Estepona kuststad aan de Costa del Sol (Zuid-Spanje)

Estepona is één van de weinige kuststeden aan de Costa del Sol dat zijn dorpskarakter heeft kunnen behouden. De stad is gelegen in de provincie Malaga, die deel uitmaakt van de autonome gemeenschap van Andalusie. Estepona is bekend om zijn stranden die zich uitstrekken langs de ongeveer 21 km lange kustlijn. Het is tevens een populair vakantieoord en vakantiebestemming.

Estepona de ideale vakantiebestemming aan de Costa del Sol

Estepona heeft veel interessante facetten waardoor het een populaire en moderne vakantiebestemming is het hele jaar door. Estepona heeft twee EG Blauwe Vlag stranden, een jachthaven met moderne sport mogelijkheden en enorm veel tapa bars en restaurants die nog steeds hun traditionele Spaanse specialiteiten serveren.

De wit-ommuurde stad - Estepona - telt ongeveer 60.000 inwoners, dit schommelt nogal naargelang het toerisme en de niet geregistreerde buitenlanders die er voor enige tijd verblijven. De smalle straatjes leiden je naar leuke winkeltjes en pittoreske pleintjes waar het leuk is om een namiddag te vertoeven. De vele pleintjes bieden schaduw en zijn een aantrekkingspunt op hete dagen.

Hoe geraak je in Estepona

De dichtsbijzijnde internationale luchthaven is die van Gibraltar, op slechts 45 km afstand van Estepona. De volgende dichtsbijzijnde internationale luchthaven is die van Malaga, deze luchthaven ligt op ongeveer 80 km afstand van Estepona. Het kuststadje is ook te bereiken via de snelweg A7, die je langsheen de Costa del Sol leidt met een vrij vlotte verbinding. Wie deze weg neemt, rijdt voorbij de andere steden die aan de Costa del Sol gelegen zijn, zoals o.a. Marbella. Er is ook een tolweg, namelijk de AP7 waar je heel vlot van Malaga naar Estepona kunt reizen. De tol kosten (die nogal kunnen variëren) bedragen ongeveer 10 euro voor een normale persoonswagen.

De Haven van Estepona

De levendige vissershaven in Estepona biedt dagelijks veilingen voor een breed scala aan zeevruchten die de vele bars en restaurantjes bevoorraden. Wie dan ook verse vis wil eten moet zeker en vast één van de verrukkelijke visrestaurants rond de haven bezoeken. Het is heerlijk om de smaak van de zee direct op je bord geserveerd te krijgen.

De haven is ook de locatie voor de zondagse markt in Estepona. Je treft er een enorme verzameling van kraampjes, voor het overgrote deel bestaande uit textiel- en lederwaren. Het is een ideale start om de zondag geslaagd te maken. Vraag wel even op voorhand of er geen andere festiviteiten zijn, want dan wordt de marktdag opgeschoven naar een andere dag van de week. In de stad zelf is er nog een drukke woensdagmarkt waar je textiel, voedsel en groenten kan vinden.

Wat is er nog meer te bezichtigen in Estepona

  • Er zijn heel wat bezienswaardigheden te bezoeken in en rond Estepona. Op de Paza de San Francisco kan je de achtiende eeuwse kerk bezoeken van Los Remedios. De kerk was vroeger een Franciscaner klooster.
  • De Plaza de Toros (stierenvechters arena) bevindt zich aan de rand van de stad en herbergt vier musea. In één van de musea vind je een interessante collectie over de historie van het stierenvechten. De andere musea die er zijn ondergebracht zijn: het Paleonthologie museum, het Archeologisch museum en het Etnologisch museum. Een ideale start dus om meer te weten te komen over de historie van de regio.
  • In de Torre de Reloj (de Klok Toren) organiseren ze elke donderdag een tour doorheen Estepona. De rondleiding start bij het oficina de turismo (toerisme bureau).
  • In de Casa de la Cultura aan de Plaza de las Flores, kan je tijdelijke exposities gaan bekijken van schilderijen, scupturen en tal van andere activiteiten.
  • Ook in de Palacio de Expositiones y Congresos de Estepona kan je tal van tentoonstellingen bewonderen. In september is er een jaarlijkse tentoonstelling van "het stripverhaal".
  • In het hotel Kempinsky kan je een verscheidenheid aan exposities gaan bekijken het hele jaar door.
  • En natuurlijk zijn er nog de vele monumenten en torens die te bezichtigen zijn. Hier kan je een uitgebreide lijst van bekomen in het Oficina de Turismo Centro (toerisme bureau in het centrum) Avda. San Lorenzo, of het toerisme bureau dat gelegen is aan de haven Oficina Puerto, Calle Torre Almenara.

