Vakantiegedrag: vrouw luier, man chagrijniger

Vakantiegedrag: vrouw luier, man chagrijniger Vakantiegedrag. Hebben we last van anderen op vakantie? En hoe zit het met onszelf? Kunnen we een beetje goed relaxen, of krijgt de stress ons op vakantie onverwacht toch te pakken? Irriteren we ons sneller thuis, of toch op vakantie? Reisgraag.nl deed onderzoek... dus lees verder voor de pittige feiten! Vakantie. Vooral in de zomer een geliefd onderwerp. Bestemmingen, plannen... maar waar niet zo vaak onderzoek naar wordt gedaan, is vakantiegedrag. Daar komt nu verandering in. Een onderzoek heeft zich gericht op de vraag hoe we ons als vakantiegangers zelf gedragen op vakantie. Hoe het bijbehorende achterliggende gevoel is. Maar ook of er verschil is tussen ons gedrag op vakantie, en thuis. Dankzij Reisgraag.nl wordt het antwoord op zulke vragen onthuld...

Doe jij eens (on)gewoon!

Uit de enquête blijkt in elk geval alvast dat 'opmerkelijk' gedrag op vakantie heel wat voorkomt. Concreet heeft 46% van de ondervraagden weleens opmerkelijk gedrag van mensen op vakantie gesignaleerd. Waar gaat het dan om? Om gedrag dat ons het snelst opvalt. Ofwel onwenselijk of zelfs regelrecht onaanvaardbaar gedrag. Dan hebben we het vooral over dronkenschap, onbeschoftheid én seksuele escapades uit de onwenselijke categorie. Dit soort dingen stoort ons het meeste als we op vakantie zijn. Waar zijn de plekken waar zulk vervelend gedrag het meeste voorkomt? Volgens de ondervraagde vakantiegangers komt zulk gedrag vooral voor als je op vakantie in Europa bent. Met name gaat het dan om het hotel. In tegenspraak met het beeld dat vooral jongerencampings oproepen, kwam nog geen 9% van de gevallen van ongewenst gedrag voor op de camping!

Respectloos of storend?

Niet minder dan 87% van de ondervraagden vindt het ongewenste gedrag dat gesignaleerd is, regelrecht onaanvaardbaar. De trefwoorden 'respectloos' en 'storend' zijn belangrijk, en opmerkelijk is het verschil in beleving tussen vrouw en man. Terwijl vrouwen het gedrag voornamelijk als respectloos (42%) betitelden, gaven mannen het gedrag vooral het etiket 'storend' (35%). Nu het tragisch genoeg lang niet altijd veilig meer is om mensen op wangedrag aan te spreken, kunnen we niet verbaasd zijn dat slechts in een derde (34%) van de gevallen iets werd gedaan aan de overlast. In 36% van de gevallen vroegen mensen de overlast-bezorgers om weg te gaan, en in 25% van de gevallen ging het om een waarschuwing.

Ga toch weg!

Wat moet je in het ideale geval doen tegenover mensen die storend gedrag vertonen? Volgens 37% zou je zulke personen moeten (kunnen) vragen weg te gaan. Echter, in een luttele 14% van de gevallen dat respondenten dat gewenst vonden, gebeurde dat ook echt. In tweederde van de lastige situaties (66%) bleef optreden uit, terwijl 43% van de ondervraagden vond dat ook dan aan de overlastbezorgers had moeten worden gevraagd om te vertrekken.

En hoe zit het met onszelf?

Altijd leuk: een beetje zelfinzicht toepassen. Tien trefwoorden werden genoemd bij het onderzoek, bedoeld om op te reageren. 53% van de mannen zei in het thuisland open te zijn tegen andere personen, en op vakantie evenzeer. Bij de vrouwen is dat 42%. 41% van de vrouwen zei op vakantie meer gesloten te zijn dan thuis, terwijl dat gold voor maar 27% van de mannen: logisch, want het zijn vooral vrouwen die lastiggevallen worden op vakantie, zeker als zij het eigen land achter zich laten voor gebieden waar vrouwen zich (nog) helemaal niet vrij kunnen bewegen.

Zelfverzekerd op reis?

