België, bezienswaardigheden in Vlaanderen en Wallonië

België, bezienswaardigheden in Vlaanderen en Wallonië Het kleine België heeft zich bestuurlijk op de kaart gezet, doordat het de huisbaas is van het Europese Parlement, de NAVO, de Mededingingsraad en het Hof van Cassatie. Het koninkrijk, met aan het hoofd de door de bevolking geliefde koning Filip en koningin Mathilde is verdeeld in het Nederlands sprekende Vlaanderen en het Franstalige Wallonië. Er is een centraal parlement, maar beide gewesten hebben ook een eigen regering. De gastvrijheid van de bevolking maakt dat het er heerlijk toeven is.

Geschiedenis en bevolking

Monarchie en Congo

Het koninkrijk België is een constitutionele monarchie, net als Nederland. Het land heeft al sinds vijftig jaar een multiculturele bevolkingssamenstelling. Onder koning Leopold III was België een koloniaal heerser in het Afrikaanse land Congo. De kolonie werd ontdaan van zijn aardse goederen, zoals rubber, kobalt, koper, diamant en goud. In ruil daarvoor kreeg het land niets terug. Opstandelingen in de zestiger jaren van de 20ste eeuw, onder leiding van de gestudeerde Lumumba, Kasavubu en Tsjombè zorgden na een jarenlange strijd voor de onafhankelijkheid van Congo. Een democratie is het door de vele meningsverschillen nog steeds niet echt. Vele Congolezen hebben vooral in de grote steden van België hun habitat gevonden.
Zie hiervoor ook het prachtige boek van David van Reybrouck: Congo.

Taalstrijd en taal

De jarenlang durende perikelen rond de taalstrijd zorgt bijna jaarlijks voor een nieuwe regering. Vooral in en rond Brussel weigert men de taal van de ander te gebruiken in zakelijke en persoonlijke onderhandelingen. Naast de Vlamingen en de Walen zijn er nog twee groepen anders-sprekenden: de Duitstalige groep rond Eupen en de Luxemburgs sprekenden rond Arlon. Het positieve van de Vlaamse taal is wel het feit dat het voor ons Nederlanders zo zachtaardig klinkt. De Franse intonatie (veroorzaakt door de Franse overheersing van de Lage Landen door Lodewijk Napoleon) is binnen het Nederlands taalgebruik in ere gehouden. En doordat de Vlamingen alle buitenlandse woorden meteen omzetten in het Vlaams, is het zo'n lieflijke taal geworden. Behalve de mooie taal heeft onze zuiderbuur een zeer gastvrij karakter waardoor menig Nederlander graag in het mooie land vertoeft.

Bezienswaardigheden

Brussel en Antwerpen

Brussel, de hoofdstad, ontvangt u met een ontspannen internationale sfeer. Op en rond de Brusselse Markt is het goed toeven in de vele restaurants en staminees waar de internationale keuken hoogtij viert. De grootste stad is Antwerpen, grote haven aan de Schelde. De naam van Antwerpen komt uit het oude Germaans. Anda werpua betekent tegenoverliggend aangeworpen land. Het gaat hier natuurlijk om de op beide oevers gelegen stad. Vele Belgen zijn katholiek. Een mooi voorbeeld van de bouwkunst is de Onze Lieve Vrouwe kathedraal, de grootste kerk van de Lage Landen, in Brabantse gotiek. Architectonische hoogstandjes zijn ook de Sint Andrieskerk, de Sint Michielskerk, de Sint Augustinuskerk en de Sint Pauluskerk. Katholieker kan het toch niet. Aan de Schelde staat sinds een tijdje het imposante MAS (museum aan de stroom). In dit glazen paleis, waar men rondom steeds de stad vanuit een ander standpunt kan bekijken, wordt de geschiedenis van de stad verteld met schilderijen, informatie, interactieve hoogstandjes en oude, gevonden voorwerpen. Prachtig! Op de Grote Markt en in de aanliggende straten speelt het Bourgondische leven zich af. Zowel 's zomers (op de terrassen van de vele goede restaurants) als 's winters (op de grote kerstmarkt met ijsbaan) is Antwerpen één uitnodiging om er eens naartoe te komen. Het is ook een fantastische stad om te winkelen. De diamantindustrie speelt zich af in het gebied rond het station. Vroeger was Antwerpen dé diamantstad. De slijpers hebben zich nu teruggetrokken in de Kempen. De meeste diamanten worden tegenwoordig in de lage lonen landen geslepen. Maar het blijft leuk om door het diamantkwartier te lopen en de Joden en de Hindi met hun zaken bezig te zien. Herenthals bestond uit twee koopmansnederzettingen. In de 14de eeuw bloeide hier de lakennijverheid.

De kust

Aan de kust liggen de badplaatsen Knokke, Oostende en Blankenberge. Als het zonnetje schijnt, kan men er dagen doorbrengen, zo gezellig is het daar.

