Leuke en bijzondere restaurants in Antalya

Veel mensen die een vakantie boeken in het Turkse Antalya komen in een hotel terecht waar ze volgens een all inclusive concept alles kunnen eten wat ze willen. Echt bijzonder is dat niet. Veel leuker is het om de stad eens in te gaan en te eten zoals de Turken dat zelf doen. Antalya heeft heel veel bijzondere restaurants die de moeite van een bezoek zeker waard zijn. Van visrestaurants tot soeprestaurants, het is allemaal te vinden in Antalya.

Lekker eten in Antalya

Lekker eten is in Antalya geen probleem. Zelfs de kleinste tentjes hebben lekkere broodjes met welluidende namen als Tante en bijvoorbeeld köfta (soort gehakt) met friet. Wie echter lekker luxe uit eten wil gaan, zou eens de onderstaande restaurants kunnen bezoeken. Het is overigens heel normaal dat in veel restaurants als een soort voorafje al allerlei gerechtjes worden geserveerd. Rijst in wijnbladeren, een pittig bulgurbakje, brood, yoghurt met kruiden of pepers en salade worden in veel restaurants gewoon standaard geserveerd. Bij de maaltijd drinken de meeste Turken Raki. In restaurants, maar ook thuis. Doe dus als de Turken en neem bij je maaltijd ook gewoon die lekkere anijsdrank. Overigens kun je bij de meeste restaurants ook goede wijnen krijgen.

Soeprestaurant in Antalya: met bijzondere rituelen

Heel bijzonder in de toeristenplaats is een speciaal soeprestaurant. Bij de ingang staat de kok al zwierig te roerig in enorme potten soep. Daaronder vallen soep van schenkel en kippensoep, maar ook bijvoorbeeld soep bedoeld voor de maag of de darmen. Het ritueel dat bij het serveren van soep gepaard gaat is bovendien erg leuk. Nadat de soep is geserveerd komt de ober langs met hete roomboter die door de soep wordt gemengd om het geheel romiger te maken. Daarna komt hij nog met knoflook voor de liefhebbers. Het is niet verplicht, maar het hele ritueel is wel heel bijzonder en leuk. Voorafgaande aan de soep wordt een enorme dis aan tafel gebracht met groenten, brood en andere kleine gerechtjes. Allemaal bij de prijs inbegrepen. En de soep kost ook bijna niets: Hij begint bij 2,50 euro per bord en de duurste soep was in 2011 zo’n 5 euro. Wie dat wil kan overigens daarna ook nog allerlei andere gerechten bestellen. Turkse pizza, kebab of een durumler (een soort wrap met inhoud naar keuze). Wie het alleen bij de soep wil houden, is daar ook vrij in.
Het soeprestaurant in Antalya heet Coraci restaurant, is gevestigd aan de Gȕzeloba Kapali Pazar Önȕ Antalya. Tel. 0242 – 349 36 34

Visrestaurants in Antalya

Hoewel Antalya een vissersplaats is, mogen de vissers maar een heel beperkt deel van het jaar hun netten uitwerpen. Dit betekent dat vis dan ook per ons betaald moet worden in restaurants. Dat is anders dan in Nederland, waar we gewoon een stuks prijs betalen. Desalniettemin is het een aanrader om in Antalya vis te eten en voor de prijs hoeft iemand het ook niet te laten. Bijzonder is daarbij dat de voorgerechten op een groot plateau worden getoond of er in de visvitrine kan worden gekeken naar welke soorten vis er voorradig zijn. Van mul tot zeebaars en van inktvis tot poon en grote garnalen of kreeft, het is allemaal voorradig. Bovendien wordt er in dit soort restaurants gedineerd door de echte Turken en is het dus een feest om dat ook eens mee te maken. Mensen gaan overigens over het algemeen goed gekleed naar zo’n goed restaurant dus een mooi overhemd en een leuke jurk zijn wel een aanrader.

