Goedkoop vakantie vieren in een Nivon Natuurvriendenhuis

Wie goedkoop vakantie wil vieren kan heel goed terecht bij de Nivon Natuurvriendenhuizen. Bij de Nivon Natuurvriendenhuizen kost een overnachtig veel minder dan in een hotel. Bovendien liggen Nivon Natuurvriendenhuizen altijd in een prachtige natuurlijke omgeving. Ook zijn er Nivon familiecampings en kampeerterreinen.

Niet in een duur hotel, maar toch een goede slaapplek: Nivon Natuurvriendenhuizen

In een hotel overnachten kost veel geld. Wie toch graag in een andere omgeving wil zijn gedurende een korte tijd en tevens wil genieten van prachtig natuurschoon kan terecht op de 15 locaties van de Nivon Natuurvriendenhuizen. Mensen die daar voor kiezen krijgen daarvoor een verblijf in een echt groene omgeving met een opvallende flora en fauna en een schone, nette, maar eenvoudige accommodatie. Ook heeft het Nivon 4 familiecampings en 6 natuurkampeerterreinen.

Samen vakantie vieren, maar met privacy

Het concept van Nivon is eenvoudig: Vanuit de gedachte van samenwerking kunnen mensen gebruik maken van gezamenlijke faciliteiten als een huis met de nodige voorzieningen. Gasten hebben een eigen kamer, maar delen keuken, eetzaal en sanitair. Vrijwilligers beheren met behulp van de gasten niet alleen het gebouw, maar ook de natuur die rondom het gebouw ligt. Elk huis ligt in een ander deel van het land en heeft dus haar specifieke bijzonderheden. Allen liggen ze in een zeer groene omgeving, waar veel te zien, te beleven en te leren valt. Ook zijn er vaak veel activiteiten die ondernomen kunnen worden.

De natuurvriendenhuizen zijn:

  • Hall (bij Eerbeek) - ABK-huis
  • Een - West Allardsoog
  • Hoek van Holland - August Reitsma
  • Wijk aan Zee - Banjaert
  • Bennekom - Bosbeek
  • Noordlaren - De Hondsrug
  • Buurse - Den Broam
  • Heerlen - Eikhold
  • Darp (bij Havelte) - Het Hunehuis
  • Bergen aan Zee - Het Zeehuis
  • Vlaardingen - Hoogkamer
  • Dordrecht - Kleine Rug
  • Lage Vuursche - Koos Vorrink
  • Bornerbroek - Krikkenhaar
  • Oisterwijk - Morgenrood

De kampeerterreinen zijn

  • Wijk aan Zee- Banjaert
  • Wijlre - De Gele Anemoon
  • Schipluiden - De Grutto
  • Hall - Het Hallse Hull
  • Lettelbert - De Hondenhoek
  • Vlaardingen - De Hoogkamer
  • Dordrecht - Kleine Rug
  • Noordwolde - De Meenthe
  • Oisterwijk - Morgenrood
  • Noordlaren - Hondsrug

Logeren vanaf 10 tot 30 euro per nacht per persoon

De tarieven van de Nivon huizen in 2009 zijn voor leden van het Nivon:
  1. Voor kinderen van 3 tot 16 jaar 12,23 per nacht tot 16,31 per nacht, (afhankelijk of het hoog-, of laagseizoen is).
  2. Leden vanaf 17 jaar betalen per nacht 16,31 of 21,75 (ook weer afhankelijk van hoog- of laagseizoen)
  3. Niet-leden van 3 tot en met 16 jaar betalen 16,31 of 21,75 euro per nacht (hoog- of laagseizoen)
  4. Niet-leden vanaf 17 jaar betalen of 21,75 of 29 euro per nacht (hoog-, of laagseizoen)

Overigens zijn er ook huizen die iets meer of iets minder berekenen. De prijzen hierboven zijn richtprijzen en gelden voor Banjaert, Hunehuis en Zeehuis.

Tarieven kampeerterreinen:

Voor het kamperen op een Nivon terrein wordt in 2009 voor een plaats 2,45 per nacht in rekening gebracht, plus 4,30 euro per persoon per nacht. Wie geen lid is, betaalt 3,25 per nacht voor de plaats en daarboven op nog eens 5,75 per persoon per nacht. In het laagseizoen is het kamperen goedkoper. Ook kinderen tot en met 16 jaar krijgen korting.

Lidmaatschap Nivon

Het lidmaatschap van het Nivon kost tussen de 24 en 36 euro per jaar.

