Naar de Filipijnen: wat moet je weten?

Naar de Filipijnen: wat moet je weten? Wie een bezoek wil brengen aan de Filipijnen, hoeft geen grote voorbereidingen te treffen. Een visum is voor korter verblijf niet nodig, maar haal wel je vaccinaties. De meeste dingen kun je plaatselijk kopen, maar enkele zaken zijn goed om mee te nemen. Verder is het handig om te weten hoe het openbaar vervoer werkt. Als laatste, sla de waarschuwingen niet over voor een aangename reis. Veel plezier in de Filipijnen!

Visum

Nederlanders en Belgen kunnen maximaal 21 dagen naar de Filipijnen reizen zonder een apart visum aan te hoeven vragen. Je paspoort dient dan wel nog minstens zes maanden geldig te zijn na het beoogde vertrek uit de Filipijnen en je hoort bewijs te hebben dat je terugkeert of het land verlaat naar elders (vliegticket). Tijdens mijn eigen bezoek (korter dan 21 dagen) werd naar dit laatste niet gevraagd.

Sommige andere Aziatische landen zijn makkelijker. Je kunt bijvoorbeeld 30 dagen naar Thailand zonder visum en 90 dagen naar Maleisië. Voor Cambodja en Laos kun je bij aankomst het visum (tegen betaling) regelen voor respectievelijk 30 en 60 dagen. Andere landen maken het je juist moeilijker. Voor Vietnam en China moet je altijd een visum aanvragen voor vertrek.

Voor een langere reis dan 21 dagen is een bezoek aan de ambassade of het consulaat nodig. Breng mee:
Aankomst- en vertrekstempelAankomst- en vertrekstempel
  • Je paspoort: moet nog minstens zes maanden geldig zijn na beoogd vertrek uit de Filipijnen.
  • Kopie van fotopagina in het paspoort
  • Ingevulde visumaanvraag
  • Twee paspoortfoto's
  • Bewijs van toeristenstatus
  • Bewijs van voldoende middelen: recent salarisstrookje of bankafschrift
  • Tickets die bewijzen dat je terugkeert of het land zal verlaten naar elders of een bevestiging van het reisbureau

Om het aanvraagformulier volledig in te kunnen vullen, is een adres in de Filipijnen nodig. Hiervoor kan het adres van een hotel gebruikt worden. Het bewijs van toeristenstatus is een nogal vaag begrip en wordt verder niet uitgelegd hoe je hieraan moet komen. De maximum verblijfsduur is 59 dagen. De douaneofficier beslist hierover bij aankomst. Voor langer verblijf dan de 21 dagen zonder visum of 59 dagen met visum kun je in de Filipijnen zelf een verlenging aanvragen.

Visumkosten bedragen momenteel (februari 2011) 30 euro. Dit is voor een visum met één keer toegang (single-entry) en je moet binnen drie maanden van uitgifte er gebruik van maken. Wie rond wil reizen en dus meerdere malen het land in wil, moet een visum hebben met multiple-entry. De kosten hiervoor zijn momenteel (februari 2011) 60 euro voor een visum met zes maanden geldigheid en 90 euro voor een met twaalf maanden geldigheid. Je mag dan binnen die geldigheidsperiode zo vaak als je wilt het land in voor een periode van 59 dagen. Het visum is normaal gesproken de volgende werkdag klaar.

Een visumaanvraag moet je persoonlijk doen, maar de Filipijnse ambassade in Den Haag biedt de mogelijkheid om voor 7 euro het paspoort per aangetekende post terug te sturen. Dit is uiteraard het overwegen waard voor iedereen die buiten Den Haag woont en meer geld (en tijd) kwijt zou zijn aan een hernieuwde reis naar de ambassade. In Den Haag kun je trouwens gewoon verschijnen, maar de honoraire consulaten in Amsterdam en Rotterdam zijn alleen beschikbaar op afspraak.

