Het prachtige Oberstdorf in de Allgäu

Oberstdorf is een prachtig dorp en het puntje van Zuid-Duitsland, gelegen tegen de Oostenrijkse grens. Bij toeristen is Oberstdorf een gewilde vakantiebestemming, zowel in de zomer als in de winter. Er is heel veel te doen en de natuur is prachtig. Oberstdorf is gelegen in het zuidwesten van Beieren in de Allgäu. Oberstdorf heeft rond de 10.000 inwoners en ligt vlakbij de grens van Oostenrijk. Oberstdorf heeft een mild klimaat en hele schone lucht vol met frisse berglucht.

Bergbanen

In en rond Oberstdorf vind je verschillende bergbanen. Deze brengen je op een makkelijke manier naar de top van een berg, je kan er ook mee naar beneden. Je moet er wel rekening mee houden dat de bergbanen duur zijn zonder gastenkaart. Als je verblijft in Oberstdorf is het zeker aan te raden om een gastenkaart te nemen. Deze is ook verkrijgbaar bij het VVV kantoor in Oberstdorf.

Nebelhornbahn

De Nebelhornbahn is de hoogste bergbahn van Oberstdorf, 2.224 meter hoog. Vanaf de top van de Nebelhorn kun je 400 verschillende bergtoppen zien bij helder weer. Dat is erg indrukwekkend. Verder is het een aanrader om naar beneden te wandelen langs de Seealpsee. Dit is een prachtig meer. Bovenop de Nebelhorn is het een paradijs voor bergbeklimmers, want daar vind je de Hindelanger Klettersteig. Deze is alleen voor geoefende bergbeklimmers en kan je alleen begaan met een speciale klimuitrusting.

Fellhornbahn

De Fellhorn staat bekend om haar mooie bloemenpracht. De berg is erg groen en in de meeste gevallen kom je een paar mooie alpenrozen tegen. Er zijn heel veel wandelwegen vanaf de top van de Fellhorn. Het is ook bij deze berg aan te raden om naar beneden te wandelen. De Fellhorn is 2039 meter hoog.

Kanzelwandbahn

De Kanzelwand vind je tussen Duitsland en Oostenrijk en heeft een hoogte van 2.058 meter. Je vind de Kanzelwand in het Kleinwalsertal. De Kanzelwandbahn in geopend in 1954. Op en rondom de Kanzelwand kun je prima wandelen met een wandelkaart en de routebordjes.

Uit eten

In het centrum van Oberstdorf kun je erg lekker eten. In de meeste restaurants is het eten erg goed en ook nog betaalbaar.
Aanraders zijn de Fellhornstube (bij de Fellhornbahn) en de Trettachstüble. Er zijn nog veel meer goede restaurants, je zou kunnen kijken op Tripadvisor.

Winkelen

In het centrum van Oberstdorf kun je prima winkelen. Je kunt je er wel een dagje vermaken. Er zijn diverse leuke winkeltjes, onder andere winkels voor bergsport, kledingwinkels, sportwinkels, drogisterijen, apotheken, maar ook veel souvenirswinkeltjes. Natuurlijk kun je met mooi weer ook lekker genieten op een van de vele terrasjes. En er zijn ook een aantal mooie grote supermarkten. Het centrum van Oberstdorf is autovrij en dus lekker rustig door heen te wandelen.

Zomer

In de zomer kun je in Oberstdorf terecht voor een veelzijdige vakantie. Oberstdorf trekt veel wandelaars in de zomerperiode, er is ruim 200 kilometer aan wandelpaden. De natuur van Oberstdorf is prachtig en rijk. Je vindt er mooie bloemen, bomen en struiken. Ook zijn er prachtige meren en kabbelende beekjes waar je tijdens je wandeling zeker mee kennis zult maken. Er zijn veel hutten en almen waar je lekker wat kunt eten en drinken tijdens je wandeling. De paden richting deze hutten op hooggelegen stukken zijn over het algemeen vanaf halverwege juni tot halverwege oktober begaanbaar. De lager liggende hutten zijn in de meeste gevallen goed bereikbaar vanaf mei. Naast wandelaars vinden ook veel bergbeklimmers hun weg naar Oberstdorf. Er zijn veel kletterpaden en bergwanden die je kunt beklimmen. Naast wandelen en bergbeklimmen kun je in en rond Oberstdorf ook prima fietsen en mountainbiken. Op diverse plaatsen in Oberstdorf worden fietsen en mountainbikes verhuurd. Soms worden er ook georganiseerde tochten gehouden. Ook paardrijden behoort tot de mogelijkheden.

Klettersteigs
Een klettersteig is voor veel bergbeklimmers een paradijs. Een klettersteig is eigenlijk niets meer dan een toegankelijk gemaakte weg tegen een berg of bergwand. Hierbij worden veel hulpmiddelen gebruikt zoals staalkabels, stalen trappen en stalen beugels. De klim of daling is vaak tientallen meters steil en er kunnen gevaarlijk ravijnen en afgronden zijn. Een klimuitrusting is aan te raden, aangezien je jezelf vaak moet zekeren, zodat je niet te pletter kan vallen. In Oberstdorf vind je de Hindelanger Klettersteig, de Mindelheimer klettersteig en de Heilbronnerweg. Voor al deze 'steigs' heb je alpine ervaring nodig.

