Hoe kun je goedkoper reizen

Het is altijd spannend om nieuwe plaatsen te bezoeken, nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe culturen te ervaren. Maar reizen kan erg duur zijn. Je loopt vaak tegen onverwachte uitgaven aan, zoals uitgaan naar dure bars en clubs, extra activiteiten of uitstapjes of vervanging van kapotte camera's, of verloren telefoonladers (ik verlies deze voortdurend!). Maar als je wilt goedkoop reizen, zijn er tal van manieren waarop je geld kunt besparen, zonder de kwaliteit van je reis te beinvloeden. Dit geld kan dan gebruikt worden om wat extra tripjes of interessante activiteiten te doen, of je kunt het gebruiken voor uw volgende vakantie. Dus kijk naar deze low budget reistips en kijk welke je kunt toepassen op je volgende reis!

CouchSurfing

Als je je geen accommodatie kunt veroorloven, of je geld liever aan iets anders besteedt, kijk dan eens of je bij mensen kunt logeren die wonen in jouw vakantiebestemming. Het woord CouchSurfing komt van de website couchsurfing.com. Deze website verbindt reizigers op zoek naar accommodatie van over de hele wereld, met mensen die hun 'banken' aanbieden om op te slapen (maak je geen zorgen de meeste mensen hebben bedden). Het is heel gemakkelijk om je aan te melden en een profielpagina te maken. Vervolgens zoek je een bestemming, bijvoorbeeld Londen. Nu kun je op zoek naar mensen die in Londen wonen en of ze accommodatie aanbieden. Op hun profiel beschrijven mensen in detail wat ze aanbieden, hoe lang je kan blijven en het maximale aantal gasten dat welkom is. Sommige mensen kunnen je geen accommodatie aanbieden, maar bijvoorbeeld wel een afspraak maken om je door hun stad rond te leiden, of andere speciale activiteiten. Maar je wilt natuurlijk niet bij zomaar iemand blijven slapen, want hoe weet je of iemand betrouwbaar is? Couchsurfing heeft daar een uitgebreid systeem voor opgezet. Nadat je bij iemand hebt gelogeerd, kun je een recensie over elkaar schrijven. Dus lees beoordelingen van andere mensen voordat je contact opneemt met iemand. Neem een kijkje op hun profielpagina om een beeld van je potentiele gastheer of gastvrouw te krijgen. Er zijn ook enkele speciale prijzen en badges die uit gegeven worden aan top couchsurfers. Gewoon even goed rond te kijken op de site en jezelf vertrouwd maken met het systeem en de gemeenschap voordat je contact opneemt met iemand. En als je contact met iemand maakt, wees dan beleefd in je verzoek, en kijk of je iets aan kunt bieden in ruil voor je overnactin. Ik bied vaak aan om een keertje te koken, bijvoorbeeld een typisch Nederlandse maaltijd, of nodig ze uit voor een drankje in de plaatselijke kroeg. Je moet altijd proberen om iets terug te geven. Denk goed na over je e-mails en verzoeken voordat je ze verzendt, want mensen kunnen weigeren als ze het niet vertrouwen of je email niet genoeg informatie geeft.

Logeer bij vrienden

Als je vrienden hebt die in interessante plaatsen wonen, ga ze dan bezoeken. Dit is een geweldige manier om bij te praten met mensen die ver weg wonen, en het betekent gratis accommodatie. Neem iets leuks voor ze mee als bedankje, zoals typisch Nederlands eten van thuis, bloemen of een goed boek. Door te logeren bij mensen die daar wonen krijg je vaak een beter en ander beeld van de stad, als wanneer je alleen de toeristische spots bezoekt. Zij weten de beste toeristische plekjes, maar ze kunnen je ook naar plaatsen meenemen die minder bekend zijn. Ze kennen meestal wel de beste parken, de beste wandelingen, de beste restaurants en bars, en de off the beaten track plaatsen die je gewoon moet bezoeken.
Als je geen vrienden in het buitenland hebt wonen, kunt je ook een bezoek brengen aan vrienden in je eigen land. Je hoeft niet altijd ver weg te gaan voor de beste vakantie, soms zijn steden en dorpen in je eigen land net zo interessant.

Verblijf in hostels

Hostels of backpackers zijn relatief goedkope plekken om te verblijven. De algemene slaapzalen zijn het goedkoopst, maar als je je kamer niet wilt delen met onbekenden, of niet wil slapen in een stapelbed, dan hebben de meeste hostels ook dubbele of enkele kamers. Deze zijn iets duurder, maar nog steeds een stuk goedkoper dan het gemiddelde hotel. Iets anders wat ik een enorm pluspunt vind, is dat hostels en backpackers meestal keukens hebben waar je je eigen eten kunt koken, zodat je niet gedwongen elke avond uit eten hoeft te gaan. En dat brengt mij op het volgende punt.

Kook je eigen eten

Een groot deel van je reisbudget gaat meestal op aan voedsel. Je kunt meer dan de helft van dit bedrag besparen als je in plaats van uit eten gaan je eigen potje kookt. Bijvoorbeeld voor dezelfde prijs die je betaalt om 1 keer te ontbijten in een plaatselijk cafe, kan je waarschijnlijk een hele week ontbijten als je je inkopen doet bij de plaatselijke supermarkt. Hetzelfde geldt voor de lunch en voor het avondeten, en deze kosten kunnen snel oplopen. Maar als je gewoon normaal en simpel eten koopt in de supermarkt kan dit je een hoop geld besparen. Natuurlijk is het leuk om uit eten te gaan zo nu en dan, je bent op vakantie immers, dus ga dat ook zeker een paar keer doen om wat van de lokale cuisine te proeven!

