Fit het vliegtuig uit

Fit het vliegtuig uit De mensheid vliegt wat af, want menigeen wil het liefst de hele wereld zien. Verre oorden kan je nu eenmaal het beste per vliegtuig bereiken en dus zien we nogal wat luchthavens uitbreiden. Al die mensen moeten immers veilig vervoerd worden door de lucht. Voor de verre vluchten zit je langdurig en relatief krap en dus is het goed om wat te ondernemen tijdens de vlucht. De kans is groter dat je op deze wijze ook nog fit het vliegtuig weer uit stapt.

Is vliegen leuk?

Of vliegen leuk is, is verschillend in te vullen. De een vindt het vliegtuig niets meer of minder dan een vervoermiddel dat je van A naar B brengt en de ander vindt het vliegen op zich een gebeurtenis. Die laatste zal er meer van genieten, maar dat is eigenlijk voor iedereen de boodschap. Kom je tijd in het vliegtuig zo comfortabel en prettig als mogelijk door en daar hoort ook wat voorbereiding bij.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Een fitte vlucht

Voorbereiding

Bij een lange vlucht kan de handbagage belangrijk zijn. Denk er thuis goed over na wat je aan handbagage meeneemt. Je tablet, een lekker boek, wat tijdschriften, je lievelingsmuziek etc. Check ook even hoeveel handbagage je mee mag nemen (formaat en gewicht). Dat verschilt per luchtvaartmaatschappij en voorkomt bij het inchecken mogelijk problemen.

Een ontspannen begin is erg belangrijk en dat wil ook zeggen dat je zonder stress richting het vliegtuig moet gaan. Check de dag voor je vertrek wat exact je tijdstip van vliegen is. Zo kan je op tijd de deur uit om op tijd op het vliegveld aan te komen.

Mooi gekleed het vliegtuig in gaan is een optie, maar lekker comfortabele kleding in de meestal toch al niet zo’n grote stoelen, is misschien veel handiger. Ook al ga je naar een warm land, een vestje in het vliegtuig is vaak prettig. Het kan er namelijk behoorlijk koud zijn.

Voor je in mag checken moet je vaak wachten. Beweeg dan nog even, want het zitten tijdens de vlucht is al lang genoeg. Gewoon een stukje lopen is vaak al voldoende. En als je toch moet wachten en wat wilt drinken, neem dan vooral geen drankje met cafeïne en ook geen alcohol. Als je tijdens de vlucht wil slapen, zijn deze drankjes niet bevorderlijk.

Bron: Gellinger, PixabayBron: Gellinger, Pixabay
Tijdens de vlucht
Tijdens een lange vlucht is de voorbereiding (middels de handbagage) dus belangrijk. Een lange vlucht lijkt een stuk korter als je een goed boek kunt lezen, naar lekkere muziek kunt luisteren of het entertainmentprogramma van het vliegtuig kunt bekijken. Daar tref je qua films, tv-series en documentaires eigenlijk voor ieder wat wils. Maar heb je op je tablet een leuk spelletjes staan, dan is dat ook een optie.

Voor wat betreft de interne mens, is het goed iets meer te drinken in het vliegtuig in verband met de droge lucht. Eigenlijk is water het beste. Smeer je huid voor of vlak na het vertrek ook in met een nachtcrème, dat helpt ook tegen de droge lucht in het vliegtuig. Als je wat wilt eten, houd het bij voorkeur bij een lichte maaltijd. Dan heb je de minste kans op oprispingen of andere ongemakken van het eten dat in je darmen aan het verteren is.

Een lange vlucht kan voor pijnlijke benen zorgen en zorg dus dat je voldoende beweging krijgt. Enerzijds kan dat zo nu en dan een wandelingetje door het gangpad zijn, maar je kunt ook wat oefeningen op de plaats doen. Ga in ieder geval niet met de benen over elkaar zitten.

