Malaga, stad in Spanje

Malaga, een stad gelegen aan de zuidkust van Spanje in het gebied Andalusië. De betekenis Malaga is een toeristencentrum aan de zonnekust en het overstapstation naar het binnenland. Malaga is de op één na grootste stad van Andalusië. Elk jaar worden duizenden toeristen naar de diverse plaatsen aan de Costa del Sol gevoerd vanaf de in de buurt gelegen luchthaven. De naam Malaga zou van Fenicische oorsprong zijn. Vooral in de 750 jaar durende Moorse overheersing kende Malaga een bloeitijd. In 1487 namen de troepen van de katholieke koningen de stad in. Er volgden perioden van opbloei en verval. Tijdens de burgeroorlog werd Malaga ernstig verwoest. De welstand van de stad is voornamelijk te danken aan het toeristenverkeer.

Bezienswaardigheden

Alcazaba

De stenen wallen van de oude Moorse vesting Alcazaba op de langgerekte burchtheuvel vormen een schitterende achtergrond voor de haven. In de jaren dertig werd het sterk bouwvallige complex flink gerestaureerd, eigenlijk iets te veel gerestaureerd. Met siertuinen, cascaden, fonteinen en kopieën van de Nasridische architectuur wordt de Moorse sfeer bezworen.

Catedral

Deze kathedraal is heel indrukwekkend: hij is zo groot als een kleine berg. Een beetje van gotiek, van Renaissance en van barok is er te vinden.
De enorme kerk is in de tijd dat hij werd gebouwd, 1528-2783, niet geheel voltooid. Een van de tweelingtorens van de voorgevel is niet afgewerkt, vandaar ook zijn naam: ‘la manquita’, dit betekent ‘de ontbrekende’ en wordt dus de 'Eenarmige Dame' genoemd.

El Parque

Malaga is trots op haar plantsoenen. De brede oeverpromenade met haar door palmen omzoomde lanen en het rijke bestand aan verschillende soorten subtropische planten, nodigt uit voor een wandeling door de stad of heerlijk op een bankje plaats te nemen.

Gibralfaro

Van op de ruines van de vesting op de top van de burchtheuvel boven de Alcazaba geniet je van een geweldig uitzicht over de uitgestrekte baai van Malaga, op een hoogte van 130 meter. Tegen de bouwvallige muren heeft men een kleine parador aangebouwd.

Musea

Museo de Arte y Tradiciones Populares

Dit is een volkskundemuseum ondergebracht in een historisch gebouw uit de 17e eeuw. Je kan er een tentoonstelling bewonderen van meubels, kachels, bakovens, huishoudelijke apparaten, gereedschap en nog veel meer.

Museo de Bellas Artes

In dit museum vindt je voornamelijk schilderijen uit de 18e tot de 20e eeuw. Er is een speciale zaal met vroege werken van Pablo Picasso. De tentoongestelde vingeroefeningen van de jonge kunstenaar zijn veeleer voor de deskundigen van belang. Zeer bezienswaardig is ook het museumgebouw zelf, het historische Palaciode Buenavista met mozaiken en met een mooie binnenplaats.

Museo Picasso

Hier werd Pablo Picasso geboren op 25 oktober 1881. In 1998 werd het museum geopend. Allerhande werk van Picasso kan je hier vinden en bovendien kun je een kijkje nemen in de bibliotheek met ongeveer 7000 boeken.

Eten en drinken

In Malaga zijn er heerlijke restaurants te vinden. Andalusische keuken, internationale keuken, van alles.

Een paar tips:
  • Antonio Martin Het allerbeste restaurant van Malaga met traditionele Andalusische gerechten op hoog culinair niveau.
  • El Chinitas Een bekend en traditioneel restaurant met een authentiek Andalusisch interieur. Hier kan je heerlijke vis en tapas eten.
  • El Refectorium Een klein restaurant op hoog culinair niveau. Traditionele recepten met Andalusische en Baskische invloeden. De zeeduivelsoep is een aanrader en het wijnaanbod is super.

Uitstapjes

In Malaga zelf zijn er niet veel bezienswaardigheden, echter in de omgeving van Malaga zijn er vele leuke en gezellige dorpjes.