Maak een realistische begroting voordat je vertrekt

Het helpt om een realistisch budgetplan te maken voordat je van huis gaat. Als je een idee hebt van hoeveel je geld je hebt, en wat de limiet is van je gemiddelde dagelijkse uitgaven is, is het minder waarschijnlijk dat halverwege je vakantie al je geld al op is.

Onderzoek wat je gemiddeld zal moeten besteden aan accommodatie per nacht. Dit is gemakkelijk als je vantevoren alles gereserveerd hebt. Als je nog niets geboekt hebt, kijk dan naar de gemiddelde prijzen van de hotels, hostels of campings in het land van bestemming en vermenigvuldig dit met het aantal nachten dat je er zult verblijven.

Kijk nu naar voedsel. Zul je vaak uit eten gaan, of zul je veel zelf koken? Wil je veel uitgaan naar bars en clubs, want drankjes kunnen duur zijn en moeten worden opgenomen in je budget. Bereken hoeveel je elke dag kunt besteden aan eten.

Dat brengt ons bij je vakantie plannen. Ga je elke dag op het strand liggen, of veel wandelen? Dit is gratis, dus je hoeft hier niet veel geld op je begroting te zetten. Maar als je veel wilt reizen, een skydive wil doen, wil duiken of andere activiteiten, zul je dat in je budget moeten opnemen om te zien of je daar genoeg geld voor hebt.

En tenslotte, maak je begrotig nooit te krap. Als je op reis bent zul je altijd tegen onvoorziene kosten aanlopen en als je begroting te krap gepland is, kom je misschien niet uit met je geld. Zorg er dus voor dat uw budget dit toelaat, of dat je genoeg geld op een andere rekening hebt staan om deze extra's te dekken. Niets is zo frustrerend als blut te zijn op een exotische plek met tal van interessante (dure) activiteiten om te doen (zoals duiken, zwemmen met dolfijnen, of een mooie safari).

Plan een aantal gratis activiteiten

Niet alles wat je doet terwijl je weg bent hoeft geld te kosten. Natuurlijk zijn er veel georganiseerde uitstapjes en reizen, mooie culturele workshops en activiteiten zoals raften of zwemmen met dolfijnen die een aanslag op je budget zullen zijn. Maar er zijn ook veel gratis dingen om te doen.

Je zou bijvoorbeeld kunnen gaan voor een wandeling. Veel plaatsen hebben een mooie omgeving, met een aantal mooie plekjes en prachtige uitzichten. Vraag eens bij het lokale informatiecentrum om een kaart en enkele aanwijzingen. Soms hebben ze gratis fietsen (of je kunt goedkoop fietsen huren), dus je zou een fietstocht kunnen maken. Ga naar het strand of een bezoek een nabijgelegen meer. Dit kan een heerlijk goedkope en ontspannende dag betekenen. Zorg wel dat je je zonnebrand meeneemt. En veel landen en steden hebben gratis musea. Zoek uit welke musea er zijn, en kies er een die je interessant lijkt. Dit kan zorgen voor een zeer leerzame en interessante dag.

Zoek goedkopere vluchten

Het loont de moeite om rond te kijken naar goedkope vluchten voor jezelf. De meeste mensen boeken hun vluchten (en ook hotels) via reisbureaus. Maar deze instanties werken vaak alleen met een beperkt aantal luchtvaartmaatschappijen, en je betaalt een extra commissie, omdat ook het reisburo er natuurlijk aan moet verdienen. Als je gewoon online zoekt, kun je vaak goedkopere vluchten vinden voor de helft van wat reisbureaus bieden. Het vergt wel een beetje meer tijd om een goede deal te vinden, maar ik vind dit meestal wel de moeite waard.

Probeer uit te vinden welke budgetvliegmaatschappijen naar de bestemming van je keuze vliegen. Ik bezoek meestal een of twee reisbureaus voor een offerte van vluchten en kosten, omdat ze daar vaak de beste en makkelijkste routes weten (in het geval dat je niet in een keer naar je bestemming kunt vliegen en ergens moet een overstappen). Bij het reisburo weten ze vaak de handigste overstapplaatsen voor je op een rijtje te zetten. Eenmaal weer thuis, kijk ik dan op internet of ik zelf iets goedkopers kan vinden. Je hebt vaak wel een credit card nodig als je je vluchten online boekt.

Een zeer goedkope luchtvaartmaatschappij die naar Azie en een groot deel van Australië vliegt, is Air Asia. Voor Europa ga ik vaak met EasyJet of RyanAir als goedkope luchtvaartmaatschappijen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop interrailenMet een InterRail pas kun je onbeperkt met de trein door Europa reizen. Je kunt interraillen zo duur maken als je zelf w…
Met weinig budget toch op vakantieMet weinig budget toch op vakantieBen jij de koude dagen en het slechte weer ook zo zat? Maar heb je niet veel geld beschikbaar voor een vakantie. Geen no…
Goedkoop overnachten op vakantieGoedkoop overnachten op vakantieGa jij op vakantie? Dan weet je vast wel dat de kosten soms behoorlijk kunnen oplopen. Het is niet goedkoop om een paar…
Goedkoop vliegenGoedkoop vliegenHoe kan je het beste goedkope vliegtickets kopen? Bezuinigen op je reiskosten is zeker rendabel, want het gaat om relati…

mijn kijk opWat is couchsurfen en hoe doe je dat veilig?Couchsurfing is een online sociaal netwerk dat gebaseerd is op de gastvrijheid van mensen, dat al jaren bestaat. Je kunt…
Vakantieveilingen vergelekenVakantieveilingen vergelekenVeilingen zijn er op allerlei gebied. Inboedels worden geveild maar ook huizen en auto's. Dus waarom geen vakantieveilin…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.