Slapen, niet iedereen kan het tijdens de vlucht, maar als je het wel kunt dan vliegt de tijd. Bovendien kom je uitgerust op de plaats van bestemming aan. Zorg voor een opblaasbaar nekkussen (soms worden ze in vliegtuigen uitgedeeld) en een masker om het donker te maken voor de ogen. Soms zijn oordopjes ook nog aan te raden.

Oefeningen tijdens de vlucht

Gewoon op de plaats wat oefeningen doen, helpt je zeker om later het vliegtuig fit te verlaten. Denk zoal aan de volgende oefeningen:
  • Hoofd: Laat je hoofd rustig naar je rechterschouder zakken, kom rustig terug met je hoofd en laat het naar de linkerschouder zakken. Herhaal dit zo’n tien tot vijftien keer.
  • Schouder: Draai je schouders afzonderlijk naar voren en naar achteren. Herhaal dit per schouder zo’n tien tot vijftien keer.
  • Armen: Leg je ellebogen op de armleuningen in een hoek van negentig graden. Breng je handen afzonderlijk naar de borst en herhaal dit per arm zo’n tien tot vijftien keer.
  • Bovenlichaam: Strek je armen recht omhoog en pak dan met je rechterhand je linkerpols en trek daar aan. Daarna andersom en doe dit gedurende zo’n twintig tot vijfentwintig seconden.
  • Benen: Trek je benen al zittend op en breng het zover als mogelijk richting je borstkas. Een voor een en doe dit per been zo’n tien tot vijftien keer. Kan je in het gangpad staan, strek dan je benen en probeer met je onderbenen je billen aan te tikken (zover als je komt). Doe dit zo’n tien tot vijftien seconden.
  • Enkels: Til je enkels enkele centimeters boven de grond en draai cirkels met je enkels. Links om en rechtsom. Probeer het zo’n twintig tot vijfentwintig seconden vast te houden.
  • Voeten: Zet de voeten op de grond en trek je tenen zo ver als mogelijk omhoog. Doe dit zo’n tien keer per voet. Daarna trek je je hielen op en doe dit ook zo’n tien keer per voet.

Bron: Curaçao - AnnastaalBron: Curaçao - Annastaal

Tot slot

Voor sommige mensen begint de vakantie bij het uitzoeken van de bestemming, maar feitelijk moet je uitgaan van één dag voor vertrek. Even wat informatie checken over je vlucht, je koffer en handbagage nog even nalopen en dan op de dag zelf ontspannen richting het vliegveld gaan. Ontspannen inchecken en vooral blijven bewegen tot je het vliegtuig in gaat.

Zodra je je geïnstalleerd hebt, lekker genieten van wat er komen gaat. Zo kan je jezelf lekker bezig houden met een goed boek, wat tijdschriften of een dutje doen. Vergeet ook de oefeningen voor het lijf niet. Op deze wijze is de kans het grootst dat je fit op je vakantiebestemming aankomt.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aviofobie / vliegangstVliegangst oftewel aviofobie is een fobie waarbij mensen angst hebben om te vliegen. Indien men wel een vliegtuig neemt…
Tips voor in het vliegtuigTips voor in het vliegtuigAls je op vakantie gaat met het vliegtuig, wil je graag dat je reis zo comfortabel mogelijk verloopt. Vooral als je lang…

TESO: de veerdienst tussen Den Helder en 't Horntje op TexelAls men van het vasteland naar Texel wil rijden, komt men er niet omheen: men zal ergens de Waddenzee moeten oversteken!…
Verdrinken: mythes, risico's en oorzaakVerdrinken: mythes, risico's en oorzaakWereldwijd verdrinken er elke dag meer dan 15 personen. We brengen zeker in de zomerperiode met zijn allen meer tijd doo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Terribl, Pixabay
  • Healthy, juni 2016: “Fit in de lucht”
  • https://www.klm.com/travel/aw_nl/prepare_for_travel/on_board/stay_fit/index.htm
  • https://www.gezondheidsnet.nl/vakantie/fit-uit-het-vliegtuig
  • http://www.reisjunk.nl/reisinspiratie/infographic-met-deze-7-tips-stap-je-fit-uit-het-vliegtuig/
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Gellinger, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Curaçao - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.