Antequera

Een mooi stadje ten noorden van Malaga. Aan de rand van de stad liggen de imposante Keltische grafmonumenten van 2000-2500 voor Christus; Cueva de la Menga, Cueva de Viera en Cuava del Romeral. El Torcal heeft een rotsdoolhof, een 20 km2 groot plateau van 1000 tot 1200 meter, met veel fantastische erosievormen. De rotsen werden gevormd door wind, water en het weer. De indrukwekkende rotsformaties hebben zich hier gevormd, waar harde en zachte kalksteenlagen op elkaar liggen.

Casares

Een betoverend wit plaatsje in het achterland van Costa del Sol. Doordat het dorp geïsoleerd ligt, heeft het zijn authentieke karakter bewaard. Malaga op 105 km afstand.

El Chorro

El Chorro heeft een van de meest adembenemende bezienswaardigheden: de Camino del Rey. Een hangend wandelpad langs de steile kliffen, ongeveer 30 meter boven de Rio Guadalhorce. Dit kanaal is in de jaren 1920 in de El-Chorrokloof gegraven en is onderdeel van de Hydro-elektrische centrale van de Rio Guadalhorce. Malaga op 145 km afstand.

Marbella

Een van de belangrijkste toeristencentra aan de Costa del Sol. Vele uitgaansgelegenheden, parken en plantsoenen, jachthaven, en het heerlijke klimaat. Malaga op 50 km afstand.

Mijas
Een wit stadje in het bergachtige achterland van de Costa del Sol. Het leuke aan dit dorpje is dat het zijn oorspronkelijke karakter heeft weten te bewaren met zijn traditionele huizen en smalle en zeer mooie keienstraatjes. Veel toeristen komen hier om te winkelen en genieten daarna in één van de vele restaurants met internationale keuken. Een traditionele attractie zijn de ezels van Mijas, waarmee je een rondrit door Mijas kunt maken. Het is ook mogelijk een rondrit per koets te maken, wat natuurlijk ook een unieke ervaring is. Malaga op 32 km afstand.

Nerja

Een interessante plaats welke opvalt door de lelijke gebouwen, gelegen aan de oostelijke kant van de Costa del Sol. De schitterende kustweg leidt naar het Balcon de Europa, een geweldig uitzichtpunt over de zee. Rondom Nerja strekt een afwisselend kustgebied uit met rotsachtige steile ravijnen, kleine stille baaien en open zandstranden. De grote attractie van Nerja is de Cueva de Nerja; een druipsteengrot. Tijdens de zomermaanden zijn er diverse muziek- en dansfestiviteiten. Malaga op 50 km afstand.

Sotogrande

Deze mondaine badplaats aan de Costa del Sol behoort tot de provincie Cadiz. Het ligt op een licht heuvelachtig gebied dat naar de zee afloopt en door vele pijnbomen omgeven is. Tevens vindt je in Sotogrande een sporthaven, golfbanen en diverse sportaccommodaties. De sporthaven is een belangrijke ontmoetingsplaats voor vakantiegangers. Er worden vele zeil-, waterski- en windsurfcursussen aangeboden. Malaga op 110 km afstand.

Ronda

Een schilderachtig wit stadje dat door een 160 meter diepe kloof in tweeën wordt gedeeld. Van het oude, ommuurde deel zegt men wel dat het een groot museum is. In het andere deel bevindt zich een van de oudste arena's van Spanje: 'Plaza de torres'. Malaga op 120 km afstand.

Torremolinos

Torremolinos is een echte toeristische plaats. Het heeft een mooi strand, tussen de hoge flatgebouwen vindt je vele disco’s en uitgaansgelegenheden. Malaga op 10 km afstand.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De costa's in SpanjeDe costa's in SpanjeDe vakantieperiode is bijna aangebroken. Veel mensen zijn op zoek naar een leuke bestemming, voor de hele familie of gez…
Vakantie in SpanjeSpanje is in de zomer zeer in trek, maar in de winter wordt dit vakantieland ook goed bezocht. Er zijn verschillende moo…
Op vakantie naar MalagaOp vakantie naar MalagaDe stad Málaga is een ideale vakantiebestemming. De stad ligt aan de Zuidkust van Spanje, in Andalusië. Hoewel deze stad…

Griekenland, vakantie op KassosEen klein rotsachtig eiland in de Egeïsche zee is Kassos. Het eiland heeft erg weinig aan toeristen te bieden, alleen ee…
Hotspots Las Palmas de Gran CanariaWeinig mensen weten dat Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria, niet alleen een bruisende, cosmopolitische stad is, m…
Jootje (353 artikelen)
Laatste update: 05-06-2008
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.