Bergwandelen met kinderen

Een bergwandeling in de Alpen is een ideale en intense manier om de natuur te beleven en ervan te genieten. Met z'n tweeën, in een groep of met je gezin. Verschillende wandelsportgebieden in de Alpen richten zich op gezinnen met kinderen, waardoor een wandelvakantie met (kleine) kinderen er alleen maar eenvoudiger op is geworden. Als je van plan bent om met je kinderen te gaan wandelen in de bergen, dan is een goede voorbereiding het halve werk. Internet is een uitstekend hulpmiddel bij het kiezen van een geschikt wandelgebied. Laat je keuze voor een bepaald wandelgebied niet alleen afhangen van de leuke camping die er ligt of het mooie huisje dat je er kunt huren, maar let vooral ook op de faciliteiten; zijn er genoeg (geschikte) wandelpaden, zijn er bergliften, zijn er bergrestaurants, zijn er speeltuinen? Heb je eenmaal je keuze gemaakt, dan kan de vakantievoorpret beginnen.

Wat neem je mee van huis?

  • Voor een vakantie in de bergen zijn wandelschoenen met een goed profiel heel belangrijk. Er zijn zeker paden die je op gewone sportschoenen veilig kunt belopen, maar goede bergwandelschoenen zijn op de meeste paden geen overbodige luxe en in de hoger gelegen gebieden zelfs een noodzaak. Voor kinderen in de groei, die dergelijke schoenen vaak maar één of twee vakanties zullen dragen, zijn goede en redelijk geprijsde schoenen op de markt.
  • Zorg, bij kinderen die niet (alles) zelf kunnen lopen, voor een goede buik- of rugdrager. Je buggy of kinderwagen die in Nederland praktisch, licht en wendbaar is, zal op de eerste de beste berghelling een zwaar, onhandig en potentieel gevaarlijk onding blijken.
  • Neem voldoende rugzakken mee om alle voedsel, kleding en andere benodigdheden in mee te nemen op je wandeltocht.
  • Nu de kleding eenmaal genoemd is; zorg voor een gevarieerde garderobe. Ook hartje zomer kan de temperatuur in de Alpen nog bij of zelfs onder het vriespunt komen; sneeuw is zelfs in deze periode geen unicum. Daarnaast is goede regenkleding (toch tenminste een poncho) prettig, bergwandelen met een paraplu niet.
  • De onontbeerlijke wandelkaart (met een schaal van ca. 1:25.000) koop je doorgaans op je vakantiebestemming, waar ze verkrijgbaar zijn bij de VVV en bij sport-, boek- en souvenirwinkels.

Kies je wandelingen zorgvuldig

Als je het wandelgebied van je keuze goed kent, dan weet je waar je je kinderen mee naartoe kunt nemen. Kom je op onbekend terrein, dan is het een goed idee om je met behulp van de wandelkaart oriënteren op de mogelijkheden. Begin niet met een lange wandeling, maar bouw het langzaam op. Ga na of de gekozen route geschikt is voor kinderen. Een op de kaart gemarkeerd wandelpad is over het algemeen goed te doen. Stijle paden die op de kaart al vermeld staan als ongemarkeerde bergweg zijn bedoeld voor (zeer) ervaren wandelaars. Laat je bij het maken van een keuze niet misleiden door de hoogte waarop een pad ligt. Een pad op 2.000 meter kan heel geschikt zijn voor kinderen, terwijl een pad op 1.100 meter hele gevaarlijke stukken kan bevatten. Doe bij twijfel navraag bij de plaatselijke VVV, de campingbaas of de verhuurder van je vakantiewoning. Zij zijn over het algemeen goed bekend in de omgeving en kunnen je adviseren bij de keuze van geschikte wandelroutes.

Zorg voor uitdaging

Alleen maar wandelen kan voor kinderen, hoe spectaculair het omliggende berglandschap ook is, saai zijn. Maar als de wandeling bijvoorbeeld:
  • begint of eindigt in een kabelbaan, trein of tandradbaan;
  • langs een bergrestaurant voert;
  • onder een waterval door gaat;
  • of als er gepauzeerd wordt bij een bergmeertje waar gepicknickt kan worden,
dan wordt de wandeling al een stuk spannender. In verschillende wandelsportgebieden zijn overigens speciaal voor jongere kinderen themapaden en speeltuinen aangelegd.

Wat heb je tijdens de wandeling bij je?

  • Neem voldoende eten en drinken mee.
  • Het weer in de bergen kan snel omslaan, dus houd bij je kledingkeuze ook rekening met wisselende weersomstandigheden.
  • Een zak snoepjes of een stuk chocolade doet - net als bij de avondvierdaagse - altijd wonderen als je kinderen het lopen even niet meer zien zitten.
  • Het belang van de eerder genoemde wandelkaart mag niet onderschat worden. Zelfs in Zwitserland, waar de wandelpaden over het algemeen zeer accuraat en duidelijk zijn gemarkeerd, kan een markering ontbreken die - zonder kaart - makkelijk kan leiden tot onnodig lange omwegen of zelfs tot verdwalen. Dat laatste is in de bergen niet zonder risico, neem dus bij elke wandeling op onbekend terrein je wandelkaart mee.

Je bent zover: je kunt gaan wandelen

Voor je vertrekt weet je welk weer je ongeveer kunt verwachten. Het spreekt vanzelf dat je met een slechte weersverwachting de bergen niet intrekt. Zorg verder voor een goed humeur en een positieve instelling. Tijdens de wandeling zul je je kinderen af en toe fysiek of mentaal moeten ondersteunen. Anderzijds zul je het enthousiasme soms moeten temperen; zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat je kinderen binnen jouw gezichtsveld blijven, op onbekend terrein weet je immers nooit wat er zich achter de volgende bocht bevindt.
Met inachtneming van al deze punten en een beetje gezond verstand kan er eigenlijk weinig mis gaan en staat niets een leuke wandelvakantie in de Alpen in de weg.

Huttentochten

Deze lijst kan ook gebruikt worden in geval van (meerdaagse) huttentochten, met de aantekening dat de beschikbaarheid van de berghutten vooraf gecontroleerd dient te worden. Zeker aan het begin en het einde van het zomerseizoen is het (helaas) niet ondenkbaar dat je hoog in de bergen voor een gesloten berghut komt te staan.

Lees verder

© 2012 - 2024 Lourmarin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 1954In 1954 werd alweer het 5e WK voetbal georganiseerd, en dit jaar met als gastland Zwitserland. En wederom waren er enige…
WK voetbal 1934In 1934 werd voor de 2e maal het Wereld Kampioenschap Voetbal gehouden. Dit jaar was Italië het gastland, nadat andere l…
WK voetbal 1938In 1938 werd al voor de 3e keer het Wereldkampioenschap voetballen gehouden. Dit jaar was het de beurt aan Frankrijk om…
EK voetbal 1996In 1996 is het een feestje voor de UEFA, het EK wordt dit jaar voor de 10e keer gehouden, Engeland is gastland. Er zijn…

De boel de boel latenDe boel de boel latenWe kennen allemaal wel de kreet ‘de boel de boel laten’ en met enkele dagen weg, en dus lekker de deur achter je dichttr…
Van koetstocht naar couchsurfingIn hoeverre bepalen trends de reiscultuur en hoe zien we dat terug in de 21ste eeuw? Mensen reizen om verschillende rede…
Lourmarin (60 artikelen)
Laatste update: 15-01-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.