zijn.

Combinatie van angsten

Er is een groep mensen die last hebben van een combinatie van angsten. Deze angsten zijn voornamelijk claustrofobie, hoogtevrees, bang om ziek te worden of bang om dood te gaan. Daarnaast zijn deze groep mensen ook bang om de geen controle te hebben op de situatie. Deze controle moeten ze namelijk uit handen geven aan de piloot en de instrumenten waar hij mee werkt. Op een korte vlucht zijn er minimaal 2 mensen aanwezig, de piloot en de co-piloot. Op langere vluchten zijn er minimaal 3 aanwezig. Deze mensen zijn opgeleid om het vliegtuig onder controle te houden. Houdt ook in je achterhoofd dat deze mensen net zo graag als jij weer veilig aan de grond willen komen.

Voorbereiding op het vliegen

Het belangrijkste wat je moet beseffen voor het vliegen is dat je het zelf wilt, dus dat je het niet doet voor anderen. Maak de vliegangst bespreekbaar met degene waarmee je gaat vliegen. Neem de tijd om aan het idee te wennen en bepaal zelf wanneer je er klaar voor bent. Hoe verder de bestemming is, hoe eerder je begint met de voorbereiding. Doordat alles op tijd geregeld wordt, kan er ook genoten worden van de voorpret. Je bent bezig met de planning en je kijkt ernaar uit in plaats van bezig te zijn met je vliegangst. Er is een duidelijk stappenplan van het boeken van de reis tot het aankomen op je bestemming.

Voor het boeken van de bestemming

Lees je in over de bestemming en zorg voor een goede voorlichting. Op deze manier kan er een goed beeld worden gevormd. Praat er ook eens over met mensen die er al eens zijn geweest. Daarnaast moet er ook gedacht worden aan de vaccinaties en medicijnen. Je kunt je hiervoor laten inlichten bij reisbureau's en de GGD. Bedenk voor jezelf ook waarom je ergens naartoe wilt. Ga een hotel zoeken die voldoet aan jouw maatstaven.

Geboekt: een maand voor vertrek

Zorg voor de benodigde reispapieren, een geldig paspoort (of ID binnen Europa) en eventueel een visum. Denk ook na over hoe je daar gaat betalen. Schaf reisboeken aan, zo kun je jezelf voorbereiden op verschillende bezienswaardigheden. Schaf een goede koffer of rugzak aan voor de bagage wat in het ruim gaat (zorg wel voor een slot erop). Daarnaast is het handig om een stevige tas voor de handbagage te hebben. Als je nog geen fototoestel of filmcamera hebt is het verstandig om er een aan te gaan schaffen.

Een week voor vertrek

Zorg voor een EHBO-reissetje en voor voldoende medicijnen. Zorg daarnaast ook voor bescherming tegen de zon en ongedierte. Zet leuke muziek op je MP3-speler, ga wat boeken en tijdschriften halen zodat je wat te doen hebt in het vliegtuig. Zoek een oppas adresje voor je huisdieren en regel de verzorging voor planten en dieren die thuis blijven. Handel je post en bankzaken af. Maak een briefje met bestemmingsgegevens, data en vluchtnummers voor de thuisblijvers. Maak een checklist van dingen die je mee wilt nemen. Regel het vervoer naar de luchthaven.

Een dag voor vertrek

Neem niet te weinig, maar ook niet te veel mee. Weeg de koffers als je helemaal klaar bent met inpakken, dit voorkomt verassingen bij de incheckbalie. Doe de laatste inkopen, je hebt speciale kleine flesjes deo en shampoo voor als je alleen handbagage meeneemt. Dit is dan in totaal maximaal 1 liter (10x 1 flesje van max 100 ml), dit moet wel in een geseald zakje zitten. Deze zijn te krijgen op het vliegveld maar vaak ook bij de drogist of reisbureau. Hang het bagagelabel aan de koffer die in het ruim van het vliegtuig gaat. Bij bepaalde luchtvaartmaatschappijen kun je nog een zitplaats reserveren bij andere kan dit niet meer. Bij de luchtvaartmaatschappijen waar dit niet meer bij kan is er een mogelijkheid om priority te nemen, dit betekend dat je als eerste het vliegtuig in mag om zo een voor jou geschikte plaats te vinden.

