Handige vakantietips

Handige vakantietips De vakantietijd komt er weer aan en dan zijn we in een meer uitgelaten stemming. Heerlijk een ontspannen periode tegemoet en datgene doen op het moment dat je het wilt doen. Maar dat brengt ook met zich mee dat we de normale gang van zaken / de vaste routines loslaten en daardoor mogelijk zaken vergeten. Dat kan vervolgens toch weer ergernis opleveren en het kan je geld kosten. Het is allemaal zo voor de hand liggend en toch overkomt het menigeen dat er dingen fout gaat (op het vakantiedres). Zowel ervaren reizigers die het denken wel te weten, maar ook nieuwelingen op het vakantievlak die denken het niet nodig te hebben … de eenvoudigste zaken over het hoofd zien kan iedereen overkomen. Daarmee niet gezegd dat je alles tot in de kleinste details uit moet werken, maar benoem minimaal de hoofdthema’s waar je aan moet denken.

Checklist

Hoewel menig reiziger er een heeft, zijn er toch ook nog genoeg mensen die het niet hanteren… de checklist! Als je alleen en met lichte bepakking op pad gaat, is hetgeen je meeneemt over het algemeen nog wel te overzien. Het wordt anders als je langer gaat, met een gezin op pad gaat of met de eigen ‘woning’ gaat reizen.

Een checklist is eenmalig een lijst opmaken en deze als blauwdruk laten functioneren op iedere trip. Maar je kunt ook op internet zoeken, onder ‘vakantie checklist’ kom je er verschillende tegen en is het maar net welke checklist je als prettig ervaart. Zo voorkom je dat je belangrijke zaken vergeet of jezelf onnodig op kosten jaagt, omdat je op je vakantieadres spullen moet kopen (die mogelijk ook nog duurder zijn dan thuis of minder gemakkelijk aan te komen).

Telefoon

De smartphone

De telefoon gaat mee, minimaal voor noodgevallen. Maar naarmate de smartphone zich in het gemiddelde leven heeft binnengedrongen, zal de smartphone zeker ook op meer plaatsen een rol spelen, dan alleen inzake de thuissituatie. Dat wil zeggen dat je vooraf even moet checken hoe het bereik is (ga je heel afgelegen?), een vakantiebundel af moet spreken met je provider en daarnaast een stop of minimaal een melding als je over je bundel dreigt te gaan. Dat voorkomt een kader achteraf als je de rekening van je provider ontvangt.

Welke nummers?

Maak ook een lijstje met nummers van mensen die je in noodgevallen moet kunnen bereiken. Zet het in je telefoon, maar voor nood (een lege batterij bijvoorbeeld) is het ook goed een print te hebben en daarmee op zoek te gaan naar een andere telefoon. Denk bij de telefoonnummers ook aan je bank /creditcard maatschappij, je pinpas zal maar gestolen worden, of het nummer van je verzekeraar. Als er iets gebeurt kan je in ieder geval bellen hoe te handelen en wordt er in veel gevallen ondersteuning verleend.

Handige apps

Soms kunnen (gratis) apps onderweg ook erg handig zijn. Zet ze op voorhand in je telefoon, zoals:
  • Het weer, weather+ is er een die erg handig is.
  • Wi-fi, altijd handig te weten waar je gratis wi-fi kunt vinden.
  • Douane, de douane app voorkomt dat je dingen meeneemt (netjes gekocht in het betreffende land) die je niet zomaar over de grens mag nemen. Een dergelijk akkefietje kan zomaar veel kosten opleveren of je moet het wellicht zelfs achterlaten bij de douane.
  • Wandelroutes, EveryTrail heeft een enorm groot aantal gps-wandelroutes. Zo kom je ook weer veilig thuis.
  • Verzekering, sommige verzekeraars hebben apps met tips of waar je zaken kunt melden. Check bij je verzekeraar of deze er ook een heeft.

Bron: Alanyadk, PixabayBron: Alanyadk, Pixabay

Gezondheid

Je gezondheid is erg belangrijk en niet in ieder land is de gezondheidszorg even goed. Zorg dat je een goede EHBO-trommel bij je hebt. Paracetamol (of vergelijkbare pijnstiller), tabletten tegen wagenziekte en problemen met de darmen (diarree of obstipatie), neus- en oordruppels, jodium (of vergelijkbaar product), pleisters, (rek)verband, pincet/tekentang, muggenstift en een schaartje.

Let altijd goed op de hygiëne, dus veel wassen is goed en als het even niet kan heb je nog het wassen zonder water. Verschillende merken hebben het desinfecterende middel (een gel) welke je in de handel wrijft en je handen zo desinfecteert.

Gebruik je medicijnen dan is het goed, behalve genoeg voorraad mee te nemen, ook een medisch paspoort bij je te hebben. Altijd handig als je onverhoopt toch naar een arts moet. Spreekt voor zich dat je zorgpas ook ergens in een tasje gestoken moet worden.

De meeste mensen zoeken ergens de zon op en zorg dus dat je voldoende zonnebrandmiddel bij je hebt. Een hoge factor wil niet zeggen ongelimiteerd in de zon. Dus blijven smeren is het devies en zorg dat je rond het heetste moment minimaal in de schaduw bent.

Als je onverhoopt toch naar het ziekenhuis moet, let er dan op dat je in een gewoon ziekenhuis terecht komt en niet een privékliniek. De meeste verzekeraars verzekeren dit namelijk niet en dan krijg je de rekening zelf gepresenteerd. Wil je een hogere verzekering dan nog zal deze niet alles dekken, check bij je zorgverzekeraar of je reisverzekering met zorgdekking.

Tot slot

Het zijn stuk voor stuk zaken die voor de hand liggen… maar we handelen er niet naar, in ieder geval niet consequent als je de artsenbezoeken, rekeningen en gedoe achteraf bekijkt. Verander het proces en zorg voor een goede voorbereiding. Kleine moeite, extra groot plezier op je vakantieadres. Fijne vakantie!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie, goedkoop als nooit tevorenVakantie, goedkoop als nooit tevorenBegin 2015 stond Griekenland in het middelpunt van de publieke belangstelling. Veel Nederlanders waren bang dat de Griek…
Is een reisverzekering afsluiten altijd verstandig?Is een reisverzekering afsluiten altijd verstandig?Een kwart van de Nederlanders blijkt onverzekerd op vakantie te gaan. Doet u er verstandig aan om altijd een reisverzeke…
Waarom een reisverzekering afsluiten?Waarom een reisverzekering afsluiten?Waarom een reisverzekering afsluiten? Dat is een vraag die mensen geregeld stellen. Een reisverzekering is immers niet v…
Vakantietips voor diabeticiVakantietips voor diabeticiHeb je diabetes type 1 of ben je geinteresseerd in diabetes. Hier heb je een paar tips voor vakantie. Van warme zonvakan…

Vakantieproblemen voorkomenVakantieproblemen voorkomenEcht honderd procent uitsluiten kan natuurlijk niet, maar de vakantie en alles er omheen reserveren met een kritische bl…
Met de autoslaaptrein naar je vakantiebestemmingMet de autoslaaptrein naar je vakantiebestemmingVoor wie graag op vakantie wil naar Zuid-Frankrijk, Italië, Slovenië of Kroatië, maar er tegenop ziet om dat hele eind z…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.