Cyprus, relaxed en zonovergoten

Cyprus, relaxed en zonovergoten Cyprus is een paradijselijk eiland met wuivende palmen, witte stranden en superdeluxe vijfsterrenhotels. De zon schijnt er praktisch altijd. Wil je meer dan de prachtige kustlijn, dan wacht het ontzaglijke Troodosgebergte met traditionele dorpjes en groene valleien. Cyprus betekent ook een trip naar oude tijden: Van Romeinse opgravingen met verbleekte mozaïeken tot kleurrijke fresco's in het Kykkosklooster. Aphrodite, godin van de liefde, herrees uit de branding. En vond op Cyprus haar Adonis!

Cyprus algemeen

Wil je naar het warmste eiland van de Middellandse Zee? Ga dan naar het romantische Cyprus, dat ook nog het derde grootste eiland is, na Sicilië en Sardinië. Cyprus ligt in het oostelijk deel van de Middellandse Zee op een afstand van circa 70 km ten zuiden van Turkije en 350 km ten noorden van Egypte. Op het snijpunt dus van drie continenten: Europa, Azië en Afrika. En dat voel je! Cyprus heeft een mediterraan klimaat met lange, droge zomers en zachte winters. Juli en augustus zijn hete maanden met gevoelstemperaturen die de veertig graden C moeiteloos halen. In de wintermaanden is er soms regen, maar ook dan laat de zon zich steeds zien. Hoog in het indrukwekkende Troodosgebergte valt in januari en februari zelfs sneeuw. Cyprus heeft in totaal 65 stuwmeren, waar in de wintermaanden de regen verzameld wordt. De waterverdeling tijdens de hete zomers is hiervan afhankelijk.

Oh Cyprus...  / Bron: Etereuti, PixabayOh Cyprus... / Bron: Etereuti, Pixabay

Cyprus is betoverend

De naam Cyprus komt van 'Kypros', wat 'koper' betekent in het Grieks. En dit verwijst weer naar de handel in koper in de oudheid. Door de strategische ligging is Cyprus rijk aan cultuur. Perzen, Romeinen en Britten lieten hun sporen na. Een eldorado voor archeologie-liefhebbers! Maar niet alleen voor hen. Want de betovering van Cyprus zit 'm in vele tegenstrijdigheden: hoge bergmassieven, de eindeloze zee met glashelder water, witte en schone stranden, vruchtbare vlaktes, een glooiend landschap, weelderige begroeiing, cederwouden en authentieke dorpjes... en dat alles naast die vele getuigenissen van een negenduizend jaar oud verleden. Volgens de Griekse mythologie is één van Cyprus' stranden door de Goden uitverkoren als de geboorteplaats van de mooie Aphrodite, de godin van schoonheid en liefde. Zou zij al hebben voorvoeld hoe aangenaam Cyprus is?

Paphos, voor wie van luxe houdt

Paphos is een ontspannen havenplaats in het westen van Cyprus. In Paphos, dat vroeger de hoofdstad van het eiland was, is het elke dag vakantie. Bezoek de uitgestrekte archeologische opgravingen met de Romeinse villa's (waaronder het huis van Dionysos) en hun mozaïekvloeren waar de cultuur van weleer zichtbaar wordt. Voor nog meer archeologie kun je naar de 'Koningsgraven'. De bovenstad van Paphos heeft een oud centrum met oosters aandoende winkelstraten en een dagelijkse (overdekte) markt. In de benedenstad kun je over de boulevard slenteren, en eindigen bij de sfeervolle vissershaven met talloze winkels en gezellige restaurants. Natuurlijk wordt ook hier de traditionele 'meze' geserveerd. Aan het begin van het havenhoofd staat het kenmerkende Turkse fort en wie toch nog strand wil, gaat naar Coral Bay of juist de andere kant op, naar een prachtige reeks vijfsterrenhotels met palmentuinen tot aan zee.