Het ontstaan van de natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen

Het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (Nivon) is een culturele vereniging die altijd verbonden is geweest met de Nederlandse arbeidersbeweging. Centraal staan volksontwikkeling en natuurvriendenwerk. De voorloper van Nivon is het IvAO, het Instituut voor Arbeiders Ontwikkeling, ontstaan door de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP) en de Vakbond NVV. Dit orgaan wilde de gewoner burgers vooral scholing geven en er voor zorgen dat zij aan culturele activiteiten mee konden doen, naast de politieke en sociaal-economische strijd die dit deel van de bevolking moest voeren. Door gezamenlijk te wandelen, te reizen, door de natuur aan nader onderzoek te onderwerpen en door bezig te zijn met culturele kwesties werd dit doel nagestreefd. De natuurhistorische zaken werden ondermeer onderzocht door samen te kamperen. Het IvAO wilde daardoor proberen om arbeidersgezinnen bewust te maken van hun potentieel. Door samen dingen te ondernemen werd een saamhorigheidsgevoel gekweekt en moesten mensen uit kunnen groeien tot succesvolle personen die kozen wat ze graag wilden.

Samenwerking met Oostenrijkse Natuurvrienden

Vanaf 1928 werd de samenwerking gezocht met de Natuurvrienden, een beweging die in Oostenrijk was opgezet. De rijke inwoners van dat land gingen vakantie houden in de bergen, maar ontzegden dit de arbeiders. Zij zetten daarom zelf berghutten op die ze natuurvriendenhuizen noemden. In 1907 werd de eerste eigen berghut neergezet op de Padasterjoch. Om ook Nederlandse arbeiders het genot te laten smaken van reizen werden daarvoor initiatieven ontplooid. De Nederlandse Reisvereniging wilde daar echter niet aan meewerken. In 1921 werd daarom een eigen vereniging opgezet, de Nederlandse Arbeiders Reis Vereniging (NARV). De contacten tussen de beide verenigingen en de mensen die daarmee op stap waren, waren vervolgens snel gelegd.

Democratisch-socialisme bleef de basis van het Nivon

In 1925 sloot de NARV zich aan bij de Internationale Natuurvriendenclub en daaruit ontstond de bouw van natuurvriendenhuizen in Nederland. De Krikkenhaar in Almelo werd in 1928 opgezet en later volgde nog 14 huizen en 14 kampeerterreinen. In 1959 veranderde de naam van Instituut voor Arbeidersontwikkeling waarin opgenomen de Natuurvrienden in het Nivon. Vanaf dat moment zat er geen partijpolitiek meer achter de organisatie, maar het democratisch-socialisme bleef wel de basis waarop de huizen dreven. Tevens bleef dat vrijwilligers de huizen en campings draaiende houden en dat mensen voor weinig geld vakantie kunnen vieren in een prachtige omgeving. Bovendien is het samen dingen doen in de vrije tijd nog steeds van toepassing op het Nivon. Wel heeft de organisatie zich aangepast aan de tijd. Naast het verhuren van een kamer kunnen leden en niet leden ook deelnemen aan een keur aan activiteiten variërend van wandelen, fietsen en varen tot zeilweekenden, krab- en druivenweekenden, bosweekenden, creatieve weekenden met cursussen schilderen en andere kunstzinnige uitingen en nog veel meer. Zij worden gehouden in binnen- en buitenland.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop overnachten op vakantieGoedkoop overnachten op vakantieGa jij op vakantie? Dan weet je vast wel dat de kosten soms behoorlijk kunnen oplopen. Het is niet goedkoop om een paar…
Goedkoop in een hotel overnachten in het buitenlandGoedkoop in een hotel overnachten in het buitenlandDe meeste mensen willen op vakantie het maximale uit hun geld halen, en het liefst in een mooie hotelkamer overnachten a…
Apart overnachten: slapen in een gevangenis en een vliegtuigEr zijn veel manieren om op een aparte manier te overnachten: in een heus vliegtuig en in de gevangenis.
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…

Negen stappen naar een topvakantieNegen stappen naar een topvakantieEen vakantie regelen betekent voorpret, maar ook denkwerk. Wil je er (bijna) geen omkijken naar hebben, of regel je alle…
Goedkoop op vakantieGoedkoop op vakantieIn tijden van recessie en kredietcrisis blijken Nederlanders toch nog steeds massaal op vakantie te willen. Maar wat als…
Bronnen en referenties
  • www.nivon.nl
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 02-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.