Rondje Hardenberg Beerze: fietsroute in het Vechtdal

Rondje Hardenberg Beerze: fietsroute in het Vechtdal Rondje Hardenberg Beerze is een fietsroute die u meevoert door het Vechtdal met zijn afwisselende en glooiende landschap. De rivier de Vecht is daarbij nooit ver weg. Zo komt u langs de Oldemeijer, Stegeren en Junne om via Beerze, de Distelbelt en Rheeze weer terug te fietsen naar Hardenberg. Onderweg even pauzeren voor koffie of een ijsje bij één van de horecagelegenheden terwijl u geniet van het prachtige uitzicht.

Fietsroute Rondje Hardenberg Beerze

Rondje Hardenberg Beerze is een bewegwijzerde fietsroute in het Vechtdal van de gemeente Hardenberg in de provincie Overijssel. De gemeente Hardenberg bestaat uit de buurtschappen Archem, Arriën, Beerze, Besthmen, Eerde, Junne, Nieuwebrug, Ommerschans, Varsen, Vinkenbuurt, Beerzerveld, Damsholte, Giethmen, Lemele, Ommen, Stegeren, Vilsteren, Witharen en Zeesse.

De fietsroute die 34 kilometer lang is voert u door een afwisselend en glooiend landschap met landgoederen, heidevelden, buurtschappen, vennetjes en bossen waarbij de rivier de Vecht nooit ver weg is.

Hoewel er geen officieel startpunt is zijn er twee mogelijkheden om de route te beginnen. U kunt de route oppakken in de plaats Hardenberg bij verpleeghuis Clara Feyoena, knooppunt 31. Hier kunt u uw auto probleemloos en gratis parkeren. Vanaf de parkeerplaats steekt u de weg over en volgt u de bordjes: Rondje Hardenberg Beerze, dit zijn rechthoekige bordjes voorzien van roze letters, de route gaat tegen de klok in. Al fietsend komt u door de plaatsen Diffelen, Stegeren, Junne en Beerze, waarna u via Rheeze weer teruggaat naar Hardenberg. Het eerste deel van de route tot aan Beerze is voornamelijk bosachtig van karakter, het tweede stuk is meer afwisselend van aard.

De tweede mogelijkheid is de fietsroute te starten in Mariënberg, bij knooppunt 67. Vanaf hier volgt u de bordjes: Rondje Hardenberg Beerze, waarbij u door Rheeze, Hardenberg, Diffelen, Stegeren en Junne komt en u via Beerze terug fietst naar Mariënberg. In Mariënberg kunt u de auto gratis parkeren bij het NS-station.

Hardenberg

Dankzij de rivier de Vecht ontwikkelde Hardenberg zich als een belangrijke stad tussen Zwolle en Duitsland. Hardenberg heeft stadsrechten en is na de herindeling van 2001 één van de grootste gemeenten in de provincie Overijssel. In 2015 genoot het gemeentehuis van Hardenberg de twijfelachtige eer te worden uitgeroepen tot lelijkste gebouw van het jaar. In de naaste omgeving van Hardenberg kunt u prima recreëren in boswachterij Hardenberg met recreatieplas de Oldemeijer. Het toerisme vormt dan ook een belangrijke bron van inkomen.

Historiekamer Hardenberg

Als u meer wilt weten over de geschiedenis van de cultuur van Hardenberg en omgeving dan kunt u terecht bij Historiekamer Hardenberg dat zich in het centrum van het voormalige gemeentehuis bevindt. U vindt er archeologische vondsten uit de prehistorie, gebruiksvoorwerpen, wapens en een graf. Tevens zijn er een stijlkamer en een authentieke Saksische keuken te zien. De entree is vrij.

Stegeren

Bij het verlaten van Stegeren ziet u aan uw linkerhand een grote zwarte zwerfkei, het verzetsmonument van Stegeren met een zwarte gedenkplaat met daarop de afbeelding van een parachute. In Stegeren vonden in 1944 droppings plaats die bestonden uit goederen en wapens, totaal 48.000 stuks. De verzetsgroep uit Salland zorgde ervoor dat het gedropte materiaal werd verdeeld en vervoerd. De verzetsstrijders verborgen zich in een schuilhut en werden dankzij de medewerking en zwijgzaamheid van de bevolking van Stegeren nooit ontdekt. Stegeren stond dan ook bekend als het meest veilige afwerpgebied van Nederland. Naast de goederen en wapens werden er ook geallieerde agenten gedropt die het verzet ondersteunden.

Junne

De geschiedenis van het landgoed Junne begint in 1718. In 1931 wordt het landgoed eigendom van de familie Bentinck. Na de dood van de barones verkopen haar erfgenamen het landgoed aan Amstleven, beter bekend als Delta Lloyd. Door alle stuwen in de Vecht liep de visstand bij Junne/Diffelen terug. Door die stuwen konden de vissen niet langer trekken, want het water valt gemiddeld anderhalve meter naar beneden. Ondoenlijk voor de vissen. Daarom zijn er vistrappen aangelegd zodat het hoogteverschil in etappes kan worden overbrugd. Een hoogteverschil van 15 centimeter is voor een vis goed te doen en in de bassins stroomt het water ook minder snel.

