De stranden van Gran Canaria

Gran Canaria, dat tot de Canarische Eilanden behoort, is één van de toppers voor een ideale zonvakantie vanwege het gunstige klimaat. Het hele jaar door zon, een blauwe, heldere zee en het strand, wat wil je nog meer? Maar welke stranden heeft Gran Canaria eigenlijk en welke zijn de mooiste? In dit artikel een globaal overzicht van de stranden van Gran Canaria.

De stranden


Playa de Las Canteras

Playa de Las Canteras is een heerlijk strand, vooral omdat de zee over het algemeen zo rustig is. Een rif, dat zo’n 200 meter voor de kust ligt, beschermt het strand tegen de sterke branding.en het loopt langzaam af, dus het is zeer kindvriendelijk. Het strand bestaat uit geelbruin, fijn zand en is ongeveer 3 km lang. Bovendien is het water schoon en zo helder, dat je regelmatig scholen vissen kunt zien zwemmen. Het strand wordt goed onderhouden, dagelijks wordt het schoongemaakt. Alleen in de zomer – hoofdzakelijk in de maand juli – en in de weekenden wordt Las Canteras druk bezocht. Toeristen zie je er maar weinig, want het overgrote deel gaat liever naar het zuiden.

De ligging van het strand is heel bijzonder omdat het zo ongeveer midden in de stad ligt. Het strand wordt omzoomd door een boulevard die zich net zo lang uitstrekt als het strand. De hele dag flaneren de canarios hier over de boulevard, het is dé ontmoetingsplek voor de lokale bevolking. Je kunt er volop terrasjes, cafés en restaurants vinden en grote overdekte winkelcentra zoals ‘’La Muelle’’ en “Las Arenas’’, liggen vlakbij het strand.

Bovendien kun je op het strand ligstoelen en parasols huren en op een aantal plekken zijn douches geplaatst, er zijn toiletten en is er zelfs een speciale toegang voor invaliden, waaraan een speciale douche en een standplaats voor de rolstoel gekoppeld is.

Playa de Las Alcaravaneras

Dit strand, dat ongeveer 350 meter lang is, ligt in het havengebied van Las Palmas. Het is wel geschikt om te zonnen, maar niet om te zwemmen. Er zijn wel douches aanwezig en ook hier is ook een speciale toegang voor invaliden. Verder is er ook een kleine speeltuin en een tentje waar je frisdrank, ijs, snoep en chips kunt kopen.

Playa de la Laja

Vanaf Las Palmas, direct naast de snelweg richting het Zuiden ligt Playa de la Laja. Het is een klein strandje van donkerbruin, fijn zand. Het water is er niet zo schoon en er is een sterke branding.

Playa de la Melenera

Het strand in de buurt van Telde is één van de vele, kleine strandjes langs de oostkust, waar bijna alle lokale bewoners komen.

Playa del Inglés

Dit strand heeft fijn, geel zand, heeft een lengte van 2700 meter en loopt langzaam af in de oceaan. Vanuit Playa del Inglés kun je langs de zee in westelijke richting naar Maspalomas wandelen. Beide stranden: Playa del Inglés en Playa de las Maspalomas vormen eigenlijk één groot strand.

Playa de Maspalomas

Het unieke van Playa de Maspalomas is dat dit 8 kilometer lange zandstrand omzoomd wordt door hoge zandduinen die samen een schitterend duinlandschap vormen. Deze miniatuur woestijn met strand is erg populair bij de buitenlandse toeristen omdat de zee er kalm is. Bovendien is er ook een gedeelte waar je naakt kunt zwemmen en zonnen. Zowel Playa del Inglés als Playa de Las Maspalomas zijn dé grote toeristencentra van Gran Canaria.

Playa de Puerto Rico

Dit 400 meter lange kunstmatig aangelegde strand is niet zo groot en erg toeristisch, met name in de wintermaanden, maar het is erg kindvriendelijk omdat het langzaam in zee afloopt. En door de gunstige ligging tussen de bergen is het vrijwel altijd zonnig in Puerto Rico.

Ligstoelen en parasols kunnen op het strand gehuurd worden en er zijn douches, toiletten, kleedkamers en kluisjes. Er zijn vele restaurantjes met terrassen in de buurt en er is zelfs een oerhollandse snackbar aan het strand, ‘’Renate” genaamd. Als je geen zint hebt om te zwemmen is er een groot overdekt winkelcentrum in de buurt met restaurants, eetcafés en nog meer snackbars. Puerto Rico is een echt watersport paradijs: je kunt er windsurfen, zeilen, vissen, waterfietsen, jetskieën, duiken etc. Verder zijn er tal van zee-excursies en boottochten van o.a Puerto Rico naar Puerto de Mogan. Vrij recent is er een nieuw strand aangelegd, vlakbij Playa de Puerto Rico, Playa de Amadores genaamd. Is ongeveer 2x zo groot als Playa de Puerto Rico en net zo toeristisch.

Playa del Aguila en Playa del Tarajillo

Deze stranden bevinden zich even ten oosten van San Agustin en zijn ideale stranden voor windsurfers. Aan Playa del Aguila kun je tevens de kunst van het windsurfen leren op de surfschool van de bekende Duitse surffamilie Dunkerbeck.
Surfcenter Dunkerbeck, Plaza de Hibiscus nr. 2, Playa de Aguila. (tel: 928 762958)

Puerto de las Nieves

Het zwarte kiezelstrand van het vissersdorpje Puerto de las Nieves in het Noord-Westen van Gran Canaria, is erg geliefd onder de Canarios. Het is niet echt groot, maar het is er vrij rustig omdat hier weinig toeristen komen. Bovendien kun je er lekker eten aan één van de vele visrestaurants die het dorp rijk is. Puerto de las Nieves ligt ongeveer 2 km van Agaete af.
© 2007 - 2024 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Canarische eilanden: Gran CanariaCanarische eilanden: Gran CanariaGran Canaria is een eiland van de Canarische eilanden. Gran Canaria is het tweede, meest bezochte eiland van de Canarisc…
Waarom Gran Canaria?Ieder jaar is het weer lastig om te bedenken waar je naartoe moet op vakantie. U wilt een lekkere zon vakantie in een le…
Gran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria, een populaire vakantiebestemmingGran Canaria is al jaren een zeer populaire vakantiebestemming, voor veel verschillende doelgroepen. Dit is natuurlijk n…

Guatemala, land van oerwoud en de MayaGuatemala, land van oerwoud en de MayaOndanks dat Guatemala toeristisch gezien nog in de kinderschoenen staat, is het een boeiend land, met oerwoud, grote mer…
Pangkor, een fantastisch gelegen eiland in MaleisiëPangkor is een eiland, gelegen in Maleisië. Het is er super romantisch en heeft geweldige stranden. Pangkor staat hoog o…
Miki (26 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2007
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.