Vaccinaties

Voor de Filipijnen worden sowieso aangeraden:
  • DTP versterker
  • Hepatitis A
  • Buiktyfus (bij langer dan twee weken verblijf)
  • Hepatitis B (bij langer dan drie maanden verblijf)
  • Hondsdolheid (bij langer dan drie maanden verblijf)

Op veel plekken op de Filipijnen komt malaria voor. De tropenarts zal dus hoogstwaarschijnlijk malariapillen aanraden. Lariam staat bekend om de bijwerkingen maar is goedkoper. Malarone is duurder maar heeft minder bijwerkingen. Voorkomen is beter dan genezen: neem maatregelen tegen muggen door je in te smeren met DEET en lange pijpen en mouwen te dragen, vooral in de avonduren. Naast malaria moet je opletten voor dengue, bilharzia en filariasis.

Meenemen

Behalve de gewone dingen is het handig om de volgende zaken te overwegen:
  • Anti-muggenspray met DEET: Omdat veel gebieden malaria hebben, is het verstandig om een goedwerkend middel mee te nemen. Je kunt dit ook plaatselijk kopen, maar dan is het niet altijd betrouwbaar.
  • Oordopjes: Hanengevechten zijn enorm populair in de Filipijnen en overal zie je dus dat men hanen houdt. Ook in de stad kan je ochtend tegen zessen beginnen met hanengekraai. Als je daar geen zin in hebt, neem dan oordopjes mee.
  • Snorkelspullen: Toerisme is niet ver ontwikkeld en er bestaat niet altijd de mogelijkheid om een duikbril en/of snorkel te huren. Als je van plan bent om te gaan snorkelen, kun je dit dus het beste zelf meenemen of bij aankomst aanschaffen.
  • Souvenirs: Je zult merken dat Filipino's heel behulpzaam zijn en een bedankje is dan wel op zijn plaats. Voor hen is het natuurlijk erg leuk om dan iets typisch uit jouw land te hebben en dat wordt heel erg gewaardeerd. Neem dus een paar kleine souvenirtjes mee om weg te geven.
  • Tampons: Zoals in veel Aziatische landen is maandverband geen probleem, maar zijn tampons vrijwel onvindbaar. Zelfs in grotere SM supermarkten in Manilla vang je bot. Neem je eigen voorraad mee.

Vervoer op grotere afstanden

Voor langere stukken maak je in de Filipijnen gebruik van veerboten, bussen of het vliegtuig.

Veerboten

Er zijn vele veerdiensten tussen de verschillende eilanden, maar deze zijn niet altijd even frequent. Sommige gaan bijvoorbeeld maar eens per week. Zoek dus altijd heel goed uit of de boot wel vertrekt op het moment dat jij ervoor plant. Veiligheid is ook een punt van zorg. Stap nooit op een overbeladen boot en vraag de plaatselijke bevolking naar de betrouwbare maatschappijen.

Bussen
In de nachtbusIn de nachtbus
Bussen rijden tussen de steden en overbruggen soms enorme afstanden. Zo kun je dagelijks reizen tussen Manila en Davao op Mindanao: een reisje van 44 uur. Grotere plaatsen hebben een busstation waar verschillende maatschappijen de routes berijden. Kijk op de borden voor de bestemmingen en vraag informatie bij de bus. Kleinere plaatsen worden ook aangedaan, maar dan stoppen de bussen op een redelijk centrale plaats aan de hoofdweg. Je zult dan goed op het bordje naast de chauffeur moeten letten en de juiste bus tot stoppen zwaaien. Kaartjes kun je aan boord kopen. De richtlijn voor de prijs is 1 peso per kilometer. Filipino's reizen het liefste als het koel is, dus de meeste bussen vertrekken vroeg in de ochtend of 's avonds. Airco is niet altijd aanwezig.

Busvervoer is erg langzaam om een groot aantal redenen:
  • De wegen zijn niet altijd goed onderhouden.
  • De bussen zijn niet altijd goed onderhouden.
  • De "snelweg" is meer te vergelijken met een provinciale weg en dus meestal maar een baan. Al het andere verkeer bevindt zich ook op die hoofdweg: vrachtwagens, auto's, jeepneys, brommers, fietstaxi's en voetgangers. In combinatie met een eenbaansweg snapt iedereen dat dit tot vertragingen leidt.
  • De verkeerspolitie heeft barrières op de wegen in de vorm van een soort schragen. Deze worden zo opgesteld dat het verkeer erom heen moet slalommen.
  • De wegen zijn bochtig. Dit maakt bovendien het inhalen van langzamer verkeer alleen maar lastiger.
  • Sommige Filipino's gebruiken de weg 's avonds als basketbalveld.