Dieren en planten in en om de Vecht

In de Vecht komen veel vissen voor zoals de rivierprik, winde, snoek en de modderkruiper. Vogels als de oeverzwaluw en de ijsvogel nestelen op de oevers van de Vecht en ook de das, boommarter en otter hebben het Vechtdal als woongebied uitgekozen. Langs de Vecht treft u de lange ereprijs aan, de plant komt vooral voor in verlaten beddingen, natte stroomdalen, graslanden en slootranden. In de oude meanders van het Vechtdal groeit de zeldzame Vechtdal anjer.

Beerze

Beerze is een esdorp of brinkdorp waarbij de kern van het dorp wordt gevormd door een dorpsplein (de brink). Esdorpen of brinkdorpen komen op veel zandgronden in Nederland voor, vaak worden er op de brink markten gehouden. Vroeger bestond de brink uit een grasveld met drinkput omringd door boerderijen en bomen, hier verbleef 's nachts het vee. Het brinkdorp Beerze bezit een beschermd dorpsgezicht dat wordt bepaald door de originele Saksische hallenhuisboerderijen.

Distelbelt

Na Beerze is het een paar kilometer fietsen naar de Distelbelt dat zich in het gebied de Mölnmarsch bevindt. De distelbelt is een uitkijkheuvel en u heeft er een prachtig uitzicht over de Vecht. Vroeger was de Vecht een druk bevaren rivier die gebruikt werd om het zandsteen uit Bentheim te vervoeren naar Zwolle. Dit zandsteen werd o.a. gebruikt voor het voetstuk van het Amerikaanse vrijheidsbeeld en ook voor de bouw van het Paleis op de Dam.

Rheeze

Net als Beerze is Rheeze een esdorp met boerderijen die rondom de brink liggen. Na Rheeze fietst u het laatste deel van de route terug naar Hardenberg. U komt door het deel van het Vechtdal dat bestaat uit drassig gebied waar het goed struinen is. De knoflookkikker voelt zich hier thuis. De kikker komt voor op zanderige plekken en legt zijn eieren in visvrije poelen. Hij dankt zijn naam aan de knoflookachtige afscheiding die bij gevaar vrijkomt.

Bron: Houdijk, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Houdijk, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Horecagelegenheden in het Vechtdal

  • Hardenberg - u kunt kiezen uit meerdere cafés en restaurants
  • de Oldemeijer (ongeveer 5 kilometer vanaf Hardenberg) - hier kunt u tijdens de zomermaanden bij de kiosk drinken en snacks kopen
  • Stegeren - Rustpunt
  • Beerze - camping Beerze Bulten (alleen in het seizoen)
  • knooppunt 67 bij Mariënberg - stationsrestauratie Spoor 7
  • knooppunt 58 - Rustpunt
  • Rheeze - pannenkoekboerderij/bistro de Rheezerbelten
  • diverse campings langs de route (alleen in het seizoen)

Rustpunten aan de fietsroutes

Rustpunten liggen aan de fietsroutes op het platteland, meestal op een mooie locatie, zoals bijvoorbeeld een boerderij of landgoed. Ze zijn te herkennen aan het bord met de karakteristieke R. U kunt er wat drinken, uw e-bike opladen of gebruikmaken van de wc. De Rustpunten zijn geopend van maart tot eind oktober, te zien aan het bordje "open". De boeren in het Vechtdal verkopen tijdens de zomermaanden ijs dat is gemaakt van producten uit het Vechtdal.

Fietsroute Hardenberg Beerze is te verkrijgen bij de VVV-kantoren in Ommen, Lemele en Hardenberg of bij de andere VVV-kantoren in het Vechtdal.
© 2016 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen en Fietsen in het Overijssels VechtdalHet Overijssels Vechtdal is een prachtig gebied, met vele verschillende landschappen. Om het Overijssels Vechtdal optima…
Kindercampings in het Overijssels VechtdalIn het toeristische gebied ‘het Overijssels Vechtdal’ zijn veel campings gevestigd. Een aantal van deze campings hebben…
De leukste uitstapjes in en rond HardenbergHardenberg, met z'n bijna 18.000 inwoners, is een snelgroeiend stadje in het oosten van Nederland. Door de prachtige omg…
Rondje Gramsbergen Duitsland: fietsrouteRondje Gramsbergen Duitsland: fietsrouteRondje Gramsbergen Duitsland is een fietsroute in het Nederlandse en Duitse Vechtdal. De route voert u langs weilanden,…

Staycation: vakantie thuis vierenStaycation: vakantie thuis vierenVakantie, heerlijk. Even er helemaal uit. Vakantiebeurzen bezoeken, exotische reizen, of toch niet? Denk ook eens aan ee…
Vliegtuigongelukken in 21ste eeuw – 2003Vliegtuigongelukken in 21ste eeuw – 2003Vliegen is op zich een veilige manier van reizen, maar het is niet een feilloze. Er gaat wel eens wat mis en in 2003 zij…
Bronnen en referenties
  • http://www.vechtdaloverijssel.nl/routes/158/Rondje-Hardenberg-Beerze/
  • VVV Hardenberg
  • http://www.dagjeweg.nl/tip/6621/Historiekamer-Hardenberg
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Station_Mari%C3%ABnberg
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Oldemeijer
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hardenberg_(stad)
  • http://www.beerzebulten.nl/nl/omgeving/
  • http://www.rheezerbelten.nl/homes/view/2/home
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Esdorp
  • Afbeelding bron 1: Houdijk, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 10-06-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.