Lara Balik Evi, het beste visrestaurant volgens ingewijden

Dit visrestaurant in de wijk Lara biedt een uitstekende kwaliteit op het gebied van de culinaire genoegens, maar ook in de vorm van de gastvrijheid. Bovendien heb je op het terras uitzicht over zee en is het rond het complex werkelijk fantastisch aangekleed met fonteinen en vijvers.
Het aanbod aan vis is groot en bij binnenkomst is direct in de vitrines te zien welk aanbod er allemaal is. De kreeft wordt er heel goed bereid (vraag van tevoren even wat hij kost, want ook kreeft wordt per ons afgerekend). Die kreeften zwemmen in een homarium en kunnen dus zelf uitgezocht worden. Ook heel bijzonder is de vis in zoutkorst die aan tafel wordt uitgehakt.
Reserveren is gewenst, want het is een gewild restaurant ook bij de Turkse bevolking zelf.
Adres: Lara Balik Evi Konyaalti Caddesi Kent Meydani Arapsuyu Antalya

Kale Bar en restaurant met uitzicht over de oude haven van Antalya

In de Kale Bar is het geweldig zitten en eten. In de oude stad van Antalya (eerst een wandeling maken door de oude leuke straatjes is bijna verplicht) hoog in de vestingmuur is het CH Hotel gevestigd en de Kale Bar. Met een prachtig uitzicht over de baai en de schepen. De Kale Bar serveert van ontbijt tot lunch en diner, maar de gast (hoeft geen hotelgast te zijn) kan er ook gewoon terecht voor een kopje koffie, een icetea of een ander drankje of hapje.
Adres: Selçuk Mh. Mermeli Sk. No 2. Kaleiçi. Tel. +90 242 248 65 91
Website: www.chhotels.net

Hotel en restaurant Alp Pasa in de oude stad van Antalya

Voor wie op een bijzondere plaats wil overnachten in bijzondere kamers kan heel goed terecht in het Alp Pasa in het hartje van de oude stad van Antalya. Heel sfeervol ingericht, met kamers die allemaal de naam dragen van een sultan of andere Turkse hoogwaardigheidsbekleder. Daarnaast kunnen ook niet hotelgasten bij Alp Pasa genieten van een drankje, de lunch of het diner in het restaurantgedeelte. Bijzonder is dat naast de Franse keuken ook Turkse en Ottomaanse gerechten op de kaart staan. Ook een ruime viskaart. Heel karakteristiek etablissement.
Adres: Barbaros Mah. Hesapçi Sk. No. 30 Kaleiçi. Tel. +90 242 247 56 76.
Website: www.alpasa.com

Oosters eten aan het water in Antalya: China Garden Antalya

In de buurt van het Antalya Museum of Antalya Archeological Museum (Turks: Antalya Müzesi) is een park gevestigd, het Ataturk Park (Atatürk Parki). Wie daardoor heen loopt richting de oude stad (houdt de hoge vestingmuur in de gaten, daar bevindt zich de oude stad) komt bij een verzameling van leuke restaurants met uitzicht over het water en de oude stad. Een wandeltocht door dit gedeelte van Antalya is dus zeker de moeite waard. Omdat in Antalya verder weinig oosterse restaurants te vinden zijn is het zeker de plek voor mensen die graag chinees, Indisch of thais eten. Restaurant China Garden (een heel modern restaurant met veel led verlichting en een heel sfeervolle inrichting en vanzelfsprekend een prachtig terras met uitzicht over de zee) biedt namelijk een uitgebreide kaart op het gebied van oosterse gerechten. En die bestaat niet alleen uit een simpele nasi, maar is veel uitgebreider dan de naam doet vermoeden. Zelfs curry’s staan op de kaart, maar dat is in Turkije in een Chinees restaurant gewoon. Er worden ook menu’s aangeboden waarbij de klant de keuze heeft uit diverse varianten.
Adres: China Garden Restaurant en Bar, Konyaalti Cad. Atatürk Parki Antalya. Tel. +90 242 248 78 35
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke badplaatsen aan de Turkse RivièraLeuke badplaatsen aan de Turkse RivièraOngeveer 3,5 uur vliegen vanaf Schiphol en je bent er: de Turkse Rivièra, een bestemming waar vele vakantiegangers 's zo…
Skiën in TurkijeTurkije, het land van zon, sneeuw en skipiste`s. Een kreet die u niet vaak hoort alhoewel het Turkse volk massaal iedere…
Kas: historisch en ideale uitvalsbasis voor Turkse historieKas: historisch en ideale uitvalsbasis voor Turkse historieKas is een pittoresk dorpje met historische wortels. Het ligt ongeveer tussen Antalya en Fethiye in en is een ideale uit…

Ecotoerisme in CubaDat het Caribische eiland Cuba een topbestemming is voor tropische strandvakanties, voor zij die houden van meeslepende…
Vietnam: omgeving van Ho Chi Minh CityVietnam: omgeving van Ho Chi Minh CityIn Vietnam, in de regio van Ho Chi Minh City liggen een aantal gedenkwaardige bezienswaardigheden. Denk aan de Cu Chi Tu…
Bronnen en referenties
  • Ergün Can
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 21-05-2011
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.