Brugge

Wat verder van de kust ligt Brugge, waar rond het gezellige marktplein middeleeuwse kelders zijn ingericht als restaurant. Hier is het Hof van Gruuthuse (Dyver), de woonstee van een van de oudste geslachten van Brugge. Het werd in de 15de eeuw gebouwd. In de puntgevel ziet men de wapenschilden van de leden van de familie. Historische attracties zijn hier ook de Lakenhal, het Groeninge museum, het Museum voor Volkenkunde, de Onze Lieve Vrouwe kerk en het Begijnhof. Een rondvaart door de grachten behoort hier tot de mogelijkheden.

Gent

Deze stad is al van verre te herkennen door de Sint Baafskathedraal. Bezoekt u hier het mooie stadhuis, de Belforttoren, het Patershol en het Museum voor Schone Kunsten. Gezellig slenteren kan men op de Graslei en de Korenlei, waar ook de horeca zich heeft gevestigd.

Leuven

Leuven, in de provincie Brabant, is sinds 1425 universiteitsstad. In 1750 werd de stad het centrum van een handelsroute naar midden Europa. De Sint Pieterskerk lijkt net een kleine kathedraal. In de stad zijn veel mooie oude gebouwen. Bekijk eens de gotiek van het stadhuis. En ga ook eens kijken in de universiteitsbibliotheek. Prachtig.

Hasselt

In Belgisch Limburg ligt Hasselt, culinaire stad bij uitstek. Het lag vroeger aan de handelsroute Brugge-Keulen en groeide uit tot de hoofdstad van de provincie. Ook in Limburg ligt Maaseik. Er is een Archeologisch Museum, ondergebracht in een huis uit 1704. Het bevat een ingerichte apotheek uit de 17de eeuw. Op het dorpsplein is de horeca gevestigd. Laat u eens verwennen bij restaurantjes aan het plein.

Oudenaarde en wielrennen

In de Vlaamse Ardennen ligt het stadje Oudenaarde, ook ooit oude nederzetting voor de lakennijverheid en tapijtweverij. Het stadhuis aan het plein is een juweeltje om te zien. Hier is ook het Museum van de Ronde van Vlaanderen gevestigd. België is een wielernatie en in het museum is alles te vinden over de oude en de huidige Flandriëns. Men kan er zelfs op een fiets kruipen en achter Peter van Petegem de Oude Kwaremont oprijden. In de omgeving van Oudenaarde, zo ook in Geraardsbergen, waar de beruchte Muur staat, zal men het hele jaar door professionele- en vrijetijdsrijders aantreffen, die zich het snot voor de ogen fietsen om de Ronde van Vlaanderen met zijn vele kasseien te trotseren en te voltooien in Ninove.

Wallonië

Namen, Namur

De hoofdstad van Wallonië is Namur (Namen). 100 Meter boven de Maas ligt de oude Citadel, het Vleeschhuis en de Grognonpoort uit 1728. Aan de Sambre liggen de ruïnes van de Cisterciënzerabdij van Salzinnes. Nabij ligt Corroy-le-Chateau, waar een van de best bewaarde burchten in het land staat.

Luik,Liège

De grootste stad in Oost-België is Liege (Luik), geteisterd door de zware industrie en de sloop. De binnenstad is gelukkig gespaard gebleven en heeft een prachtig Place Saint Lambert, met mooie panden uit de 17de eeuw. In het Musée d'Art Wallon zijn werken van Lombard en Margritte te zien. De Cathédral Saint Paul is een getuige van het roemrijke Roomse verleden. Ter nagedachtenis aan het industriële verleden is er het Maison de la Métallugie et de l'industrie.

Natuur van België

Wil men in België juist de natuur in, dan kan men genieten van de Hoge Venen, die net over de grens bij Maastricht een voortzetting vormen van het prachtige heuvelland. Ook de Ardennen zijn een trekpleister in België, met o.a. de grotten van Han en het gebied langs de Semois. De Kempen met zijn uitgestrekte heidevelden en natuurlijk de Vlaamse Ardennen, het gebied van de Vlaamse wielerrondes, behoren tot de prachtige natuur die België óók te bieden heeft.
© 2010 - 2024 Wilvdvleuten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…
Vlaamse wielerklassiekersVlaamse wielerklassiekersIn het voorjaar worden traditioneel enkele Vlaamse Wielerklassiekers verreden. Een overzicht van de bekendste Vlaamse wi…
Lijst met interim- of uitzendkantoren in België (Vlaanderen)Lijst met interim- of uitzendkantoren in België (Vlaanderen)Ontdek de lijst met interim- of uitzendkantoren in België. Werk zoeken is vandaag de dag niet meer zo evident. Interimka…

Brazilië, door God zelf geschapen, met zijn rijke regenwoudBrazilië, door God zelf geschapen, met zijn rijke regenwoudHet grote Christusbeeld van de Franse architect en beeldhouwer Landowski, staat hoog op de rots bij Rio de Janeiro om Go…
Argentinië, van de Andes tot aan Vuurland, land van MaximaArgentinië, van de Andes tot aan Vuurland, land van MaximaAls tweede grootste land van Zuid-Amerika strekt Argentinië zich uit van de Pilcomayo rivier in het noorden tot Kaap Hoo…
Bronnen en referenties
  • Sites over België
Wilvdvleuten (116 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.