Dominicaanse Republiek - Caraïben

Ontdek de Dominicaanse Republiek. Waar voor je geld. Buiten de bezienswaardigheden van de hoofdstad Santo Domingo zijn er veel andere avontuurlijke belevenissen. Kortom, de ideale vakantiebestemming zowel voor zonnekloppers als voor avonturiers die van actie houden.

Het paradijs op aarde

De idyllische Dominicaanse Republiek! Met haar 1288km lange kustlijn met parelwitte stranden en schaduwgevende palmbomen. Genieten van lekker luieren op het strand en wegdromen in een hangmat met een heerlijke cocktail. De Playa Rincón is één van de tien mooiste stranden ter wereld. Je kunt er duiken, zwemmen, snorkelen, zeilen en vele andere watersporten beoefenen. Mensen die van meer actie houden kunnen naar de Playa Carbarete. Deze beschutte kust met de juiste wind en haar hoge golven is wereldberoemd bij de windsurfers.

Buiten haar stranden heeft de Dominicaanse Republiek ook een altijd groene bergachtige binnenland. Je kunt er de Pico Duarte, hoogste bergtop in de Caraïben (3175 meters), beklimmen en genieten van een uniek spectaculair uitzicht. Varen op de Lago Enriquillo, het grootste zoutwater meer van de Caraïben (250 km²), of raften op de ca. 300 km lange Yaque del Norte rivier. Het Spaans is de officiële en gemeenschappelijke taal van de Dominicaanse Republiek. In de grootste toeristencentra zoals hotels en restaurants wordt ook Engels gesproken. De officiële munteenheid van de Dominicaanse Republiek is de Dominicaanse Peso. In de meeste hotels en touroperators worden ook de Amerikaanse dollar, de Euro of creditcards aanvaard. Voor Belgen en Nederlanders volstaat een paspoort die nog minimum zes maanden geldig moet zijn na de terugreis. Kinderen onder de twaalf jaar moeten ook in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs met foto.

Bezienswaardigheden

Santo Domingo

In de hoofdstad Santo Domingo, de eerste echte stad in de nieuwe wereld, vindt je aan de Plaza Colón, de oudste kathedraal van de nieuwe wereld. Santo Domingo heeft ook veel culturele en archeologische overblijfselen uit de gehele geschiedenis van het land.

Puerto Plata

Ontdek in Puerto Plata het kolossale Christusbeeld op de top van de berg Monte Isabel de Torres. De top is bereikbaar via kabelbaan en geeft een schitterend uitzicht over Puerto Plata Stad en de omgeving. Aan de voet van het standbeeld vind je het Centro Artesenal waar je lokale kunst en handgemaakte producten kunt kopen. Op de berg vind je ook botanische tuinen.
Het Ambermuseum, bekend voor haar blauwe amber en edelsteen laminar, en de rumfabriek van Brugal, bekend voor de traditionele rum zijn eveneens aanraders.

Nationaal Park

Ten noordoosten van Santo Domingo bevindt zich het Nationaal Park Los Haitises. In dit natuurpark zie je bijna alle soorten planten en dieren van de Dominicaanse Republiek. Er zijn ook verborgen grotten met precolumbiaanse tekeningen. Los Haitises is één van de meest bezochte nationale parken in het land.

Samana

Op het schiereiland Samana kan je in de maanden januari en februari bultrugwalvissen zien.
In deze maanden trekken de bultrugwalvissen naar het warme water van de Dominicaanse om te paren en/of jongen te werpen. Je kunt aan de wal of dichterbij vanuit een excursieboot van dit unieke spektakel genieten.

Klimaat

Het hele jaar door kunt u in de Dominicaanse Republiek van de zon en een aangename warmte genieten. Het eiland heeft een tropisch klimaat met een relatief constante temperatuur tussen de 28° en 32°C over dag en tussen de 18° en 22°C ‘s nachts. Dank zij de relatieve hoge vochtigheidsgraad en het altijd aanwezige briesje is de warmte zeker goed uit te houden.

