Overwinteren Spanje: Klimaat, plaats, prijs en verzekeringen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om tijdens de winterperiode of zelfs permanent in Spanje te gaan wonen. Want wanneer je gepensioneerd bent of een baan hebt die werken op afstand toestaat, wat houdt je dan eigenlijk nog tegen om te overwinteren in een zonnig land als Spanje? Maar hoe pak je zoiets aan? Wat zijn de mogelijkheden? Wat kost overwinteren? Wat is het klimaat? Hoe hoog zijn de prijzen ter plaatse? En wat moet je regelen qua verzekeringen om te beginnen met overwintering in Spanje?

Waarom zou je kiezen voor overwinteren in Spanje?

Spanje is relatief dichtbij, je kunt er erg goedkoop heen vliegen of zelfs kiezen voor reizen met de auto. Spanje is ook heel erg veilig en de bevolking is er sympathiek en gastvrij. Verblijven in Spanje is ook niet duur, gedurende het winterseizoen staan veel accommodaties leeg en je kunt er vaak vele maanden verblijven voor een spotprijs. Het eten in Spanje is natuurlijk heerlijk en verder zijn er ook in de winter tal van interessante culturele hotspots te bezoeken. Last but not least: Het klimaat is er heel erg goed om te overwinteren. Vanuit Nederland is dit de warmste bestemming om te overwinteren, die bovendien toch op een korte reisafstand gelegen is en dus makkelijk te bereizen is.

Welke mogelijkheden bestaan er voor overwinteren in Spanje?

Je kunt ervoor kiezen om met een eigen caravan of camper op een camping in Zuid Spanje te gaan staan, wat absoluut de meest voordelige en eenvoudige manier van overwinteren is. Ook kun je kiezen voor het boeken van een appartement of betaalbaar hotel via een reguliere reisorganisatie. Eigenlijk is overwinteren op deze manier niet meer dan een lange vakantie in het buitenland. Op deze manier overwinteren kan heel interessant zijn, want vaak kunnen reisorganisaties wanneer je doorvraagt een hele aantrekkelijke prijs aanbieden voor verblijf gedurende een langere periode. Iets meer ingewikkeld wordt het wanneer je een huis zoekt. Vaak worden er huurwoningen aangeboden door particulieren voor een redelijke huurprijs maar het beste kun je dit op de locatie zelf regelen.

Wat zijn de beste overwinteringsgebieden in Spanje?

Zuid-Spanje is in zijn geheel erg aantrekkelijk voor overwinteren. Sterk in opkomst als overwinteringsgebied is Andalusië, dat precies achter de Costa del Sol ligt en 340 zonnige dagen per jaar kent. De Costa Blanca in het zuid-oosten is ook erg geschikt, hier zit je bijna tegen Noord- Italië aan en de gemiddelde temperatuur in de winter is maar liefst 18 graden. Murcia, Sevilla en Alicante zijn steden met een heel aantrekkelijk klimaat in de winter, er valt hier bijna nooit regen. Nieuw is overwinteren op de Canarische Eilanden, waar het eeuwig lente is en de temperatuur gemiddeld maar liefst 21 graden is over het gehele jaar.

Wat kost overwinteren in Spanje?

Overwinteren in Spanje hoeft je eigenlijk niet zo veel te kosten. Voor een paar honderd euro betaal je de reis of je die nu per auto of per goedkope budget vlucht besluit te maken. De prijs van een vakantiehuisje, waar je met meerdere mensen in kunt verblijven met een privé zwembad, kost je slechts zo'n 500 euro per maand. De levensstandaard ligt er, zeker buiten het toeristisch seizoen, lager dan in Nederland, dus je levensonderhoud kost je minder of hetzelfde dan je ook in Nederland in dezelfde periode zou uitgeven aan boodschappen en andere noodzakelijke aankopen.

Wat moet je regelen qua verzekeringen en administratie om te mogen overwinteren in Spanje?

Wanneer je aaneengesloten korter dan zes maanden in het buitenland verblijft hoef je niets te wijzigen aan je eigen inschrijving. Wanneer je langere tijd in het buitenland verblijft moet je hier aangifte van doen bij de gemeente. Met een doorlopende reis- en annuleringsverzekering ben je gedekt voor schade, zelfs meer dan wanneer je in Nederland te maken zou krijgen met diefstal, verlies, medische onkosten of onverwachte annuleringskosten. Ga wel even na wat de maximale verzekeringsduur is van de betreffende verzekering. Kijk ook na wat langer verblijf in het buitenland voor gevolgen heeft voor uw woonhuisverzekering (opstalverzekering en inboedelverzekering).
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwinteren: welk land, welke accommodatie en tips!Overwinteren: welk land, welke accommodatie en tips!Zin om de koude winter in Nederland een keer over te slaan door in een warm land te vertoeven? Hieronder vind je welke l…
Winterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWinterzonvakantie: Leukste winterzon bestemmingen EuropaWanneer de winter je afschrikt en je niet zo dol bent op wintersport, kun je ook kiezen voor een zonvakantie in de winte…
Alles over overwinterenDe laatste tijd is overwinteren erg in opkomst. Heerlijk tijdens de wintermaanden in een warm land doorbrengen of een ro…
Waar overwinteren in Zuid-Europa? Interessante landenWaar overwinteren in Zuid-Europa? Interessante landenOverwinteren in een zonnig land is een goede manier om het sombere en koude noorden te ontvluchten. Bovendien kan je op…

Egyptische kustplaatsen aan de Rode ZeeEgyptische kustplaatsen aan de Rode ZeeEgypte is een land waar je heen kunt gaan voor cultuur, maar ook voor totale ontspanning. De temperatuur is het hele jaa…
Hoge Venen: het grootste natuurgebied van België‘Weet u het verschil tussen hoogveen en laagveen?’Op het ontkennend schudden volgt de uitleg. ‘Hoogveen ligt hoog t.a.v.…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 06-02-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.