Breitachklamm De Breitachklamm is zeker een plek waar je geweest moet zijn. Dit unieke natuurmonument is het diepste en tevens een van de mooiste rotskloven van midden-Europa. De wandelweg door de klamm is zo'n 2,5 kilometer. De Breitachklamm ontstond zo'n 10.000 jaar geleden door een gletsjer. Toen de gletsjer smolt moest het water zich een weg boren door het harde gesteente. In het voorjaar buldert het water ook keihard door de klamm, dit komt door het smelten van de sneeuw. In de winter in de klamm bevroren en dat geeft een spectaculair gezicht. In 1905 is de klamm toegangbaar gemaakt voor mensen. Er zijn allerlei paden aangelegd. In 1995 is een deel van de klamm ingestort, het water ging toen ruim 30 meter de hoogte in, omdat er geen doorstroming meer was. Op de rotsen is een markering aanwezig, van hoe hoog het water toen heeft gestaan. Een jaar later, in 1996 brak het water door en dit verwoeste de gehele klamm. Sinds 2004 is de klamm weer geheel toegankelijk.

Trettachtal

Het Trettachtal is zeker een plek die je gezien moet hebben. Het dal is werkelijk waar prachtig. Door het Trettachtal loopt de rivier de Trettach. Ook de Christlessee is een meer welke je gezien moet hebben. Dit meer is de drinkwatervoorziening van Oberstdorf, je mag er niet in zwemmen, maar het meer is prachtig om te zien.

Stillachtal Het Stillachtal is ook een mooi dal, waar de rivier de Stillach doorheen kabbelt. Het Stillachtal vind je nabij de Fellhorn. Ook vind je daar de Freibergsee. Vooral in de zomer kun je in het Naturbad genieten van deze prachtige zee. Het water heeft dan een temperatuur van 25 graden Celsius. Ook kun je er boten huren.

Andere mooie plekken zijn het Oytal, Einödsbach, en het Rappenalptal met de Rappensee Hütte. Als je hiernaar toe gaat moet je zeker weten de huisgemaakte kaiserschmarnn bij de Enzian Hütte kopen, deze hut ligt ongeveer 45 minuten wandelen van de Rappensee Hütte af.

Wintersport

Oberstdorf is in de winter erg populair bij wintersporters. Je kan er uitgebreid skiën, snowboarden en langlaufen, maar ook sleeën, rodelen, zwemmen, schaatsen of een ritje met een paardenslee behoren tot de mogelijkheden. In de winter is er ook ruim 140 kilometer aan wandelroute te vinden. In Oberstdorf zijn verschillende skischolen en ook zijn er skipistes voor kinderen. De sneeuwzekerheid in Oberstdorf is in januari, februari en maart. Voor de snowboarders is er ook een funpark in Oberstdorf. Deze vindt je bij de Fellhornbahn in het Kleinwalsertal. Natuurlijk ontbreekt de après-ski ook niet.

In Oberstdorf is ruim 124 kilometer skipiste, verdeeld in vijf verschillende gebieden in Oberstdorf - Kleinwalsertal. Oberstdorf heeft ook het hoogste skigebied en de langste afdaling van Duitsland, deze vindt je op de 2224 meter hoge Nebelhorn. De afdaling is maar liefst 7,5 kilometer lang. Uiteraard is deze piste voor de gevorderden. De beginners en half gevorderden kunnen veel geschikte pistes vinden in de omgeving van Söllereck.
© 2012 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See: Skigebied voor geslaagde wintersport vakantieZell am See is een Oostenrijks skigebied, gelegen aan een prachtig meer en omringd door bergen, dat zowel in de zomer al…
Zomervakantie en wintersport in DuitslandDuitsland is het vakantieland bij uitstek. Voor een fietsvakantie, wandelvakantie, skivakantie of autovakantie kunt u pe…
Vakantie in Wallis, ZwitserlandVakantie in Wallis, ZwitserlandWallis is een kanton in het zuidwesten van Zwitserland. Dankzij hoge bergen, honderden kilometers skipistes en prachtige…
Kleinwalsertal in Oostenrijk: Sneeuwzeker skigebiedKleinwalsertal in Oostenrijk: Sneeuwzeker skigebiedHet Kleinwalsertal in Oostenrijk ligt op 10 kilometer afstand van het Zuid-Duitse Oberstdorf. Het skigebied heeft meer d…

Tenerife - Het noordoosten & La Laguna, de universiteitsstadHet noordoosten van Tenerife wordt relatief weinig bezocht. Het heeft echter veel te bieden. In het Anaga gebergte kunt…
Australië Nationale Parken: PurnululuAustralië Nationale Parken: PurnululuPurnululu nationaal park is gelegen in in het noord oosten van West Australië. Purnululu is vernoemd naar de zandstenen…
Bronnen en referenties
  • www.oberstdorf.de
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.