Troodosgebergte / Bron: Alioshabp, Flickr (CC BY-2.0)Troodosgebergte / Bron: Alioshabp, Flickr (CC BY-2.0)

Troodosgebergte en Kykkosklooster

De Olympus met een hoogte van 1952 meter is de hoogste top van het eiland, gelegen in het overweldigende, groene Troodosgebergte. Nabij de traditionele bergdorpjes wordt groente en fruit verbouwd, ook zijn er op de terrashellingen vele wijngaarden. Bewoners bieden op tal van plekken hun verse producten aan. Er zijn tavernes waar je samen met de Cyprioten geniet van het meest relaxte leven dat je je kunt voorstellen. Onderweg kom je vast langs de in een diep bos gelegen Venetiaanse brug, waar afhankelijk van het seizoen een bergbeek onderdoor stroomt, of... helemaal niets. De hele excursie kun je met een speciale minibus doen die op plekken komt waar een gewone bus niet kan rijden. Of je doet het met een jeep.

Kykkos klooster / Bron: Dickelbers, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Kykkos klooster / Bron: Dickelbers, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De bekendste bezienswaardigheid in de omgeving is het Kykkosklooster. Het ligt midden in de bergen en is het rijkste en befaamdste klooster van het eiland. In de orthodoxe kerk vind je kleurrijke muurschilderingen en mozaïeken naast waardevolle iconen. En het Byzantijnse museum herbergt een belangrijke verzameling geweide voorwerpen van Cypriotische oudheden. Kom je het klooster zo in? Nee! Je 'blote' zomerkleding moet bedekt met een lange paarse pij, en wie het geloof niet aanhangt wordt op grove wijze uit de kerk gezet! Eenmaal buiten wacht je het normale leven. Kraampjes met gekonfijte vruchten trekken je aandacht. Vergeet op de terugweg niet langs het pottenbakkersdorp Foini te gaan, en maak kennis met de Cypriotische gastvrijheid, die elders gelukkig wel voelbaar is.

Meer uitstapjes in het Troodosgebergte

  • Omodos is een wijndorp en herbergt een fraaie antieke druivenpers. In augustus is er het jaarlijkse wijnfestival.
  • Caledonia waterval, in Platres, waar vele bergwandeltochten met fascinerende vergezichten mogelijk zijn.
  • Kakopetria kijkt uit over de groene valleien en heeft een historisch centrum dat zo karakteristiek voor Cyprus is dat het de monumentenstatus heeft gekregen.
  • Kalopanayitis is een pittoresk dorp aan de Setrachos rivier, tegen de heuvels van het Troodosgebergte. Het is bekend om haar geneeskrachtige zwavelbronnen en het St. John Lambadistis klooster.
  • Anogyra is een fraai dorp met gerestaureerde huizen. Je vindt er het Johannesbroodmuseum en een traditionele wijnfabriek. De omgeving van het dorp is een perfect wandelgebied.
  • Agros is gebouwd in de vorm van een amfitheater en bekend om haar ambachtelijke rozenproducten.

Meer excursiemogelijkheden op Cyprus

Bad van Aphrodite

Bij het 'bad van Aphrodite', verscholen in een grot in Polis, zul je volgens de legende na het baden het geheim van de eeuwige jeugd en liefde vinden. Het proberen waard maar helaas niet toegestaan. Aphrodite vond hier haar Adonis.

Rots van Aphrodite

Bewonder de geboorteplaats van Aphrodite aan de met legendes overladen kust. Petra tou Romiou is een grillige rotsformatie waar Aphrodite uit het schuim van de golven zou zijn opgestaan en aan land is gegaan.

Kourion

Naast Paphos een belangrijke archeologische spot: de opgravingen van Kourion (Curium). Er is een groot Grieks-Romeins amfitheater met perfecte akoestiek en zeer mooi uitzicht, Romeinse thermen en mozaïeken. Op enkele kilometers ligt de tempel van Apollo.

Romeinse mozaieken / Bron: George M. Groutas, Flickr (CC BY-2.0)Romeinse mozaieken / Bron: George M. Groutas, Flickr (CC BY-2.0)
Nicosia
Nicosia (Lefkosia) is de enige verdeelde hoofdstad in de wereld. Cyprus kent namelijk een Grieks en een Turks deel en de grens (de Green Line) loopt hier. De stad heeft een oude stadsmuur, archeologisch museum, de Sint John kathedraal en traditionele huizen en ambachten. Over de grens ligt het Bellapais klooster.