De Dominicaanse Republiek heeft ook regen en orkaanperiodes. In het oosten en het centrale bergland valt de meeste neerslag in mei, augustus, september en oktober. Deze regen valt meestal in korte hevige buien bij het vallen van de avond of ’s nachts.

Het orkaanseizoen loopt van begin juni tot eind november. De tweede en derde week van september zijn statistisch gezien het meest orkaangevoelig. De orkanen zijn zeldzame gebeurtenissen en de kans dat je dit meemaakt is heel klein. Sinds 1930 is de Dominicaanse Republiek door 11 orkanen geteisterd geweest. De orkanen San Zenon (3 september 1930) en David (31 augustus 1979) van categorie 4/5, zijn de grootste orkanen die de Dominicaanse Republiek heeft meegemaakt. De orkaan Jeanne (17 september 2004) van categorie 1 was de laatste.

Verblijf

De Dominicaanse Republiek beschikt over een uitgebreid aantal hotels en elk jaar gaan er nieuwe verblijfsmogelijkheden open waardoor de prijzen op de hotelmarkt uiterst competitief en aantrekkelijk blijven. Er zijn hotels voor elk budget. Veel hotels bieden een All In formule aan. Ideaal voor families met kinderen.

Gastronomie en folklore

De Caraïbische keuken is beïnvloedt door de Afrikaanse, Indiaanse, Spaanse, Europese, Chinese en Indische keukens. Er wordt veel gebruik gemaakt van verse producten en een mengeling van kruiden gekend onder de naam sofrito. De Bandera Dominicana (een combinatie van vlees, bonen en rijst), de Sancocho (stoofgerecht van verschillende vleessoorten) of Sopa Criolla Dominicana maken deel uit van de typische Dominicaanse gerechten.

De nationale drank van de Dominicaanse Republiek is de rum die wordt gemaakt van het suikerriet dat er in overvloed groeit. Je kunt er ook genieten van heerlijke cocktails, verse fruitsappen en shakes of proeven van de Mamajuana het nationale gezondheidsdrankje. De Mamajuana, gemaakt van kruiden, bladeren, wortels, en schors, is volgens de bewoners de ideale remedie tegen verschillende kwaaltjes.

Er worden het hele jaar door evenementen en festivals georganiseerd. In februari is er op elke zondag de Santo Domingo carnaval met praalwagens, maskers, kostuums en veel dans. In de zomer heb je het Merengue Festival en in oktober het Jazzfestival. De ideale gelegenheid om salsa en merenge te dansen of te leren dansen.

Vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties, maar volgende vaccinaties zijn wel aangeraden.
  • Vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio.
  • Vaccinatie tegen buiktyfus bij een verblijf langer dan 3 maanden.
  • Vaccinatie tegen hepatitis A of besmettelijke geelzucht.
© 2010 - 2024 Thilibo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaccinaties: de meest voorkomende vaccinatiesBijna iedereen is wel eens bij de dokter geweest om een vaccinatie te halen. De redenen om een vaccinatie te halen kunne…
Waarom Gran Canaria?Ieder jaar is het weer lastig om te bedenken waar je naartoe moet op vakantie. U wilt een lekkere zon vakantie in een le…
Griekenland, vakantie op AndrosMet meest noordelijke eilanden van de Cycladen is Andros, een rotsachtig maar groen eiland. Ook dit eiland heeft natuurl…
Aruba als vakantielandAruba als vakantielandSteeds meer toeristen gaan jaarlijks naar Aruba. Veel reisbureaus en reisorganisaties bieden complete vakanties naar Aru…

Vervoer in FilipijnenBen je van plan om in Filipijnen te gaan reizen, dan zul je veel te maken krijgen met vervoer. Je kunt jezelf erg makkel…
Stedentrip MoskouStedentrip MoskouMoskou wordt ontdekt door steeds meer westerse toeristen. Het is een mooie stad om te bezoeken tijdens een stedentrip. M…
Thilibo (7 artikelen)
Gepubliceerd: 09-12-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.