Wereldreis: beslissing, voorbereiding en planning

Wereldreis: beslissing, voorbereiding en planning Klaar met school, opleiding afgerond, een jaar ertussenuit? Het is de droom van elke reiziger: een wereldreis. Trekken langs de mooiste plaatsen, steden en natuurgebieden ter wereld. Het klinkt echter eenvoudiger dan het is, want er komt heel wat kijken bij het plannen en voorbereiden van een trip om de wereld. Ten eerste moet al besloten worden waarheen je wilt gaan, vervolgens het hoe, het wat en de tijdsspanne.

Waarheen reizen

Het plannen van de reis begint met de keuzes van de plaatsen die je wilt aandoen. Dit is een van de leukste onderdelen van de planning van je wereldreis, maar vaak ook een van de moeilijkste. Zoveel landen om uit te kiezen, maar waarschijnlijk onmogelijk om allemaal af te gaan. Er zijn wel een aantal bestemmingen die vaak worden bezocht door wereldreizigers, zoals Singapore, San Francisco, Hong Kong, Auckland, Dubai, Delhi, New York en Sydney. Het voordeel van deze grote steden is dat de vluchten ertussen vaak goedkoper zijn dan die naar meer afgelegen plaatsen.

Maar naast het bezoeken van de grote steden, trekken veel reizigers ook de natuur in, zoals een trektocht door de Himalaya's, het lopen van de Inca Trail, of backpacken in Australië. Daarnaast ben je niet enkel toegewezen op het vliegtuig, maar kun je ook per trein reizen om de wat meer afgelegen en kleinere plaatsen te bereiken.

Ga voor jezelf vooral na wat jij graag (nog) eens wilt zien en om je eigen wensen en behoeften een reis. Vraag eventueel iemand om met je mee te kijken, of ga bij een reisbureau langs voor advies van een reisexpert.

Hoe reizen

Zodra je weet welke plaatsen je bezoeken wilt, rijst de vraag hoe je daar zult komen. Neem je een around-the-world vliegticket of trek je rond met een eigen busje? Heb je alle tijd van de wereld en neem je een boot, of bepaal je vooraf al welke vliegmaatschappijen je neemt en welke vliegvelden je op welke tijdstip moet binnenstappen?

De meeste maatschappijen bieden tegenwoordig wel tickets om je wereldreizen te realiseren. Een organisatie als KILROY biedt al jaren wereldtickets op maat, waarbij je samen met reisexperts een route gaat samenstellen die voordelig en te doen is. De website biedt ook al enkele geplande reizen, zoals:
  • De Classic Backpacker: Amsterdam - Bangkok - Taipei - Brisbane - Auckland - Los Angeles - Amsterdam
  • De Student Explorer: Amsterdam - Hong Kong - Hanoi - Singapore - Sydney - Cairns - Auckland - San Francisco - New York - Reykjavik - Amsterdam
  • De Global Explorer: Amsterdam - Hong Kong - Bangkok - Singapore - Darwin - Sydney - Christchurch - Auckland - Tahiti - Paaseiland - Lima - Bogota - Miami - Londen - Amsterdam
  • De Endless Road Trip: Amsterdam - Boston - San Francisco - Auckland - Christchurch - Sydney - Perth - Johannesburg - Kaapstad - Amsterdam

Het verstandigst en vaak ook het goedkoopst is om een round-the-world vliegticket te kopen met één vliegtuigmaatschappij. Hoewel je in principe elke bestaande vliegreis kunt maken, is het natuurlijk handiger om niet kriskras over de wereld te vliegen, maar bewuste keuzes te maken. De vliegmaatschappijen stellen vaak wel bepaalde eisen:
  • Begin- en eindpunt in hetzelfde land
  • Een globale richting (ofwel via het oosten rond, ofwel via het westen rond)
  • Minstens tien dagen

Maar naast de vliegreizen over langere afstanden is er natuurlijk ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de trein, de bus of een huurauto. Zolang je over het land reist, blijven deze opties, en kunnen soms zelfs goedkoper en gemakkelijker zijn.

Hoe lang reizen

Een wereldreis maak je niet in enkele dagen. In ieder geval niet als je ook werkelijk wat wilt zien. Hoewel de vliegtuigmaatschappijen vaak een minimum stellen van tien dagen, wil je waarschijnlijk wel wat langer over je reis doen. De meeste reizen duren zo'n half jaar tot een heel jaar (dit is vaak ook het maximum).

De duur van je reis heeft natuurlijk wel grote gevolgen. Je moet er natuurlijk rekening mee houden wat voor effecten dit op een eventuele baan of studie heeft. Moet je ontslag nemen, loop je vertraging op? Hetzelfde geldt voor je huis of kamer. Zeg je je kamer op, doe je hem in onderverhuur? Wie zorgt er voor de planten, dieren of de algehele staat van het huis?

Wanneer reizen?

Hoewel het nooit perfect zal uitkomen, is het goed van tevoren na te gaan wanneer je het beste waar kunt zijn. Dit geldt vooral voor plaatsen waar je zelf een groot belang bij hebt. Wilde je altijd graag al India en omgeving zien? Ga dan niet tijdens de moesson, want dan zit je waarschijnlijk meer binnen dan dat je rond kunt trekken. Dit geldt voor de meeste activiteiten in de natuur. In de stad kun je in principe nog vluchten naar musea, restaurantjes en dergelijke, maar in de natuur ben je aangewezen op Moeder Natuur herself. Ga ook na welke perioden goedkoper zijn, want ook dat kan grote verschillen maken.

Overige tips

  • Begin op tijd met het sparen van geld en het opstellen van een budget
  • Ga goed na hoeveel je wilt en moet besteden in de landen waar je doorheen trekt (rijke versus arme landen)
  • Ga na hoe het zit met visa's, creditcards en vaccinaties
  • Denk er ook over om vrijwilligerswerk te doen, te werken of bij kennissen of onbekenden (die je wel kent via Couchsurfing) langs te gaan, om op een goedkopere manier te reizen en je budget te sparen
  • Lees jezelf al wat in over de landen, de gewoonten en de taal, zodat je niet voor al te grote problemen of misverstanden komt te staan
  • Maak alvast wat plannen zodat je weet wat je overal graag zou willen doen, of kijk in ieder geval wat er zoal te zien en doen is
  • Wees erop voorbereid dat er wat mis kan gaan en anticipeer (ben realistisch!)
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vliegtickets boeken voor een wereldreisVliegtickets boeken voor een wereldreisAls je op wereldreis gaat vormen vliegtickets veelal de grootste kostenpost. Voor sommigen is het bovendien het enige va…
Henk de Velde: De laatste reisHenk de Velde, zeezeiler, is sinds 26 september 2007 bezig met zijn laatste reis. Wie is hij en wat beweegt hem om in zi…
Ongewone vakanties op verre plaatsen of zonder kinderenOngewone vakanties op verre plaatsen of zonder kinderenBeu om altijd op dezelfde manier met vakantie te gaan? Wat dacht je van een caravan in hartje Kaapstad of van met een ka…

Rootsreis naar Colombia: terug naar je geboortelandAls geadopteerde ben je vaak nieuwsgierig naar je roots. Meestal ben je al als baby of peuter naar Nederland gekomen en…
De boel de boel latenDe boel de boel latenWe kennen allemaal wel de kreet ‘de boel de boel laten’ en met enkele dagen weg, en dus lekker de deur achter je dichttr…
Bronnen en referenties
  • http://travels.kilroyworld.nl/vliegtickets/wereldtickets
Moneyq89 (152 artikelen)
Laatste update: 18-11-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.