Op wat letten bij afsluiten reisannulatieverzekering?

Op wat letten bij afsluiten reisannulatieverzekering? Met de winter definitief achter de rug, dromen we volop van onze zomervakantie. Gemiddeld besteden we zo'n twaalfhonderd euro aan onze jaarlijkse vakantie. Maar wat als onze vakantie om de een of andere reden in het water valt, en niet kan doorgaan? Slechts een kleine minderheid (zo'n tien procent) van onze vakantiegangers speelt op veilig, en kiest voor een annulatieverzekering. Waar moeten we op letten bij het afsluiten van zo een annulatieverzekering en welk prijskaartje hangt eraan vast?

Dubbel verlies vermijden

Vele landgenoten zijn momenteel volop bezig met de voorbereiding van hun zomervakantie. In vele gevallen ligt de reisbestemming reeds vast, en is deze ook al geboekt. In de meerderheid der gevallen zonder het afsluiten van een annulatieverzekering zo blijkt uit recent onderzoek van verschillende verbruikersorganisaties. Dat zou ons wel eens zuur kunnen opbreken. Wat als onze vakantie om de een of andere reden letterlijk in het water valt, en we dus noodgedwongen moeten thuisblijven? Zonder annulatieverzekerting, gaat dan niet alleen onze geplande vakantie niet door, maar zijn we ook ons geld kwijt. Een annulatieverzekering kan dus veel ellende én financieel verlies voorkomen.

Kostrijs mag geen struikelblok zijn

Voor de kostprijs moet men het afsluiten van zo een annulatieverzekering beslist niet laten. De kostprijs van zo een reisannulatieverzekering bedraagt gemiddeld immers amper zo'n drie tot maximum vijf procent van ons jaarlijks bedrag dat we aan onze zomervakantie spenderen. Een te verwaarlozen bedrag dus, dat zéker niet in verhouding staat tot het financiële risico dat we nemen door zo een annulatieverzekering niet af te sluiten.

Annulatieverzekering onmiddellijk afsluiten

We sluiten zo een reisannulatieverzekering bij voorkeur af bij het boeken van onze vakantie. Wanneer we de kat uit de boom kijken en pas op het laatste moment kiezen voor zekerheid en zo een verzekering aangaan, verliezen we gemiddeld tussen de tachtig en honderd procent van de kostprijs van onze geboekte vakantie. Het zijn lang niet altijd gezondheidsredenen waarom we onze vakantie noodgedwongen annuleren. Dat gebeurt ook dikwijls uit financiële overwegingen omdat we, tijdens de periode die onze vakantie vooraf gaat, bijvoorbeeld werkloos werden.

Verschillende oorzaken voor annulatie vakantie

Voor het niet doorgaan van onze geplande vakantie, zijn inderdaad verschillende redenen verantwoordelijk. Gezondheidsproblemen zijn ongetwijfeld hoofdverantwoordelijk voor het niet doorgaan van onze vakantie. Jobverlies of het intrekken van de afgesproken vakantieperiode door de werkgever, zijn andere belangrijke oorzaken. Familiale redenen als een echtscheiding, een overlijden of onverwachte financiële uitgaven maken het lijstje met oorzaken voor het afgelasten van onze vakantie, compleet.

Meerderheid annulaties op laatste moment

De meerderheid der vakantiegangers houdt bij het boeken van hun vakantie, met dergelijke gebeurtenissen echter geen rekening. Men gaat er blijkbaar van uit dat zulks alleen anderen overkomt. Uit het recente onderzoek blijkt echter dat de meerderheid van de vakanties amper zeven dagen voor het geplande vertrek worden geannuleerd. Bij het boeken van onze vakantie, houden houden we er dus bij voorkeur rekening mee dat er zich steeds een onverwachte gebeurtenis kan voordoen.

Vooraf grondig informeren noodzakelijk

Dé annulatieverzekering bestaat niet. Er bestaan inderdaad tal van formules die ons op verschillende manieren en in verschillende omstandigheden, maximale bescherming moeten garanderen. Bij het afsluiten van een annulatieverzekering, dienen we ons dan ook zo goed mogelijk te informeren over de verschillende mogelijkheden. Sommige annulatieverzekeringen beperken zich tot het verzekeren van een vooraf bepaald aantal medereizigers. Andere verzekeringsformules gelden dan weer uitsluitend voor familieleden. Verder bestaan er ook annulatieverzekeringen die een deel van de kostprijs van onze vakantie terug betalen bij een vervroegde terugkeer. Wees hierbij waakzaam, want de voorwaarden om van zo een gedeeltelijke terugbetaling te kunnen genieten, verschillen van verzekeraar tot verzekeraar.

Kiezen tussen touroperator en verzekeringsmakelaar

Bij het afsluiten van een annulatieverzekering hebben we de keuze tussen de touroperator of de verzekeringsmakelaar. De meerderheid der reisorganisatoren bieden hun klanten een dergelijke reisannulatieverzekering aan, maar dat is niet altijd de beste keuze. We kunnen hiervoor dus ook bij een klassieke verzekeringsmakelaar terecht. In de meeste gevallen zijn annulatieverzekeringen bij deze laatste zelfs voordeliger.

Permanente annulatieverzekering

Diegenen die regelmatig reizen, kunnen voor een permanente annulatieverzekering kiezen. Dergelijke verzekering is immers niet aan één bepaalde vakantie gekoppeld, maar is een gans jaar geldig. Zo een permanente annulatieverzekering beschermt ons gezin het hele jaar, en draagt een prijskaartje van gemiddeld zo'n tweehonderd euro. Gaan we meer dan één keer met vakantie, dan doen we bij dergelijke verzekeringsformule al vlug heel wat voordeel.

Annulatieverzekering onmiddellijk afsluiten

Vakantiespecialisten en reisorganisatoren benadrukken bij dit alles dat we zo een annulatieverzekering bij voorkeur samen met het boeken van onze vakantie afsluiten. Verzekeraars bouwen immers een veiligheidsmarge in om zichzelf te beschermen, waardoor men zo een verzekering op het allerlaatste moment zelfs niet meer kan afsluiten. Jaarlijks worden in ons land méér dan honderdduizend vakanties om de een of andere reden geannuleerd.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is het afsluiten van een annuleringsverzekering verstandig?Is het afsluiten van een annuleringsverzekering verstandig?Bij het boeken van een vakantie wordt er vaak een annuleringsverzekering afgesloten. Een dergelijke verzekering geeft re…
Het vakantiekrediet, geld lenen om een vakantie te betalenJe kunt voor je vakantie een vakantiekrediet afsluiten. Deze kredietvorm bestaat uit een bepaald soort lening die je kun…
Onze vakantie vroeg boeken of kiezen voor lastminute?Onze vakantie vroeg boeken of kiezen voor lastminute?We zitten nog altijd in hartje winter, maar nu al zijn vele landgenoten met de voorbereiding van hun zomervakantie bezig…
Goedkoop op vakantieGoedkoop op vakantieIn tijden van recessie en kredietcrisis blijken Nederlanders toch nog steeds massaal op vakantie te willen. Maar wat als…
Vakantiebank. Voorwaarden en informatie voor gratis vakantieVakantiebank. Voorwaarden en informatie voor gratis vakantieDe vakantiebank is speciaal in het leven geroepen voor mensen die nooit op vakantie kunnen. Stichting Vakantiebank biedt…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.