40% van de mensen in de leeftijd van 26 t/m 35 jaar zegt op vakantie even zelfverzekerd te zijn als thuis te zijn. Maar niet minder dan 47% in die leeftijdsgroep is op vakantie juist minder zelfverzekerd dan thuis. Er zijn heel wat meer vrouwen die op vakantie minder zelfverzekerd zijn dan mannen (36% tegenover 26,6%). Ook interessant is de noemer 'behulpzaamheid.' 27% van de jongere groep respondenten, in een leeftijd van 16 t/m 25 jaar, is op vakantie behulpzamer. Alleen is 33% uit die leeftijdscategorie op vakantie juist minder behulpzaam dan thuis....

Lui, aangebrand, én...

Meer vrouwen dan mannen zijn op vakantie minder actief dan thuis; een derde ofwel 32,5% van de vrouwen zegt minder actief te zijn op vakantie, en dat geldt voor een kwart ofwel 24,9% van de mannen. Een interessant puntje is ook onze irritatie-gevoeligheid tegenover anderen. 42% van de mannen irriteert zich op vakantie niet minder, maar meer dan thuis! Er is maar 14% die zegt zich op vakantie juist minder te irriteren dan thuis. Van de vrouwen zegt een kwart ofwel 24% zich op vakantie meer te irriteren aan andere personen dan thuis. 27% zegt zich juist minder aan anderen te irriteren dan thuis.

.. en chagrijnig, en gestrest....

Worden we nog een beetje blij van onze vakantie, of duikt onverwacht chagrijn op? Hier liggen de percentages dicht bijeen. De meeste mannen (61%) en vrouwen (59%) zeggen - van zichzelf, dat wel - thuis en op vakantie gewoon niet vaak chagrijnig te zijn. 36% van de vrouwen zegt op vakantie minder chagrijnig te zijn dan thuis. Dat geldt voor minder mannen, namelijk voor 29,7% van hen. Slechts één op de twintig heren (4,7% ) zegt vaker chagrijnig te zijn op vakantie; en dat is met 2,6% voor de vrouwen nog wat minder het geval. In vakantiegevoel schijnt vooral de jongere leeftijdsgroep tussen 16 en 25 jaar goed te zijn. 52% van hen zegt op vakantie minder chagrijnig te zijn. Voor de groep 26 t/m 35 jaar is dat ongeveer evenveel: 53%. En gelukkig is van de jongeren niemand op vakantie chagrijniger dan thuis. En stress? Zowel thuis als op vakantie vinden alle ondervraagden zichzelf niet zo stresserig. Opvallend is wel dat een op de tien mannen (11%) op vakantie sneller in de stress schiet, tegenover slechts 3% van de vrouwen.

Stadje of strandje?

Daar is het dan, het c-woord: cultuur! Mogen we van onszelf languit op de handdoek? Of gaan we het museum in? Heel wat van de respondenten geeft een nogal politiek correct antwoord en zegt zowel thuis als op vakantie veel waarde te hechten aan cultuur. Jawel, op vakantie zelfs meer dan thuis (45% van de mannen en 38% van de vrouwen). Van de 26 t/m 35 jarigen hecht 40% op vakantie even veel waarde aan cultuur als thuis, maar 47% zegt op vakantie méér waarde aan cultuur te hechten. En dat internationale menu? Veel respondenten zijn bereid in het kader van de culturele uitwisseling gerechten te proberen die ze niet kennen. NB: zowel thuis als op vakantie.

Over Reisgraag

Reisgraag.nl is een website die informeert over reizen en vakantie. Op deze site is informatie beschikbaar over 135 landen en 1146 plaatsen. Er zijn ook vakantieverhalen, informatie en ervaringen met de 276 bekendste reisorganisaties te vinden.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adviezen voor diabetespatienten op reis en tijdens vakantieAdviezen voor diabetespatienten op reis en tijdens vakantieAls je diabetespatiënt bent wil je natuurlijk ook graag af en toe op vakantie. Maar aan welke zaken dien je dan vooraf t…
Haal meer uit je vakantieHaal meer uit je vakantieMede door de economische crisis gaan we minder op vakantie en is het zeker zo belangrijk dat je optimaal geniet van die…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…
Vakantie-uren: waar moet je op letten?Door de grote inhoud in je contract is het vaak lastig om het overzicht te houden, er is over heel veel verschillende di…
De meest luxe spa’s en resorts van ItaliëWat is er nu fijner dan met mooi weer een trip plannen naar Il bel Paese, Italië. En je daar heerlijk te laten verwennen…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Reisgraag.nl
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.