Negen stappen naar een topvakantie

Negen stappen naar een topvakantie Een vakantie regelen betekent voorpret, maar ook denkwerk. Wil je er (bijna) geen omkijken naar hebben, of regel je alles graag zelf? Naar het reisbureau, of surfen op Internet? Lastminute, of juist op jacht naar vroegboekkorting? En waaraan moet je denken als er kinderen meegaan? Negen stappen van planning tot verzekering, én deskundig advies van Barbara Keurntjes van D-Reizen.

Stap 1: reisperiode plannen

Snel via Internet of reisbureau een lastminute regelen, of maanden tevoren de reisgidsen uitspellen? Barbara Keurntjes van D-reizen adviseert: 'Als je écht een voorkeur hebt voor een bepaalde accommodatie of bestemming, kun je er beter vroeg bij zijn en uit de reisgids boeken. De meest geliefde accommodaties zijn het snelst volgeboekt.' Wel heeft lastminute reizen natuurlijk iets avontuurlijks: inpakken en wegwezen! Het kan bovendien financieel voordeel opleveren. Verkijk je daar echter niet op. Aanbiedingen als vroegboekkorting of 'twee vakantieweken voor de prijs van één' uit de reisgids kunnen minstens zo voordelig uitpakken!

Stap 2: wensen inventariseren

Ga er gezellig samen voor zitten en schrijf een verlanglijst met alle wensen van de reisgenoten. Ga je met kinderen op reis, dan moet een appartement of hotel natuurlijk een flink zwembad hebben, en voor de kleintjes een kindergedeelte (is er toezicht?) En hoe lang mag het lopen zijn naar strand of attracties? Kleine-kinderbenen zijn sneller moe. Dito voor steile bergpaden en trappen naar accommodaties. En: wordt het de verrassing van elke avond een ander eetadresje, of het gemak van half- of volpension? Kiezen we voor het comfort van een hotel of voor het avontuurlijke van een tent? Enzovoort. Zijn alle wensen aan bod gekomen, dan kan de zoektocht naar de 'bijpassende' reis beginnen.

Stap 3: bestemming kiezen

De wereld is een dorp, de mogelijkheden onbegrensd. All-Inclusive resorts zijn erg populair bij reizigers met kinderen. Net als uiteraard bungalowparken. Maar denk ook aan actieve of kampeervakanties, cruises en weekendjes weg. Alle betere reisbureaus bieden deze aan. Zelfs een verre of avontuurlijke reis maken kan met de kids. Reisorganisatie Sawadee organiseert actieve familiereizen. Ook Djoser biedt tijdens schoolvakanties 'kids-vriendelijke' reizen aan met aangepaste routes en programma's, tot bestemmingen als Afrika toe! Nog een verrassende tip van Barbara Keurntjes: 'Mits de kinderen oud genoeg zijn voor een langere vliegreis, is een Carribbean Cruise een waar avontuur. Aan boord is van alles te doen. Je kunt je natuurlijk met de kinderen vermaken in het zwembad. Speciaal voor de kids zijn er activiteiten als disco en kinderclub, terwijl volwassenen bijvoorbeeld casino of theater bezoeken.' Wat dichterbij huis? Ferry-maatschappijen zoals P&O Ferries maken tijdens schoolvakanties met gezichtsbeschilderen en karaoke een (kinder)feest van de oversteek naar o.a. Groot-Brittannië. En tijdens de mini-piratencruise van DFDS Seaways zijn er piratenfeesten, clowns en kleurwedstrijden.

Stap 4: feiten checken

Soms zien de plaatjes in reisgidsen er wel heel rooskleurig uit. Je kunt echter plaats en accommodatie al op afstand kritisch beoordelen. Reisbureaus hebben de Toeristiek in huis, een naslagwerk waarin veel bestemmingen nuchter en onafhankelijk beschreven worden. Je kunt meestal een kopie van de desbetreffende pagina meekrijgen. Internet bewijst hier ook goede diensten. Op sites als www.vakantiereiswijzer.nl vind je persoonlijke reiservaringen, vooral voor populaire bestemmingen.

Stap 5: de beste 'deal' zoeken

Ken je die reclame waarin een gniffelende medereiziger honderden Euro's minder blijkt te hebben betaald voor dezelfde reis? Niet bevorderlijk voor de vakantiepret, maar de kans is reëel. Prijzen kunnen per organisatie sterk verschillen. Zelf vergelijken kán, maar is tijdrovend. Boek je liefst via een reisbureau? D-reizen reisbureaus bieden als slim alternatief de PrijsCheck aan. Een automatisch systeem vergelijkt van diverse reisorganisaties de prijzen voor pakketreizen én losse tickets. Ook online zijn er diverse vakantiereizenvergelijkers. Nog meer voordeel halen? Let op seizoens- of leeftijdgebonden aanbiedingen. Veel bungalowparken geven leeftijdskortingen. Vakantieparken zoals Disneyland Parijs hebben actieperiodes waarbij je de kids gratis meeneemt.

Stap 6: gezond op reis

Laat gezondheidsproblemen de vakantie niet bederven, en check ruim vóór het boeken of je vaccinaties nodig hebt. Die zijn namelijk niet alleen nodig voor verre, exotische oorden, maar ook voor een populaire zonnebestemming als Turkije. Vaccinaties moeten soms ruim tevoren worden geregeld. Laat je dus bijtijds adviseren door reisbureau of huisarts. Of bezoek de lokale GGGD, deze heeft vaak een telefonisch of inloopspreekuur voor reizigers.

