Goed voorbereid op vakantie

Goed voorbereid op vakantie Op vakantie gaan is leuk. Maar het vergt ook de nodige vakantievoorbereidingen. Wie moe en niet zo goed is toegerust op wat komen gaat, kan de eerste dagen flink geïrriteerd raken en dat komt de sfeer meestal niet ten goede. Hoe bereid je je voor op je vakantie? Hoe zorg je dat je vakantie goed verloopt? Een goede vakantievoorbereiding is het halve werk.

Ga niet oververmoeid op vakantie

Mensen die met de auto op vakantie gaan, zijn vaak vermoeid. Vaak wordt tot de laatste dag en de laatste snik gewerkt, en dan moet het organiseren beginnen. Alles bij elkaar pakken, in de auto laden, soms weer dingen uit de wagen halen omdat die weer nodig zijn, lastige kinderen de laatste telefoontjes of bezoekjes aan zieken, ouders of de oppas van planten of dieren. Beter is het om twee dagen langer thuis te blijven en al die dingen rustig aan te plannen.

Eerst de auto even checken

Laat bovendien de auto voordat u vertrek nog even nakijken. Is de accu goed, ligt er een goede reserveband achterin, zijn de vloeistoffen goed bijgevuld, de banden op spanning? Ga bovendien na wat de landen waar u doorheen rijdt of waar u naartoe gaat van u verwachten op het gebied van autozaken. In Frankrijk moet u bijvoorbeeld een veiligheidsvest in de auto hebben, in Spanje een set reservelampjes en in Polen is een brandblusser verplicht. U kunt bij de ANWB navragen wat er nodig is voor de landen waar u doorheen rijdt of waar u heen gaat.

Lijst van wat er thuis nog moet gebeuren

Maak bovendien een lijstje met alles wat er moet gebeuren en streep alle zaken die gedaan zijn af. Zo houdt u het overzicht en wordt de rust vanzelf groter.
Maak eerst een lijst van wat er thuis moet gebeuren. Daarop kan staan:
  • Inpakken
  • Rekeningen betalen
  • Vuilnis verwerken
  • Vaatwasser en wasmachines legen
  • Afspraken maken over planten water geven, dieren verzorgen, post uit de brievenbus halen met buren of familie. Afgeven van een sleutel voor dat doel. Afspreken waar zij of anderen u kunnen bereiken
  • Uitzetten apparatuur die mogelijk beschadigd kan raken
  • Afscheid nemen van mensen die u nog even wilt zien voordat u vertrekt
  • Laatste inkopen doen voor noodzakelijke spullen die mee moeten, maar die u niet meer heeft of die u nieuw wilt kopen
  • Geneesmiddelen checken – is er voldoende voor de vakantie. Is er ook extra in het geval dat er een koffer kwijtraakt of iets gestolen wordt

Lijst van dingen die u mee wilt nemen op vakantie

Maak bovendien een lijst van de dingen die u mee moet nemen. Zo’n lijstje kan bestaan uit de volgende onderdelen:
  1. Kleding voor ieder lid van de familie
  2. Toiletartikelen
  3. Paspoorten
  4. Inentingenpaspoort
  5. Ziektekostenpasjes
  6. Rijbewijs
  7. Verzekeringspapieren voor de auto
  8. Groene kaart
  9. Bewijs van reisverzekering
  10. Telefoonnummers van achterblijvers
  11. Noodnummer van uw reisverzekering
  12. Pas van de ANWB of een andere hulpinstantie bij pech onderweg
  13. Adresboekje voor het schrijven van kaarten
  14. Vakantieadres (ook achterlaten voor de mensen die thuisblijven)
  15. Schoenen en sokken voor diverse weersoorten
  16. Kinderenspullen voor spelen
  17. Bij kamperen natuurlijk alle kampeerspullen
  18. Geneesmiddelen
  19. Verbandmiddelen bij ongelukjes,
  20. Tampons of maandverband (is in sommige landen echt niet te krijgen),
  21. Een tekentang,
  22. Een thermometer,
  23. Pijnstillers ook voor de kinderen,
  24. Ontsmettingsmiddel,
  25. Middel tegen insecten en muggen en tegen beten van die gevleugelde vrienden,
  26. Eventueel een geneesmiddelenpaspoort,
  27. Middel tegen diarree en uitdroging (ORS)
  28. Middel tegen obstipatie,
  29. Zonnebrand
  30. Anticonceptie
  31. Reisgids(en)
  32. Boek(en) en of tijdschriften
  33. Spelletjes voor in de auto voor de kinderen
  34. Pinpas en of creditkaart. Voor de creditkaart is tegenwoordig ook vaak een code nodig voor betaling. Vergeet die niet.
  35. Als u naar een land gaat waar niet met euro’s betaald kan worden eventueel buitenlandse geld of zorg ervoor dat u weet of en waar u geld kunt halen
  36. Eerste levensbehoeften voor de dag of nacht dat u aankomt
  37. Voldoende drinken en eten voor in de auto (koelbox mee, dat wordt u niet ziek)
  38. Paar kledingstukken die zo voor het grijpen liggen als het weer verandert. Dus voor zowel koude als warme perioden

