Vakantie in Frankrijk

Frankrijk is een groot en gevarieerd land waar vele Nederlanders jaarlijks graag hun vakantie in doorbrengen. Vanwege de vele verschillende landschappen, van bergen tot aan zee, is het hier goed toeven voor jong en oud.

Vakantie

Het land biedt voor vakantiegangers vele mogelijkheden. Zo geeft het zuiden veel vertier vanwege zijn mooie stranden aan de azuurblauwe Middellandse zee. Het westen heeft schitterende rotspartijen en in het binnenland vind je de prachtige Ardèche, diepe kloven, steile rotsen en kronkelende riviertjes. Het land biedt veel vertier voor zowel cultuur- en natuurliefhebbers, als voor watersportfanaten en strandgenieters. Er zijn ook diverse mogelijkheden tot het vieren van je vakantie in dit land. Frankrijk is een kampeerland bij uitstek. Zo zijn er vele bungalows en campings te vinden in alle populaire streken, maar ook in de minder toeristische gebieden. Huur een compleet ingerichte tent of ga zelf aan de slag. Je kunt ook kiezen voor een vakantiewoning inclusief privé zwembed of een all-in hotel, waarin je geheel op je wenken wordt bediend. Toch liever meer van het land zelf proeven, ga dan voor een typisch Frans hotelletje in de binnenlanden. Frankrijk is hét betaalbare vakantieland voor zowel je zomer- als wintersport vakantie.

Bezienswaardigheden

Wie dol is op een glaasje wijn, kan in Frankrijk zijn hart ophalen. Je vindt door het hele land vele wijngebieden met de bijbehorende wijnproeverijen. Zeer zeker een bezoekje waard. In het noorden vind je de mooie Ardennen en in het zuidoosten de Alpen met zijn beroemde Mont Blanc als hoogste top. In deze gebieden zijn veel nationale natuur- en dierparken die bezocht kunnen worden. In het westen bevinden zich de wilde kusten van Bretagne en Normandië. Dit zijn de gebieden voor de natuurliefhebber. Frankrijk is ook het land van de vele kastelen. Langs de rivier de Loire liggen bijvoorbeeld al ruim 140 kastelen die meest gebouwd zijn in Renaissance stijl en omgeven zijn met prachtige tuinen. Ook een bezoekje aan één van de vele kathedralen, grotten of abdijen is zeker aan te raden.

In de hoofdstad Parijs bevinden zicht ook vele trekpleisters, zoals de L’Arc de Triomphe, de kathedraal Notre-Dame, het Louvre met zijn wereldberoemde schilderij de Mona Lisa en natuurlijk de 317 meter hoge Eiffeltoren. Vlakbij Parijs ligt Euro Disney, het park dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt en waar kinderen al hun Disney vrienden kunnen ontmoeten.

In het zuiden aan de Côte d’Azur kun je heerlijk genieten van de mooie stranden en de gezellige jachthavens waarin de meest prachtige, luxe jachten te bewonderen zijn. Dit is één van de rijkste en meest luxueuze plekken van de wereld, de kans bestaat ook dat je hier een beroemdheid tegen het lijf loopt.

Activiteiten

Vanwege de variatie in het land, zijn er ook vele mogelijkheden voor het ondernemen van activiteiten. Zo kan de golfliefhebber terecht op één van de vele golfbanen die het land rijk is. Het binnenland is een oase van groen, schilderachtige dorpjes en vele glooiende heuvels, waardoor de wandelaar en de fietser hier zijn hart op kan halen. Wie van wat meer avontuur houdt kan deelnemen aan één van bergbeklimmingen die er volop zijn vooral in de Alpen en de Pyreneeën, maar een stukje abseilen, mountainbiken of wildwater kanoën, behoren ook tot de mogelijkheden. De kust en de stranden zijn uitermate geschikt voor een dagje duiken, zwemmen of waterskiën. Uiteraard is Frankrijk in de winter het ideale land voor je wintersportvakantie. Je kunt dan naar hartenlust in de bergen skiën, langlaufen of snowboarden. Genoeg te beleven en te doen voor iedereen!