Dag van vertrek

Trek makkelijke kleding aan, het liefst in laagjes zodat je iets uit kunt trekken. Trek daarnaast ook makkelijk zittende schoenen aan waar je de hele dag makkelijk op kan lopen. Eet en drink voldoende voordat je naar het vliegveld toe gaat. Haal voor vertrek alle bederfelijke spullen uit de koelkast en gooi je afval weg. Vertrek ruim op tijd met alle bagage en reispapieren, stop deze papieren in je handbagage.

In het vliegtuig

Drink voldoende water in het vliegtuig, je zit namelijk in een drukcabine hierdoor verlies je meer vocht dan gewoonlijk. Maak het jezelf zo aangenaam mogelijk, zorg ervoor dat spulletjes die tijdig nodig denkt te hebben makkelijk te pakken zijn. Kijk tijdens de vlucht lekker naar buiten, probeer wat te slapen en ga lekker lezen of muziek luisteren. Houd wel rekening met het eventuele tijdsverschil. Houd de regel aan, dat als je het vliegtuig instapt het tijdverschil ingaat. Zo kun je het beste wennen aan dit tijdverschil.

Welke oplossingen zijn er

Omdat er verschillende oorzaken zijn voor vliegangst zijn er ook verschillende oplossingen. Als het stappenplan niet afdoende is zullen er andere stappen ondernomen moeten worden.

Niet vliegen

Dit is de meest voor de hand liggende oplossing. Zeker als het niet nodig hoeft te zijn, is dit een uitermate geschikte oplossing. Mocht je toch een keer naar een ver land willen gaan zou een cruise een oplossing kunnen bieden. Als de vliegangst je beperkt in wat je graag wilt, is dit geen oplossing.

Rustgevende medicijnen

Deze medicijnen kunnen helpen om rustig het vliegtuig in te stappen en minder angstig te worden. Het nadeel is dat alle medicijnen bijwerkingen hebben, daarnaast kunnen ze niet of zelfs tegen werken. In het ergste geval brengen ze het gehele bioritme in de war, met alle gevolgen van dien. Daarnaast hebben ze vaak ook een verslavende werking waardoor je er moeilijk van af komt.

Psychologische hulp

Als je er dan toch echt aan moet geloven kan er ook psychologische hulp voor worden ingeschakeld. Er worden verschillende cursussen en technieken aangeboden waaronder mind tuning. Dit is een methode die snel en doeltreffend werkt. Het gaat uit van het snelle leervermogen van de hersenen. Daarnaast verschijnen er geregeld positieve berichten over in de media.
© 2011 - 2024 Cabelona, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vliegangst. Hoe werkt het?Vliegangst. Hoe werkt het?Je droomt al jaren van een prachtig reis naar een ver oord. Lekker ontspannen op een tropisch eiland. Of je wilt zo graa…
Aviofobie / vliegangstVliegangst oftewel aviofobie is een fobie waarbij mensen angst hebben om te vliegen. Indien men wel een vliegtuig neemt…
Vliegangst leer je onbewust aanVoor vliegangst zijn er psychische en medische verklaringen voorhanden, maar wist je dat je jezelf deze angst ook onbewu…
Turbulentie, vervelend of gevaarlijk?Turbulentie, vervelend of gevaarlijk?Wie vaker een vliegreis heeft gemaakt, heeft het wel eens ervaren: het vliegtuig komt terecht in turbulentie en begint t…

Uw vakantiebudget goed beherenUw vakantiebudget goed beherenDe vakantie gaat achteraf meestal meer geld kosten dan vooraf beraamd. Door hier vooraf rekening mee te houden kunt u pr…
Kleding voor de tropenreisAls je op reis gaat naar de tropen moet je aan veel dingen denken waaronder inentingen, reisverzekering, de reis zelf, d…
Cabelona (43 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.