Stap 7: boeken

Eindelijk! Alle voorbereidingen zijn getroffen, je kunt de reis gaan boeken. De leukste stap, maar…bij het reisbureau loopt je de procedure door met een reisbureaumedewerker. Wie daarentegen via Internet boekt, is op zichzelf aangewezen. Levert dat geen risico's op? Barbara Keurntjes: "Nee hoor. Online boeken bij een gerenommeerde reisorganisatie is heel veilig. Ook kun je een 'mixvorm' kiezen tussen online en bij het reisbureau boeken. Iemand kan iets uit onze reisgids kiezen, de bijbehorende code invoeren op www.d-reizen.nl, en zonder complicaties de reis boeken. Ook kun je je online oriënteren en met de online verzamelde gegevens naar het reisbureau gaan om te boeken.' Boek en betaal je online? Let op of er een melding op het beeldscherm komt dat je via een beveiligd site-onderdeel gaat boeken, zodat kwaadwilligen niet bij je vertrouwelijke gegevens kunnen komen. Vervolgens verschijnt ook in de balk onderaan het scherm een hangslotje.

Stap 8: papierwinkel regelen

Ga altijd goed verzekerd op vakantie. En vergeet niet bijtijds te kijken of de paspoorten niet verlopen zijn. Sommige landen vereisen dat een paspoort nog een bepaald aantal maanden na de reis geldig is, dus laat het niet op de week nauwkeurig aankomen. Ook verschillen de legitimatievereisten per land. Zorg dus dat je vooraf weet wat in een bepaald land vereist is. Meestal weet de reisorganisatie er alles van. Wanneer je een 'zelfregelaar' bent en je kunt online niet de nodige informatie vinden, bel dan gewoon de afdeling Reisdocumenten van het ministerie van Ministerie van Buitenlandse Zaken, tel. 070 36 22 435. De nodige informatie over reis- en annuleringsverzekeringen staat op de sites van grote verzekeraars.

En nu alles perfect geregeld is, rest alleen nog stap 9: inpakken, wegwezen en heerlijk samen genieten!

Vakantie met garantie

Let op dat de reisorganisatie waarje bij boekt, aangesloten is bij ANVR/SGR. Niet voor niets zaten onlangs weer tal van reizigers met de brokken omdat een niet-aangesloten touroperator failliet ging. Dankzij Stichting Garantiefonds Reisgelden ofwel het SGR krijg je bij problemen als faillissement van de touroperator de reissom terug. Het ANVR-logo kun je zien als kwaliteitsgarantie. Twijfel je, dan heeft de ANVR een lijst van aangesloten reisbureaus. je betaalt bij de reis ook altijd een bijdrage aan het Calamiteitenfonds. Dit garandeert een financiële vergoeding, als een onverhoopte calamiteit de reis verstoort.

Doe het zelf-reizen

Regel je liefst alles zelf, van reis tot accommodatie? Zo boetseer je de vakantie helemaal naar je eigen wensen toe. Ook is dit avontuurlijk: geen platgetreden paden, maar verrassingen 'na elke bocht'. Bovendien heeft zo'n eigen gevonden adresje vaak iets heel oorspronkelijks. Echter… het is niet per se goedkoper: omdat touroperators groot inkopen, kunnen zij flinke kortingen bedingen. Ook valt dat leuke zelfgeboekte bungalowtje niet onder ANVR-garanties of Geschillencommissie. Er zijn websites en krantenadvertenties genoeg waar appartementen worden aangeboden, maar, zo adviseert de Consumentenbond: let op of de verhuurder ervaren, betrouwbaar en professioneel overkomt. Het beste is om op aanraden van anderen te boeken, die ergens geweest zijn; elk jaar weer circuleren de verhalen van mensen die bij aankomst in het buitenland voor de deur van een al verhuurd appartement stonden, of op de plaats van aankomst zelfs helemaal geen leuk vakantiehuisje aantroffen! Stuur dus op z'n minst altijd wat mailtjes of correspondentie heen en weer met de eigenaar van de accomodatie: reageert men bijtijds? Krijg je de gewenste informatie of stuurt men je met een kluitje in het riet? Zijn referenties beschikbaar? Wat voor resultaat krijg je als je op de accomodatie of op de naam van de eigenaar googelt? En tot slot: goede diensten voor de doe-het-zelf-reiziger bewijst een gerenommeerd reisboek (Capitool, Elmar, ANWB). Deze 'recenseert' nuchter zaken als bestemming, accommodaties, attracties en restaurants.
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op vakantieGoedkoop op vakantieIn tijden van recessie en kredietcrisis blijken Nederlanders toch nog steeds massaal op vakantie te willen. Maar wat als…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…
Goedkoop op vakantie met handige bespaartips en budgettipsGoedkoop op vakantie met handige bespaartips en budgettipsTen tijde van de economische crisis worden we gedwongen om steeds meer te besparen en dat geldt ook voor het besparen op…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…

Klimaatneutraal vliegenKlimaatneutraal vliegenZoals vele Nederlanders de auto niet willen laten staan, willen velen ook niet hun vakantie vlucht missen. Ook heb je pr…
Goedkoop vakantie vieren in een Nivon NatuurvriendenhuisWie goedkoop vakantie wil vieren kan heel goed terecht bij de Nivon Natuurvriendenhuizen. Bij de Nivon Natuurvriendenhui…
Bronnen en referenties
  • www.d-reizen.nl
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 07-08-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.