Klimaat

Vanwege de ligging aan de verschillende zeeën, kent Frankrijk meerdere klimaten. Zo heeft het westen een wat vochtiger zeeklimaat met vaak koelere en nattere zomers. Het midden heeft een semi landklimaat, waardoor de zomers relatief warm zijn. In het zuiden heerst een mediterraan klimaat met over het algemeen milde winters en subtropische zomers. Juli en augustus zijn de warmste maanden.

Bevolking

Frankrijk is relatief dun bevolkt. Zo zijn de steden zoals Parijs, Lyon en Marseille erg druk, maar zijn er in het land ook uitgestrekte vlaktes waar geen mens woont. Frans is de officiële taal, maar er wordt ook in kleine aantallen Italiaans, Baskisch en Bretons gesproken. Franse is een Romaanse taal en de inwoners beschouwen het als hun wereldtaal, waardoor het soms moeilijk is een gesprek aan te knopen. Het Rooms-katholicisme is het grootste geloof in Frankrijk. Hiernaast is een deel Islamitisch en wonen er duizenden joden.

Eten & Drinken

De Franse keuken kent heerlijke gerechten met veel vis en vlees. Typisch Franse gerechten zijn de escargots (slakken) en cèpes (paddenstoelen). Iedere regio heeft zijn eigen specialiteit in de keuken. Frankrijk staat ook bekend om zijn stokbroden, croissants en diverse kazen van mild tot pittig. Wijn is bij uitstek de drank ik het land. Er wordt veel wijn uit eigen land gemaakt en gedronken. Vanwege de vele wijngebieden heeft elke regio zijn eigen wijn specialiteit. Tevens zijn Champagne en Rosé ook zeer favoriet als drankje.

Evenementen & Feestdagen

Frankrijk kent diverse jaarlijks terugkerende evenementen. Zo is er van januari tot maart het populaire volksfeest ‘Carnaval van Limoux’. In februari is er het Internationaal Jazzfestival van Cannes. Op 8 mei vieren de Fransen Bevrijdingsdag met door het hele land tal van herdenkingen en festiviteiten. In het weekend na Hemelvaartsdag is traditiegetrouw de internationale Grand Prix van Monaco. Ook in mei kun je meedoen met de jaarlijkse marathon van Parijs en is er het filmfestival in Cannes. In juni kunnen tennisfanaten hun hart ophalen tijdens de open Franse tenniskampioenschappen Roland Garros en de fietsliefhebbers kunnen in juli genieten van de Tour de France. 14 juli is de nationale feestdag van Frankrijk. Op ‘Quatorze Juillet’ wordt herdacht dat de Bastille werd bestormd. In augustus zijn er nog de pelgrimstochten naar Lourdes, in september de oogstfeesten en van oktober tot en met december diverse festivals, de skiwedstrijden in het bekende Val d’Isère en de verschillende kerstbeurzen- en markten.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…
Frankrijk, waar gaan we naar toe op vakantie? Normandië?Frankrijk, waar gaan we naar toe op vakantie? Normandië?Frankrijk is een van de meest populaire vakantielanden van Europa. Frankrijk heeft een uitgestrekte kustlijn, waar van v…
Op vakantie naar FrankrijkFrankrijk is een erg populair vakantieland bij Nederlanders omdat het een erg divers land is. Maar wat houdt het in om v…
EK voetbal 20002000 is het jaar dat het EK voor het eerst wordt georganiseerd in het nieuwe millennium. Het is de 11 editie van dit imm…

Vakantie in EngelandEngeland is een prima land om je vakantie in door te brengen. Het is een gevarieerd land met vele mogelijkheden. Van de…
Vakantie in MaleisiëMaleisië is een prachtig vakantieland en geschikt voor elk type toerist. Steeds meer mensen ontdekken dit land waar zeer…
Bronnen en referenties
  • ANWB Landen
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.