Wat is er te bezichtigen rond Estepona

  • Van hieruit kan je makkelijk daguitstappen doen zoals een dagje Ronda dat bekend staat om zijn beroemde kloof.
  • Een minder bekend wit Andalusisch stadje is Casares, het stadje ligt op een heuvel en is echt de moeite waard om te bezoeken.
  • Wanneer je op vakantie bent met kinderen is het zeker aan te raden om het Selwo Aventura park te gaan bezoeken (safari park). In dit park leven de dieren in semi-vrijheid en het bevindt zich net iets buiten Estepona. Of je kan de prachtige Zoo in Fuengirola gaan bezoeken die een fantastische replica van een baobab boom heeft waar je van heel dichtbij een rondleiding krijgt van hoe de aapjes daar leven.
  • Vanaf Estepona kan je natuurlijk ook altijd de rots van Gibraltar gaan bezichtigen met zijn prachtige botanische tuinen, of de apen die bovenop de rots leven.
  • Golf is één van de grote aantrekkingspunten en aan de Costa del Sol kan je je hartje ophalen wat deze sport betreft. Je treft er tal van werelklasse golfbanen aan en het zacht klimaat zorgt ervoor dat er bijna het hele jaar door gegolfd kan worden.
  • Puerto Banus ligt op ongeveer 30 minuten rijden van Estepona en is een luxe gemeenschap die een groot aantal designer winkels telt waaronder Versace en Armani. Het is ook altijd leuk om een kijkje te gaan nemen aan de haven waar je ongelooflijke, prachtige luxe boten ziet.
  • Wanneer het eens te heet is of er wordt een regenachtige dag voorspeld, dan is het genieten in het La Cañada winkelcentrum in Marbella of het enorme winkelcomplex Maria Zambrano dat is geïntegreerd in het treinstation van Malaga.

Belangrijkste Fiestas in Estepona

  • 5 februari - De Cabalgata de Los Reyes Magos (stoet met de drie koningen)
  • maart-april - Semana Santa (Heilige week voor Pasen)
  • 15 mei - Fiesta de San Isidro Labrador
  • eerste of tweede week van juli - Feria van Estepona
  • 23 of 24 juli - Noche de San Juan
  • 15 augustus - Dag van de toerist

Lees verder

© 2010 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Normandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en strandenNormandië (D-day): musea, bezienswaardigheden en strandenNormandië ligt in Noord-Frankrijk en is vooral bekend van de geallieerde invasie in de Tweede Wereldoorlog, ook wel D-da…
Dagtrips vanuit Ronda (Zuid-Spanje)Ronda (Andalusië) is een ideale vakantiebestemming, niet alleen omdat het zo historisch is, maar je kan vanuit Ronda hee…
Musea in AndalusiëAndalusië, de zuidelijke streek van Spanje. Een zeer gevarieerde streek met veel bezienswaardigheden en musea. In dit ar…
Vakantie naar RhodosVakantie naar RhodosRhodos, ook wel geschreven als Rodos, is het derde grootste eiland van Griekenland. Het eiland is een populaire vakantie…

Cuba tropische vakantie in de winter: strand en cultuurLange witte palmstranden en een tropisch klimaat op Cuba terwijl het winter is in Nederland. Een uitstekende strandvakan…
Winterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterWinterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterHeerlijk op vakantie in de zon terwijl het winter is in Nederland. Waar schijnt de zon voor een perfecte strandvakantie?…
Bronnen en referenties
  • Oficina de Turismo de Estepona en eigen ervaringen
Gertrudis (51 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.