Je moet er op rekenen dat een bus gemiddeld tussen 40 en 50 km per uur zal afleggen.

Vliegen

Het snelst is zonder twijfel het vliegtuig. De Amerikanen hebben op veel plaatsen landingsbanen aangelegd die ook nu nog bestaan maar tot voor kort ongebruikt lagen. Sinds een aantal jaren is het aantal bestemmingen drastisch uitgebreid door deze banen op te doffen en opnieuw in gebruik te nemen. Ook sinds kort is de nieuwe Terminal 3 in gebruik op NAIA in Manila voor de binnenlandse vluchten.

Vanuit Manila en Cebu heb je alle keuze van bestemmingen en tijden, maar op wat verder afgelegen plekken is dat minder. Zo gaat er misschien maar een aantal keer per week een vlucht en vaak alleen naar Manila. De twee grootste maatschappijen zijn Cebu Pacific en Philippine Airlines.

Vervoer op korte afstanden

Voor vervoer binnen de stad of tussen kleinere plaatsen zijn er fietstaxi's, tricycles, jeepneys, minivans, taxi's en bangka. Regel altijd de prijs vantevoren, want na afloop vragen ze zeker veel te veel. Het beste is om aan een lokale inwoner te vragen hoeveel hij/zij betaalt zodat je een richtlijn hebt. Misschien zal jij als buitenlander meer betalen, ook met de sterkste onderhandelingskwaliteiten.

Tricycles zijn overalTricycles zijn overal
Fietstaxi's en tricycles
Een fietstaxi is het eenvoudigste openbare vervoermiddel in de Filipijnen. De bak waar je in zit, is naast de chauffeur en niet ervoor zoals in India. Een tricycle is een brommertaxi met een uitbouwsel voor passagiers aan de zijkant. Tricycles zijn natuurlijk wat sneller dan de fietstaxi's en je voelt je ook wat minder schuldig als je met meerdere personen en zware tassen erin zit. Je vindt beide overal waar mensen bij elkaar komen: bij het lokale busstation, bij de veerboten, op de markt, tegenover hotels, etc. Fietstaxi's zijn vooral handig op kleinere afstanden tot zo'n drie kilometer, maar tricycles kun je gerust voor een rit van 5-10 kilometer inhuren. Je kunt trouwens gerust met meerdere mensen in een taxi, want dat doen de Filipino's zelf ook.

Jeepney's

Een jeepney is een uitgebouwde jeep met twee banken tegenover elkaar op de plaats van de bak. Er is een overkapping tegen regen en zon die ook gebruikt wordt voor het vervoer van zowel spullen als nog meer mensen. Veel jeepney's zijn met vrolijke kleuren versierd en het is een onontbeerlijke ervaring om erin te rijden tijdens een bezoek aan dit land.

Een typische jeepneyEen typische jeepney
Jeepney's rijden op vaste routes die meestal aangegeven staan aan de zijkant of voorkant. Als je niet zeker weet of de jeepney gaat waar je heen wilt, vraag de chauffeur of de omstaanders. Er zijn geen vaste stopplaatsen, dus je kunt een jeepney op alle plaatsen aan de route stoppen om in of uit te stappen. Je betaalt de chauffeur de vastgestelde prijs. Als je ver weg van hem zit, geef dan het geld gewoon door via de andere passagiers. Eventueel wisselgeld komt ook op die manier weer terug. Op langere routes is er een extra man in de bak aanwezig die de betaling verzorgt. Als je uit wilt stappen, tik dan tegen het dak of eventueel met een muntje tegen de stang. Natuurlijk kun je ook van tevoren vragen of de chauffeur op een bepaalde plek wil stoppen.

Minivans

Minivans zijn busjes oorspronkelijk bedoeld voor zo'n 10-12 mensen. Meestal worden er echter zo'n vijf mensen meer in gepropt dan de bedoeling is. Minivans vertrekken pas als ze helemaal vol zitten. Er is meestal geen ruimte voor bagage, dus als je veel spullen bij je hebt, betaal je voor de extra stoel die dit in beslag neemt. Deze minivans vertrekken van vaste punten, zoals bijvoorbeeld achter een SM winkelcentrum. Ze rijden vaste routes voor een vaste prijs. Minivans zijn eigenlijk de vervanging van bussen tussen grotere plaatsen.