Akamas

Akamas is een spectaculair schiereiland, de laatste wildernis... enkel met landrovers of glasbodemboot bereikbaar. Verlaten stranden en dorpjes, wilde bloemen, pijnboombossen, vulkanische toppen, rotsachtige kloven (Avakas kloof), en het Lara strand, broedplaats van wilde schildpadden.

Kaap Greco

De meest oostelijk gelegen punt van het Grieks-Cypriotische deel.

Famagusta

Ontdek de verborgen schatten van Famagusta: de kathedraal, citadel (bekend als de Othello toren) en de stadsmuur.

Lefkara

Grieks voor 'witte bergen', en dankt haar naam aan het witte kalksteen in de omgeving. Lefkara is bekend om haar handgemaakte kant en zilverwerk, ideaal voor souvenirs.

Limassol

Limassol is een stad aan de zuidkust met een rustieke haven. Je vindt er markthallen waar tal van Cypriotische specialiteiten verkrijgbaar zijn, ook de moeite waard zijn de vele wijngaarden en wijnkelders.

Stel je voor... / Bron: Romantic M, PixabayStel je voor... / Bron: Romantic M, Pixabay

Trouwen op Cyprus

Als Las Vegas de plek in Amerika is om in het huwelijksbootje te stappen, dan is Cyprus dat in Europa. Wat is er romantischer dan je bruiloft vieren op het mooie en rustige Cyprus, omgeven door een schitterende flora. Er zijn verschillende trouwlocaties mogelijk. Bijvoorbeeld in een kapelletje, op een catamaran of op een palmenstrand. Je kunt luxe dineren in de tuin van het hotel, of op een pier bij zonsondergang. Op Cyprus kun je kiezen voor een persoonlijke weddingplanner die alles op maat regelt. Of je nu een intieme bruiloft met zijn tweetjes wilt, samen met een klein groepje vrienden, of een groot feest waarbij de hele familie is uitgenodigd. Of het nu burgerlijk of kerkelijk is. Neem een luxe hotel en heb meteen de beste huwelijksreis die mogelijk is. De vele vijfsterrenhotels hebben allemaal ervaring met het organiseren van bruiloften.

Belangrijk om te weten

  • Op Cyprus betaal je sinds januari 2008 met euro's.
  • De vliegreis naar Cyprus (Paphos of Larnaca) duurt ongeveer vier uren.
  • Op Cyprus rijdt men links, maar de wegen zijn prima onderhouden.
  • De stroomsterkte op Cyprus is 240 volt, waarvoor je een adapter nodig hebt (driepotige stekker).
  • Op Cyprus geldt de Oost-Europese tijd, en net als hier is er zomertijd. Het hele jaar door is het dus 1 uur later dan in Nederland.
  • Inentingen zijn niet nodig.
  • De zonsondergang op Cyprus is zeldzaam mooi!

'Palm trees, sea breeze, salty air, sun kissed hair.
That endless summer, take me there.'
© 2012 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cyprus, een Grieks en Turks gedeelteCyprus, een Grieks en Turks gedeelteCyprus is een eiland in de Middellandse zee en ligt vlakbij Turkije en Syrië. Het land behoort officieel tot Azië, maar…
Cyprus, vakantielandDe Republiek Cyprus is gevestigd op het gelijknamige eiland wat verdeeld is in het Cypriotische (ook wel Griekse) en Tur…
Cyprus - eiland van Aphrodite in Middellandse ZeeCyprus - eiland van Aphrodite in Middellandse ZeeCyprus is een zonnig eiland in de Middellandse Zee. Het ligt 70 kilometer onder Turkije en 105 kilometer westelijk van S…
Pygmalion - beeldhouwer uit de Griekse mythologiePygmalion - beeldhouwer uit de Griekse mythologiePygmalion is een beroemd personage uit de Griekse mythologie. Het levensverhaal van deze fictieve beeldhouwer is al eeuw…

Loch Linnhe, één van de grote meren in SchotlandLoch Linnhe, één van de grote meren in SchotlandLoch Linnhe ligt aan de westkust van Schotland en is één van de Schotse zee-lochs. Andere lochs die met Loch Linnhe verb…
Reizen door ThailandOp vakantie naar Thailand, is reizen er gemakkelijk en hoe werkt het allemaal? Alle mogelijkheden op een rij met bijbeho…
Bronnen en referenties
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.