Checklist voor de beste vakantie

Checklist voor de beste vakantie Het internet wemelt van checklisten voor op reis, maar die gaan bijna alleen maar over de activiteiten die je moet uitvoeren, ze kijken niet naar het doel, niet naar de resultaten of het budget. Maar zonder deze deze 4 elementen: doel, resultaat, activiteiten, budget, bewust in samenhang op te schrijven zal je vakantie alleen maar van toevalligheden aan elkaar hangen en niet datgene opleveren wat je wilt.

De vakantiechecklist

Vakantie is big business en zo ook het vinden van de beste vakantie. Dat zal niet zomaar gaan, maar dat heeft iedere vakantieganger zelf in de hand. Het is een kwestie van organiseren en alles op een rijtje zetten en dan de juiste keuzes maken. Volgens het boek ‘The Checklist’ van Atul Gawande, een Amerikaanse arts, is veel met een ckecklist te winnen zoals in zijn eigen praktijk veel mensenlevens daarmee zijn gered. Of zoals zelfs de zeer moeilijk in de lucht te houden Boeing 299, een van de meest succesvolle vliegtuig werd van de Amerikaanse strijdkrachten, dankzij een simpele checklist. En wat een checklist kan voor zulke moeilijke gevallen, zal het ook moeten kunnen voor een goede vakantie. Het is niet de bedoeling om allerlei vliegmaatschappijen, taxibedrijven, touroperators, hotels of vakantiebestemmingen hier op te sommen, maar wel wat je zou moeten doen om die zaken goed te regelen zodat je als toerist de beste vakantie kan beleven. Je vakantiechecklist voor de beste vakantie moet minimaal uit 4 onderwerpen bestaan: Doel-Resultaat-Activiteiten-Budget.

Doel vakantie

Het eerste wat je je moet afvragen is wat het doel van je vakantie is. Waar doe je het voor? Waarom wil je op vakantie? Deze vraag zal bepalen wat je zal zien, wat je zal zoeken en opzoeken, waar je dus naartoe zal gaan en waarmee je terug naar huis zal komen. Het reisverhaal van dominee H. Bavinck ‘Mijn reis naar Amerika’ dat gekozen is tot Nederlands beste reisverhaal is een voorbeeld van het formuleren van duidelijke doelstellingen. Bavinck kijkt in Amerika gericht, hij ziet verschillen en overeenkomsten. Hij constateert dat de kracht van Amerika ligt in New England, een gebied in Amerika en kan aangeven wat de invloed van de Hollanders is. Zonder een duidelijke reisdoelstelling was hij de dorpen Nieuw Zeeland, Drenthe en Groningen in Amerika niet tegengekomen en zou hij zoveel details niet kunnen waarnemen.

Gewenst resultaat vakantie

Het tweede punt is het gewenste resultaat. Welke resultaten wil je bereiken? De resultaten moeten concreet en meetbaar zijn. Als je bijvoorbeeld naar China gaat op vakantie en je wil terugkomen met een order van bijvoorbeeld 1 miljoen euro of met het rode boekje van Mao of een Chinese partner, dan moet je dat duidelijk opschrijven. Wil je er 100 biertjes per dag drinken of 100 uren volledige rust? Of wil je wandelingen maken van tenminste 10 km per dag? Als je dat niet duidelijk vastlegt, zal je aandacht getrokken worden door dingen waar je niet voor op vakantie was en zal je terugkomen met lege handen, hoe vol je koffers ook mogen zijn met allerlei aardigheden van waar je naartoe bent geweest, maar niet de beste vakantie.

Activiteiten van de vakantie

Punt drie behelst de activiteiten. Als je je doel duidelijk hebt geformuleerd en je weet welke resultaten je wilt bereiken, dan kan je de activiteiten die je moet uitvoeren om de doelen te realiseren en de resultaten te behalen gaan opschrijven en plannen. Die activiteiten zullen divers zijn: Want wat voor vakantie wordt het: een zomer- of wintervakantie, of een vakantie in eigen land? Heb je huisdieren, kinderen of een partner? Wat doe je ermee? Wat moet er allemaal in je koffers? Welke gezondheidsmaatregelen moet je nemen? Welk betaalmiddel, welke kleding, welke elektronica, staan alle boeken voor de vakantie op je IPAD of E-book? En dan kijken naar het proces: wat moet je doen voordat je vertrekt, wat tijdens de vakantie en wat erna? En die activiteiten uitvoeren en bijstellen waar nodig is.

Budgetteren van de vakantie

Het budgetteren komt als laatst, maar is niet het minst. Hier ga je vaststellen wat de activiteiten allemaal gaan kosten. Of hoeveel je bereid bent daarvoor uit te geven. Blijf je alleen in je hotel op bed liggen of ga je naar musea of strand, naar wandelparken of naar dure restaurants, volg je nog een tangoles of een salsa? En hoe vaak zal je die dingen doen die je wilt doen? En wat als er iets misgaat, wat moet je dan doen en wat zijn de financiële consequenties daarvan? Allemaal geld. Maar je kan ook starten bij het geld en dan kijken wat je ermee kan en wat je gaat doen. Het is een andere volgorde, maar ze moeten allemaal aan bod komen.

Met de bovenstaande DRAB-checklist (doel, resultaat, activiteiten, budget) zal je ver komen, misschien niet de perfecte vakantie, maar toch een veel betere vakantie dan wanneer je deze checklist niet op zou stellen. De checklist zal je helpen die dingen mee te nemen die je zou vergeten waardoor je vakantie niet de beste vakantie zou worden. En tijdens de vakantie zal je vaak genoeg checklisten moeten opstellen of je DRAB-cheklist moeten bijstellen om het proces bij te sturen. De checklist mag je vakantie niet bederven, het moet juist helpen om je de beste vakantie te laten beleven die je ooit hebt meegemaakt.

En dan kan je op reis gaan zoals Paul Theroux in al zijn reisboeken doet: reizen met een duidelijk doel, weten wat je resultaten moeten zijn, wat je allemaal moet doen en wat het je gaat kosten. Als je met DRAB op reis gaat, hoeft jouw vakantie geen drab te zijn.
© 2011 - 2024 Holidays, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarzeggerij en koffiedik kijken of lezenKoffiedik is het restant, ook wel bezinksel of drab genoemd, dat overblijft na het zetten van koffie. Bij het zetten van…
Gerust op reis met een vakantiechecklistGerust op reis met een vakantiechecklistEen vakantiechecklist is zeer handig. Hiermee verkleint u de kans aanzienlijk dat u iets vergeet. Een aantal benodigdhed…
Vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperkingU heeft vast wel eens gedacht, kon ik maar op vakantie. Kon mijn kind maar op vakantie. Konden we zelf maar eens een kee…
Avontuurlijke (familie)groepsreizen met Sawadee ReizenSawadee Reizen biedt avontuurlijke groepsreizen aan op locaties over de hele wereld. Als je een groepsreis van Sawadee R…

Kuurvakantie in DuitslandDuitsland is een zeer gevarieerd vakantieland dat de laatste jaren bezocht wordt door steeds meer Nederlanders. Een groo…
Bronnen en referenties
  • Atul Gawande (20009). The Checklist. How to get things right. London: Profile Books.
Holidays (14 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.