Taxi's

Taxi's vind je eigenlijk alleen in grote steden als Manila en Cebu. Uiteraard is het de meest comfortabele manier van vervoer, maar ook de duurste. De meter begint bij 30 of 40 peso en telt daar per 300-400 meter een bedrag bij op. Tenminste, als de chauffeur de taximeter aanzet. Houd voet bij stuk op dit gebied. Mocht je echt geen chauffeur kunnen vinden die met de meter wil rijden, spreek dan altijd duidelijk van tevoren de prijs af en vraag of dit inclusief eventuele tolwegen is of niet (meestal niet).

Een bangka bij het Taal meerEen bangka bij het Taal meer
Bangka
De bangka of pumpboat is een hotuen boot met bamboe liggers aan weerszijden. Tussen de vele kleine eilandjes is dit het enige vervoermiddel. Vraag aan de lokale bevolking de vertrektijden en kosten, want deze liggen meestal redelijk vast. Vaak vertrekken de bangka pas echt als ze vol zijn. Deze boten varen niet bij ruw weer.

Waarschuwingen

Voor een prettige en veilige vakantie, houd rekening met het volgende:
  • Ga niet naar de Mindanao regio. Deze wordt als onveilig gezien vanwege de mogelijkheid op ontvoering. Andere regio's zijn geen probleem.
  • Houd je geld op een veilige plek. Vanwege pinkosten ga je niet telkens weer naar de bank (en op sommige plekken zijn er geen banken...), dus je loopt met redelijke bedragen rond. Koop een geldbuidel die je onder je kleding kan dragen. Houd daarin je paspoort, bankpas en grotere bedragen. Heb een portemonnee bij de hand met kleinere briefjes. Als je dan je portemonnee kwijt raakt, is er weinig schade.
  • Onderhandelen is altijd nodig en wordt verwacht. Als buitenlander betaal je tussen 50-200% meer. Natuurlijk is het niet veel geld als je het omrekent, maar het zet wel een voorbeeld voor andere toeristen. Wees vriendelijk tijdens het onderhandelen: glimlach en houd je stem normaal.
  • Als buitenlandse toerist ben je erg zichtbaar. Besef dat je hoe dan ook opvalt. Wij vinden het niet prettig als buitenlanders het idee geven dat ze menen de baas zijn in ons land, dus doe dit ook niet als bezoeker van een ander land. Wees verder voorzichtig met je kleding en dure spullen. Draag een goedkoop horloge, eenvoudige kleding en weinig sieraden. Houd je camera zoveel mogelijk in je tas.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het visum voor je vakantieAls je naar het buitenland reist, dan heb je soms een visum nodig. Soms kan je deze kopen op het vliegveld van het land,…
Visum op tijd aanvragenElk land kent regels voor buitenlanders die het land willen bezoeken. Voor een aantal landen is een geldig paspoort vold…
Alles wat je moet weten over reisdocumentenAlles wat je moet weten over reisdocumentenGa goed voorbereid op reis en zorg ervoor dat je de benodigde documenten bij je hebt. Deze info is zowel geldig voor Bel…
Een visum aanvragen voor NederlandIemand die in Nederland wil verblijven, moet soms een visum aanvragen. Wanneer iemand een visum heeft verkregen om een b…

Frigiliana - Moors bergdorp waar de tijd lijkt stil te staanFrigiliana is een schitterend bergdorp in Zuid-Spanje, in de provincie Málaga, waar nog duidelijk de Moorse invloeden me…
Avontuurlijke (familie)groepsreizen met Sawadee ReizenSawadee Reizen biedt avontuurlijke groepsreizen aan op locaties over de hele wereld. Als je een groepsreis van Sawadee R…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaringen tijdens bezoek in januari/februari 2011
  • http://www.philembassy.be/
  • http://www.philembassy.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Filipijnen
  • http://www.traveldoctor.nl/Advies_per_land/Azie/Filipijnen/#overlay15
  • http://www.vaccinatiesopreis.nl/inentingen-filipijnen/
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.