Neem voor de vakantie voldoende rust

Slaap bovendien de dagen voordat u vertrekt lekker uit, zodat u uitgerust op pad kunt gaan. Niets ergers en gevaarlijkers dan iemand die oververmoeid achter het stuur zit. Bovendien is bewezen dat in de vakantieperiode daardoor veel meer ongelukken gebeuren. Ga dus uitgerust op weg.

Laat uw huis veilig achter

Laat uw woning bovendien veilig achter. Thuiskomen en erachter komen dat alle kostbare of dierbare zaken zijn verdwenen is niet bepaald een warme ontvangst. Doe daarom het volgende:
  • Doe alle ramen en deuren dicht of op slot. Ook al gaat u maar een paar dagen weg.
  • Laat sleutels van ramen en deuren niet in de sloten zitten, maar leg ze ergens waar dieven ze niet kunnen zien en of vinden.
  • Leg nergens reservesleutels neer of doe ze in een kluis. Haal labels van sleutels, dat brengt mensen alleen maar op ideeën.
  • Zeg tegen uw buren wanneer u weg gaat en wanneer ze u terug kunnen verwachten
  • Zorg ervoor dat allerlei materiaal dat normaliter nog wel eens in de tuin staat of bij uw schuur nu veilig opgeborgen wordt. Zorg er ook voor dat dieven geen kans krijgen met uw eigen ladder uw huis binnen te gaan.
  • Zorg ervoor dat iemand zo vaak de post uit de brievenbus haalt dat het lijkt alsof u gewoon thuis bent.
  • Als het kan laat iemand dan voor uw tuin zorgen. Een verwilderde tuin geeft de indruk dat er niemand thuis is en zet mensen met vreemde ideeën al snel op het spoor om daar maar eens misbruik van te maken
  • Zorg voor een tijdklok waardoor lampen ’s avonds aangaan. Zo lijkt het alsof u gewoon thuis bent.
  • Breng waardevolle goederen in kaart of zorg er voor dat ze gemerkt worden.
  • Als u hele bijzondere objecten thuis hebt, zet ze dan tijdens de vakantie ergens neer waar niemand ze kan zien.
  • Spreek uw antwoordapparaat niet in met dat u op vakantie bent. Zet ook niet op Hyves, Twitter of een andere community dat u er een paar weken niet bent. Dit soort wegen wordt door inbrekers namelijk tegenwoordig ook gewoon gevolgd
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…
Vakantie-uren: waar moet je op letten?Door de grote inhoud in je contract is het vaak lastig om het overzicht te houden, er is over heel veel verschillende di…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…
Vakantie: uw huis veilig en energiezuinig achterlatenVakantie: uw huis veilig en energiezuinig achterlatenVoordat u op vakantie gaat, moet u maatregelen treffen om de kans op inbraak zo klein mogelijk te houden. In de vakantie…

Alles wat je moet weten over reisdocumentenAlles wat je moet weten over reisdocumentenGa goed voorbereid op reis en zorg ervoor dat je de benodigde documenten bij je hebt. Deze info is zowel geldig voor Bel…
Voorkom vakantiestressVoorkom vakantiestressEen vakantie geeft voor sommigen meer stress dan rust. U moet veel organiseren voordat u weg kunt. Niet alleen privé, ma…
Bronnen en referenties
  • ANWB
  • Politie
  • De Kampioen
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 02-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.